Ecler la metru cu cremă de vanilie și sos caramel

4

Ecler la metru cu cremă de vanilie și sos caramel. Rețeta de prăjitură ecler la tavă cu cremă de vanilie, frișcă, caramel sărat, migdale. Cum se face ecler la metru? Cum se face aluatul pentru eclere? La ce temperatură se coc eclerele și cât timp? Rețete de eclere și choux a la creme.

Prăjitura ecler la metru cu cremă de vanilie și sos caramel - reteta savori urbane 1

Trebuie să vă spun că de mult nu am fost atât de încântată de o prăjitură ca de acest ecler la metru! Reunește toate elementele care-mi plac în mod special: aluatul crocant, crema Princesse (de vanilie cu frișcă naturală), sosul caramel sărat și migdalele crocante. De vis!

Am făcut prăjitura ecler la metru pentru masa de Crăciun de anul acesta. Cu o zi înainte de Crăciun am serbat-o pe fiica mea care a împlinit 19 ani și căreia i-am pregătit un delicat Tort Ecler Saint Honore – rețeta aici.

cel mai bun tort de eclere cu crema de vanilie si glazura crocanta de zahar ars caramel savori urbane

Am făcut din start mai mult pate a choux (aluat opărit pentru eclere și choux a la creme) în ideea că îl voi coace sub mai multe forme. Eclerele și choux -urile se pot coace și cu o săptămână în avans deoarece se păstrează bine la cămară în pungi de plastic (vorbim despre cojile de aluat neumplute). Ele se umplu apoi la nevoie cu cremele preferate și se înmoaie de la acestea.

Pe lângă tortul fetei și vreo 2 tăvi de choux și eclere clasice m-am decis să experimentez acest ecler la metru – o aminitire mai veche de-a mea. Am văzut ceva similar în vitrina unei patiserii din Paris cu ceva ani în urmă. Ulterior am uitat complet de acest ecler la metru până zilele trecute.

ecler la metru reteta savori urbane 1

O prăjitură elegantă, fină și lejeră pe care nici nu simți că o mănânci. Toate componentele ei sunt făcute după rețete deja publicate pe blogul nostru și testate de mulți dintre voi:

 1. Aluat de eclere și choux a la creme – vezi aici
 2. Crema de vanilie patissiere – vezi aici
 3. Frișca naturală bătută și îndulcită – vezi aici
 4. Sosul caramel cu sare – vezi aici

reteta ecler la tava sau ecler la metru

Bineînțeles că puteți umple prăjitura ecler la metru și cu alte creme, fructe, frișcă etc. Vă las și rețeta cremei fierte cu ciocolată (budincă de casă) – rețeta aici. Sub ea puteți pune un strat de Nutella (vezi aici cum facem Nutella de casă).

Puteți prepara în avans baza cremei de vanilie, sosul caramel și coaja eclerului la metru urmând să bateți frișca și să asamblați prăjitura cu 2-3 ore înainte de servire. Chiar este indicat să faceți crema patissiere și sosul caramel cu măcar 12 ore înainte deoarece au nevoie de răcire.

Din cantitățile de mai jos am obținut 2 fâșii de ecler la metru de cca. 20 x 40 cm. Fiecare dintre ele este suficientă pentru 8 porții – deci cam 15-16 porții ies în total.

Ecler la metru cu cremă de vanilie și sos caramel
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 buc. prajitura ecler la metru
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat opărit pentru ecler la metru
 • 75 ml lapte
 • 75 ml apă
 • 60 g unt cu min 80% grăsime
 • un vârf de cuțit sare
 • 120 g făină
 • 150 g ou cântărit (3-4 oua)
Crema Princesse (1,2 kg de cremă):
 • 500 ml lapte
 • 6 gălbenușuri
 • 150 g zahăr
 • un vârf de cuțit sare
 • 2 lingurițe extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
 • 50 g amidon sau 100 g făină
 • 500 ml smântână naturală pentru frișcă cu min. 30% grăsime + 50 g zahăr pudră
Sos caramel cu sare (350 g)
 • 150 g zahăr
 • 75 g unt gras cu min. 80%
 • 150 g smântână naturală pentru frișcă cu min. 30% grăsime
 • un vârf de cuțit sare (preferabil fulgi de fleur de sel)
În plus:
 • 60 g migdale tocate și fulgi
 • zahăr pudră vanilat

