Ketchup de casă cremos ca cel din comerț însă fără conservanți. Rețeta de ketchup de roșii aromat și fin, din roșii coapte de grădina, de consistența celui din comerț. Ketchup natural de casă.
Anul acesta am experimentat rețete de ketchup. Am încercat multe feluri pentru a obține ceva asemănător cu ketchup-ul din comert (Heinz).
Conform DEX ONLINE KÉTCHUP s. n. Sos picant preparat din suc de roșii, oțet și mirodenii. [Pr.: chéciăp] – Cuv. engl.
Așadar nu se scrie nici checeap, nici checiap și cu atât mai puțin keciap sau checiup. Se pastreaza ortografia din limba engleză: KETCHUP.
Am folosit doar roșii de grădină și am renunțat la ardei. În germana ți engleză exista denumirea de Tomatenketchup sau Tomato Ketchup – adică ketchup de roșii și de acolo am pornit cu ideea de a renunța la ardei și a folosi doar roșii și condimente.
Rezultatul este spectaculos de bun și astfel am hotărât să scriu rețeta. De asemenea puteți să și folosiți sos chili sau Tabasco pentru a face ketchup-ul mai iute.
Am făcut și ketchup cu ardei copți și ierburi aromatice pe care cititorii noștri l-au și testat în ultimii ani (rețeta aici).
Dintr-un kg de roșii coapte rezultă 2 borcane de 200 ml, respectiv exact 570 g ketchup de casă cremos, câte 285 g în fiecare borcan.
- 1 kg roșii bine coapte, zemoase
- 1 ceapă mică (cca.60 g)
- 30 ml ulei
- 100 ml otet balsamic
- 40 g glucoză lichidă sau miere
- 60 g zahăr brun
- 5 g amidon
- 12 g sare
- un varf de cuțit de piper
- 100 ml apă
- opțional:
- 1 cățel de usturoi
- sos chili
Cum se face ketchup de casă cremos ca cel din comerț însă fără conservanți?
Cum se gătesc roșiile și ceapa pentru ketchup de casă cremos?
Într-o oala, de preferință antiaderentă (eu am folosit un multicooker) am încins uleiul și am călit ușor ceapa cu un praf de sare.
Am adăugat apoi roșiile și am lăsat să scadă la focul cel mai mic posibil și sub capac până sosul s-a concentrat mult și roșiile s-au înmuiat foarte bine (circa 30 de minute). La multicooker am folosit de la început funcția stew care durează 30 de minute.
Ce condimente folosim pentru ketchup de casă?
Separat am amestecat condimentele și oțetul. Am amestecat oțetul balsamic, sarea, glucoza și zahărul, piperul, sosul chili și amidonul. În principiu puteți adăuga și ierburi aromatice sau alte condimente. Eu am mers pe o variantă simplă care să semene cât mai mult cu ketchupul din comerț.
După trecerea celor 30 de minute am adăugat și condimentele dizolvate în apa cu oțet. Am lăsat din nou pe funcția stew încă 30 de minute, respectiv foc foarte mic, până scade, amestecand cam din 5 in 5 minute, mai ales către final.
S-a făcut o pastă consistentă. Mmmm… ce bine miroase 🙂
Acum puteți fie să treceți pasta prin sită și să opriți coaja și semințele, fie să le pasați cu un aparat manual, blender de mână sau cu un procesor alimentar.
Am obținut astfel un ketchup extra cremos și foarte fin a cărui consistență și gust sunt ca ale celui din comerț însă fără a fi plin de chimicale sau conservanți.
Păstrare ketchup de casă cremos rețeta pas cu pas
Am spălat și sterilizat sticlele necesare și capacele lor. Sticlele le-am clătit cu apă și le-am pus pe o tavă metalică (alături de capace) în cuptorul rece. Le-am sterilizat așa cum am descris pe larg aici.
Ketchupul de casa se imbuteliază fierbinte, în sticle calde. Cu ajutorul unei pâlnii și a unui polonic am distribuit ketchupul în sticle. Am lucrat pe tavă metalică care să preia șocul termic și să prevină crăparea sticlelor. În final le-am închis strâns cu capacele cu filet și le-am sterilizat în baie de apă (bain Marie) asa cum se arata aici. 30 de minute de fierbere efectivă sunt suficiente pentru ketchup (cronometrate din momentul în care apa clocotește în masă). Puteți să le sterilizați și la cuptor timp de 45 de minute (tot în linkul de sus vedeți cum se face).
După răcorire sticlele cu ketchup de casă au trecut pe rafturile cămării.
Rezistă bine peste 2 ani.
Ketchup-ul este foarte fin și delicat, eu l-am făcut doar ușor picant având în vedere că cel mai mare amator de ketchup din casă e juniorul. Dupa prima tură de ketchup făcut după această rețetă am mai facut încă 2 porții. L-am testat cu niște hotdogs de casă – rețeta aici.
Aici vezi cum am făcut și un sos BBQ (barbecue) de casă – rețeta aici.
Merită să încerci și tu această rețetă de ketchup de casă cremos – ca cel din comerț însă fără conservanți!
Aici găsiți mai multe sosuri și dressinguri de casă
Super reteta,abia astept sa o incerc.Spune-mi te rog despre ce glucoza vorbesti.este cea care seamana cu ciocolata alba.care este sub forma de tablete?
Este glucoza lichida care poate fi inlocuita cu miere.
Foarte bun acest ketchup. Am facut de proba dintr-un kil de rosii si maine mai fac din 10. Seamana foarte mult cu cel din comert. Multumesc pentru reteta!
M-am indragostit de acest ketchup. Am facut si eu din 5 kg.
[…] Dacă doriți puteți pune și alte ierburi aromatice (oregano, busuioc, rozmarin), ketchup (vezi aici rețeta de casă) sau sos BBQ (vezi aici rețeta de […]
[…] drept bază a acestui dressing un sos BBQ de casă sau un ketchup de casă (vezi aici sau aici), urmând ca dozarea sosului iute să se facă cu lingurița sau în picături (nu cu ceașca, cum […]
unde pot gasi glucoza lichida . multumesc anticipat
In Selgros se gasea mai demult glucoza la borcan dar poti alege miere sau energizant Arovit pentru aceasta reteta.
Buna ziua,
In primul rand, felicitari pentru blog, este exceptional! Va urmaresc de foarte mult timp, si am numai cuvinte de lauda asupra retetelor si asupra modului de prezentare a lor. Retetele de pe blog m-au ajutat deja de foarte multe ori, si va multumesc pentru asta!
Intrebarea mea este: daca nu am oala multicooker, ci doar niste cratite si oale simple, de ce ar trebui sa tin cont? Se face acest ketchup mai bine in oala sau in cratita?
Va multumesc
Iti multumim pentru cuvintele frumoase 🙂 Poti fierbe ketchupul in oala clasica – vezi aici cealalta reteta. https://savoriurbane.com/ketchup-de-casa-reteta-simpla/
[…] Varianta: mai avem o reteta de ketchup cremos preparat doar din rosii (fara ardei copti) – vezi aici. […]
[…] Sau un ketchup cremos preparat doar din roșii – vezi aici. […]
Buna seara
M ar ajuta mult dacă ati specifica ce condimente ati pus la aceasta reteta .
Multumesc
Alina😊
Scrie la lista de ingrediente ce condimente: sare, piper, usturoi, sos iute (chili) – ultimele 2 sunt opționale.
[…] Noi am mâncat aceste pulpe cu cartofi prăjiți, cu o salată asortată de sezon și cu diferite sosuri sau dipuri. Merg bine cu hot chili sauce sau cu un ketchup de casă – vezi aici. […]
[…] tot povestit în rețetele de bulion sau suc de roșii (vezi aici) sau de ketchup de casă (vezi aici) că nu orice roșii sunt potrivite pentru acestea. Există soiuri de roșii de masă (cele foarte […]
Buna..o singura nelamurire am. Cum coc rosiile? Se pot coace la gratar? In lista de ingrediente apar rosii coapte, dar apoi in pozele cand adaugi rosiile in oala, par a fi crude.
Tare as vrea sa incerc, dar nu eram sigura de treaba asta.
Multumesc mult.
Este vorba despre roșii bine coapte și zemoase de vară 🙂 Adică la soare.