Pipote și inimi cu sos de ceapă și usturoi – rețeta de mâncare de pipote. Cum se face tocănița din pipote (rânze) și inimioare de pui la multicooker sau oală sub presiune? Mâncare de rânze sau bătuci și inimi cu ceapă și usturoi. Cum se gătesc pipotele și inimile de pui astfel încât să fie moi și fragede? Rețete cu pipote și inimi. Rețete de mâncare cu sos. Rețete de tocaniță.
Inimile și pipotele de pasăre (pui, rață, gâscă, curcan) sunt foarte gustoase dacă sunt gătite corect. Sunt alcătuite din țesut muscular dens, au foarte puțină grăsime iar prepararea lor necesită răbdare și timp. Cred că știm cu toții că acestea nu se prea gătesc „la minut” deși sunt și rețete de inimi și pipote prăjite la grătar sau la tigaie.
Una dintre rețetele tradiționale este și această mâncare de pipote și inimi cu sos de ceapă și usturoi. În Ardeal facem mai mult papricaș de pipote la care punem boia dulce (paprika) și il servim alături de macaroane sau orez fiert – rețeta aici. În unele zone pipota se numește și bătucă sau rânză.
De data aceasta am decis să fac o tocăniță de pipote și inimi fără boia, cu un sos mai deschis la culoare. Bineînțeles că nu lipsesc morcovul, ceapa, usturoiul și ardeiul roșu din această rețetă.
Pipotele și inimile au ieșit extrem de fragede și de gustoase! Dar cât a durat gătirea lor? Aici sunt mai multe variante:
- în cratiță normală (la foc mic) – cca. 2,5-3 ore
- în oala sub presiune (kukta sau de la multicooker) – 1 oră 10 minute
- în slow cooker (de la multicooker) – 8 ore pe LOW
Deoarece fierberea acestei tocanițe în oală clasică durează mult și mai trebuie și supravegheată ca să nu scada excesiv lichidul (acesta trebuie completat din când în când) mi se pare că varianta de gătire sub presiune este cea mai indicată. Nu este greșit nici să apelați la slow cooker!
Gătirea în oală sub presiune
Despre beneficiile gătirii în oala sub presiune am povestit pe larg aici, în cadrul rețetei de iahnie de fasole cu ciolan afumat.
Oala sub presiune a fost inventată în jurul anului 1679 de celebrul fizician francez Denis Papin și a devenit populară în secolul 19 (în jurul anilor 1860). Din păcate oalele clasice sub presiune sunt grele, masive, dificil de spălat și necesită schimbarea periodică a garniturile de etanșeizare. În plus ele trebuie supravegheate pe toată durata gătirii, trebuie ajustată flacăra de sub ele etc.
De peste 5 luni folosesc intensiv un multicooker care are și această funcție: de gătire sub presiune. Multicooker-ul Alacarte 6IX de la HEINNER are și capacitatea de a găti sub presiune, pe lângă funcțiile de sotare, fierbere, gătire la abur sau slow cooking! Asta da rapiditate! Gătirea sub presiune scurtează de 2-3 ori timpii de gătire și este foarte utilă în cazul cărnurilor mai tari (vită, găină de țară, cocoș, vânat, ciolan de porc, picioare de porc pentru răcituri sau piftie etc) precum și a leguminoaselor uscate (fasole de exemplu).
Este foarte ușor de folosit, are un design modern, compact, nu ocupă mult spațiu de depozitare. Volumul vasului de gătire este de 6 L (cât o oală mare!), este antiaderent și poate fi spălat în mașina de vase. Aparatul are 15 programe presetate + unul de setare manuală în care îți alegi tu temperatura, timpul + funcție de menținere la cald. Genial! Capacul este unul rotativ care se înșurubează ușor, are marcaje care ne indică pozițiile închis/deschis precum și un semnal acustic care ne asigură că acesta este corect poziționat. Pe lângă termostat și valva de evacuarea a aburului există și o supapă de siguranță care evacuează aburul suplimentar menținând constantă presiunea din vasul de gătit. Deci nu vă fie frică! Totul este gândit științific iar utilizarea acestui aparat este foarte sigură. Trebuie doar citite și respectate instrucțiunile de folosire și micul ghid cu rețete culinare (ambele broșuri vin la pachet cu multicooker-ul).
Cu ajutorul lui am preparat această minunată tocăniță de pipote și inimi de pui în doar o oră și ceva! Cât de fragede și de gustoase au fost!
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții bune de pipote și inimi cu sos de ceapă și usturoi – rețeta de mâncare de pipote.
- 1 - 1,2 kg pipote și inimi de pui
- 4-5 cepe
- 6-8 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 1 ardei gras roșu sau kapia
- 2 linguri de ulei
- sare, piper
- 1 lingură de făină desfăcută în 200 ml de lapte rece
- verdeață tocată (mărar, pătrunjel)
- smântână pentru servire (opțional)
Cum se fac aceste pipote și inimi cu sos de ceapă și usturoi – rețeta de mâncare de pipote?
Ingrediente pentru mâncare de pipote și inimi
Am avut 1,2 kg de inimioare și pipote de pui. Alături de ele vedeți și cepele, usturoiul, morcovii și ardeiul roșu.
Am feliat cepele și usturoiul – am păstrat 2 căței de usturoi pentru final.
Am ras morcovii pe răzătoarea mare și am tocat ardeiul în cubulețe.
Preparare tocăniță sau mâncare de pipote și inimi la multicooker
Am așezat mai întâi morcovii rași + 2 linguri de ulei + un praf de sare în vasul antiaderent al multicookerului (fără capac). Am setat programul 05 (Saute/sotare) și am călit morcovii timp de 4-5 minute ca să se inmoaie un pic și să li se dezvolte aroma și culoarea. -am amestecat ocazional.
Apoi am adăugat în vas ceapa și usturoiul tocate și am amestecat. Le-am călit și pe acestea cam 5-6 minute (fără capac).
Au urmat pipotele, inimile și ardeiul roșu. Le-am pus și pe acestea în vas și le-am asezonat cu sare și piper negru proaspăt măcinat.
Am amestecat totul și am adăugat foarte puțin lichid: 200 ml de apă caldă. Țineți cont de faptul că în oalele sub presiune lichidul NU scade! În plus, carnea și legumele mai lasă și ele apă.
Am oprit aparatul de la butonul Start/Stop/Keep Warm. Gata cu funcția Saute, putem trece la urmatoarea etapa de gătire.
Varianta de gătire clasică – în oală, pe aragaz
Se urmează toți pașii de mai sus dar se adaugă vreo 600 ml de apă (în loc de 200) și se lasă tocănița la fiert cca. 2-3 ore (la foc mediu, cu capac) sau până ce inimile și pipotele sunt gătite. Atenție! Lichidul din oală va scădea așa că trebuie completat din când în când. De asemenea va trebui amestecat ocazional în oală.
Varianta de gătire lentă – slow cooking
Se închide capacul și se selectează programul 06 Slow Cook. Timpul recomandat de mine ar fi de 8 ore. Apoi se continuă rețeta cu dregerea tocăniței cum se arată mai jos. Varianta slow cooking ne ajută când suntem ocupați și pornim aparatul de dimineața. Când venim de la serviciu avem o mâncare caldă gata făcută! După terminarea ciclului de gătit acest multicooker intră în regimul Keep Warm (păstrare la cald) așa că nu e nicio problemă dacă întârziem.
Cam așa arată niște pipote de gâscă gătite la slow cooker – rozalii și extra fragede – rețeta aici.
Varianta de gătire sub presiune
Am așezat capacul multicooker-ului, l-am rotit în poziția „Închis” (marcată cu un lacăt și semnalizată sonor cu un tril melodios), m-am asigurat că supapa de evacuare este poziționată corect în regim de gătit (are 2 poziții: gătit și evacuare abur). Am ales programul „Manual”: presiune maximă (High) și timp maxim (60 de minute). Pe display se învârt niște liniuțe până ce aparatul ajunge în regim de fierbere. După câteva minute pe display a apărut timpul 60:00 min care a început să scadă. Lângă valva de evacuare este o supapă metalică de siguranță care se ridică singură în timpul gătirii și mai fâsâie din când în când reglând automat presiunea din aparat.
La încheierea ciclului de 60 de minute am apăsat butonul Start/Stop/Keep Warm pentru a opri multicookerul iar apoi l-am scos din priză.
Cu mare grijă am depresurizat oala de la valva specială de evacuare a aburului. Am deschis-o cu grijă și cu intermitență deoarece aburul poate antrena și stropi din sosul mâncării. Încet, încet presiunea din interior a scăzut și când valva nu a mai fâsâit am putut deschide capacul multicookerului. Ce arome faine mi-au invadat bucătăria! Cât de faină e această mâncare de pipote și inimi! Am și testat o pipotă și o inimioară ca să văd dacă sunt făcute. Perfecte au fost!
Cum se drege tocănița cu lapte și făină?
Metoda asta de dregere a mâncărurilor cu lapte și făină puse la final este mai sănătoasă decât cea cu rântaș prăjit la început. Am desfăcut o lingură bună de făină într-un bol mic adăugând trepta 200 ml de lapte rece. Am frecat bine ca să nu am cocoloașe (se poate strecura dacă nu scăpați de ele). Am tocat o mână bună de verdeață: pătrunjel verde și mărar. Dacă vreți un sos mai gros puneți 2 linguri de făină – mie nu-mi place să fie făinos.
Am turnat acest liezon (din liaison lb. franceză) peste mâncarea din multicooker și am amestecat bine totul. Tot acum am pus și ultimii 2 căței de usturoi zdrobiți. Ce arome faine!
Am pornit din nou multicookerul Heinner pe funcția Saute (programul 05 – fără capac) și am mai fiert tocănița vreo 5 minute ca să se gătească făina și să se lege sosul. Minunat!
Am oprit definitiv aparatul și am presărat verdeața peste mâncare. Ce arome de primăvară!
Servire pipote și inimi cu sos de ceapă și usturoi – rețeta de mâncare de pipote
Ai mei nu mai puteau de poftă așa că am trecut repede la servirea acestui delicios fel!
Noi am mâncat tocănița cu pâine și un pic de smântână. Am scos și niște murături faine: gogoșari cu conopidă și gogonele în saramură (rețetele aici și aici).
Alte garnituri recomandate pentru această mâncare de pipote și inimi de pui:
- cartofi piure – rețeta aici
- cartofi natur – rețeta aici
- gălușcuțe de făină – rețeta aici
- cușcus – rețeta aici
- paste simple fierte în apă cu sare
- orez simplu fiert în apă cu sare
- mămăligă – rețeta aici
Pipotele și inimile sunt fragede iar sosul este extrem de gustos! Această mâncare rezistă bine la frigider timp de 3-4 zile și poate fi încălzită cu ușurință, la nevoie.
Giveaway pentru cititori – regulament
Multicooker-ul Alacarte 6IX de la HEINNER (în valoare de 329 lei cu TVA inclus) se oferă unui singur cititor care îndeplinește toate cele 3 cerințe:
- să dea „Îmi place” (Like) paginii de Facebook Heinner Electrocasnice și Like ( „Îmi place”) și „Distribuie” (Share) postării de pe pagina de Facebook Savori Urbane care anunță acest giveaway – adică acestei postări (click aici)
- să dea „Urmărește” („Follow”) contului nostru de Instagram care poate fi găsit aici la @oanaigretiu
- să lase un comentariu la postarea care anunță concursul pe Instagram (va fi poza de mai jos – vezi aici linkul), comentariu în care își etichetează cu @ (tag) 3 prieteni de pe Instagram și îi invită să urmărească (follow) contul de Instagram de mai sus. Exemplu de comentariu: „@X, @Y și @Z – vă invit să urmariți acest cont! Haideți și voi la concurs!”
NU se iau în considerare comentariile de pe blog sau de la alte postări! Perioada de înscrieri pentru giveaway începe astăzi 24.02.2019 și se încheie în 03.03.2019 orele 23:59.
Alegerea câștigătorilor va fi random iar rezultatele vor fi anunțate aici (pe blog), pe Instagram și pe pagina de Facebook Savori Urbane în data de 04 martie 2019.
Persoanele înscrise trebuie să fie majore (18 ani impliniți) și să aibă domiciliul în România. Premiul poate fi expediat doar pe teritoriul României. Pentru a intra in posesia Premiului, Câștigătorii vor trebui să furnizeze ulterior următoarele date: numele, prenumele și adresa completă. Acestea pot fi transmise pe email la [email protected] sau prin mesaj privat adresat contului de Instagram @oanaigretiu. Calea juridică este exclusă.
Vă dorim succes!
Update 04.03.2019 – câștigător
Fericita căștigătoare a acestui minunat Multicooker Heinner este Izabela Grosu (@izabela.grosu)! Felicitări, Izabela dragă!! Te rugăm să ne contactezi cât mai repede pentru a ne transmite datele necesare expedierii premiului!
Tot la multicooker am preparat lunile trecute și o delicioasă ciorbă de burtă – vezi aici rețeta.
Precum și o marmeladă de casă multifruct ca pe vremuri: naturală, fără zahăr – vezi aici.
Aici găsiți mai multe rețete cu organe de pasăre, porc, miel sau vită – limbă cu măsline sau cu maioneză, creier pane, ficăței de pui, ficat de porc sau vită la tigaie sau grătar, drob de miel pentru Paști, pate de ficat de casă etc.
[…] Si in oala sub presiune sau multicooker am facut o mancare faina de pipote si inimi – vezi aici. […]
[…] Si in oala sub presiune sau multicooker am facut o mancare faina de pipote si inimi – vezi aici. […]
Super reteta cu pipoate am sa incerc !Multumim
Ce bine arata reteta cu pipote!!Multumim
Interesanat am sa incer si eu !!Mulțumesc
O reteta interesanta
E reteta mea preferata.
Super reteta cu pipoate am sa incerc !Multumim
Interesant și apetisant totodată. O sa încerc reteta
cu asa aparat este usor sa gatesti orice!
imi place reteta cu pipote o sa pregatesc si eu
Foarte bună reteta am încercat-o!
Eu fac des asa ceva,dar nu stric gustul de ceapa cu usturoi 🙂 prefer boia iute sau afumata un pic
Super rețetă cu pipote
Multumim pentru reteta !Delicioasa reteta!O fac si eu , la oala de presiune!
Delicioasă, am facut-o de doua ori până acum , iar familia mi-a cerut să nu uit de ea. Multumim!
[…] Cu tocăniță sau papricaș de pipote și inimi de pui gătit clasic (vezi aici) sau la oală sub presiune (vezi aici). […]
Am gasit din greseala prin congelator o casserola de pipote+inimi. Dat fiind ca tocmai am luat un curcan pt pastrama, am adaugat si maruntaie (inclusiv ficat), pentru tocanita. Ala-bala, la sfarsit, m-am trezit ca nu am laptic. No problem, smantana+faina+apa (apa dupa faina, sau mai precis, adaugate treptat), did the job! Fara grija cocoloaselor, fara mixer, pt ca smantana omoara tensiunea superficiala a cocoloaselor. Stiintific, nu? Chiar a. corespuns… Ahh, doritor de picant fiind, am pus. si niste „mexicani”, mie imi place asa, nu stiu daca tuturor…
[…] Vă recomand și o altă rețetă de inimi și pipote cu usturoi, ceapă și sos mai alb – vezi aici. […]
[…] Le-am tot făcut tocănițe sau papricașuri din pipote și inimi, fie cu sos roșu, fie cu sos mai deschis la culoare – vezi aici sau aici. […]