Gem de prune cu nucă, rețeta cu puțin zahăr

3

Gem de prune cu nucă, rețeta cu puțin zahăr savori urbane

Gem de prune cu nucă, rețeta cu puțin zahăr. Cum se face gem de prune cu nuci? Cât zahăr se pune la gemul de prune cu miez de nucă? Cât se fierbe un gem ca să rămână roșu, nu maro? Rețete cu prune. Rețete de gem sau marmeladă.

Sună telefonul sâmbătă după masa. Tanti Stela, vecina noastră dragă, îmi spune să mă duc până la ea că mi-a cules o găletușă de prune. Yuppie! Prune coapte și aromate, calde, de-abia culese din pom. Am mancat cu juniorul „o burtă” de prune iar pe restul, fiind foarte coapte, a trebuit să le prelucrez.

Am hotărât împreună cu tata să fac gem de prune cu nucă. Perfect! Tata are amintiri tare faine cu gemul acesta de prune cu nuci pe care-l îndrăgea în copilărie și m-a rugat în mod special să-i fac câteva borcane. Ce culoare superbă are gemul acesta! Este roșu-rubiniu, nu maro închis.

reteta gem de prune cu miez de nuca

Oana a făcut o super dulceață de lux: prune întregi umplute cu miez de nucă – rețeta aici.

Dulceață de prune cu nucă rețeta de prune confiate umplute ca pe vremuri savori urbane

De data aceasta am făcut un gem simplu în care am pus la final nuca ușor prăjită.

cum se face cel mai bun gem de prune cu zahar putin

Cât zahăr de pune la gem față de dulceață?

Dacă la dulcețuri raportul de zahăr:fructe este de cca. 1:1, la gemuri se pune mult mai puțin zahăr. Prunele sunt dulci și ajung și 300 g de zahăr la 1 kg de fructe. Cu cât se pune mai puțin zahăr cu atât se prelungește timpul de fierbere al gemului sau marmeladei și, implicit, se denaturează fructele. Da, magiunul de prune tradițional (lictar, povdilă, pecmez) se face complet fără zahăr dar trebuie fiert cu orele. Găsiți rețeta lui aici.

Magiun de prune fără zahăr rețeta tradițională savori urbane

Din aceste cantități rezultă 8 borcane de 300 ml gem de prune cu nucă. Am pus câte 300 g de zahăr la fiecare kg de prune curățate.

Gem de prune cu nucă, rețeta cu puțin zahăr
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 8 borcane de 300 ml cu gem de prune cu nucă
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 2,5 kg prune (cântărite fără sâmburi)
  • 750 g zahăr
  • 250 g miez de nucă

 

Cum se face gem de prune cu nucă, rețeta cu puțin zahăr?

Ingrediente pentru gem de prune cu nucă, rețeta cu puțin zahăr

Împreună cu juniorul ne-am pus pe treabă. El m-a ajutat la curățirea prunelor de sâmburi și la tăierea lor. Mi-a ales și miezul de nucă. Este fain să poți împlica copiii în treburile gospodăriei 🙂

Miezul de nucă este mai gustos dacă e un pic prăjit în tigaie.

Mod de preparare marmeladă de prune cu nucă

Am așezat prunele într-o cratiță încăpătoare. Deasupra lor am pus zahărul și am lăsat totul pe masă până au lăsat zeamă. Nu a durat mult, doar vreo oră bună pentru că prunele erau foarte coapte și zemoase.

După ce prunele au lăsat zeamă și zahărul s-a dizolvat aproape complet, am pus oala pe foc mic. Las de obicei focul mic până se formează lichid suficient și astfel evit ca gemul să se prindă de oală.

Cât se fierb gemurile sau dulcețurile?

Am mărit flacăra de la mic la mediu și am fiert acest gem de prune până s-a îngroșat și a scăzut. Am amestecat cu atenție ca să nu se prindă. Cu ajutorul termometrului am verificat temperatura – trebuie să ajungă la 105° C. Am adăugat nucile(lăsate destul de mari) și i-am mai dat 2-3 clocote, timp în care am amestecat încontinuu. Apoi am oprit focul.

Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru culinar și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor, cantitatea de fructe folosită precum și dimensiunile oalei sau cratiței. Dacă nu aveți termometru va trebui să faceți proba siropului cu picătura pe o farfurioară.

Cum se îmbuteliază gemul de prune cu nuci?

Am sterilizat borcanele și capacele așa cum am arătat aici. Am pregătit cele 8 borcane de cca. 300 ml capacitate pe o tavă metalică și l-am umplut cu acest minunat gem de prune cu miez de nucă.

Am închis ermetic capacele și am așezat borcanele cu gem în cămară, pe raft. Nu înainte de a degusta și poza gemul. Am lăsat un borcan pentru consumul curent.

preparare reteta gem de prune cu miez de nuca prajita

Gemul are o culoare grozav de faină (roșiatică) iar aromele și gustul sunt fenomenale! Imediat ne-am făcut o pâine cu unt și gem de prune cu nucă… nebunie!

cel mai bun gem de prune cu miez de nuca reteta savori urbane

Eu sunt amatoare mai mult de găluște cu prune (gomboți) – rețeta aici.

galuste cu prune fragede nelipicioase reteta veche (2)

Dacă sunteți amatori de prune atunci vă recomand și rețeta din familia Oanei de gem de prune cu rom – senzațional! Vezi aici cum se face.

Sau compotul de prune cu scorțișoară – rețeta aici.

Compot de prune intregi la borcan Savori Urbane

Cred că v-am făcut poftă cu acest gem de prune cu nucă și că veți testa rețeta noastră!

Aici găsiți mai multe rețete cu prune: prune deshidratate, prăjituri, plăcinte, ștrudel etc.

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: