Cozonac de post fără frământare cu suc de portocale, nucă și rahat

21

Cozonac de post fără frământare cu suc de portocale, nucă și rahat. Cum se face un cozonac de post? Cozonac vegan fără frământare. Rețeta de cozonac pufos cu suc de portocale și morcov, umplut cu nucă și rahat. Rețete de cozonac. Rețete de desert de post. Rețeta de cozonac vegan.

Cozonac de post fără frământare - cu suc de portocale, nucă și rahat cozonac vegan savori urbane

Mulți cititori ne-au cerut o rețetă de cozonac de post sau vegan. Un cozonac pufos care să se prepare ușor, fără mare efort și să fie și umplut cu nucă și/sau rahat. M-am tot gândit cum să-l fac astfel încât să întrunească toate aceste cerințe și uite că am ajuns la aceați cozonaci de post fără frământare.

Acest cozonac de post este potrivit și pentru cei cu intoleranță la lactoză sau la ouă. Avem deja publicată o rețetă faină de cozonac de post preparat cu lapte de migdale (sau de orez, soia etc) și umplut cu cacao, nucă și stafide – vezi aici. Dar e cu frământare. Pe de altă parte am făcut mai demult și un cozonac pufos fără frământare (vezi aici) însă nu de post.

Acum a venit momentul să combin cele două rețete și să fac un cozonac de post care să fie și cu umplutură multă dar care să se prepare fără frământare. Zis și făcut! Am creat și dezvoltat această rețetă bazându-mă pe experiența mea în bucătărie, în special în patiserie (sunt cofetar-patiser) și respectând niște principii științifice clare, demonstrate și testate în timp.

La cozonacii de post trebuie să renunți la ouă, lapte și unt. Nu aș face cozonac doar cu apă, zahăr și ulei așa că m-am gândit să folosesc suc de portocale proaspăt stors (am făcut deja asta la gogoșile de post – vezi aici). Pentru o culoare galbenă plăcută am decis să adaug puțin morcov. Da, mai sunt rețete care folosesc suc de morcovi (stors în casă sau din comerț) însă eu am extras altfel pigmentul din ei. Vedeți mai încolo cum am făcut. Am obținut un aluat de cozonac de post colorat natural într-un galben cald, foarte apropiat de culoarea gălbenușurilor. În plus, aromele de portocală, vanilie și coajă de lămâie (care nu pot lipsi dintr-un cozonac) și umplutura generoasă l-au făcut să fie foarte apreciat de cei care l-au gustat.

Este un cozonac de post moale, pufos, dulce și aromat.

cei mai buni cozonaci de post sau vegani fara framantare reteta pas cu pas

Despre cozonacii fără frământare

Fiind un cozonac fără frământare trebuie să avem răbdare în timpul prepararii acestuia. Avem de lucru foarte puțin (15 minute) dar trebuie să așteptăm 8-12 ore până ce aluatul dospește lent la frigider. De ce atât de mult și de ce la frigider? Textura pufoasă pe care o dorim la orice dospitură (fie ea pâine, chiflă sau cozonac) se datorează rețelei de gluten care se formează în aluat. Aceasta poate fi accelerată prin frământare sau o lăsăm în pace să se formeze în timp. Dospirile acestea lungi se fac la rece pentru a acorda timpul necesar formarii rețelei de gluten din aluat. N-am făcut nimic dacă dospim cozonacul la temperatura camerei în 2 ore.

Prepararea acestui cozonac de post fără frământare se întinde pe 12-14 ore însă munca voastră efectivă este de 15 – 20 de minute. Seara târziu faceți aluatul și a doua zi la prânz coaceți cozonacul. Sau faceți aluatul dimineața la prima oră și seara îl puteți coace.

Dacă vreți să scurtați acest timp și sa preparați cozonacul în doar 2-3 ore atunci va trebui să frământați aluatul 15 minute cu robotul sau cu mâna și să-l lăsați la dospit 60 de minute la loc călduț, în bucătărie. Pe urmă continuați cu umplerea, dospirea în formă și coacere exact cum este descris mai jos. 15 minute de frământare fac cât 8 ore de stat la frigider.

Făina pe care o alegeți trebuie să fie una de tip 000 (a mea a fost din Lidl), cât mai uscată și cu un conținut mare de proteine (gluten) – citiți eticheta pungii și vedeți câte grame de proteine conține (ar fi bine sa fie peste 9 g). Vă rog să citiți „Secretele cozonacilor reușiți” in acest articol.

În funcție de calitatea făinii și de gradul de ei de uscare (absorbție) s-ar putea să fie nevoie de max. 10% mai multă sau mai puțină făină. Adică la cele 600 g de făină din rețetă se pot scădea sau adăuga 60 g.

Vă explic mai jos detaliat ce aveți de făcut. Cantitatea de zahăr din aluat nu este foarte mare deoare umplutura este destul de dulce ți ceva zahăr vine și din sucul de portocale cu morcov.

Din cantitățile de mai jos am obținut un cozonac de post fără frământare copt într-o formă de 30 x 10 x 8 cm.

5.0 from 8 reviews
Cozonac de post fără frământare cu suc de portocale, nucă și rahat
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 czonac de post fără frământare
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat pentru cozonac de post
  • 600 g făină albă tip 000
  • 30 g drojdie proaspătă sau 10 g uscată
  • 320 ml suc de portocale și morcov (preparat din 2 portocale medii și 1 morcov de cca. 200 g călit cu 30 ml de ulei)
  • 50 ml de ulei de floarea soarelui
  • 100 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat sau 2 ingurițe extract de vanilie
  • coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
  • 8 g de sare
Umplutura
  • 130 g nucă
  • 50 g zahăr
  • 15 g cacao neagră de calitate
  • 150 g gem de caise
  • 1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 200 g rahat colorat
În plus
  • 20 g migdale sau nuci tocate pentru decor
  • sirop din 100 ml apă cu 2 linguri zahar

 

Cum se face rețeta de cozonac de post fără frământare – cu suc de portocale, nucă și rahat?

Ingrediente pentru cozonac de post fără frământare

Am scos din bună vreme făina din cămară și am cernut-o de 2 ori. Această operațiune are menirea de a o aera și de a o usca. O făină umedă nu va absorbi cum trebuie componentele lichide. Mi-am pregătit portocalele și morcovul. Am spălat bine o portocală și o lămâie și le-am ras coaja fin – apoi am pus-o deoparte.

portocale si morcov pentru aluat de cozonac de post

Cum se face extractul de morcovi și portocale pentru cozonac de post?

Am decojit morcovul și l-am ras fin. M-am gândit să-l călesc cu puțin ulei exact ca la ciorbe – așa se dă „față” ciorbei de burtă (rețeta aici). De ce? Pentru că beta-carotenul (pigmentul oranj din morcovi) este lipsolubil – adică se dizolvă în grăsimi. În plus, am nevoie doar de pigment nu și de pulpa morcovului. Zis și făcut. Am pus morcovul ras într-o crăticioară antiaderentă împreună cu 35 ml de ulei și l-am călit 5 minute la foc foarte mic, sub capac. Am amestecat din când în când ca să nu se ardă. Spre final am turnat 100 ml de apă caldă și am mai lăsat morcovul la fiert 1 minut. Gata! Morcovul nu trebuie sp fie fiert complet (pastă) ci să se simtă bine în dinți dacă îl gustați. L-am mutat în blender și l-am mixat un pic apoi am strecurat totul printr-o sită fină, apăsând bine cu dosul lingurii.

cum se face extract de morcovi pentru cozonac de post

Am obținut un lichid oranj foarte plăcut la culoare și miros. Este dulceag și are aromă de portocale. L-am pus pe cântar sau în cană gradată și am stors peste el atâta suc de portocală cât sa obțin 320 ml/g de lichid în total. Una dintre portocale a fost cea căreia i-am ras deja coaja.

suc de portocale si morcovi pentru cozonac de post

Puteți face și un suc natural din morcov cu portocale direct la juicer (cu centrifugă) însă nu toată lumea are așa ceva și parcă culoarea nu e aceeași.

Cum se face maiaua pentru cozonacii de post fără frământare?

În castronul cu sucul de portocale și morcov am fărâmițat drojdia proaspătă și am amestecat-o cu un tel. Am adăugat și zahărul și vanilia (zahărul vanilat) și am amestecat totul bine. Am lăsat-o 5 minute pe masă.

maia pentru cozonac de post fara faramntare savori urbane

Cum se face aluatul pentru cozonac de post fără frământare cu portocale și morcov?

Am ales un catron mare în care am pus 550 g de făină (am păstrat 50 g pentru final – vedem dacă avem sau nu nevoie de ele). Am adăugat sarea și coaja rasă de lămâie și portocală și am amestecat cu o lingură de lemn. Am turnat maiaua peste făină.

Am adăugat 30 ml de ulei  (pe restul de 20 ml i-am ținut pentru final) și am amestecat aluatul pur și simplu cu lingura de lemn. Aluatul meu a fost cam moale așa că am completat cu ultimele 50 g de făină, cele puse deoparte. În funcție de făina voastră s-ar putea să fie nevoie de încă 50-60 g. Cu o spatulă am curățat bine pereții castronului și am dat aluatului o formă de bilă (moale). L-am stropit cu 20 ml de ulei și gata.

Am acoperit castronul cu folie de plastic (îl puteți băga cu totul într-o pungă bine legată la gură) și l-am dat la frigider pentru 8-10 ore (peste noapte). Să știți că această tehnică a dospirii la rece se poate aplica și la cozonacii clasici. Eu am descoprit-o făcând pâini cu maia naturală iar explicația este că dospirea lentă, retardată de frig, este cea mai sănătoasă iar aluatul astfel fermentat este unul deosebit de fin și de pufos.

aluat de cozonac dospit la rece

A doua zi (dimineața) am scos castronul cu aluat de la frigider și l-am lăsat 1 oră pe masa de bucătărie, acoperit, așa cum era. Ca să obțin o textură și mai faină și o rețea de gluten mai puternică am supus aluatul unei serii de întinderi și plieri (strech and fold) – ca la pâinea de casă – vezi aici. Am luat o tavă de 30 x 25 cm pe care am uns-o cu o linguriță de ulei și am răsturnat aluatul în ea. Cu palmele unse cu ulei l-am aplatizat și apoi l-am împăturit aducând treimile laterale peste cea din mijloc. Am obținut un dreptunghi pe care l-am mai împăturat o dată aducând treimile de sus și jos peste cea din mijloc.

cum se impatura aluatul pentru cozonac fara framantare

Am obținut un „pachet” de aluat tensionat, cu structură mai bună decât avea înainte. Am acoperit totul ermetic cu folie de plastic și l-am lăsat 30 de minute la odihnă pe masa de bucătărie. Dacă simțiți că aluatul este încă moale puteți repeta această operațiune de aplatizare și impachetare încă o dată și să mai lăsați aluatul la dospit 30 de minute. La mine nu a fost cazul.

Cum se face umplutura de nucă cu cacao și gem de caise?

Mi-am cântărit nuca și rahatul pentru cozonac.

nuca si rahat pentru umplutura cozonac de post

Până s-a odihnit aluatul am avut timp să mă ocup de umplutura cozonacului. De obicei în Ardeal cozonacii se umplu cu nucă măcinată opărită cu lapte fierbinte, foarte bine îndulcit și vanilat. Rezultă o cremă tare faină cu care se umplu și baigli (vezi aici). Nu prea facem umpluturi cu albuș bătut deoarece ies cam seci. Am experimentat mixul de nucă cu cacao și gem la acest cozonac și am fost super încântată de calitatea umpluturii și de frăgezimea aluatului. Umpluturile umede păstrează cozonacul proaspăt mai multă vreme!

Am măcinat nuca și am așezat-o într-un castron. Am amestecat-o cu zahăr, vanilie (zahăr vanilat), cacao și un vârf de cuțit de sare. Apoi am adăugat gemul de caise lingură cu lingură cât să obțin o umplutură legată, cremoasă.

cum se face umplutura de cozonaci cu nuca cacao si gem de caise

Am tăiat și rahatul în bucățele mici pe un tocător presărat cu zahăr pudră din abundență (ca să nu se lipească bucățelele).

rahat tocat pentru umplutura cozonaci

Cum se umple și împletește acest cozonac de post fără frământare?

Am cântărit aluatul – avea circa 1200 g – și l-am împărțit exact în 2 (verificat cu cântarul!). Am înfăinat lejer mas de lucru și am întins prima parte de aluat sub forma unui dreptunghi lung de 50 cm și lat de vreo 20 cm – cu palmele ușor înfăinate, nu e nevoie de sucitor. La-m uns cu 1/2 din crema de nucă și l-am presărat cu 1/2 din rahat. Am răsucit foaia de aluat pe latura lungă formând un sul.

Am procedat similar cu a doua bucată de aluat. Am rupt o bucată mare de hârtie de copt și am pus-o pe masă. Direct pe ea am împletit cele două suluri începând de la mijloc spre extremități.

Am ridicat cozonacul cu tot cu hârtia de copt și l-am așezat în formă. Vedeți de ce l-am împletit direct pe ea? Din rațiuni practice! Bineînțeles că am ajustat cu foarfeca marginile excedentare ale hârtiei de copt ca să nu-mi fluture prin cuptor.

Dospirea în formă a cozonacului vegan cu nucă, cacao și rahat

Am pensulat ușor suprafața cozonacului cu puțină apă călduță și l-am băgat cu tot cu formă într-o pungă de plastic pentru dospirea finală la temperatura camerei.

dospire cozonac in forma inainte de coacer

Această etapă poate dura între 45 de minute și 2 ore în funcție de cât de cald este în bucătărie. La mine a durat 1 oră și 15 minute până ce cozonacul a crescut frumos și s-a ridicat din formă. Am și pus cuptorul la încins la 180 C cu ventilație (treapta medie spre înaltă la cele cu gaz). Am uns din nou suprafața cu puțină apă caldă (cu pensula) și am presărat acest cozonac de post fără frământare cu migdale tocate.

preparare si dospire cozonac vegan de post

Cât timp și la ce temperatură se coace cozonacul vegan, de post?

Am introdus tava pe șina cea mai joasă a cuptorului bine încins la 180 C și am copt cozonacul 20 de minute la această temperatură. Apoi am redus temperatura la 170 C și am continuat coacerea alte 40 de minute. Nefiind uns cu ou acest cozonac de post nu are tendința de a se rumeni excesiv așa că nu a trebuit acoperit. În bucătărie miroase grozav de bine a vanilie și portocale 🙂

Pentru un luciu frumos am pregătit un sirop (la rece) din 100 ml apă cu 2 linguri bune de zahăr. Acest trebuie bine amestecat ca să se dizolve zahărul. Mi-am pregătit și pensula la îndemănă și, în primele secunde după ce-am scos cozonacul din cuptor l-am și uns rapid cu sirop. Nu stăm pe gânduri ci ne mișcăm cu talent! Cu grijă, să nu deranjăm migdalele.Nu trebuie folosit tot siropul ci doar cât este nevoie pentru un strat subțire. Ce fain arată cozonacul după ungerea cu sirop! Lucește frumos 🙂

coacere cozonac vegan de post cu nuca rahat

Imediat am răsturnat cozonacul din formă pe un grătar de bucătărie și i-am îndepărtat hârtia de copt. Cozonacii se scot imediat din formă ca să nu transpire și să devină cleioși.

cel mai bun cozonac de post cu umplutura (1)

Încă un aspect important: în prima jumătate de oră de răcorire cozonacii se întorc pe grilaj la fiecare 5 minute de pe o parte pe alta ca să nu se teșească.Acest cozonac d epost fără frământare arată grozav! Este bine copt și la fund și pe laterale. La mână se simte cât e de pufos, tremură cumva cât e cald. Structura lui se va stabiliza prin răcire. De aceea nu se taie cozonacii calzi pentru că li se distruge toată textura faină.

cel mai bun cozonac de post cu umplutura (2)

După vreo 30-40 de minute pot fi puși în picioare și lăsați până la răcirea completă care dureaza 2-3 ore. După răcirea completă se pot re-așeza în forma în care au fost copți, așternută cu hârtie curata de copt. Cel mai bine stau în formă pentru că aceasta le oferă susținere și îi și protejează împotriva uscării. Bineînțeles că suprafața trebuie învelită ți ea cu hârtie de copt și apoi ștergare curate de bumbac sau in.

reteta cozonac vegan neframantat cozonac de post fara framantare

Servire cozonac de post fără frământare umplut cu nucă și rahat

După câteva ore am tăiat primele felii din acest cozonac de post fără frământare. Am folosit un cuțit cu lama zimțată (pentru pâine). Experiment reușit! Excelent arată și în secțiune. Coaja este rumenă și subțire iar miezul este galben, pufos și aromat! Umplutura de nucă și rahat este generoasă și foarte gustoasă.

reteta cozonac de post vegan foarte pufos si aromat

Vreau să vă spun că cei care au gustat din el habar nu au avut că e un cozonac de post. Tare încântată am fost și eu de rezultat și sunt sigură că-l voi mai face. În plus, acest cozonac de post fără frământare s-a păstrat grozav de bine câteva zile (înfășat în ștegare curate) și ultima felie am savurat-o la 5 zile distanță de momentul coacerii. Crema umedă de nucă cu gem îl menține proaspăt și moale.

Pentru Sărbători vă recomand alte 2 rețete grozave de cozonaci cu unt, ouă și lapte:

Cozonacul străbunicii mele Buia – testat de sute de mii de cititori – vezi aici rețeta

Sau cozonacul extra pufos cu nucă și gem de caise – vezi aici.

cel mai bun cozonac pufos cu nuca reteta traditionala pas cu pasSper că v-a plăcut rețeta de cozonac de post fără frământare – cu suc de portocale, nucă și rahat și că o veți testa în curând. Este utilă celor care au adoptat dieta vegană dar li celor suferinzi de intoleranță la lactoză sau la proteinele din ou.

Aici găsiți mai multe rețete de deserturi de post

retete deserturi de post savori urbane

21 COMENTARII

  1. interesanta reteta.as vrea. sa incerc si eu cozonacul de post si as vrea sa va intreb…morcovul e doar pe culoare sau si pt gust?sau mai are si alt rol? ma gandeam in loc de morcov,as putea pune sofran pt culoare? in acest caz,uleiul care este folosit pt calirea morcovului,se adauga in aluat?

  2. Bună ziua
    Ați postat că un aluat cu timp îndelungat de dospire are un gust pronunțat de drojdie. Atunci cum acest cozonac poate fi reușit?
    Mulțumesc

    • Aia e parerea Dianei care sufera cu fierea si simte de 10x mai acut orice aroma. Cozonacul acesta este facut de mine, nu are drojdie in exces si a iesit foarte bun si aromat. Nu se simte deloc dojdia in el asa ca poti sa-l incerci cu incredere. Sa nu mai zic de panettone care se face in 36 de ore (asa e reteta italiana) si nu are deloc gust de drojdie – vezi aici https://savoriurbane.com/panettone-cozonac-italian/

  3. Azi am testat aceasta reteta, am obtinut un cozonac delicios si cu o culoare deosebita. Apreciez ca toate etapele sunt insotite de fotografii si sunt descrise in amanunt.
    Mulstumesc SU!

  4. Buna! Ar merge cu suc de mango? sau rodie? Am cate o cutie de 500ml de suc de la Lidl si as fi incercat reteta. Nu vrea sa bea nimeni. Este musai sa adaug si sucul de morcov? Tine de textura cumva? Morcovul fiind mai greu….Multumesc.

  5. Super! Sucul de fapt este nectar de mango. Daca e prea gros ii mai pun ceva apa? Nu am desfacut inca cutia. Mi.am programat si aranjat deja ca maine sa fac rețeta cap coadă. Am sa o si frământ si am sa o si coc tot maine seara. Sper sa.mi si iasa. In compozitie am ales sa pun in loc de gem de caise (nu am) niste dulceață de cirese amare care tot asa sta prin frigider uitata. Surprinzător ca este inca buna. Vineri de dimi cand il tai va dau de știre :).

  6. Cand sa dau steluțele, cred ca s.a apasat si butonul de comentarii. Scriu de pe telefon. Are 5 stelute de la mine.
    Am facut reteta si de cozonac pufos cu smântână. Las acolo comentariu.

  7. Buna ziua, reteta mi se pare geniala; credeti ca ar merge cu indulcitor,sau daca maiaua cere totusi obligatoriu o cantitate minima de zahar, macar restul zaharului sa poata fi inlocuit cu stevia/eritritol/xilitol? Va multumesc.

  8. Am făcut azi acest cozonac de post însă l-am umplut cu mac, după preferinta băiatului meu. A iesit foarte bun, pufos si aromat. Multumim pt reteta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.