Dulceata de zmeura intreaga „bob cu bob” – reteta video de pe vremuri fara conservanti. Cum se prepara dulceata de fructe? Care este diferenta dintre gem si dulceata? Nu este gem de zmeura pentru ca s-au pastrat boabele intregi si frumoase (macar o parte din ele). Dulceata de zmeura este una dintre preferatele mele, alaturi de cele de fragute, mure si afine.
Nu zic ca nu-mi plac dulceturile sau gemurile de capsuni, de caise, de cirese sau de visine dar fructele de padure imi trezesc amintiri dragi din copilarie, din vacantele petrecute la bunicii din Sibiu. Aveam in gradina multe tufe de fragute, de coacaze rosii, albe si negre, de agrise si de zmeura.
DUPĂ CASETA DE INGREDIENTE VEȚI GĂSI REȚETA VIDEO A ACESTEI DELICATE DULCEȚI DE ZMEURĂ.
O alta dulceata rafinata si scumpa este cea de fragi sau fragute – reteta aici.
Murele si afinele se cumparau din piata, aduse de taranii de la munte in cosulete semisferice (tipice acelei zone).
Strabunica mea Buia facea dulceturi grozave din toate aceste boabe (berries). Le mancam si la mic dejun, pe paine cu unt dar se foloseau si la prajituri si fursecuri fine. Imi amintesc perfect niste fursecuri „rotite” pe care Buia le numea Fursecuri 3 2 1 si le umplea cu aceasta minunata dulceata de zmeura si pe care le decora cu cate o boaba intreaga. Imi amintesc cum intindea aluatul fraged si cum ma lasa si pe mine sa decupez cercurile pentru fursecuri. Treaba era foarte migaloasa pentru ca la o jumatate din aceste cercuri trebuia sa le scoate mijlocul (un alt cerc concentric mai mic) cu degetarul! Munca de chinez :). Reteta fursecurilor fragede 3 2 1 o gasiti aici.
Care este diferenta dintre gem si dulceata?
La gem fructele se acopera cu zaharul si se fierb impreuna (ele se mai dezintegreaza la fiert) pe cand la dulceata fructele se fierb intr-un sirop de zahar, scazut inainte. Fructele raman bob cu bob (macar o parte din ele). Zmeura este foarte fragila si o parte din boabe se mai terciuiesc la fiert, chiar daca nu se amesteca viguros in oala.
Difera si proportia de zahar care se pune la 1 kg de fructe – la gem se merge cu 350 – 700 g zahar tos la 1 kg de fructe pe cand la dulceata se cam porneste 800 g – 1,5 kg zahar la 1 kg de fructe (in functie de cat de acre sunt fructele).
Aici vedeti reteta de gem de zmeura.
La dulceata de zmeura folosesc raportul 1:1 – adica 1 kg de zahar la 1 kg de fructe. Secretul culorii frumoase si vii este adaugarea sucului de lamaie de la inceput (direct in siropul de zahar) si fierberea scurta a fructelor in el (10-15 minute). Nici gemurile nu le fierb mai mult de 20-30 de minute (cronometrate din momentul in care fierb in masa). Este o prostie sa le fierbi ore intregi pentru ca isi pierd toate calitatile nutritive si se inchid la culoare (devin maro si cu gust neplacut). Nu se lucreaza cu cantitati mai mari de 2 kg de fructe per portie! Daca aveti de prepararat 10 kg de fructe este bine sa o faceti in 5 transe. Este foarte greu de lucrat cu cantitati mari si creste riscul ca zaharul sa se caramelizeze.
Zmeura din care am facut aceasta dulceata provine din gradina proprie. Avem vreo 8 tufe care rodesc non stop din iunie pana in octombrie. Zilnic culeg cate 200-300 de grame.
O parte o mancam ca atare, proaspata, o parte o congelam in pungi mici si, cand se aduna mai multe, facem dulceata. Imi tin si zmeura congelata pentru iarna, nu o transform toata in dulceata. Eu am facut dulceata de zmeura din 400 g zmeura si 400 g zahar. Reteta este pentru 1 kg de fructe. Din aceasta cantitate rezulta 3 borcane de 400 ml cu dulceata de zmeura.
- 1 kg zmeura frumoasa, boabe neterciuite
- 1 kg zahar tos
- 150 ml apa
- zeama de la o lamaie
Mod de preparare reteta video dulceata de zmeura intreaga
Vă invit să urmăriți cu atenție pașii de preparare ai acestei dulceți de zmeură – vezi video. Vă doresc vizionare plăcută și vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de pe Youtube – click aici!! Mai jos am rezumat (în scris) pașii rețetei.
Am cantarit mai intai zmeura – am avut si congelata si proaspata. Zmeura congelata am scos-o pe o farfurie ca sa se dezghete. Zmeura NU se spala pentru ca e foarte delicata si fragila (se terciuiesc boabele).
In functie de aceasta cantitate de fructe am cantarit si zaharul. Am asezat zaharul intr-o oala larga cu pereti mai inalti (dulceata se umfla la fiert) si l-am umezit cu apa rece (150 ml de apa la 1 kg de zahar). Tot acum am stors si zeama de la lamaie si am turnat-o peste zaharul umectat din oala. Am asezat oala la foc viu si am urmarit ca zaharul sa se dizolve si sa fiarba siropul. L-am lasat la fiert 5-6 minute (la foc viu) – timp cronometrat din momentul in care fierbe in masa, nu de cand am pus pala pe foc.
Am facut testul cu picaturile de sirop pe o farfurioara, la temperatura camerei! Nu are relevanta testul cu farfuria din congelator pentru ca orice zeama lunga ti se incheaga la rece si redevine fluida la temperatura ambientala. Atentie! Siropul este foarte fierbinte! Trebuie supravegheat mereu si urmarit sa nu vireze in caramel. Zeama de lamaie previne cristalizarea, pe langa faptul ca va ajuta la pastrarea culorii frumoase a fructelor.
Cand siropul a fiert suficient si s-a legat (fara sa devina galbui-caramelizat) am adaugat boabele de zmeura. In prima faza ele plutesc la suprafata siropului fierbinte. Le-am ajutat delicat cu ligura de lemn ca sa fie cuprinse bine de sirop. Focul se pastreaza iute sub oala.
Dupa cateva minute bune dulceata ajunge in regim de fierbere (i-a scazut temperatura odata cu adaugarea fructelor). Am supravegheat dulceata de zmeura si am amestecat cu mare grija in ea. La un moment dat a ajuns in regim de fierbere – s-a umflat. Am redus focul sub oala si am cules spuma care s-a format la suprafata. Am cronomentrat 15 minute din acest moment.
Dupa scurgerea acestui timp am oprit focul, am tras oala deoparte si am acoperit-o imediat cu un stergar curat de bucatarie, bine udat cu apa rece si stors.
Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici.
Am lasat oala cu dulceata sa se raceasca complet. Acesta este timpul necesar ca boabele e fruct sa absoarba solutia de zahar din jur si sa se confieze. Ele devin grele si translucide.
Dulceata de zmeura intreaga – asezarea in borcane
Am spalat si sterilizat borcanele si capacele lor. Intreaga procedura este descrisa aici, la gemul de capsuni. Daca gemul se imbuteliaza fierbinte, dulceata se aseaza rece in borcane! Am umplut borcanele, le-am infiletata capacele si gata. Mie, din 400 g de zmeura si 400 de zahar, mi-au iesit 600 g de dulceata – adica un borcan si 1/3 – vorbesc de borcane de 400 ml. Dulceata are densitate mare asa ca un borcan de 400 ml plin cu dulceata de zmeura cantareste 450 g. Din cantitatile din reteta vor iesi 1500 g de dulceata – adica 3 borcane de 400 ml si 1/3. Ce ramane in plus (150 g) o tin pentru consum imediat sau o asez intr-un mini-borcan.
Ce spuneti ce culoare grozava are dulceata de zmeura?
Aici vedeti ce minunatii de dulceturi am facut zilele acestea: de mure, de afine si combinata, de fructe de padure.
Toate sunt preparate pe acelasi model, cu mici variatiuni ale proportiei zahar:fructe, in functie de cat de dulci au fost fructele.
Tot cu dulceata de zmeura (alaturi de cea de caise) se umple si prajitura Arlechin – cu foi fine si fragede si glazura din galbenusuri de ou, stafide, coaja confiata de portocale si bastoane de migdale.
Dulceata mea de zmeura are o culoare superba si un gust si o aroma fantastice!
Sa o incercati neaparat!
Va recomand si dulceata de caise cu bucati mari de fruct – vezi aici.
Sau pe cea de visine – vezi aici.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de conserve: gem, dulceata, jeleu, peltea
[…] zaharului (la fructe confiate sau la dulceturi din fructe verzi si acre). Vezi aici reteta de Dulceata de zmeura intreaga (bob cu bob) sau mai multe reteta de dulceata (de mure, afine, capsuni, fructe de padure, coaja de pepene […]
Buna
Multumesc mult. Chiar am facut gem , mai mult, oricum sunt „hint-uri, care le afli mai greu, iar daca mai sunt insotite si de imagini, foarte fain.
Corina Serban
[…] Dulceata de mure intregi fara conservanti. Cum se prepara dulceata de mure intregi, bob cu bob? Se poate face si gem de mure daca se zdrobesc fructele. Dulceata de mure cu baton de vanilie este cred ca pe locul 3 in topul preferintelor mele, dupa cea de fragute si cea de zmeura. […]
[…] o parte din clatite cu dulceata de fructe de padure, adusa de Oana. Ne plac mult umplute si cu dulceata de zmeura, de afine, de mure sau de capsuni. Ce sa mai zic de clatitele umplute cu dulceata de cirese sau de […]
[…] cum povesteam si la dulceata de zmeura intreaga, imi amintesc perfect piata din Sibiu, locul unde imi petreceam vacantele. Fructele de padure erau […]
[…] Am uns rondelele mari cu gem de caise (productie proprie, reteta aici) iar pe cele mici cu dulceata de zmeura (reteta aici). […]
[…] impartit crema de gris cu unt in 2. Am desfacut si un borcan cu dulceata de zmeura, productie proprie (reteta aici). Am ales zmeura pentru ca are o aroma grozava si este si usor acrisoara. Puteti folosi gem de […]
[…] Il turna intr-o farfurie adanca si il decora cu dulceturi facute de ea. Cel mai mult imi placea cu dulceata de zmeura sau de mure. Imi desenam cu lingura drumuri imaginare (care se umpleau cu siropul de la gem), […]
[…] preparat deja dulceata de zmeura si jeleu de coacaze rosii cu zmeura. In plus, am cumparat mure si afine din piata. Din ele am facut […]
[…] gasiti reteta dulcetii de zmeura – care ramane tot bob cu bob. Aici am explicat care sunt diferentele dintre gem si […]
Multumim pentru ca ne-ati impartasit diferite secrete in ale dulceturilor!
O zi buna
Cu mare drag 🙂
Am urmat reteta pentru dulceata de zmeura dar mi-a iesit cam apoasa. De fiecare data cand am asteptat ca sa iasa proba cu picatura mi s-a caramelizat( de 2 ori am patit-o) asa ca de data asta am urmat intiocmai pasii si minutele pe cronometru dar e cam apoasa. Se mai intareste stand in borcane sau ramane asa? N-am vrut sa folosesc Gelfix ca sa fie cat mai naturala. E gustoasa, e aratoasa, zmeura a ramas cat de cat intreaga dar e cam „moale”. Multumesc.
E Ok si asa. Se va mai ingrosa prin racire si dupa imbuteliere.
sigur ca se pune! asa se face siropul pentru dulceata
[…] cu gem de caise dar sunt foarte gustoase si cu gem de capsuni, prune sau cu dulceata de cirese sau zmeura. Merita incercate cu gem-pasta de macese sau de gutui. Fursecuri cu nuca si gem […]
Fructele le spalam inainte ? Zmeura se cam imprastie la spalat .
Nuu! Zmeura si murele nu se spala.
Acum încerc si eu dulceața de zmeura. Si mi se pare ca e cam moale, încă nu s-a răcit e drept. Oare dacă am spălat-o înainte ar trebui sa o fierb mai mult? Si as mai avea o întrebare vis a vis de cum se păstrează in timp borcanele dacă punem dulceața rece in ele? Le mai adăugăm ceva sau se păstrează așa fără alte adaosuri? Va mulțumesc anticipat
Nu trebuie adaugat nimic in borcane (banuiesc ca te referi la conservant).
Da la conservant ma refeream. Azi am mai fiert o tura dulceața ca era prea moale si dupa ce am citit mai mult am văzut ca trebuia modificat ai timpul de fierbere in funcție de cantitate. Eu am avut 2,5 kg si le-am împărțit in 2 vase. Oricum gustul este delicios, culoare este Ok, poate putin mai închisă.
Va mulțumesc pt rețeta
Am incercat-o astazi. CUloare super, gust super, consistenta…de sirop 🙁 am fiert-o pe soba la tara, cam 15/20 min. Dintr-un kg de zmeura. Oare sa ii mai dau un clocot? Multumesc!
Se ingroasa cand se raceste. Daca o faci clei nu o mai scoti din borcan.
Ce soi de zmeura ai?
Nu stiu cum se numeste. Lastarii au fost adusi in anii ’80 din gradina buniciloe de la Sibiu.
Trebuie sa fie un soi remontant dacă rodește pe o perioada atât de lunga. Buna treaba!
Mire
Am si eu o intrebare, cum se pastreaza dulceata daca este pusa rece in borcane? La bloc nu e asa racoare si fermenteaza .
Are suficient zahar ca sa se conserve perfect si 10 ani de zile 🙂
Multumesc de raspuns! Tocmai am terminat-o si e lasata la racit .
Am făcut a doua oara dulceață de zmeura după aceasta rețetă si mi-a ieșit minunat! S-a întărit exact cat e nevoie după ce s-a racit …iar fructele au rămas întregi majoritatea. Mulțumesc pentru rețetă!
Bravo! Am vazut ca ai facut si dulceata de mure. Te mai asteptam pe la noi 🙂
Se pune fierbinte in borcane sau se lasă la răcit? Mulțumesc!
Dulceata se pune rece in borcane, in general (mai ale cand sunt fructe care plutesc in sirop – visine, cirese etc). In cazul de fata poti sa o pui si calda.
Dulceața mea de zmeură a ieșit impecabilă.
Multe mulțumiri pentru modul detaliat în care descrieți ce e de făcut!
Cu mare drag! Mă bucur ca ți-a reușit dulceața de zmeură exact ca și mie 🙂
Buna dimineata☺.In loc de proba cu picatura(care pe mine ma pacaleste uneori…) pot considera siropul legat cand ajunge la 120 de grade?
E cam mult 120 C …. as zice 115 C
Nu prea am inteles cum se pune prosopul ud. Deasupra dulcetii in cratiță?
Deasupra cratitei, fara sa atinga dulceata.
Ok. Asa am facut. Mi-a iesit o bunătate dar cam dulce.
Mi-a iesit perfect, o culoare superbă si un gust super delicios. Multumim pentru toate secretele împărtășite 🤗💕
[…] Gemul de zmeură are mai puțin zahăr decât dulceața de zmeură, dar cantitatea de zahăr diferă un pic și în funcție de preferințele voastre dar și de cât de dulce e zmeura. Dulceața de zmeură este „bob cu bob” și se prepară așa cum am arătat aici. […]
Minunatie!Iar satisfacția preparării unei asemenea dulceti este terapie curată(pentru mine).Toate sa vă meargă din plin!
[…] Anul acesta a fost foarte darnic în zmeură și am recoltat zilnic castroane întregi. Am făcut dulceață de zmeură „bob cu bob” – rețeta aici. […]
Am pregati dulceata de zmeura!E dementiala!Ce culoare!Ce aroma!Cea mai buna reteta gasita pana acum!Felicitari „Savori urbane”,mi-am gasit inspiratia in multe retete de-ale voastre!
Am urmarit reteta, cu exceptia faptului ca am diminuat cantitatea de zahar, am pus 800g/kg. Dupa racire consistenta este apoasa…Oare este nevoie sa fierb suplimentar dulceata?
Păi n-ai pus destul zahăr și de aceea nu s-a legat dulceața în timp util. De-acum va trebui să o fierbi și se nenorocește zmeura.
Bună! Nu am găsit nicăieri sa fie explicat testul cu picătură, dacă ma poți ajuta… Borcanele cum se sterilizează? Cu capacul inchis sau fără?…
cu capacele asezate alaturi pe tava https://savoriurbane.com/cum-se-sterilizeaza-borcanele-pentru-conserve-de-fructe-sau-legume/