 

Cum se face Prăjitura ecler la metru cu cremă de vanilie și sos caramel?

Crema de vanilie patissiere – baza pentru crema Princesse –  se face cu o zi înainte

Prima pe care am făcut-o (cu o seară înainte) a fost crema de vanilie patissiere. Aceasta are nevoie de timp de răcire. Am urmat pas cu pas rețeta indicată aici. Singura diferență este că am pus mai mult amidon (50 g în loc de 30 g) sau făină (100 g în loc de 65 g) ca să obțin o cremă mai groasă ce va deveni moale după amestecarea cu frișca bătută.

Am turnat crema fierbinte într-o tavă tapetată cu folie alimentară de plastic și am lăsat-o la răcorit apoi am dat-o la frigider pentru 8-10 ore. A doua zi am bătut smântâna pentru frișcă cu puțin zahăr (vezi aici).

Am mixat un pic crema de vanilie închegată ca să redevină cremoasă apoi am adăugat treptat din frișca bătută în ea și am amestecat-o cu spatula (nu cu mixerul).

crema de vanilie princesse cu frisca naturala pentru ecler la metru

Am obținut o cremă de vanilie foarte lejeră și aromată pe care am dat-o la frigider până ce-i va veni rândul.

Sos caramel cu sare –  se face cu o zi înainte

Mi-am pregătit un sos caramel sărat după această rețetă însă cu cantități mai mici (vezi mai sus caseta de ingrediente). Nu-i bai dacă faceți mai mult pentru că nu se va arunca 🙂 L-am lăsat la răcorit și apoi l-am dat la frigider pentru 8-10 ore. A doua zi arată așa: gros și cremos.

sos caramel cu fleur de sel pentru ecler la metru sau ecler la tava

Aluat pentru prăjitura ecler la metru

Am preparat un aluat opărit (pate a choux) urmând exact indicațiile și folsind cantitățile din această rețetă. Este o rețetă cu care nu dai greș și aparține marelui Chef Alain Ducasse. Am pus aluatul într-un poș (pungă) echipat cu dui (șpriț) stelat cu deschidere de 3 cm (larg!).

Am pus cuptorul la încins la 250 C FĂRĂ ventilație și căldură sus+jos (da, 250 C!) – respectiv temperatura maximă la cele cu gaz.

Mi-am pregătit 2 fâșii de hârtie de copt de 42 x 25 cm (se coace pe rând fiecare ecler la metru) pe care am modelat cu poșul linia ondulată (sinusoidală), anse sau meandre. Am lăsat spații între bucle deoarece acestea vor crește (se vor umfla la copt) și se vor uni. Vă puteți trasa pe dosul hârtiei 2 linii paralele pe lung cu distanță de 16-17 cm între ele ca să știți cât de late să faceți buclele. Aluatul pentru al doilea ecler la metru rămâne deocamdată în poș și va fi modelat ceva mai târziu (ca să nu se usuce).

cum se face ecler la tava sau ecler la metru reteta pas cu pas (1)

Am copt primul ecler la metru astfel: am introdus tava în cuptor super încins la 250 C și am închis repede ușa acestuia. Imediat am redus temperatura la 230 C și am copt eclerul 15 minute. Apoi am pornit ventilația, am redus temperatura la 170 C și am mai copt eclerul alte 15-20 de minute. Trebuie să fie rumen, uscat, bine copt. Adică așa!

cum se face ecler la tava sau ecler la metru reteta pas cu pas (2)

Am pus din nou cuptorul la încins la 250 C (FĂRĂ ventilație) și am repetat toți pașii pentru a coace și al doilea ecler la metru. Dacă vă mai rămâne aluat mai puteți coace niște choux sau eclere mici.

Le-am lăsat pe ambele la răcorit 2-3 ore pe masa de bucătărie.

Cum se umple prăjitura ecler la metru cu cremă de vanilie, frișcă, sos caramel sărat și migdale?

Cu mare grijă și folosind un cuțit zimțat (de pâine) am tăiat pe grosime primul ecler la metru. Nu-i bai dacă se mai sfărâmă partea de sus pentru că se face puzzle cu piesele rupte și nu se mai vede la final (mai ales că are și zahăr pudră de decor). Am așezat partea de jos direct pe platoul de servire deoarece mai târziu nu se mai prea poate muta de colo-colo.

Mai întâi am pus câte 2-3 linguri bune de caramel sărat rece.

preparare si umplere ecler la metru cu crema de vanilie princesse frisca sos caramel sarat si migdale (3)

Am întins bine sosul caramel și am presărat totul cu migdale mărunțite (se găsesc în Kaufland, Lidl etc).

preparare si umplere ecler la metru cu crema de vanilie princesse frisca sos caramel sarat si migdale (5)

Deasupra am pus 1/2 din crema de vanilie cu frișcă (crema Princesse) ajutându-mă de un poș. E bine dacă crema e mai moale pentru că va înmuia coaja tare a eclerului.

preparare si umplere ecler la metru cu crema de vanilie princesse frisca sos caramel sarat si migdale (7)

Deasupra am așezat partea de sus a prăjiturii ecler având grijă să potrivesc piesele rupte exact cum au fost.

preparare si umplere ecler la metru cu crema de vanilie princesse frisca sos caramel sarat si migdale (8)

Cum se decorează prajitura ecler la metru?

Nu mi-a rămas decât să pudrez suprafața prăjiturii cu zahăr pudră vanilat și să o presar cu fulgi de migdale (puteți să-i rumeniți ușor în tigaie). Gata!

cum se decoreaza prajitura ecler la metru sau la tava savori urbane

Am dat prăjitura ecler la metru la frigider pentru 2-3 ore. În acest răstimp ea se inmoaie un pic iar aromele ei se întrepătrund. Pentru un efect wow puteți servi cele două prăjituri ecler una în prelungirea celeilalte – dacă aveți platouri plate la care să nu li se vadă îmbinarea. Un adevărat ecler la metru!

Prăjitura se taie foarte ușor în felii urmând delimitările anselor. Să vă mai spun ce gust, textură și aromă are? O nebunie! Crusta crocantă a eclerului, gustul deosebit al caramelului sărat și finețea cremei Princesse de vanilie cu frișcă încoronate de migdalele crocante.

desert prajitura ecler la metru reteta pas cu pas savori urbane

Din același aluat se fac și mini choux pentru Profiterol cu frișcă și înghețatărețeta aici.

cum se face profiterol de casa cu inghetata si frisca

Tot pentru masa noastră de Crăciun am făcut și o tartă trio de ciocolată fabuloasă – vezi aici rețeta (este fără coacere!).

Tartă trio cu ciocolată - rețeta fără coacere savori urbane

Tot cu migdale și cremă Princesse de vanilie mixată cu frișcă am făcut și celebra prăjitură Verden Bestevezi aici.

reteta verdens beste cea mai buna prajitura din lume cu crema de vanilie

Cred că v-am făcut poftă cu prăjitura ecler la metru și că o veți testa în curând 🙂 Poate chiar pentru masa de Revelion!

Aici găsiți mai multe rețete de prajituri de casa

tort opereta cu 3 creme de ciocolata nuca si castane reteta savori urbane

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: