Gogosari cu conopida pentru iarna + rețeta VIDEO

25

Gogosari cu conopida pentru iarna Savori Urbane (1)

Gogosari cu conopida pentru iarna – reteta mamei mele (VIDEO). Gogosari umpluti cu conopida, crocanti si acrisori, cu putin otet, exact pe gustul nostru. Cu ramurele de cimbru, boabe de piper si hrean. Au un gust deosebit si se pastreaza foarte bine timp indelungat.

Mama face numai muraturi cu saramura (cu exceptia retetei de Gogosari in otet, la rece, fara fierbere) si acestea raman crocante peste 1 an de zile.

Gogosari in otet la rece fara fierbere Savori Urbane (3)

Pentru acesti gogosari umpluti cu conopida trebuie alesi gogosari frumosi,  rotunzi, simetrici si cam de aceeasi dimensiune. Conopida trebuie sa fie proaspata, crocanta si alba, fara defecte (pete maronii sau mucegai).

Impreuna cu mama am facut 2 borcane de 1,700 L. Am pus iarna aceasta si castraveti in saramura si ardei umpluti cu varza. Cate putin din toate.

Iată aici și versiunea VIDEO de gogoșari cu conopidă, o murătură delicioasă și aspectuoasă care a fost preparată de Marlene, fiica mea. Mai jos aveți și rețeta scrisă, ilustrată cu fotografii. Vă dorim vizionare plăcută și nu uitați să vă abonați (gratuit) la canalul nostru de Youtube! Apăsați aici pentru a fi la curent cu noile rețete VIDEO Savori Urbane!

Tineti cont de vremea de afara si daca este foarte cald nu va apucati de muraturi! In mod normal muraturile se pun toamna, in lunile septembrie – octombrie!

5.0 from 4 reviews
Gogosari cu conopida pentru iarna + VIDEO
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 borcane de 1,7 L
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 12 gogosari frumosi
  • 1 conopida de cca 700 g
  • boabe de piper
  • radacina de hrean taiata fasii
  • frunze de hrean (optional)
  • ramurele de cimbru
  • ardei iuti
  • 100 ml otet de masa de 9 grade
Saramura din:
  • 2 L apa si 2 linguri de sare neiodata (pentru muraturi)

Mod de preparare gogosari cu conopida pentru iarna + VIDEO

Am spalat bine gogosarii si conopida. Cu un cutit cu lama scurta am indepartat cotoarele gogosarilor, avand grija sa nu-i peforez. Am taiat un cerc in jurul coditelor si am extras pe acolo cotorul si semintele. Conopida am desfacut-o in buchetele mari pe care apoi le-am portionat in bucatele mici – doar inflorescentele sunt utile pentru acesti gogosari cu conopida.

Gogosarii sunt pregatiti pentru a fi umpluti cu conopida.

Gogosari si conopida Savori Urbane

Cum se umplu gogosarii cu conopida?

Am umplut fiecare gogosar cu cate 1-2 buchetele mici de conopida. Am apasat bine ca acestea sa intre in gogosar dar fara sa-l rupa. Cotoarele de conopida au ramas deoparte, am folosit doar floricelele albe si frumoase.

Gogosari umpluti cu conopida pentru iarna (1)Gogosari umpluti cu conopida pentru iarna (2)

Gata cu treaba! Am pregatit borcanele asezand pe fundul lor cate o crenguta de cimbru uscat. Am indesat cate 6 gogosari cu conopida in fiecare borcan (2 randuri a cate 3 bucati). Depinde de dimensiunile borcanelor pe care le aveti. Noi nu punem  muraturi in borcane foarte mari pentru ca dupa deschidere trebuie si mancate. Mai bine avem multe si marunte si le rotam, ca sa nu ne plictisim de un sigur fel.

In locurile dintre ei am pus cate 1-2 ardei iuti, fasii de radacina de hrean si boabe de piper. Iata cele doua borcane cu gogosari cu conopida.

Cum se prepara gogosarii cu conopida murati pentru iarna (5)

Deasupra le-am pus coronita din frunze de hrean. Ele si fixeaza gogosarii (ca sa nu se ridice la suprafata) si au si un bun rol de conservare.

Cum se prepara gogosarii cu conopida murati pentru iarna (3)

Saramura pentru gogosari cu conopida

Pentru saramura am pus la fiert 2 L de apa cu 2 linguri de sare neiodata, speciala pentru muraturi. Am lasat-o sa clocoteasca 5 minute si am stins focul. Am lasat saramura la racorit 5 minute – sa fie fierbinte dar nu la 100 C. Am asezat borcanele pe o tava metalica (care sa preia socul termic) si am turnat saramura fierbinte peste gogosarii umpluti cu conopida astfel incat sa-i acopere bine.

Am acoperit borcanele cu capacele nestranse, asezate doar de forma (sau cu niste farfurioare mici) si le-am lasat 24 de ore pe masa din bucatarie.

De abia a doua zi le-am adaugat cate 2 linguri de otet si le-am strans capacele cu filet. Incep deja sa se tulbure, semn ca a pornit fermentatia. Peste 2-3 saptamani se vor limpezi din nou. Se pot consuma cam dupa 2 luni de la preparare.

Daca moarea (saramura fermentata) da semne de „balosire” trebuie sa vanturati (pritociti) aceste muraturi. Se deschid capacele, se scurge moarea intr-un castron si se toarna la loc. Acest proces oxigeneaza saramura. Daca puneti muraturi la butoias va trebui sa suflati aer cu ajutorul unui furtun – asa cum este descris in cadrul retetei de varza murata la butoi.

Gogosari cu conopida pentru iarna Savori Urbane (2)

Noua ne plac foarte mult acesti gogosari cu conopida pentru iarna si va invitam sa-i testati si voi! Raman crocanti si au un gust si o aroma grozave!

UPDATE – martie 2016

Iata cum arata cand i-am mancat, in martie. Gogosarii sunt fermi, conopida este crocanta si si-au pastrat culoarea grozava!

Gogosari cu conopida murati Savori Urbane (2) Gogosari cu conopida murati Savori Urbane (1)

O altă rețetă faină de murături pentru iarnă este cea de gogoșari umpluți cu struguri – vezi aici.

Gogoșari umpluți cu struguri murați pentru iarnă reteta savori urbane

Sau cea de gogoșari în sos de muștar (salată picantă) – vedeți aici.

Gogoșari în sos de muștar rețeta simplă pentru iarnă savori urbane

Nu mai spun de clasicii gogoșari marinati in otet – reteta aici.

Gogoșari murați pentru iarnă - rețeta de gogoșari marinați savori urbane

Aici gasiti si reteta de Ardei umpluti cu varza pentru iarna

Ardei umpluti cu varza pentru iarna Savori Urbane (3)Aici gasiti si reteta de conopida murata simpla.

Conopida murata la borcan reteta simpla pentru iarna savori urbane

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de conserve: muraturi, zacusca, gem, dulceata, sirop.

Castraveti murati de vara la soare Savori Urbane (14)

25 COMENTARII

  1. La gogoșsari cu conopida nu puneti praf conservant deloc?Stau si fara praf conservant?Am mai pus gogsari sferturi dupa o reteta de pe internet si nu scria de adaugare praf conservant.ȘSi nu mi au stat s au stricat

    • Sa stii ca nu pun conservant pentru ca am camara foarte buna (stau la casa). Hreanul (radacina sau frunze) conserva foarte bine. Ca sa fii sigura, poti pune cate un varf de cutit de saliciat in fiecare borcan (a doua zi, cand pui otetul).

  2. Hreanul nu își lasă gustul în gogoșar și conopidă? Nouă nu ne place hreanul și nu aș vrea să fac vreo boacana. Dacă își lasă aroma, ar putea fi înlocuit cu ceva?

    Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

    • Vei vedea că 1-2 fâșii de hrean nu dau deloc aromă și gust ci doar ajută la buna păstrare a muraturilor. Iuțeala specifica hreanului dispare in mediu acid (așa cum se întâmplă cu saramura care se acrește natural).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.