Aluat de sărățele cu untură, telemea și smântână – rețeta foarte spornică. Rețeta ieftină de aluat pentru sărățele. Cum se face un aluat dospit la rece, din care rezultă sărățele fragede și pogăcele gustoase? Rețete de patiserie sărată pentru Sărbători sau alte ocazii.
Trăim vremuri mai grele și multă lume nu-și permite să cumpere cantități mari de unt. De aceea am făcut acest aluat de sărățele cu untură și telemea (sau brânză de burduf, frământată etc). Sărățelele și pogăcelele făcute din ele ies fragede, extra gustoase și aromate! Aluatul este unul dospit-fraged care se lasă peste noapte la frigider. El crește spectaculos la copt!
Multă lume are la îndemână untură de porc, făcută acasă, sau intenționează să o prepare din slănină – vezi rețeta aici. Celor care caută rețete de sărățele cu unt și/sau cașcaval le las la final mai multe rețete.
Și untura de pasăre (rață, gâscă, găină, curcan etc) este potrivită pentru acest aluat de sărățele. Rețeta acestei unturi o găsiți aici.
La fel și cu brânzeturile sărate (de oi, de vacă sau de capră): oamenii au telemea, caș sărat, brânză la borcan – rețeta aici. Cei din străinătate pot folosi brânză feta.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 1,2 kg de aluat de sărățele cu untură și telemea din care se coc cca. 3 tăvi mari de sărățele sau 2 tăvi de pogăcele (mai groase).
- 550 g făină
- 1 linguriță de zahăr
- 7 g drojdie uscată sau 25 g proaspătă
- 120-150 ml lapte călduț (începem cu 120 ml)
- 200 g untură
- 200 g brânză telemea, feta, brânză frământată sau de burduf
- 50 g smântână groasă cu min. 20% grăsime (din cea pentru sarmale sau papanași)
- 2 gălbenușuri
- 20 g sare
Mod de preparare aluat de sărățele cu untură, telemea și smântână – rețeta foarte spornică
Ingrediente pentru aluat fraged dospit la rece
Eu am făcut direct porție dublă de aluat așa că vedeți cantități mai mari de ingrediente. Voi folosiți cantitățile din caseta cu ingrediente de mai sus. Am pregătit făina, untura, gălbenușurile, smântâna groasă, telemeaua sau brânza frământată, drojdia, zahărul, sarea și laptele. Eu folosesc, de peste 30 de ani, făină ungurească deoarece este impecabilă: este uscată, are proteine suficiente și se comportă admirabil la aluaturi! De aceea am zis că laptele poate varia în funcție de făina folosită de voi: dacă e mai slabă sau umedă atunci ea va absorbi mai puțin lapte. Cel mai bine e să-l puneți treptat.
Cum se face aluatul fraged cu drojdie (dospit la rece) pentru sărățele spornice cu brânză și untură de porc
Am lucrat direct în bolul robotului: am pus făina, am creat o gropiță în ea în care am turnat laptele (începeți cu 120 ml!), am pus zahărul și drojdia. Am presărat-o cu puțină făină din jur și am lăsat-o 10 minute să se activeze.
Între timp am ras fin telemeaua. Ea trebuie să fie grasă, bine scursă de zer. Dacă aveți brânză sau caș frământat (la borcan) atunci o zdrobiți cu fruculița.
Apoi am pus gălbenușurile, untura, smântâna, sarea (musai cântărită!) și brânza rasă.
Am echipat robotul cu cârligul special pentru aluaturi grele și am frământat un aluat nelipicios. La mine a mai fost nevoie de lapte, voi vedeți dacă mai trebuie sau nu. Frământarea durează max. 5 minute și se poate face și cu mâna. Gata!
Am lăsat aluatul la dospit 30 de minute, la temperatura camerei (acoperit cu plastic) după care l-am răsturnat într-un castron de plastic pe care l-am dat la frigider (acoperit) pentru 8-12 ore. Poate sta și 16 ore, nu are nimic.
Exemple de preparate la care am folosit acest aluat de sărățele cu untură, telemea și smântână – rețeta foarte spornică
Prima rețetă la care am folosit aluatul de mai sus este cea de sărățele ieftine – vezi aici. Sunt grozav de gustoase, crocante și foarte aromate!
A doua rețetă la care am folosit acest aluat este cea de pogăcele cu șunculiță afumată, ceapă roșie și brânză – vezi aici. Au ieșit ceva de vis!
A treia propunere de utilizare a acestui aluat spornic este la sărățelele cu pastă de jumări și piper! Sunt foarte crocante, ușor picante și au textură foietată! Rețeta lor este aici.
Iată și a 4-a rețetă preparată cu acest aluat: pogăcele cu cârnați afumați și cașcaval – rețeta aici. Sunt demențiale!
Sunt sigură că veți testa acest aluat de sărățele cu untură și telemea și că ne veți împărtăși impresiile!
Am promis, la început, mai multe rețete de sărățele, pogăcele, covrigei sau saleuri – le găsiți aici.
No, păi eu le-am lasat în frigider vreo trei zile, c-am uitat de ele. Tot mă gândeam ce mai am de făcut, până am mutat ceva prin frigider ș-am văzut aluatul.
Au ieșit bune, au și crescut la copt. Nu se specifică dacă trebuie lăsat aluatul o vreme înainte de a fi pus în cuptor sau nu. Le-am pus direct.
Sare cu 5 grame mai puțin, că nu ne place așa sărat.
Mulțumesc de rețetă.
Bun și așa 🙂 Am explicat în rețetele individuale cum se face cu aluatul rece https://savoriurbane.com/saratele-simple-si-ieftine-cu-untura-si-telemea-sau-branza-framantata/
Practic el se scoate direct din frigider, se intinde, se taie si coc saratelele imediat. Deci ai procedat corect!