Cozonac traditional cu nuca si cacao

4

Cozonac traditional cu nuca si cacao Savori Urbane

Cozonac traditional cu nuca si cacao. Cozonac pufos si bogat care se mentine proaspat si bun si peste o saptamana. Cozonac aromat cu umplutura de nuca si cacao. Cum se fac cozonaci de casa umpluti?

Multa lume face cozonac traditional doar de Pasti sau Craciun (Sarbatori), uitand de el in restul anului. Pentru ca sunt amatoare de „dospituri”, acestea nu lipsesc nici la Sarbatori dar nici la sfarsit de saptamana. Fac macar un cuib de viespi sau o tava de melcisori cu nuca, cornuri cu vanilie sau, de ce nu, cate un cozonac.

Aici gasiti 15 retete de cozonac marca Savori Urbane – selectionate din multele retete pe care le avem publicate.

15 retete de cozonaci pentru sarbatori craciun paste savori urbane

Metoda de preparare este una clasica: se face o maia, se framanta, se lasa la dospit. Contine 5 galbenusuri la 600 g faina ceea ce inseamna cam 8,3 galbenusuri la 1 kg de faina. De asemenea am adaugat unt in loc de ulei. Evident ca nu lipsesc din aluat sarea, vanilia si coaja rasa de lamaie.

Daca tineti post, puteti face acest cozonac de post cu cacao, nucă și stafide – pufos și aromat (reteta aici).

cel mai bun cozonac pufos de post reteta pas cu pas

Din cantitatile de mai jos am obtinut 1 cozonac traditional cu nuca si cacao.

5.0 from 3 reviews
Cozonac traditional cu nuca si cacao
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat:
  • 600 g faina 000
  • 300 ml lapte
  • 20 g drojdie proaspata sau 5 g drojdie uscata
  • 20 g zahar tos
  • vanilie
  • sare (12 g)
  • 1 lingurita cu varf coaja rasa de lamaie (razatura)
  • 5 galbenusuri
  • 100 g unt
  • 180 g zahar pudra
Pentru umplutura:
  • 300 g nuca
  • 150 g zahar
  • 30 g cacao
  • 30 g unt
  • vanilie
  • un praf de sare
  • 100 g stafide (optional)
Pentru decor:
  • 1 galbenus
  • 1 lingura de lapte

Cum se face Cozonac traditional cu nuca si cacao?

Cum se face aluatul de cozonac traditional?

Pentru aluat am amestecat mai intai drojdia, zaharul tos (cele 20 g), laptele si 100 g faina. Am lasat bolul pe masa 10 minute.

Apoi am adaugat galbenusurile, vanilia, untul topit si racit, zaharul pudra, coaja de lamaie rasa si am amestecat totul la robot la viteza mare.

Am adaugat apoi treptat faina si sarea si am framantat aluatul. Daca lucrati cu robotul e nevoie de 5 minute de framantare. Daca lucrati manual ar trebui sa framantati aluatul 10-12 minute.

Am acoperit bolul cu o punga si am lasat aluatul la dospit (la loc caldut) pana s-a dublat. La mine a durat o ora. Daca e mai frig la voi, prelungiti un pic timpul.

Umplutura de nuca cu cacao pentru cozonac

In timp ce dospeste aluatul putem sa ne apucam de umplutura. Am macinat nuca nu foarte marunt si am topit untul. Am amestecat cacaoa cu zaharul tos (asa nu face cacaoa cocoloase) si apoi am adaugat untul si nuca, vanilia si praful de sare. Puteti pune si 100 g de stafide inmuiat in suc de portocale sau rom natural (sau alt lichior).

La aceasta umplutura nu se folosesc albusurile. Puteti alege si umplutura oparita cu lapte de la baigli (reteta aici) sau pe cea de la cozonacul strabunicii Buia (reteta aici).

Cum se umple cozonacul cu nuca si cacao?

Am decis sa impletesc cozonacul in 2. De aceea am cantarit aluatul si l-am impartit in doua portii egale. Fiecare parte am intins-o cu mana asa cum m-a lasat aluatul, pana am obtinut un patrat de 30×30 cm.

Am impaturat aluatul si apoi am infasurat strans. Am mai lasat ambele portii la dospit 30 de minute, acoperite cu o punga.

Apoi am intins aluatul in dreptunghi de circa 30×40. Este important ca ambele bucati sa le faceti identice. Daca aluatul este dospit corect veti vedea ca foaia nu se strange (contracta).

Am impartit umplutura in doua si am asezat-o in strat in uniform pe fiecare foaie de aluat.

Am rulat apoi aluatul si am format doua suluri egale. Impletirea in 2 o incep in totdeauna de la mijloc. Astfel vom avea bucle foarte frumoase. Lucrez pe hartie de copt ca sa-mi fie usor sa mult cozonacul in forma.

Am asezat in cruce sulurile de aluat dupa care am impletit si in stanga si in dreapta aluatul (este vorba despre o sucire simpla). Avem asa 3 bucle mari si frumoase.

Cat se mai lasa cozonacii la dospit in forme?

Cu hartie cu tot ridicam cozonacul si il asezam in tava. Eu am o tava obisnuita de cozonac de 30 x 12 si inalta de 12. Am aranjat frumos hartia la margine si am lasat cozonacul la dospit inca 45 de minute intr-o punga, pana a crescut frumos. Puteti lasa si o ora sau chiar 2 ore, in functie de temperatura din casa.

Dam drumul la cuptor si il incingem la 180° C functia sus+jos+ventilatie sau treapta medie la cele pe gaz.

Dupa ce cozonacul a crescut frumos, acesta se unge cu un galbenus frecat cu lapte. Eu obisnuiesc sa il dau un strat, apoi las 5 minute la zvantat si mai dau un strat.

Cum se coace cozonacul traditional cu nuca si cacao?

In cuptorul incins la 180° C am adaugat o tava cu circa 500 ml apa fierbinte. Am mers pe principiul coacerii painii de casa unde aburii au un rol deosebit. Cozonacul l-am copt 15 minute la 180°, dupa care i-am facut un coif de hartie de copt, l-am acoperit repede (daca nu sta bine puteti sa fixati hartia cu scobitori dar trebuie sa lucrati foarte repede) si l-am mai lasat 30 de minute la 160° C.

Am scos repede cozonacul din tava, am scos si hartia si l-am lasat la racorit pe un grilaj. Daca ramane in tava va transpira. In timpul racirii trebuie intors de pe o parte pe alta ca sa nu se turteasca.

Cozonacul (ca si painea de altfel) se mai gateste si in timp ce se raceste. Nu este bine sa-l rupem. Nici nu trebuie acoperit cozonacul cu nimic, trebuie lasat la racit la aer. Abia dupa ce se raceste se poate inveli in stergare de bumbac, ins sau canepa puse in 2-3 straturi. Exact asa faceau si bunicile noastre.

Dupa racirea completa, cozonacul se poate felia cu usurinta. Nu este deloc sfaramicios si nu face firimituri. Este foarte moale si aromat, cu textura faina si pufoasa. Se topeste in gura!

Umplutura este foarte faina, cremoasa. Am facut o proba si am pastrat un capat de cozonac 11 zile si a fost foarte bun si dupa acest rastimp! Parca i s-au intensificat aromele.

Merita sa incerci si tu acest cozonac traditional cu nuca si cacao!

Aici gasesti mai multe retete de cozonaci

4 COMENTARII

  1. Salut! Va urmaresc si folosesc retetele de ceva timp si mereu mi-au iesit ca la carte. 2 intrebari am legate de aceasta.
    1. Totalul gramajului de faina este 600 gr +100 gr la drojdie sau 600 gr incluzabd drojdia? Pentru ca am pus exact 600 in total si aluatul meu mai cerea in jur de 200 ca sa pot lucra cu el. A iesit foarte lipicios exact cu cantitatea aceea de faina.
    2. Nu este specificat daca dupa 15 minute scoatem apa sau doar acoperim cozonacul?

    Multumesc mult si tineti-o tot asa. Sunteti geniale!

    • 1. cele 100 g de faina pt maia sunt din cele 600 g cantarite (altfel ar fi aparut separat pe lista). Daca a trebuit sa pui faina in plus inseamna ca aceasta este proasta: umeda, slabă, fara proteine suficiente. Cauta faina ungureasca (Totkomlosi sau Bacskai) si vei vedea diferenta!
      2. De obicei apa se evapora si lasam tavita goala acolo dar daca nu, o poti scoate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: