Ketchup de gogoșari sau ardei kapia – rețeta de ketchup ușor picant. Cum se face ketchup de casă? Ketchup natural cremos, dulce acrișor, mai mult sau mai puțin iute. Rețeta de ketchup făcut în casă fără conservanți. Rețete cu gogoșari. Rețete cu ardei kapia.
Anul acesta s-au făcut mulți gogoșari iar piețele din Arad au fost invadate de ei. Mie îmi place să-i mănânc și cruzi alături de sandvișuri sau în salate de sezon dar și copți (în salate sau sub formă de dip). Cu ei fac și celebra zacuscă de vinete a mamei mele (vezi aici).
De aceea am făcut anul acesta un ketchup de gogoșari cu ardei iute, roșii, ceapă și usturoi care a ieșit grozav de gustos! Un ketchup de casă gros și cremos, extrem de aromat și de echilibrat la gust. Un sos picant de ardei cu gogoșari și roșii.
Gogoșarul este practic un ardei gras ceva mai cărnos, cu pulpă dulceagă și coajă ceva mai groasă. Este popular în special în Balcani iar mulți români plecați în străinătate duc dorul acestei legume. La o adică gogoșarii pot fi înlocuiți cu ardei kapia (ardei roșii cărnoși).
Din ei fac și o pastă faină care poate fi folosită la ciorbe sau mâncăruri. O prepar cu puțină sare și fără ulei iar rețeta ei este aici.
De data aceasta am ales să fac o porție mică de ketchup de casă folosind gogoșari. Pe lângă roșii, ceapă, usturoi și ardei iute am mai adăugat un pic de ulei, un pic de zahăr brun, boia dulce și iute de ardei (paprika) precum și un strop de oțet. Am obținut astfel un ketchup de gogoșari foarte plăcut la gust, dulce acrișor și potrivit de picant, cu o textură faină și cremoasă.
Vă las cantitățile pentru 1 kg de gogoșari sau ardei kapia (cântăriți după curățarea de cotoare) din care rezultă cca. 1 L de ketchup.
- 1 kg gogoșari sau ardei kapia (cântăriți după curățarea de cotoare)
- 1 kg de roșii aromate și bine coapte
- opțional: 1-3 ardei iuți (după gust) sau fulgi uscați de ardei iute (chili flakes)
- 500 g ceapă
- 1 căpățână mare de usturoi
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 2 linguri rase de boia dulce (paprika) sau mix de boia dulce cu iute
- 30 g zahăr brun
- sare după gust (să fie sare neiodată pentru murături)
- 30 ml oțet alb de masă (poate fi de mere, struguri albi)
Cum se face ketchup de gogoșari sau ardei kapia – rețeta de ketchup ușor picant?
Ingrediente pentru ketchup de gogoșari
Mi-am pregătit gogoșarii (sau ardeii kapia), ceapa, roșiile (am avut printre ele o roșie de 700g!), usturoiul. Nu au încăput toate în poză.
Am spălat gogoșarii și i-am curățat de cotoare. I-am tăiat în bucăți potrivite și i-am măcinat cu mașina de tocat carne echipată cu sita fină. Dacă folosiți și ardei iuți acum este momentul să-i măcinați și pe ei.
Apoi am trecut ceapa și usturoiul (10-12 căței mari) prin mașina de tocat (le-am colectat separat, în alt castron). Puteți toca ceapa cu cuțitul pentru că oricum, la final, ketchupul va fi procesat cu blenderul. Mie mi-a fost mai comod așa.
Am spălat roșiile, le-am tăiat în bucăți mari și le-am procesat cu robotul de bucătărie cu cuțite.
Preparare ketchup de casă fără conservanți
Am ales o cratiță largă (nu oală) și am pus în ea ceapa cu usturoiul măcinate. Am turnat 100 ml de ulei și am adăugat 1/2 de linguriță de sare. Am așezat cratița pe aragaz la foc mediu având grijă să pun un disc metalic (sau sită specială) întrea ea și flacără. Asta ca să se distribuie uniform căldura și să nu se prindă ketchupul de fundul cratiței. Eu lucrez cu cratițe largi (de peste 30 cm diametru) pentru că suprafața mare accelerează vaporizarea și gemurile sau zacusca scad mai repede. Deci nu trebuie să stăm cu orele lângă aragaz.
Am călit ceapa la foc mediu cca. 10 minute și am amestecat ocazional în ea. Am adăugat apoi zahărul brun și am mai călit totul vreo 3 minute la flacără ceva mai mare ca să obțin un ușor efect de caramelizare.
Am adăugat în cratiță gogoșarii măcinați și roșiile procesate. Am amestecat totul și am asezonat acest ketchup cu sare, boia dulce precum și 1/2 de linguriță de fulgi de ardei iuți măcinați fin (chili powder). Mai bine puneți treptat ardei iute și aveți grijă cum îl dozați. La fel și cu sarea. Momentan compoziția este apoasă (de la gogoșari și roșii) și trebuie fiartă vreo 30 de minute ca să scadă. La mine a durat 35 de minute (la foc mic, cu capac din sită perforată care să prevină stropirea) deoarece am vrut un ketchup mai gros.
Puteți să vă opriți cu fierberea și după 20-25 de minute dacă doriți un ketchup de gogoșari mai fluid. Am stins focul și am lăsat ketchupul la răcorit 10 minute.
Apoi l-am procesat cu blenderul de mână. Cine dorește poate să-l treacă și prin sită pentru a obține o textură mai fină. Pe mine nu mă deranjează micile fragmente de coji de gogoșar sau roșii. Sunt fibre și sunt sănătoase, fac bine la digestie.
După aceste operațiuni am pus din nou ketchupul pe foc și i-am dat 2-3 clocote. Acum e degustarea finală și corectarea asezonării cu sare, oțet sau zahăr brun.
Cum se îmbuteliază ketchupul de casă?
Mi-am pregătit sticlele și borcanele pentru ketchup. Borcanele și capacele trebuie să fie curate și sterilizate – vezi aici cum se face. Recomand utilizarea de sticle mai mici (de max. 500 ml) sau de borcănele de 300 ml deoarece odată deschise ele trebuie apoi păstrate la frigider și consumate în decurs de câteva zile.
Am umplut sticlele și borcanele cu ketchup de gogoșari fierbinte și le-am închis ermetic cu capacele din dotare. Apoi le-am întors cu capul în jos și le-am învelit cu ștergare groase de bucătărie (prosoape, pături) și le-am lăsat să se răcească lent până a doua zi. Apoi le-am mutat pe rafturile cămării.
Dacă nu aveți cămări răcoroase și vă este frică să nu mucegăiască conservele atunci ar fi bine să se supra-sterilizați după umplere. Pentru acest ketchup sunt necesare 20 de minute de fierbere la Bain Marie sau 30 de minute la cuptor. Ambele procedee sunt descrise pas cu pas aici.
Am obținut un ketchup fain, potrivit de dulceag, acrișor sau picant. Este extrem de aromat și de gustos.
Vă recomand și celelate două rețete de ketchup de pe blogul nostru: una cu ardei copți și ierburi aromatice – vezi aici.
Sau un ketchup cremos preparat doar din roșii – vezi aici.
Sinceră să fiu, eu folosesc ketchup doar la burgeri și, câteodată, la sandvișuri calde. Sunt însă persoane care ar mânca orice cu ketchup 🙂 Vă las aici mai multe rețete de burgeri de casă (de vită, pui, somon, curcan).
Precum și rețeta celor mai buni cartofi prăjiți de două ori – French Fries – vezi aici.
Sper că v-am făcut poftă cu această rețetă simplă de ketchup de gogoșari sau ardei kapia și că-l veți prepara în curând. Îl puteți face mai mult sau mai picant, dulce, acrișor sau sărat.
Va felicit pentru munca ce o depuneti sa ne explicati pas cu pas toate retetele,o sa incerc si ketchupul acesta,am facut zilele trecute dulceata de ardei iute pentru prima data si mi-a iesit foarte buna.O zi frumoasa va doresc!