Ciorbă de burtă – rețeta pas cu pas la multicooker, slow cooker sau oală sub presiune. Cum se face ciorba de burta fină și cremoasă? Cum se drege ciorba de burtă astfel încât să nu se taie? Ciorbă de burtă cu usturoi, smântână și gălbenușuri. Rețete de ciorbă de burtă. Rețete tradiționale.
Gătesc ciorbă de burtă de 3-4 ori pe an, în general la cererea tatălui meu. Noi nu gătim ciorba de burtă de Revelion sau de Crăciun ci pur și simplu atunci când ne e poftă. Și atunci fac cea mai bună ciorbă de burtă – fină, cremoasă și aromată!
Rețeta de ciorbă de burtă de care vă povestesc azi este una testată de zeci de ori în familia mea. Este o adapatare a rețetei de ciorbă de burtă publicată de Oana acum 4 ani și testată de sute de mii de cititori Savori Urbane – o ciorbă de burtă preparată în oală clasică, pe aragaz – vezi aici.
Aici aveți și rețeta video a acestei minunate ciorbe de burtă.
Pentru că de curând am descoperit multicooker-ul am decis să fac o ciorbă de burtă în acest aparat. A ieșit o ciorbă de burtă grozav de gustoasă și de aromată!
Am mai gătit ciorbă de burtă și pe funcția slow cooker a acestui aparat sau într-un slow cooker separat sau chiar în oala sub presiune și a ieșit delicioasă. Așa că am decis să vă ofer toate cele 3 variante de gătire a unei ciorbe de burtă la un aparat modern (multicooker sau slow cooker) sau la oala sub presiune.
Cât timp se fierbe ciorba de burtă la multicooker, slow cooker sau oală sub presiune?
- 3 ore la multicooker (combinație de temperaturi și programe)
- 12 ore la slow cooker (combinație de LOW și HIGH)
- 1 oră și 30 de minute la oală sub presiune (kukta) – din care 60 de minute sub presiune și 30 de minute fără presiune. Unele multicookere au inclusă funcția de gătire sub presiune (al meu nu are).
Cui nu-i place burta o poate înlocui cu carne de pui (vezi ciorba radauteana) sau cu ciuperci pleurotus (vezi ciorba falsa de burtă). Nici eu nu-s moartă după ciorba de burtă dar tatăl meu o mânâncă cu mare plăcere așa că i-o prepar de câte ori își dorește acest lucru.
Dacă țineți morțiș să o faceți cu burtă proaspată de vită atunci ar fi bine ca aceasta să fie curățată și spalată ca lumea. Găsiți aici reteta ciorbei de burta proaspata cu legume si zarzavaturi precum și cum se curăța burta proaspată. Nu e mare diferență la gust însă multi vor neaparat să știe ca au și zarzavaturi în ea.
Secretul unei ciorbe de burtă reușite este osul de vită. Vorbim de oase cu cartilaje NU de rondele de rasol de vită cu carne multă! NU facem supă de carne ci supă de oase.
Fie că alegem articulațiile cu cartilaje, fie niște oase faine cu măduvă, vom obține un stock fain de vită (supă limpede) pe care îl vom folosi mai departe în prepararea acestei ciorbe de burtă. În zeama de oase nouă ne place să punem și câteva zarzavaturi, nu multe: câte un păstârnac mic, un patrunjel mic și o felie de țelina și 1-2 morcovi.
Rezultatul este delicios. Corba de burtă este excelentă, dressingul de galbenușuri cu smântână și usturoiul puse la sfârșit încoronează acest preparat atât de iubit de români. Veți vedea la final și cum se drege corect o ciorbă de burtă astfel încât să nu se taie.
Din cantitățile de mai jos rezultă circa 3 l de ciorbă de burtă, adică 6-8 porții generoase și consistente.
- 500 g oase de vită
- 1 kg burtă proaspată sau prefiartă și congelată
- 1-2 foi de dafin (opțional)
- 1 linguriță boabe de piper negru
- 3 L apă rece (+ completare la nevoie)
- 2 lingurițe rase de sare (mai vedeți la final dacă trebuie completată)
- 1-2 morcovi mici
- 1 păstarnac rădăcină
- 1 pătrunjel rădăcină
- 1 felie țelină rădăcină
- 1 ceapă mică
- 1 morcov mare ras fin călit cu 1 lingură de ulei (se adaugă la final)
- 8 caței de usturoi (zdrobiți)
- 3 gălbenușuri
- 250 ml smântână lichidă naturală pentru gatit (30% grasime)
- otet, ardei iuți, gogoșari murați, pâine, smântână
Cum se face ciorbă de burtă – rețeta pas cu pas la multicooker, slow cooker sau oală sub presiune?
Cum se pregătește stock-ul de vită – adică supa din oase de vită?
Baza ciorbei de burtă o constituie supa din oase de vită. Așadar înainte de toate o vom prepara pe aceasta. Am curățat, spălat și tăiat mărunt (cubulețe) zarzavaturile.
Am așezat deasupra zarzavaturilor oasele de vită.
Apoi am condimentat totul cu sare, piper boabe și dafin. Ceapa am lăsat-o întreagă. Dacă nu vă place dafinul nu-l puneți.
Am adăugat apă până la nivelul maxim (3 l).
Am programat multicookerul pe funcția manuală de fierbere la 135 C timp de o oră.
Dacă folosim slow cooker atunci îl programăm la 6 ore pe funcția LOW. Dacă folosim oală sub presiune (sau multicooker sub presiune) vom fierbe oasele și zarzavaturile 40 de minute din momentul în care oala începe să fâsâie – semn că a intrat în regim de fierbere.
Când adăugăm burta în ciorba de burtă?
După trecerea unei ore oprim multicookerul și strecurăm supa. În cazul slow cooker-ului va trebui să-l decuplăm (după 6 ore de gătire) iar oala cu presiune să o depresurizăm (după 40 minute de fierbere).
Din zarzavaturile fierte puteți face o salată a la russe sau Olivier excelentă (rețeta aici). Măduva am mâncat-o cu o pâine prăjită. Sub nici o formă să nu aruncați zarzavaturile, e păcat de ele!
Supa obținută am transferat-o înapoi în multicooker, slow cooker sau oala sub presiune și am adăugat burta (bucăți mari) bine curățată. Eu am avut burtă crudă, proaspătă. Puteți folosi și burtă prefiartă și congelată care de obicei este tăiată în fâșii. Burta proaspătă se curăță cum am arătat aici.
Am programat aparatul multicooker la 60 de minute la temperatura de 120 C. Slow cookerul se programează la 4 ore pe LOW iar oala sub presiune (kukta) la 20 de minute (calculate din momentul în care începe să fâsâie).
Dupa scurgerea acestor timpi am scos burta din zeamă și am feliat-o.
Apoi am adăugat-o din nou în supă.
Am pus burta la fiert pentru încă o oră la 120 C în multicooker, 2 ore la slow cooker pe HIGH respectiv 30 de minute la oala sub presiune însă fără capac (fără presiune, folosită ca o oală clasică).
Cum „se dă față” unei ciorbe de burtă? Cum se obține culoarea galben-aurie a ciorbei de burtă?
Această operațiune se aplică în toate cele 3 versiuni de gătire: la multicooker, slow cooker sau la oala sub presiune.
Secretul unei culori frumoase din această rețetă de ciorbă de burtă se datoreaza carotinei (pigment) din morcovi. Am ras un morcov pe răzătoarea mică și l-am căllit într-o lingură de ulei.
După ce s-a fiert bine burta tăiată în fâșii am pus morcovii într-o sită și am așezat sita peste supă.
Cufundăm strecurătoarea parțial în supă ca să iasă bine de tot culoarea din morcovi altfel operațiunea nu va avea nici o noimă. Cu o lingură presăm morcovii până iese toată culoarea. Procedura este ajutată și de supa fierbinte care contribuie și ea la extragerea culorii. Dacă țineți sita doar deasupra oalei, fără să o înmuiați în supă, doar veți adăuga uleiul fără acea zeamă frumos colorată.
Priviți cât de frumos colorată este această ciorbă de burtă!
Cum se drege o ciorbă de burtă cu smântână și gălbenușuri fără să se taie?
Se decuplează multicooker-ul, slow cooker-ul respectiv se stinge focul de sub oala sub presiune (fără capac). De-acum NU se mai fierbe nimic!
