Placinta cu branza dulce de vaci si stafide. O prajitura simpla cu branza de vaci, cu multa vanilie si coaja rasa de lamaie, cu stafide si merisoare, invelita in foi simple de placinta (din comert). Un desert rapid, ieftin si simplu dar foarte bun.
Placinta cu branza dulce de vaci si stafide este gata pana ai clipi si este atat de buna incat dispare instantaneu de pe platou. Pana am taiat cate o felie pentru fiecare, deja prima servita s-a intors cu farfuria goala. Am facut aceasta placinta de 8 martie, pentru o mica intalnire cu prietenele mele.
Dupa cum spuneam si la retetele anterioare, branza de vaci (branza dulce de vaca) se potriveste de minune cu vanilia si cu coaja de lamaie rasa. Nu va zgarciti cu vanilia. Eu am adaugat stafide, dar se pot pune si coji de portocale confiate, merisoare sau alte fructe uscate. Astfel obtineti de fiecare data alta placinta cu branza.
Daca locuiti in strainatate si nu stiti ce branza sa cumparati, sau daca preferati sa va faceti branza de vaci acasa, puteti urma aceasta reteta.
Bineinteles ca puteti face si o varianta sarata tip burek, in tava mare a cuptorului – reteta aici.
Am folosit o forma rotunda de tarta cu diametrul de 26 cm (echivalentul unei tavi de cca. 20 x 25 cm).
- 3 oua
- 120 g zahar
- un praf de sare
- vanilie
- 500 g branza
- 2 linguri amidon
- foi pentru placinta (ca.200 g, 8 foi)
- coaja rasa de lamaie
- stafide, merisoare, fructe confiate
- 80 g unt 82%
- optional: 3-4 lingurite de zahar tos
- zahar pudra pentru decor
Cum se face placinta cu branza dulce de vaci si stafide?
Cum se cladesc foile de placinta?
Foile pentru placinta eu le-am cumparat dar puteti sa le si faceti acasa (reteta aici). Vorbim despre foile subtiri pentru strudel nu de cele tip foietaj (ca pentru cremsnit sau pateuri).
Se lucreaza pe masa de bucatarie. Se aseaza prima foaie peste o hartie de copt (ne va ajuta ulterior), se pensuleaza cu unt topit, se presara usor cu coaja rasa de lamaie. Optional puteti adauga si un pic de zahar (o jumatate de lingurita rasa la o foaie). Eu am pus si zahar pentru ca se caramelizeaza usor si da o aroma aparte foilor. Apoi se aseaza urmatoarea foaie si se repeta procedura pana am suprapus 4 foi.
Pentru ca am ales o forma rotunda de tarta de 26 (si inalta de minim 5 cm), am asezat foile decalate unele peste altele. Daca folositi forma patrata sau dreptunghiulara (de circa 20×25) asezati foile unele peste altele. Dupa cum observati din nou am “nimerit” niste foi groaznice, uscate si gata rupte. Dar nu-i bai, macar va arat cum se poate lucra si cu foi rupte ca sigur ati patit si voi.
Cu ajutorul hartiei de copt ridicam foile, le asezam in forma si apasam usor cu degetele pentru a ajunge pana la marginea inferioara a formei.
Cum se pregateste crema de branza pentru placinta cu branza?
Pentru crema de branza separam albusurile si le batem cu un praf de sare pana se formeaza o spuma tare. Apoi adaugam si zaharul si batem in continuare spuma pana ce devine ferma, densa. Se adauga apoi (tot cu mixerul) galbenusurile. Apoi se amesteca cu o paleta coaja rasa de lamaie (eu am razatura de lamaie la borcan) si amidonul, se adauga in final si branza si se incorporeaza totul cu paleta pentru a nu zdrobi albusurile. Daca vi se pare prea mult zahar puteti pune mai putin (70-80 g).
Branza de vaci ar fi bine sa fie una grasa, bine scursa de zer, preferabil cumparata din piata, de la porducatori.
Cum se monteaza placinta cu branza si stafide?
Peste foile din tava se toarna un pic mai putin de jumatate din compozitie, deasupra se presara stafidele sau fructele confiate si se acopera cu marginile a 2 din cele 4 foi de jos care se revarsa peste forma. Apoi se unge cu unt, se presara cu coaja de lamaie si se mai pun 4 foi cladite si unse pe masa, ca si primele. Dupa cum observati aici am pus toate bucatelele de foi rupte. Asadar nu intrati in panica daca vi se rup foile pentru ca se pot folosi si ele.
Peste stratul de foi se adauga din nou crema de branza, din care pastram un pic pentru partea de sus (cca. 2 linguri). Stratul de crema de sus va fi foarte subtire. Procedam ca mai inainte, crema-stafide-foi si deasupra punem crema ramasa. La final se ridica si ultimele margini de aluat care atarna din forma si se aduc spre mijloc. Astfel ne asiguram ca nu curge umplutura de branza in forma.
Coacere placinta cu branza si stafide
Placinta cu branza si stafide se coace 20 de minute la 180° C (cuptor preincins) si apoi inca 20-25 de minute la 160° C. Se scoate cu foaie cu tot din tava si se lasa un pic la racorit. Se pudreaza cu zahar pudra vanilat cat este fierbinte, imediat ce este scoasa din cuptor. Daca apuca sa se raceasca, zaharul vanilat nu va mai adera la suprafata ei.
Placinta cu branza dulce de vaci si stafide se aseaza pe un platou. Se poate servi calda sau rece.
De la mic la mare toti au fost incantati de aceasta placinta cu branza de vaci si stafide. A fost foarte buna. A fost clar pentru ca de data aceasta nu am apucat sa o gustam si rece.
Cu mare nerabdare s-a creat o coada in spatele meu: copiii si mamicile care asteptau sa termin de pozat 🙂
Va sugerez sa incercati si placinta cu iaurt si stafide – reteta care a avut un succes imens la public.
Incercati si voi aceasta reteta foarte simpla si foarte rapida de placinta cu branza dulce de vaci si stafide!
Aici gasiti mai multe retete de patiserie dulce: placinte, cozonaci, briose etc.
Am facut dupa reteta voastra prajitura cu iaurt. O voi face acum si pe cea cu branza. Voi pune niste cubulete de piersicute.
Iese foarte bine dupa aceasta reteta, inainte mi se faramita blatul foarte rau
Si eu fac deseori placinta cu foi de cumparat!
Si mi se intampla de multe ori sa gasesc foile sfaramate!
Putin altfel decat o fac eu, dar in sens bun. Super retetele voastre!
Am facut aceasta placinta dar nu a iesit ca in poza!
A crescut si foile de deasupra au iesit crocante chiar daca aproape le-am “inecat” in unt! 😣😊
Pai deasupra trebuia sa pui crema de branza, asa cum zice in reteta. Nu sa lasi foile goale. Dar nici asa nu ar fi rau pentru ca la burek (gasesti reteta mai sus prin articol) al lasat foile goale, doar unse cu unt si au iesit foarte bune si crocante.
[…] O alta reteta veche de la bunica este cea de placinta cu branza de vaci si stafide – o gasiti aici. […]
Daca as folosi unt cu grasime 60% ar fi gresit?
Ca sa ungi foile cu el n-ar fi gresit dar… as zice sa pui si o lingura de ulei in untul topit.
[…] Bunica imi facea un fel de placinta cu branza cu aluat dospit mai gras, impletit – vezi aici. […]
[…] Puteți face această plăcintă și în forma rotundă cu foi de cumpărat – vezi aici. […]
A iesit foarte buna. Mersi mult.
Mi-a iesit super buna. Mersi mult!
Daca gasesc doar aluat foietaj se poate face? Iese ceva? Multumesc frumos pt retete! Minunate!
nu prea… foietajul este foarte gras
Buna, multumesc pentru retete, foarte bune sunt!
Specific pentru aceasta, daca nu am amidon, il pot inlocui cu altceva? Sau sa nu-l pun? Mersi mult!
pui faina in cantitate 1,5 x cat cea de amidon