Baclava turceasca reteta cu nuca

31

baclava turceasca savori urbane

Baclava turceasca – reteta cu nuca. Se pot folosi nuci, alune, migdale sau fistic. Am facut foi fine de baclava (yufka) de la zero! Nu e usor dar nici imposibil. Cu putina rabdare si indemanare se pot face in casa. Bineinteles ca puteti folosi si foi de placinta din magazin (scurtati serios timpul de preparare al acestui desert delicios). Baclava dulce, aromata si insiropata, un desert specific bucatariei din Turcia.

Cu ocazia proiectului The Food Connection m-am apropiat de bucataria turceasca, am citit multe retete si am constatat ca imi plac. Cu siguranta voi mai gati din „repertoriul” turcesc si dupa aceasta campanie. Am regasit foarte multe bucate din bucataria turceasca pe care mi le doresc atat pe masa cat  si  pe blog, ca sa le pot impartasi cu voi.

Baclava turceasca reteta cu nuca Savori Urbane (5)

Un alt desert turcesc sunt gogosile turcesti insiropate reteta de Kemal Pasa (reteta aici).

reteta kemalpasa gogosele turcesti insiropate

Din aceste cantitati am facut 2 tavi mici de 25 x 18 cm (sau o tava mai mare de 25 x 36).

5.0 from 11 reviews
Baclava turceasca reteta cu nuca
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 15 bucati de baclava
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru foile subtiri
  • 500 g faina
  • 2 oua
  • 200 ml apa calduta
  • 1 lingurita sare
  • amidon alimentar
Pentru sirop
  • 1000 ml apa
  • 600 g zahar
  • sucul de la ½ lamaie
Pentru umplutura
  • 400 g nuci (sau alune de padure, migdale)
  • 250 g unt

 

Mod de preparare foi fine pentru baclava turceasca – yufka

Incepem cu prepararea aluatului yufka. Faina se amesteca cu sarea, apoi cu ouale si apa si usurel se mixeaza pana se formeaza un aluat compact. Mi-a placut foarte mult expresia folosita de catre autorul blogului de unde m-am inspirat care spunea ca aluatul trebuie sa aiba consistenta asemanatoare cu lobul urechii. M-a amuzat aceasta exprimare, dar fiind oarecum realista am hotarat sa o impartasesc cu voi.

Baclava (1)

Aluatul odata obtinut se lasa la odihnit cel putin 30 de minute, chiar si 2 ore. Ulterior se portioneaza in 16 bilute egale (cam 50 g bucata) si se acopera cu un stergar curat de bucatarie.

Se presara masa de lucru cu amidon. Se iau bilutele una cate una si se intind. Modelul il alegeti in functie de tava pe care doriti sa o folositi. Eu am folosit doua tavi de cate 25×18 cm. Astfel am intins aluatul pe lung si apoi am taiat foile in 2 bucati. Daca aveti tava rotunda, puteti intinde aluatul in forma de cerc.

Avand in vedere ca am avut tava dreptunghiulara, am intins pe o parte aluatul cu aparatul de taitei, astfel procedeul a fost mai eficient, si am terminat mai repede cu treaba.

Foaia obtinuta din aparatul de facut taitei am intins-o pana am dublat-o. Foile trebuie sa fie extrem de subtiri. Se spune ca trebuie sa poti citi ziarul prin aceste foi.

Mod de preparare sirop si umplutura pentru baclava turceasca

Pregatim acum siropul. Se pune pe foc apa cu zaharul. Se lasa la fiert aproximativ 10 minute pe foc mediu, verificand sa nu se arda nici pe margini. Se stinge focul si se adauga sucul de lamaie. Daca doriti sa puneti si vanilie (ceea ce in retetele turcesti nu apare) acum puteti adauga si vanilia. Se lasa la racit. Pe langa zeama de lamaie se poate pune si coaja rasa fin de la lamaie sau portocala, apa de flori, apa de trandafiri etc).

Baclava (19)

Nucile (sau alunele, migdalele, fisticul) trebuie un pic prajite intr-o tigaie inainte de utilizare pentru a le evidentia aroma mai bine. Apoi se toaca astfel incat sa ramana si cateva bucatele mai mari. Se topeste si untul. Tava se tapeteaza cu hartie de copt.

Montare baclava turceasca

Se incepe ungerea foilor. Se pune prima foate in tava si se unge cu unt cu ajutorul unei pensule. Se acopera cu cea de-a doua foaie si se unge cu unt si se presara cu nuci. Se acopera cu o a treia foaie care se unge cu unt si se presara cu nuci si se repeta aceasta pana ne mai raman doua foi. Intre ultimele doua foi, la fel ca intre primele doua este doar un strat de unt. Din nuca se pastreaza 1-2 lingurite pentru decor.

Odata supraetajate foile ne apucam de taiat. Folosind o tava teflonata, am scos cu o miscare rapida toate foile si pe un fund de lemn am taiat formele dorite (ca sa nu zgariu tava teflonata). Am mai pus o foaie de hartie pe dedesubt (nu am riscat sa se taie hartia si se nu o pot muta) si am mutat apoi aluatul inapoi in tava. Deasupra am turnat untul  care a ramas si am pus si un pic de sirop pe care l-am intins la suprafata.

Baclava (16)

Coacere baclava turceasca

Cuptorul trebuie sa fie incins in prealabil la 180. Aceasta baclava turceasca se coace 28-30 de minute, cu grija sa nu se arda, dar sa fie bine rumena la suprafata.

In momentul in care se scoate din cuptor se toarna peste ea tot siropul ramas, se acopera si se lasa asa sa se racoreasca. La final se decoreaza cu nuca ramasa. Optional se poate decora si cu fistic.

Baclava (18)

Servire baclava turceasca

Baclavaua e buna rece, de la frigider. Dar cine are rabdare? Normal ca am gustat din ea cat a fost calda…doamne cate e de buna! Nu se compara cu cea din magazin, din care curge apa siroaie si foile sunt moi si fierte nu rumene si crocante.

Baclava turceasca reteta cu nuca Savori Urbane (1)

Umplutura este cremoasa, dulce si aromata. Are si bucatele mai mari de nuca. Foile sunt subtiri si crocante, foarte fine.

Baclava turceasca reteta cu nuca Savori Urbane (4)

Ceva similar este Galette des Rois – prajitura cu crema de migdale – reteta aici

Galette des Rois - prăjitura din foietaj cu cremă de migdale (frangipane) savori urbane

Baclava turceasca reteta cu nuca Savori Urbane (2)

Retete Internationale The Food Connection Savori UrbaneAm demarat recent un proiect culinar de amploare, „The Food Connection – O calatorie gurmanda in jurul lumii”, la care participa 24 de bloguri culinare. In fiecare luna vom gati retetele specifice unei tari sau zone geografice iar colectia completa va fi publicata pe blogul unuia dintre participanti (aici gasiti detalii despre proiect).

Prin tragere la sorti am stabilit ordinea „gazdelor” si a bucatariilor nationale. Va vom dezvalui treptat, in fiecare luna, cine sunt gazdele si retetele carei tari le gazduiesc.

Din 15 Mai pana in 15 Iunie 2015 gatim retete turcesti – COLECTIA DE RETETE TURCESTI poate fi gasita la Simplu si bun, blogul Daianei si al lui Cosmin Ordean Boc.

Sa incercati neaparat reteta de baclava cu nuca!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete turcesti:

Vinete umplute la cuptor Imam Bayildi Savori Urbane (19)

31 COMENTARII

  1. Inca o reteta superba. Tot ce am incercat de la voi a fost super:retete simple, delicioase, superb prezentate. (singurul meu rateu a fost prajitura arlechin). Felicitari!.

  2. Buna ziua,
    Imi puteti spune ce masina de taitei folositi ? Vreau sa imi cumpar una si nu stiu ce alegere sa fac.
    In rest,felicitari pt retete .

    Multumesc

  3. […] Originile strudelului sunt arabe (ca si baclavaua, sarailia, burek-ul etc). Ele au fost preluate mai intai de turci dupa caderea Constantinopolului (1453) si au ajuns in Austria in secolele 16-17, cu ocazia asediilor repetate ale Vienei. Tot atunci a fost preluat si croissantul de catre brutarii vienezi. Si grecii au adoptat aceste foi, facandu-le celebre sub numele de „foi grecesti” sau filo, phyllo. Daca nu gasiti asemenea foi puteti incerca foile yufka de la reteta de baclava. […]

  4. Reteta este extraordinara, foile facute in casa sunt un deliciu. Nu pot decat sa va multumesc pentru tot ceea ce faceti pe blog. As avea o intrebare legata de foi, daca se pot face fara ou pentru un alergic la oua si ce cantitati ar avea compozitia?

  5. Reteta este extraordinara, foile facute in casa sunt deosebite( am facut si strudel din ele). Multumesc pentru tot ceea ce faceti pe blog, am facut multe dintre retetele postate si mi-au iesit de fiecare data. Aceste foi ar putea fi facute si fara ou, pentru un alergic la oua, si daca da ce cantitati ar avea ingredientele?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.