Turte de Crăciun cu nucă sau cânepă – rețeta de julfă, Pelincile sau Scutecele Domnului

6

Turte de Crăciun cu nucă sau cânepă – rețeta de julfă, Pelincile sau Scutecele Domnului. Turte însiropate cu miere și umplute cu miez de nucă. Rețeta moldovenească de Pelincile lui Isus Hristos cu nucă sau semințe de cânepă. Cum se fac turtele însiropate cu nucă pentru Ajunul Crăciunului? Rețete tradiționale. Rețete de Crăciun.

turte moldovenesti cu nuca sau canepa pentru craciun reteta traditionala

Această rețetă veche de turte de Crăciun sau Scutecele Domnului se face în zona Bucovinei și Moldovei. Este un desert de post compus din foi crocante de aluat care se însiropează foarte bine și se clădesc cu nucă zdrobită. Pe vremuri Pelincile lui Isus Hristos (adică „scutecele”) se făceau cu julfă obținută prin prelucrarea semințelor de cânepă.

Această rețetă moldovenească de turte de Crăciun sau Scutecele Domnului ne-a fost oferită de draga noastră prietenă și colaboratoare Mya Benea din Galați. Mya este și moderator în Grupul Savori Urbane unde te invităm cu drag să te înscrii. 🙂

Turte de Crăciun cu nucă - rețeta de julfă, Pelincile sau Scutecele Domnului savori urbane

Mya a preparat, fotografiat și scris această rețetă tradițională de turte pentru Ajun. Tot ea ne spune că există o superstiție legată de prepararea Pelincilor Domnului: se zice că acestea nu trebuie coapte de Ignat (20 decembrie) pentru că atunci se taie porcii iar scutecele ies „însângerate”.

reteta pelinicile lui hristos scutecele lui isus turte cu julfa nuca

O altă tradiție spune că aceste turte se dau de pomană la vecini, neamuri sau nevoiași în zorii zilei de Ajun (când este încă post) alături de prune uscate și sarmale de post cu ciuperci sau cu păsat (crupe de porumb).

Siropul este unul foarte dulce și aromat și se prepară cu zahăr și/sau miere, vanilie, coajă rasă de lămâie și de portocale. Foile sunt ca niște lipii preparate dintr-un aluat simplu cu făină, apă și sare (fără drojdie) și se coc în tigăi neunse cu grăsime, pe plită sau chiar la cuptor.

cum se fac turtele de craciun in moldova scutecele domnului isus

De obicei gospodinele coc foile pentru turte de Crăciun cu 7-10 zile în avans pentru a le oferi șansa de a se usca foarte bine și de a deveni foarte crocante. Însiroparea se face și ea cu măcar 24 de ore înainte de servire – cel mai bine e ca foile umplute cu nucă și însiropate să stea 2-3 zile la rece ca să se inmoaie cum trebuie.

Cum se face julfă din cânepă?

Lumea nu mai știe astăzi să fiarbă, să decorticheze cânepă și să o transforme în pasta verzuie și dulce numită julfă. Poate că unii știu dar nu mai au timp să o prepare. De o vreme încoace semințele de cânepă din rețetă au fost înlocuite cu nucă.

Ingrediente pentru julfă:

– 1 kg seminţe de cânepă
– 400 g zahăr, arome

Pentru julfă trebuie să pisezi seminţele de cânepă. Dacă nu ai piuă, le poţi măcina într-o râşniţă sau chiar în robotul de bucătărie. Împarte semințele pisate în 4 vase, toarnă peste acestea apă pe care ai încălzit-o la foc  și amestecă până obții un fel de lapte. Acesta se strecoară și se pune iar la fiert până dă în clocot. Deasupra se va forma o spumă închegată, care de fapt reprezintă crema dintre turte, și pe care o poți îndulci după bunul plac.

ce este julfa cum se face din seminte de canepa turte de craciun cu nuca

Ultimul pas constă în asamblarea desertului moldovenesc: o turtă, un strat de julfă şi tot aşa până se termină foile din aluat. (sursa Vegis.ro – de aici puteti cumpăra și semințele de cânepă).

reteta traditionala de scutecele domnuluo turte de craciun sau julfa

Veți vedea că aceste turte de Crăciun se prepară ușor și că nu e mare bătaie de cap cu ele. Este important să le întindem foarte subțire (la 1 mm) ca să devină foarte crocante după coacere. Din cantitățile de mai jos am obținut 20 de foi (turte) de 20 x 25 cm cu care am umplut 2 tăvi cu aceste dimensiuni.

5.0 from 2 reviews
Turte de Crăciun cu nucă sau cânepă - rețeta de julfă, Pelincile sau Scutecele Domnului
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 tavi de 20x25 cm cu turte de Crăciun
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru turte:
 • 500g făină tip 000
 • 1 linguriță rasă de sare
 • 300 ml apă călduță
Umplutura de nucă:
 • 900 g miez de nucă sau mix de nucă cu alune de pădure
Sirop:
 • 1,2 L apă
 • 1 kg zahăr sau 500 g zahăr și 500 g miere
 • 2 plicuri zahăr vanilat
 • 1 lingură coajă de potocale rasă
 • 1 lingură coajă de lămâie rasă
 • zeama stoarsă de la o portocala (optional)

 

Cum se fac Turte de Crăciun cu nucă sau cânepă – rețeta de julfă, Pelincile sau Scutecele Domnului?

Aluat pentru turte de Crăciun

Am pregătit ingredientele pentru foi.

ingrediente foi turte de craciun

Făina cernută se amestecă cu apa călduță și cu sarea. Se formează un aluat care se frământă 5 minute cu mâna sau la robot.

cum se face aluatul de turte de craciun

Aluatul trebuie să fie moale și nelipicios. Se scoate din castron și se infloliază cu plastic. Se lasă 10 minute la odihnit pe masa de bucătărie după care de împarte în 4 părți – se lucrează mai ușor așa.

preparare aluat foi pentru turte scutecele domnului pelinci de craciun (1)

3 părți de aluat se acoperă cu folie ca să nu se usuce și a 4-a trece pe masa de lucru înfăinată. Din ea se întinde cu sucitorul o foaie mare de tot. Se tot rulează aluatul pe sucitor, se întinde, apoi se derulează și se presară cu făină.

preparare aluat foi pentru turte scutecele domnului pelinci de craciun (2)

Foaia trebuie să fie mare și cât mai subțire – de 1 mm grosime (mai subțire decât o carte de joc).

cat de subtire se intinde aluatul pentru turte de craciun julfa

Cum se decupează foile pentru turte de Crăciun?

Peste foaia întinsă se așază tava de 20×25 cm (sau tava voastră în care urmează să montați turtele) și se decupează cât mai multe foi.

cum se taie foile de turte de craciun (1)

Au ieșit 4 foi dintr-o bucată de aluat. Marginile se pun deoparte și se adună de la toate cele 4 parți de aluat și se întind iar – din ele ies alte 4 foi.

cum se taie foile de turte de craciun (2)

În total ies 20 de foi. Rând pe rând se pun în tavă în teancuri – presărate bine cu făină între ele. Deasupra se acoperă cu folie de plastic ca să nu se usuce.

Cum se coc foile de turtă pentru Scutecele Domnului?

Pentru coacere se folosesc tigăi rectangulare sau tăvi mai proaste care se pot pune direct pe ochiul aragazului. Asta e metoda cea mai rapidă. Unele gospodine coc turtele la cuptor dar durează mai mult. Se încinge o tigaie cu dimensiunile cât foaia (20 x 25 cm) și fără ulei sau altă grăsime, la sec. Se așază prima turtă și se coace pe o parte, apoi se întoarce pe verso și se coace mai departe. Turtele se umfla la copt ca lipiile și se rumenesc ușor pe alocuri. Multă lume cumpără direct lipii arăbești ca să nu mai stea să facă turte de casă.

Turtele coapte se pun deoparte în formă de teanc. Ce faine sunt! Crocante și bășicate.

teanc de turte moldovenesti de craciun scutecele domnului

Dacă vă rămân margini le veți coace și pe acestea. Nu se aruncă nimic! Și ele pot fi însiropate și umplute cu nucă.

margini de la scutecele domnuluo turte

Aceste foi (turte de Crăciun) se pot face cu 10 zile în avans și se pot păstra în cameră caldă acoperite cu ștergare curate de in sau bumbac. Ele se usucă și mai bine în acest răstimp. Ideea e să nu fie puse în locuri reci sau umede.

Cum se face siropul pentru turte de Crăciun?

Se pregătesc ingredientele pentru sirop și nuca pentru umplutură.

ingrediente sirop pentru dcutecele domnului turte de craciun julfa

Mya folosește răzătură de lămâie și portocală preparată după rețeta noastră de aici.