Eu pun de obicei smantâna și gălbenușurile într-un procesor și le mixez cu ajutorul acestuia. Adaug rând pe rând câte un polonic de supă fierbinte peste ele ca acestea să se încălzească treptat (le temperez). Astfel evit formarea de cocoloase datorate coagulării ouălor sau brânzirii smântânii. Smântâna dulce naturală este mai indicată deoarece cea acrișoară din comerț (pentru sarmale sau papanași) are tot felul de agenți de îngroșare care duc la brânzirea ei prin încălzire.
În final torn smântâna subțiată peste ciorba de burtă și amestec.
Gălbenușurile se vor găti de la fierbințeala ciorbei. Sub nicio formă NU se mai pornește multicooker-ul, slow cooker-ul sau nu se mai pune oala sub presiune pe foc! Este exact ca la pastele carbonara autentice (fără smântână, evident) a căror sos de gălbenușuri cu parmezan sau pecorino se gătește doar de la căldura pastelor – vezi aici rețeta autentică.
Adaug apoi usturoiul pisat și oțetul. Nouă ne place cu mult usturoi așa că nu mă zgârcesc cu el! Bineînțeles că-l pun cu totul, nu doar zeama stoarsă de pe usturoi! Oțetul se poate pune și separat, individual, în fiecare farfurie.
Tot acum se poate completa cu sare în această ciorbă de burtă.
Servire Ciorbă de burtă – rețeta pas cu pas la multicooker, slow cooker sau oală sub presiune
Cât de bine miroase această ciorbă de burtă și ce culoare superbă are! Tăițeii de burtă sunt moi și se topesc în gură.
Priviți și de cât de fină și de cremoasă este! Nu mai lipsesc decât ardeii iuți, pâinea și un păhărel de țuică.
Vă mai prezint o ciorbă extraordinar de gustoasă preparată în același stil: ciorba de picioare de porc (ciocănele, buturele, „adidași”) – se drege tot cu smântână, gălbenuș și usturoi și este fabuloasă! Rețeta aici.
Sper că v-am făcut poftă cu această ciorbă de burtă fină și cremoasă și că o veți prepara în curând în casele voastre: la multicooker, slow cooker, oală sub presiune sau clasică (pe aragaz).
Tot pentru Anul Nou vă recomand și o ciorbă de potroace acră și sărată, preparată cu moare de varză, numai bună ca să taie greața și mahmureala – vezi aici.
[…] facut ciorba de burta si la multicooker, slow cooker sau oala sub presiune. Vedeti aici cum se face + un concurs pana in 06.01.2019 la care puteti castiga un multicooker și un […]
[…] facut ciorba de burta si la multicooker, slow cooker sau oala sub presiune. Vedeti aici cum se face + un concurs pana in 06.01.2019 la care puteti castiga un multicooker și un […]
Ce culoare frumoasa are ciorba. Trebuie sa incerc si eu secretele ciorbei de burta pe care le-ati postat. Cand stii toate secretele ciorbei de burta e simplu. Sunteti minunate fetelor!
Multumim doamna Gina pentru apreciere!
Foarte buna si gustoasa.
Multumim pentru reteta si secrete! Buna ciorba,gustoasa si apreciata de romani!
Foarte buna și gustoasa
Ciorba de burta foarte buna și gustoasa
Este prima data când fac aceasta ciorbă. După ce am încercat-o de multe ori în restaurant, mi-am zis ca trebuie să încerc și eu sa o fac. Urmăresc de mult rețetele voastre și îmi place foarte mult cum explicați fiecare rețetă asa ca am prins multă încredere în voi. Am urmat fiecare pas cu sfințenie și mărturisesc ca a ieșit o ciorba foarte bună. Va sunt recunoscătoare pentru dăruire și ajutor! Mulțumesc!
Buna ziua,
As avea o intrebare: daca folosesc burta prefiarta si congelata, trebuie sa omit prima etapa de fierbere, cea de 60 min, si o las direct 2 ore? Sau nu omit nimic?
Multumesc!
exact! sari peste prima etapa
Am facut ieri prima data si desi se zice ca este pentru mahmureala, mi s-a parut o ciorba foarte delicata. Cam ca si supa crema de dovleac, auzi de ea si ti se pare ca nu-i mare lucru dar cand o mananci, gustul este de mare lux.