Gem de caise reteta VIDEO fara conservanti – marmelada de caise. Cum se prepara marmelada de caise fina si aromata, cu culoare deschisa si vie? Dulceata de caise se face altfel si necesita fructe mai tari, cu textura ferma. Strabunica mea tinea jumatatile de caisa in apa de var ca sa ramana tari si apoi le fierbea in sirop de zahar. O aventura intreaga!
Avem in gradina un cais imens – are peste 30 de ani si este mai inalt decat casa (peste 10 m) cu o coroana atat de mare incat ne acopera o marte parte din curte. O minunatie! Caisul acesta rodeste an de an oferindu-ne zeci de kilograme de caise aurii si parfumate. Si acum aud cum pica cate o caisa in iarba. E un zgomot infundat, specific, inconfundabil.
DUPĂ CASETA DE INGREDIENTE VEȚI GĂSI REȚETA VIDEO A ACESTUI SUPERB GEM DE CAISE AURIU!
In unii ani era covor portocaliu de caise sub el. Fiind foarte inalt este destul de greu sa culegem caisele de pe ramurile de sus (chiar si cu praghita – unealta cu coada lunga de lemn, de 4 m, prevazuta cu o coroana metalica crenelata si cu un saculet de panza). Caisele picate in iarba sunt un festin pentru ganganii si pentru familia de arici care locuieste in gradina noastra. Chiar aseara am vazut 3 pui de arici care fugeau prin iarba si fornaiau.
Sa nu credeti ca lasam toate caisele pe jos! Avem butoaie de plastic in care le strangem zilnic si le punem la fermentat pentru palinca de caise (barack palinka). Avem un vecin care are cazan si ne face o palinca excelenta si aromata. Zilnic culegem caise coapte de pe ramurile mai joase si le mancam, asa, caldute, direct din pom.
Aici vedeți rețeta de dulceață de caise, un fel de marmeladă cu bucăți mari de fruct.
Aici vedeți cum am făcut și o marmeladă de caise fără zahăr – rețeta aici.
Cat gem, dulceata sau compot poate manca o familie?
Dar, cand ai asemenea productie excendentara te gandesti si la conservarea lor. Prima optiune este congelarea – in limita spatiului disponibil. A doua este gemul sau dulceata. Am mai pomenit anterior ca sunt uimita de cantitatile pantagruelice de conserve pe care le pun romanii. Nu stiu ce fac cu 25 de borcane de gem de capsuni, 30 de borcane de dulceata de visine si altele ce vor mai urma – inca n-au aparut prunele. Parca prima grija a romanului este sa conserve – imediat ce apare un fruct de sezon. A disparut bucuria mancatului de fructe proaspete? Nu zic sa nu mai puneti gemuri, si eu pun cate 2-4-6 borcane dintr-un fel. Sunt bune pentru clatite, pentru paine cu unt si gem sau pentru o prajitura. Gemul de caise imi place in mod special pentru ca este acrisor si il folosesc si la fursecuri, prajituri sau la Tortul Sacher.
Observatii preliminare
- Acest gem de caise (marmelada) are tendinta de a se prinde de cratita, chiar daca-l amestecati constant. Eu pun mereu o sita (sau o tabla rotunda) pe ochiul de aragaz, inainte de a aseza oala cu fructe. Focul la care-l fierb este mediu.
- Gemul de caise stropeste tare in timpul fierberii, ca vulcanii noroiosi. Este preferabil sa aveti o bluza cu maneca lunga pentru a evita arsurile pe antebrat! Amestecatul vioi in oala impiedica formarea acestor stropi fierbinti.
Am adunat 4 kilograme de caise (cantarite dupa ce le-am scos samburii) si m-am apucat de treaba. Au fost cam acrisoare asa ca am pus cate 700 g de zahar la fiecare kilogram de fruct. Pentru culoarea frumoasa am pus zeama de la 2 lamai (sau 2 g de sare de lamaie). Cred ca v-am obisnuit deja cu faptul ca NU fierb gemurile mai mult de 20-30 de minute (timp cronometrat din momentul in care intra in regim de fierbere – asta insemnand ca oala sta pe foc alte 30-40 de minute pana se incalzeste).
Bineinteles ca in acest gem de caise pun si miezul samburilor – fiica-mea e responsabila cu spartul lor. Ce buni sunt!
Aici gasiti reteta de dulceata de caise umplute cu miez de nuca – ca pe vremuri.
La 1 kg fructe curatate pun 700 g zahar tos si zeama de la 1/2 lamaie. Eu am facut din 4 kg de caise.
- 4 kg caise curatate de samburi
- 2,8 kg zahar tos
- zeama de la 2 lamai
- miezul de la samburii de caise
Mod de preparare gem de caise marmelada reteta VIDEO fara conservanti
Vă invit să urmăriți cu atenție pașii de preparare ai acestui superb gem de caise auriu și cu bucăți mari de fruct – vezi video. Vă doresc vizionare plăcută și vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de pe Youtube – click aici!!
Am spalat caisele cu apa rece si le-am scurs bine. Treaba merge repede daca ai si ajutoare la scos samburii (oricum, fata de curatatul cireselor si al visinelor este floare la ureche). Intotdeauna las caisele jumatati, nu le zdrobesc sau le toc. Imi place sa simt bucatele de caisa prin gem. Si nici nu el decojesc. Sunt mai bune asa! Am indepartat cu un cutit partile moi, maro, lovite sau stricate.
Am asezat cele 4 kile de caise curatate intr-o cratita mare pentru gem (diametru de 50 cm), le-am stropit imediat cu zeama de lamaie si le-am acoperit cu zaharul tos. Le-am amestecat cu o lingura curata de lemn si le-am lasat asa cam 3-4 ore (sau peste noapte daca caisele sunt mai putin coapte).
Am asezat sita peste ochiul de aragaz, am potrivit focul la mediu si am pus cratita cu fructe la fiert. Dureaza cam 40 de minute pana se incalzeste si ajunge in regim de fierbere. Am amestecat constant – v-am spus ca exista riscul de prindere. In sfarsit am vazut ca gemul a inceput sa fiarba.
Gemul de caise nu il spumez (spre deosebire de dulceturi). Din momentul in care a inceput sa fiarba in masa (arata ca o lava fierbinte care clocoteste) am cronometrat 20 de minute. Am amestecat constant in cratita cu gem de caise. Se vede cand isi schimba culoarea, fructele devin usor translucide (ma rog, bucatalele ramase intregi) si dispare spuma. In acel moment am pus si miezul de la samburii de caisa.
Cam asa arata dupa primele 20 de minute de fierbere.
Si asa arata cand e gata, dupa 35-40 de minute de fierbere. I s-a inchis culoarea si e cremos, legat. NU este maro!!! Chiar daca pare subtire va asigur ca prin racire se ingroasa foarte mult. Deci nu mai fierbeti gemurile cu orele pentru ca le nenorociti. Ocazional am sters peretii interiori ai cratitei cu un burete umed (pentru a evita caramelizarea).
Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață?
Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici.
Am stins focul de sub cratita cu gem de caise si m-am ocupat de sterilizarea borcanelor. Gemul are timp sa se racoreasca un pic.
Depozitare si servire gem de caise marmelada reteta fara conservanti
Am spalat bine borcanele si capacele cu filet. Le-am asezat intr-o tava metalica (cu capacele alaturi) si le-am sterilizat la cuptor (aici gasiti cum si cat timp).
Am umplut borcanele calde (nu fierbinti) cu gemul cald si le-am inchis imediat cu capacele cu filet. Operatiunea asta am facut-o cu borcanele asezate pe o tava metalica care sa preia si sa disipeze caldura gemului (sa nu plezneasca borcanele). Am obtinut 4 borcane mari (de 800) si mi-a ramas un mic bol de gem de caise (cca 400 ml) pentru gustat si mancat zilele urmatoare.
Proba s-a facut pe loc, ungand felii de paine cu unt si gem de caise. Painea este de casa, facuta cu maia (nu cu drojdie). Priviti ce culoare minunata are acest gem de caise!
Are o culoare vie, o aroma grozava si un gust dulce acrisor. Se simt bucatele de caisa, cojite si samburi. Fantastic!
Din caisele mai tari fac și compot – vezi aici.
Tot din caise foarte coapte fac și un delicios nectar natural fără conservanți – rețeta aici.
Cea mai mare bucurie este poti manca fructe proaspete vara, mai ales din gradina proprie. Iata si tufele de zmeura care rodesc din iunie pana in octombrie – boabe mari si parfumate (strangem zilnic cate o caserola de 500 g).
Mai am si cate o tufa de coacaz rosu, alb si negru. Ma bucur ca fiica-mea mananca vitamine direct de la sursa!
Din coacaze rosii si zmeura am facut un jeleu minunat (reteta aici).
Cam tot in perioada aceasta fac si gem de capsuni (aici) sau dulceata de capsuni (aici).
Cititorii nostri au incercat reteta!
Sa ascultati neaparat piesa asta: Urma – Cine iubeste si lasa! Va pup, Eliza Gutau & Co!
Aici gasiti mai multe retete de gem, dulceata, jeleu, peltea:
Am facut si eu acest gem si a iesit foarte bun! Caisele mele au fost mai tari si au ramas si bucatele ca la dulceata. Va multumesc pentru reteta!
cu mare placere!
Am facut gemul de caise insa am renuntat la a pune samburii pentru ca erau foarte amari. Ar fi trebuit sa-i folosesc asa? Isi pierd din amareala la fiert?
Multumesc!
daca sunt amari mai bine nu-i pune. ai mei au fost buni.
Am facut gemul de caise insa am renuntat la a pune samburii pentru ca erau foarte amari. Ar fi trebuit sa-i folosesc asa? Isi pierd din amareala la fiert?
Multumesc!
Samburii de caise trebuie opariti cu apa si curatati de pielita maro. Asa m-a invatat bunica si niciodata samburii nu au fost amari, chiar ii cautam cu lingurita prin borcan.
[…] ca se topesc in gura datorita combinatiei unt-untura. Ca si umplutura eu prefer un gem acrisor, de caise de […]
[…] Strabunica Buia ne facea asa ceva si intotdeauna alege cate un gem acrisor pentru umplutura. Fie gem de caise, jeleu de coacaze sau pasta de macese. La final pudra rulada din abundenta cu zahar pudra usor […]
[…] castron am faramitat blatul pandispan si l-am amestecat cu sucul de la 2 portocale, cu 200 g gem de caise (productie proprie), cu coaja rasa de la o portocala si cu 2 maini de nuci tocate mare. Optional se poate aromatiza si […]
[…] Am umplut o parte din clatite cu dulceata de fructe de padure, adusa de Oana. Ne plac mult umplute si cu dulceata de zmeura, de afine, de mure sau de capsuni. Ce sa mai zic de clatitele umplute cu dulceata de cirese sau de visine? Dar cu gem de caise? […]
[…] uns rondelele mari cu gem de caise (productie proprie, reteta aici) iar pe cele mici cu dulceata de zmeura (reteta […]
[…] ea) si am cantarit alte 200 g zahar tos. Eu am facut 2 tavi de prajitura Greta Garbo: una doar cu gem de caise si alta cu gem de caise, visine si capsuni. Ambele sunt grozave! Si gemul de prune merge foarte […]
[…] aici). Am ales zmeura pentru ca are o aroma grozava si este si usor acrisoara. Puteti folosi gem de caise, macese sau de care va […]
[…] zic ca nu-mi plac dulceturile sau gemurile de capsuni, de caise, de cirese sau de visine dar fructele de padure imi trezesc amintiri dragi din copilarie, din […]
Ce culoare 🙂 Ce arome 🙂 Am facut repede si niste clatite cu gem 😛
Asa fac si eu 🙂
Arata super.azi am facut gem dupa o alta reteta,maine incercam reteta asta.Abia astept!
Am făcut. Mulțumesc. Excelent!
[…] rapide cu iaurt turnate cu lingura se pot pudra cu zahar vanilat si se servesc cu gem, cu sos de ghimbir, sos de vanilie, de caramel sau […]
Pentru ca am tot facut gem de caise si de fiecare data a iesit senzational astat la gust cat si parfumul acestiua,tin sa va multumesc enorm!
O zi frumoasa
Ma bucur ca ai ales reteta noastra si ca ti-a reusit atat de bine 🙂
Nu am citit comentariile. Poate ma lamuream mai bine. Ultimele cuvinte despre gem sunt ca au iesit 4 borcane de 800 si inca 400 de gustare….etc. Dar m-ar fi interesat sa vad ce se face cu borcanele in continuare. ?
Eu o sa le infiletez si pun la caldurica sub o plapumioara.
Nimic nu mai faci cu ele. Sterizlizezi in prealabil borcanele asa cum e descris aici http://savoriurbane.com/gem-de-capsuni-fara-conservanti/ le umpli, le inchizi si le intorci cu fundul in sus. :Le lasi la racorit pana a doua zi si le pui in camara
[…] fraged (fara praf de copt) iar gemul poate fi ales in functie de preferinte. Cel mai des le fac cu gem de caise dar sunt foarte gustoase si cu gem de capsuni, prune sau cu dulceata de cirese sau zmeura. Merita […]
Azi am desfacut ultimul borcan cu gem de caise.
La fel de bun ca în vara când l-am făcut ??multumesc pentru reteta
Astept cu nerabdare sa apara aceste fructe si cu siguranta voi prepara gemurile si dulceturile dupa reteta voastra ,arata minunat de altfel ca si toate celelalte retete culinare.Va multumesc.
Buna…am o intrebare, cum ar trebui sa ajustez timpii daca am o oala cu diametrul de 40 si fierb pe plita cu inductie?mentionez ca ajunge in punct de fierbere mult mai repede ca pe aragaz,cam in 15,20 de minute…si vi se pare ok sa pun 350 de gr de zahar daca caisele sunt foarte foarte dulci?va mai avea aceeași consistenta gemul?
P.s:am făcut gem si dulceata de capsuni si au iesit super!!!va multumesc pt retele perfecte pe care le puneti
Din ce cantitate de fructe faci? In principiu ar merge si cu 350 g zahar la 1 kg de caise foarte coapte si dulci. Ai grija cu treapta de putere a plitei cu inductie ca sa nu ti se prinda gemul. Seteaz-o undeva pe mediu.
Pentru a folosi mai puțin zahăr, căci nu-mi plac gemurile/dulcețurile dulci folosesc Pectina la plic – celebra firma. 🙂 Și așa pun numai 300 g zahăr la 1 kg de fructe. Însă nu prea îmi convine căci are și conservanți in ea. Unde găsesc Pectina din surse naturale, fără conservanți? Ca am tot căutat pe net și nimic.
Pectina se obtine din mere, gutui. Poti face gem sau dulceata de capsuni sau caise adaugand la fiebere saculeti cu felii de mar sau gutuie, cu tot cu coaja si casuta semintelor. Cu cat fructele sunt mai verzi, cu atat continutul de pectina este mai mare.
Mulțumesc Oana. Dar dacă pun doar 350 g zahăr și nu pun niciun fel de Pectina oare se leagă? Și oare trece peste iarna fără sa se strice?
nu am incercat cu asemenea cantitati mici de zahar. daca ai caise dulci si coapte poti incerca.
Minunat !
Si eu am facut acest gem. A iesit exact asa cum este descris. MINUNAT! Multumesc frumos pentru reteta.
De ce nu se fierbe mai mult? Cum o sa stea fierte doar 20 de minute?
Nu are nevoie de mai multa fierbere. Cele 20 de minute de fierbere sunt suficiente pentru a lega gemul, zaharul avand si el rolul sau in conservare. Nu are sens sa fierbi un gem cu orele pentru ca devine maroniu si isi pierde aromele si gustul.
Sta foooarte bine, rezista in camara perfect, cu borcanele sterilizate inainte.
Foarte buna reteta! Gemul asta te face sa facu clatite ca sa l mănânci!Delicios!
asa e 🙂
buna Oana. daca fac gemul de caise in multiccoker, respect aceeasi timpi care îi precizezi in reteta? multumesc
Nu, va dura mult mai mult. Va trebui sa te orientezi dupa temperatura de 105 C.
Mi-a placut foarte mult aceasta reteta! Nu este greu de facut si nu necesita nici prea mult timp. Am incercat-o astazi si baietii mei sunt incantati. Multumim!
Buna dimineata! Ieri am facut gemul de caise. Nu are rost sa mai spun cat de bun a iesit di ca l-am fiert 30-40 de min. L-am facut din 5,5 kg de caise si am pus 2,5 kg de zahar, deoarece caisele erau dulci.
Am insa o problema: am senzatia ca a iesit cam moale, adica in momentul in care pun borcanul cu fundul in sus, si gemul urmeaza imediat aceeasi traiectorie. Este necesar sa-l refierb in cratita sau il pot baga la cuptor sa fiarba in bain-marie?
Gemul pus in borcane nu mai trebuie fiert! Vei vedea ca se va mai ingrosa dupa ce sta.
Multumesc mult! Nu luati in seama al doilea comentariu. Este identic!
Eram obisnuita cu gemurile maro, fierte cu orele, ‘sa se ingroase”, astfel ca la final era o treaba dulce, fara aroma, nici nu stiai din ce fructe este facut.Ei, anul trecut am incercat reteta asta.Mama, siderata :”vai, 20 min doar?ce gem e ala?”I-am dat peste cap toate retete de gem cand i-am dat sa guste rezultatul. Fiica-mea la fel, il prefera. Excelent, minunat, il ador! Musai trebuia sa iti MULTUMEEESC pentru reteta asta, azi fac o tura de bunatate.
Tare ma bucur cand aud de reusitele voastre! Te asigur ca si celelalte retete de dulceata sau gem ies la fel de bune 🙂
Nu răman ațe, mă rog, vinișoarele acelea usor lemnoase prin gem? Eu am pațit-o de multe ori, din pacate.
Daca fructele au asa ceva normal ca vor ramane. Singura solutie ca sa scapi de ele este sa dai gemul prin sita… dar iese altceva.
Da merge cu sita multumim mult !
Buna seara , am facut a doua transa de gem de caise dupa reteta dv , dar ceva nu a mers asa de bine ca prima data.. si acum mi se pare prea lichida in borcane , chiar si dupa racire. Mai pot face ceva ? 🙁 🙁 🙁
Multumesc mult !!!
Hmmm… daca zici ca prima data ti-a reusit bine ma gandesc ca or fi fost ultimele caise mai apoase. Daca ai pus-o in borcane nu mai ai ce sa faci. Vei vedea ca se mai ingroasa in cateva luni. Consumati mai intai gemul din prima tura ca sa aiba timp acesta sa stea.
Multumesc ! Da , intr adevar caisele au fost mai apoase , am vazut dupa sucul lasat de la zahar… ok , il punem la pastrare … pana termina mica mea primele borcane. 😉
Am făcut gemul de caise, dintr-un kg de fructe, 2 borcanele și încă 300g este minununat, aromat ca și cel de afine și jeleul de coacaze roșii. Mulțumesc mult pentru rețete!
Mă gândeam sa aplic rețeta și la piersici, eventual sa scad cantitatea de zahar pentru ca piersicile sunt ceva mai dulci, nu sunt sigura încă dacă o sa iasă, piersicile fiind si mai apoase, ma gandesc sa nu iasa prea lichida,nu am găsit o rețetă de gem/dulceață de piersici ok și nu.mi plac cele care incep cu se lasă 15 de ore la frigider și încă 3 pe foc.
Da, poti pune mai putin zahar la piersici.
Mulțumesc! 😘
[…] Anul acesta am stat rau cu capsunile si ciresele insa am avut recolte record de caise si piersici. Aici gasiti si reteta gemului de caise. […]
[…] blatul ramas am intins cateva linguri bune de gem de caise (reteta aici). Deasupra am pus crema de nuca. Cel mai bine se lucreaza direct in tava in care am copt prajitura, […]
[…] cu marmelada de caise. Mai intai ungem o fata a blatului. Gemul acesta fain de caise este facut dupa reteta noastra. Are culoarea fructelor proaspete, abia culese din pom […]
[…] Gogosi pufoase si aromate, gata de a fi savurate! Simple sau alaturi de gem, dulceata sau marmelada la alegere. Eu am ales un gem de caise (reteta aici). […]
[…] Din el fac în fiecare an delicioasa marmeladă de caise (gem) care are o culoare aurie fantastică – vezi aici rețeta. […]
[…] Dacă sunteți în căutarea marmeladei (gemului) de caise atunci vă invit să dați click aici. […]
[…] Tot din caisele culese din grădină fac în fiecare an și gem (marmeladă fină) care are culoare deschisă și vie – rețeta aici. […]
[…] la 500-600 g la 1 kg de fructe. Consistența lui este mai omogenă, fără bucăți mari de fruct. Vezi aici rețeta gemului de […]
Un gem rapid si delicios,mi-a fost de mare ajutor reteta .
[…] cofetărește vorbind, sub glazuri se pune un strat subțire de marmeladă de caise (încălzită și strecurată prin sită). Acest strat are rol de „șapă autonivelantă” care […]
[…] 2-3 foi și se unge cu gem. Mie îmi place în mod special cu gem de caise (marmeladă fină – vezi aici rețeta) dar merge foarte bine și cu zmeură, afine sau chiar cu pastă de măceșe (vezi aici […]
[…] cu gris se servește cu gem sau marmeladă de caise (rețeta aici) sau de prune (rețeta aici). Mie îmi place să încălzesc gemul de caise pentru că așa […]
Am făcut exact după rețetă. S-a întâmplat sa am chiar acceasi cantitate de caise. A ieșit cam ciorbiță. Extraordinar de bun, dar fluid. Și mai mult un pic. Poate faptul că sint în Arizona schimbă un pic rețeta. Cred că trebuia s-o țin mai mult. Părerea mea. Soția a zis să n-am inițiative.
Posibil ca fructele sa fi fost mai apoase sau cratita mai ingusta… sunt mai multi factori in aceasta ecuatie 🙂 Poti sa mai fierbi gemul 10 minute dar ai grija sa nu-l arzi!
L-am scos din borcane si l-am mai fiert 50 min la foc miiiic …. am resterilizat borcanele si , in sfarsit, e OK: gustos, aromat, legat. Si nears. Multumesc mult.
[…] cu dulceata de zmeura (alaturi de cea de caise) se umple si prajitura Arlechin – cu foi fine si fragede si glazura din galbenusuri de ou, […]
Buna ziua,
Cum se socoteste timpul de fierbere/ kg?Daca am 20 de kg de caise la care pun 8kg de zahar, cum calculez cat il las la fiert?
Multumesc
eu zic sa lucrezi cu portii de 5 kg de caise pentru ca nenorcoesti gemul daca faci totul deodata. Oricum, din momentul in care incepe sa fiarba in masă calculezi 40 de minute sau pana ajunge la 105 C.
Multumesc frumos
[…] și am reuși să mâncăm pe săturate caise dar să punem și câteva borcane de gem de caise (rețeta aici) și de dulceață de caise (rețeta […]
Oana, ajuta-ma, nu am cerc pt difuzare a caldurii, dar am o tigaie din fonta cu fund gros, oare pot improviza cu ea pana dau comanda de un astfel de cerc?
Reteta pt caise este să spun bună, dar nu fenomenala. Ceva clasic și atât. Dacă se poate să mă învățați cum se pot scoate sâmburii de la zmeura, coacăze, mure, afine, am să vă rămân recunoscător.
Buna ziua, eu trec gemurile de zmeura si mure prin sita si atunci sâmburii nu trec.
Buna ziua,
Am facut și eu aceasta reteta, pentru a doua oara. Prima data a fost in 2019 si abia acum am reusit sa terminam ultimul borcan. S-au pastrat foarte bine (4 ani) in borcanele sterilizate asa cum ati sugerat. Culoarea s-a inchis cu timpul, insa gustul a ramas delicios. Va mulțumesc din sufet pentru toate retetele postate! 🙂