Toate ingredientele de la sirop se pun fiert și se lasă la clocotit 5 minute.

preparare sirop turte de craciun pelincile domnului (1)

Apoi se trage cratița deoparte și se lasă la răcorit câteva minute. Între timp se pregătește și nuca. Eu am folosit 300 g alune de pădure și 600 g nucă pe care le-am prăjit ușor în tigaie și apoi le-am tocat mai mare la robot. Se pot zdrobi și cu sucitorul – se pun nucile în pungă.

nuca tocata pentru turte de craciun

Cum se însiropează și umplu turtele de Crăciun cu nucă?

Se pune folie de plastic pe fundul tăvii în care se montează turtele. În cealaltă tavă se toarnă 1/2 din cantitatea de sirop fierbinte. Primele 10 foi se trec pe rând prin sirop (se scufundă), se scurg ușor, se așează în tava cu plastic și se presară cu nucă tocată după fiecare foaie. Aveți grijă să nu vă ardeți!

cum se monteaza si insiropeaza pelincile domnului

Adică așa se procedează.

insiropare turte de craciun cu nuca

După ce se umple prima tavă cu 10 foi se trece la tava a doua – cu restul de foi, sirop și nucă. dacă rămâne sirop acesta se va împărți între cele două tăvi.

Ambele tăvi cu turte se înfoliază bine în plastic (de aceea s-au tapetat cu folie) ca să nu se evapore siropul. Se dau la frigider pentru 24-48 de ore.

tavi cu turte de craciun insiropate si umplute cu nuca

Servire Turte de Crăciun cu nucă, julfă, Pelincile sau Scutecele Domnului

Apoi se scot turtele reci din tavă și se porționează după dorință.

turte de craciun insiropate si umplute cu nuca reteta

Tăiem doar cât se consumă imediat și restul se păstrează la rece în folie de plastic.

Turte de Crăciun cu nucă - rețeta de julfă, Pelincile sau Scutecele Domnului moldovenesti savori urbane

Cam așa arată aceste turte de Crăciun cu 10 straturi – pur și simplu superbe!

cum se fac turte de craciun ca-n moldova cu nuca si sirop

Și o secțiune de aproape. Straturile trebuie să fie bine însiropate și moi. Cine dorește mai picură un pic de miere peste feliile de turte și le decorează cu jumătăți sau sferturi de miez de nucă.

reteta scutecele domnului turte de ajun de craciunPractic vorbim despre un fel de baclava (rețeta aici) românizată preparată cu foi mai simple, mai groase și fără grăsime.

Mya ne încântă zilnic cu poze superbe ale preparatelor pe care le gătește în familie și deseori ni le și oferă spre publicare. Toate rețetele ei sunt impecabile, una și una. Le găsiți pe toate aici. 

retete mya benea savori urbane

De la borșul moldovenesc de găină (rețeta aici) la crapul prăjit (rețeta aici), sarmură de pește ca la Dunăre (aici) până la Prăjitura Siret (aici), căsuțe de turtă dulce (aici) sau cornulețe fragede cu borș (aici).

Sper că v-am stârnit interesul cu această rețetă de turte de Crăciun sau Scutecele Domnului cu nucă și sirop și poate le veți încerca cu ocazia Sărbătorilor care se apropie.

Aici găsiți mai multe rețete pentru Crăciun și Anul Nou

Retete de Craciun si Revelion (Anul Nou) - meniuri pentru Sarbatori savori urbane

6 COMENTARII

 1. Vai ce reteta minunata,mi-am amintit ca am mancat asa ceva in copilarie acasa,in Bucovina.Aroma de la semintele de canepa este exceptionala,daca gasesc de cumparat pe aici,o voi face si eu.Abia astept.Multumesc pentru reteta 💐

 2. Nu cred ca stiu aceasta reteta! 🙂 Bunica si mama faceau pe cand eram copil. Prin Bucuresti multi nici nu au auzit de aceaste turte de craciun. Poate am s-o incerc si eu, desi nu stiu daca o sa ma descurc cu foile alea atat de subtiri.

 3. Desertul meu preferat din copilarie de Craciun. Imi vine sa plang numai cand ma uit la poza. Cum facea mamaie foile pe plita si le punea sus pe soba sa se „hodineasca” pana le umplea cu nuca. Ce lung ma mai uitam la ele, le dadeam tarcoale si abia asteptam sa le pregateasca, sa le pot manca. Acum mare fiind, de fiecare data cand ma duc la tara la ai mei (mananc facute de mama care sunt delicioase), dar ma duc si in vizita pe la vecinele batrane care stiu ca fac asa ceva de Craciun, si-mi potolesc de tot pofta :)))) Anul asta din pacate nu pot ajunge acasa de sarbatori si vreau sa fac singura. Sper sa-mi iasa bune. Va multumesc pentru reteta! Sarbatori cu bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: