Tort Diplomat cu fructe si frisca – reteta clasica

102

reteta tort diplomat cu piscoturi frisca fructe savori urbane (2)

Tort Diplomat cu fructe si frisca – reteta clasica, veche. Un tort de gala cu piscoturi de casa, crema diplomat de vanilie (cu frisca naturala) si cu multe fructe  proaspete si confiate. Se pot folosi si fructe congelate sau din compot.

Tort Diplomat – poarta acest nume doar la noi, in Romania. El face parte din grupul de deserturi „Charlotte russe” – sarlota ruseasca. Aceasta se prezinta rasturnata dintr-o forma tapetata cu piscoturi (sau felii de briosa) si consta dintr-o umplutura de crema de vanilie si frisca naturala (nimeni nu foloseste frisca artificiala gen Hulala sau Meggle) cu sau fara fructe. In Larousse Gastronomique apare doar „pouding diplomate” – care este de fapt o crema de vanilie amestecata cu frisca batuta si fructe confiate (coaja de portocala, cirese, etc) montata tot in forma cu pereti inalti, tapetati cu piscoturi.

reteta tort diplomat cu piscoturi frisca fructe savori urbane (1)

Celor care nu doresc fructe in tort le recomand Tortul Diplomat clasic, cu piscoturi si frisca naturala – reteta aici.

Tort Diplomat cu piscoturi si frisca reteta clasica savori urbane

Fara coji de portocala confiate nu este Diplomat! Ele dau gustul si textura specifice acestui desert. Aici vedeti cum se prepara in casa. Am preparat piscoturi de casa (reteta aici) intr-o versiune special gandita (de altii, nu de mine :P) pentru a tapeta mai usor forma de tort. Vedeti mai jos.

Aici gasiti reteta clasica a Ruladei Diplomat – cu stafide si coji confiate de portocala.

Tort-diplomatAm facut acest tort Diplomat cu fructe cu ocazia unei anversari in familie. Daca tot am avut mai multe comenzi de Diplomat la atelier am zis sa fac si pentru noi unul. De aceea vedeti cantitati mari de fructe si crema in pozele de mai jos. Bineinteles ca reteta este scrisa pentru un singur tort cu diametrul final de cca. 24-25 cm (veti vedea de ce spun asta).

Diplomat cu fructe si frisca Savori Urbane (2)

Tort Diplomat cu fructe si frisca Savori Urbane (2)

Atentie! Fructele exotice proaspete (kiwi, ananas, mango, papaya) contin enzime care ataca gelatina! Crema va ramane fluida. Prin conservare (in compot) aceste enzime sunt anihilate.

5.0 from 37 reviews
Tort Diplomat cu fructe si frisca - reteta clasica
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 tort diplomat de 24 cm
Ingrediente - savoriurbane.com
Blat pandispan simplu
  • 4 oua (separate albusurile de galbenusuri)
  • 100 g zahar tos
  • un strop de sare
  • miezul de la ½ pastaie vanilie sau 1 plic de zahar vanilat
  • 100 g faina cernuta
Banda de piscoturi
  • 2 oua separate (albusuri de galbenusuri)
  • 25 g faina
  • 25 g amidon
  • 50 g zahar tos
  • putina sare
  • putina vanilie sau ⅓ plic zahar vanilat
  • 100 g zahar pudra pentru presarat
Crema diplomat
  • 5 oua intregi
  • 200 g zahar tos
  • un strop de sare
  • miezul de la o pastaie de vanilie sau 2 lingurite extract sau 2 plicuri zahar vanilat
  • 30 g gelatina (granule sau foi)
  • 600 ml frisca naturala (smantana pentru frisca cu min 30% grasime) - preferabil La Dorna cu 35%
  • cca. 500- 600 g fructe (cirese, piersici, ananas, mandarine, capsuni, zmeura etc)
  • 100 g stafide inmuiate in sucul unei portocale + 20 ml rom (veritabil, cu alcool)
  • 50 g coaja confiata de portocala, tocata marunt
Decor:
  • 200 ml frisca naturala batuta cu 20 g zahar pudra si vanilie
  • fructe proaspete de sezon

 

Mod de preparare tort Diplomat cu fructe – reteta clasica

Blat pandispan simplu cu vanilie

Am preparat un pandispan din 4 oua – exact cum este aratat pas cu pas in reteta aceasta. Am separat albusurile de galbenusuri si le-am batut spuma tare cu un strop de sare. Am adaugat zaharul tos si vanilia si am continuat baterea pana ce am obtinut o spuma densa si lucioasa. Am incorporat si galbenusurile si apoi faina cernuta. Am amestecat usor cu spatula (nu cu mixerul). Am turnat compozitia in forma de 22 cm (unsa cu unt si tapeteta cu faina) si am copt blatul 25-30 de minute la 170 C (cuptor preincins! – treapta medie la cele cu gaz). Nu am nevoie de un blat foarte inalt pentru ca urmeaza sa-l tai doar in doua foi.

Dupa coacere am scos imediat blatul din forma si l-am lasat la racorit si ventilat pe un gratar de bucatarie. L-am taiat in 2 foi doar dupa ce s-a racit complet.

Blat pentru diplomatpiscoturi de casa pentru tort diplomat cu fructe

Asa cum vedeti in poza de mai sus (ultima pozitie) am copt si doua benzi de piscoturi pentru decorul lateral al tortului. Am injumatatit reteta de piscoturi de casa si am obtinut ce se vede in poza. Daca nu aveti timp si chef sa le faceti puteti folosi si piscoturi din comert.

Fructe pentru tort diplomat

Am zis la inceput sa nu va speriati de cantitatile de fructe pe care le vedeti in poza pentru ca am facut mai multe torturi Diplomat dintr-un foc. Am vrut sa va arat cam ce fructe puteti folosi, urmand ca voi sa alegeti mixul in functie de gust. Atentie! Fructele exotice proaspete (kiwi, ananas, mango, papaya) contin enzime care ataca gelatina! Crema va ramane fluida. Prin conservare (in compot) aceste enzime sunt anihilate. 

fructe pentru tort diplomatVedeti aici: coji de portocala confiate (obligatorii la Diplomat), stafide puse la inmuiat in suc de portocale si rom (eu folosesc STROH si are o aroma senzationala), zmeura congelata (sau proaspata daca e in sezon), piersici din conserva (sau proaspete), cirese imperiale (Kaiser) din compot, felii de mandarina (compot sau proaspete) si capsuni taiate cubulete. Toate fructele trebuie sa fie bine scurse de zeama! Inclusiv stafidele. Bineinteles ca fructele mari se maruntesc (piersicile, capsunile). Daca doriti puteti pune si ananas din conserva (NU proaspat pentru ca nu vi se leaga gelatina!).

Crema diplomat

Am spart cele 5 oua intr-un castron metalic si le-am batut bine cu telul impreuna cu zaharul, sarea si vanilia. Am asezat castronul pe un alt vas (bain marie) in care fierbea apa si am gatit crema pana ce a ajuns la 75 C (ouale se gatesc la 74 C asa ca nu mancati oua crude). Am amestecat-o constant cu telul si am avut grija sa nu se coaguleze ouale. Crema trebuie sa fie fierbinte dar sa nu fiarba! La primele semne de ingrosare se da jos castronul de pe baia de abur si se lasa la racorit. Am hidratat gelatina in apa foarte rece (eu folosesc foi) si dupa ce aceasta s-a inmuiat (dupa cca. 5 minute) am stors-o bine cu mana si am adaugat-o in crema calda (nu chiar imediat dupa ce am dat-o jos de pe abur…. cam dupa 5 minute). Am lasat crema la racorit si am amestecat in ea la fiecare 15 minute, urmarind stadiul de gelificare. Nu trebuie racita brusc sau complet pentru ca gelatina va face priza si nu mai puteti amesteca crema de vanilie cu frisca batuta! Racorirea ei dureaza peste 30 de minute asa ca aveti timp sa va ocupati de fructe.

Am batut frisca (naturala, evident) bine racita anterior. Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca. Inca nu am amestecat-o cu baza de crema. De ce? Pentru ca frisca este foarte rece si activeaza imediat gelatina din crema de vanilie. Aceste doua parti se amesteca chiar inainte de montarea tortului. Vedeti mai jos.

Crema diplomat (1)Montare tort diplomat cu fructe – reteta clasica

Blatul s-a racorit si l-am taiat in 2 foi egale. Piscoturile le-am desprins de pe hartia de copt. Am ales un platou potrivit si un inel de tort de 26 cm – mai mare decat forma in care am copt blatul. Pe platou am asezat un carton auriu (nu e obligatoriu daca serviti tortul direct de pe platoul de montaj) si inelul.

In interiorul inelului am asezat mai intai benzile laterale de piscoturi. Daca sunt prea lungi se taie astfel incat sa se imbine perfect, cap la cap. faceti proba intai si apoi taiati! In cercul ramas (deja s-a stramtat de la piscoturi) am asezat prima foaie pandispan. Am apasat-o cu grija ca sa intre bine de tot in forma. Am insiropat lejer blatul cu suc de portocale si rom (de la stafide) amestecat cu putina zeama de la compotul de cirese. Am avut grija sa nu insiropez pana la margine si nici sa nu patez benzile de piscoturi!

pregatire forma pentru diplomatAcum e acum! Pe locuri, fiti gata, start!

Am pus mai intai 1/3 din frisca in crema si am amestecat-o delicat cu un tel. Apoi inca 1/3 si iar am amestecat. Deja crema incepe sa se ingroase pentru ca frisca e rece si activeaza gelatina. Am pus si ultima treime de frisca si gata.

Incepe se se ingroase de la gelatina. Am pus in crema doar fructele care nu pateaza: coji de portocala confiate, piersici, mandarine si stafide. Restul fructelor rosii (bine scurse) le voi aseza in straturi. Daca le bag in crema aceasta devine roz.

PONT: daca baza de crema de vanilie se intareste inainte de a o amesteca cu frisca, este suficient sa o reincalziti cateva minute pe baie de abur, intr-un castron metalic asezat deasupra unei cratite in care clocoteste putina apa. Veti vedea cum ea redevine lichida. La fel, daca crema se coaguleaza dupa omogenizarea friscai batute (inainte de a fi turnata in forma) o puteti reincalzi usor pe baie de abur iar cocoloasele vor disparea!

Crema diplomat (2)Am impartit ochiometric crema in 2 (o parte ceva mai mare – sa zicem 40 % – 60 % pentru ca am nevoie de un strat si la suprafata tortului) si am turnat prima parte in forma pregatita. Rapid am imprastiat peste ea 1/2 din fructele rosii (cirese, zmeura, capsuni) si le-am nivelat usor cu spatula. Am avut grija sa nu merg cu fructele rosii pana la margine ca sa nu patez piscoturile!

Am turnat iar crema peste ele (am pastrat o parte mica din ea) si inca un strat de fructe rosii. Am incheiat cu al doilea blat asezat direct peste ultimul strat de fructe (numai bine ca se insiropeaza de la ele). Am insiropat si sus putin acest ultim blat (cu suc de portocale si rom) si l-am uns repede cu ce-a mai ramas din crema si… gata!

Rezumat (de jos in sus): blat usor insiropat, crema, fructe rosii, crema, fructe rosii si ultimul blat.

montare tort diplomat cu fructeTortul Diplomat cu fructe poate merge la rece. A stat 8 ore la frigider.

Decorare tort diplomat cu fructe – reteta clasica

Sa vedem ce minune am facut :). L-am scos din frigider si i-am desfacut inelul. A iesit foarte usor de pe benzile de piscoturi. Va arat si un alt diplomat fara piscoturi (in cazul in care doriti sa-l montati asa, doar cu blat sus si jos si crema + fructe la mijloc). In cazul acesta il montati exact in forma in care l-ati copt (spalata si stearsa, evident).

Pentru decor am batut 200 ml de frisca rece si am indulcit-o la final cu 2-3 lingurite de zahar pudra si un pic de vanilie. Am distribuit frisca pe suprafata tortului, avand grija sa nu manjesc marginile superioare ale piscoturilor. Am lucrat cu o spatul simpla si am vrut sa- dau o tenta mai rustica, mai neregulata. Nu are sens sa-l impopotonez cu moate si modele. Am decorat tortul cat mai simplu cu cateva fructe proaspete: coacaze rosii, capsuni, physalis, afine. Deja stiti ca-mi plac decorurile moderne si asimetrice.

Si gata! Iata ce faine acest Tort Diplomat cu fructe! Benzile de piscoturi stau foarte bine si nu trebuie legate cu panglica ca si piscoturile din comert.

Tort Diplomat cu fructe Savori Urbane (1) Tort Diplomat cu fructe Savori Urbane (3)Iata si o felie! Pont: casa va iasa feliile ca cele din imagine trebuie sa tineti tortul la congelator macar 2 ore (fara decor! – fara frisca de deasupra si fara fructele proaspete). Il scoateti din congelator chiar inainte de servire si-l decorati rapid. Puteti bate frisca pentru decor in avans si sa o pastrati la frigider cateva ore in cutie de plastic inchisa ermetic. Feliile vor arata impecabil. Nu va faceti probleme pentru ca ele se vor dezgheta imediat in farfuriile musafirilor – pana culegeti laudele, ele vor fi bune de mancat. 🙂 Oricat de ascutit va este cutitul el va nu reusi sa taie asa fructele din interior ci le va impinge spre baza tortului daca acesta nu este un pic congelat.

Diplomat cu fructe si frisca Savori Urbane (3) Diplomat cu fructe si frisca Savori Urbane (1)

Cum se decoreaza un tort Diplomat cu frisca si fructe?

Iata cum se poate decora si Diplomatul fara piscoturi laterale. Se imbraca complet in frisca si se decoreaza cu fructe proaspete si confiate, baghete de ciocolata etc.

Sau asa – cu boabe de rodie, coji confiate de portocala, physalis si kumquats.

Tort Diplomat rotund Savori Urbane

Iata inca alte cateva modele de ornare pentru Tort Diplomat.

tort diplomat cu frisca si fructe reteta savori urbanetort diplomat savori urbane cu karambole si cirese glasate (2) tort diplomat savori urbane cu karambole si cirese glasate (1)reteta tort diplomat cu piscoturi frisca fructe savori urbane (3)

tort diplomat cu piscoturi frisca si fructe reteta pas cu pas savori urbane

Va recomand si reteta clasica de sarlota de portocale cu frisca si piscoturi – vezi aici.

Șarlotă de portocale cu frișcă și pișcoturi rețeta de tort fără coacere savori urbane

Aici găsiți mai multe rețete de Tort Diplomat sau șarlotă: cu sau fără fructe, cu iaurt, cu blaturi pandișpan etc.

Tort Diplomat - cele mai bune rețete de șarlotă și idei de ornare (decorare) savori urbane

Diplomatul se poate face si cu crema de ciocolata, exact ca la reteta originala a prajiturii unguresti Rigo Jancsi  – reteta aici.

Prăjitura Rigo Jancsi cu mousse de ciocolată rețeta originală savori urbane

Cred ca v-am explicat destul de amanuntit cum se face acest Tort Diplomat cu fructe – reteta clasica. Astept poze de la voi 🙂

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de tort

Tort aniversar cu mousse de ciocolata si jeleu de portocale Savori Urbane (1)

102 COMENTARII

  1. Vai ce pofta mi-ai facut. Rulada pare apetisanta rau. Poate ma apuc de preparat sambata asta, Ar trebui sa incerc si eu retea de pandispan ca nu prea imi iese. Felicitari pentru pricepere.

    • Bună ziua. Fetita mea vrea tort cu multe fructe. Asa am ajuns cu gândul la diplomat darrr tot odată vrea și ciocolata. As vrea sa fac jumătate crema diplomat cu fructe asa cum e ea și cealaltă jumătate sa adaug o lingura sau 2 de cacao. Oare va fi afectata în vre un fel crema?Mulțumesc!

  2. Buna ziua,
    Tocmai am descoperit blogul dumneavoastra! Vreau sa fac un tort din pandispan de vanilie si aceasta crema diplomat doar ca as dori sa il imbrac in pasta de zahar. Credeti ca aceasta crema va fi destul de tare incat tortul sa nu isi schimbe forma odata imbracat? Va multumesc.

      • Nu pot decat sa va multumesc ca impartiti aceste retete delicioase cu noi! Nu mi-a iesit niciodata un blat de vanilie mai pufos si o crema diplomat mai buna ca cele pe care le-am facut cu ajutorul dumneavoastra! Am insiropat blatul atat cat mi-a permis pasta de zahar dar a fost perfect si delicios! Va felicit pentru tot ceea ce faceti! Cu siguranta voi incerca multe alte retete!

  3. Pentru Revelion tocmai pregatesc tortul dupa reteta ta. Cred ca o sa iasa o minunatie.
    Ai o multime de retete interesante, cea de savarine sau de cornulete cu gem imi fac déjà cu ochiul…
    Am ales varianta fara piscoturi, desi este mai estétic cu, dar nu- mi place textura piscoturilor fara ceva sirop sau crema ( de exemplu , in tiramisu imi plac).
    Va doresc un an nou bun si fericit!

    • Sa stii ca piscoturile de casa fin reteta sunt moi, ca un pandispan. Dar e foarte bine si daca-l faci fara bordura si il imbraci integral in frisca. An Nou fericit iti doresc si eu 🙂

  4. La mulți ani cu sănătate! Voi începe acest an pregătind un tort diplomat cu piscoturi si fructe. Cred că este cea mai bună rețetă pe care am găsit-o! Și foarte bine explicată, pe de-asupra! Am însă o întrebare: cum procedez dacă vreau să folosesc un mix de fructe de pădure congelate?

    • La multi ani! Ma bucur ca ti-a placut tortul meu 🙂 Va trebui sa decongelezi fructele si sa le scurgi bine intr-o sita. Le amesteci usor cu spatula in crema. Din pacate crema ti se va colora in roz insa va fi foarte gustoasa 🙂

  5. Bună și sincere felicitări pentru tot ceea ce faceți! Am o intrebare in ceea ce privește cantitatea de gelatină – voi folosi și eu tot gelatina foi și nu știu dacă am înțeles corect, pentru tortul din rețeta de mai sus sunt necesare 15 foi (dr. Oetker am). Multumesc mult 🙂

  6. Bună să vă fie inima! Trebuie să vă mărturisesc că am recidivat! Diplomatul, după rețeta dvs. este preferatul tuturor! De data aceasta a fost cu mandarine și piersici! L-am montat într-o formă frumoasă de inimioară, guguluf. Și l-am răsturnat, cu emoție ! Crema este atât de fină, atât de gustoasă, un deliciu….Cu toate că sunt la a treia încercare, am constatat că, de fiecare dată, crema are altă consistență. De aceea, vă rog să-mi spuneți: atunci când hidratați gelatina (cele 30 de grame), folosiți 300 ml de apă rece sau mai puțină? De asemenea, o lăsați să se hidrateze 10 minute, după indicațiile de pe ambalaj, sau mai mult?. Înainte de a fi adăugată în crema de ouă, gelatina are o consistență tare sau curge? Poate că vă plictisesc, îmi cer scuze, dar pentru mine sunt detalii importante! Și încă ceva: are vreo importanță dacă bat ouăle cu telul de mână sau mixerul?

    • Ar fi bine sa folosesti mereu gelatina foi, asa cum am facut si eu, Foile se pun la hidratat in apa foarte rece (cat sa le acopere bine), se lasa 10 minute si se storc bine inainte de a se pune la topit (fara apa, doar cu cea pe care au absorbit-o). In cazul gelatinei granule treaba sta altfel: toata apa pe ca o pui la hidratat va trece in crema ta… Ai nevoie de cel putin 300 ml de apa pentru a hidrata 30 g de gelatina (timp de 10 minute sau cum este indicat pe pachet). Apoi pui craticioara la foc mic si o incalzesti ca si in cazul foilor. In ambele cazuri, tragi craticioara de pe foc (sa nu depaseasca 60 grade celsius) si o lasi un pic la racorit insa nu pana face priza! In gelatina calduta incepi sa pui 1-2 linguri din crema si sa amesteci rapid cu un tel si apoi rastorni totul peste restul de crema – asa cum am explicat in reteta.
      Despre care oua vorbesti? Din blat sau din crema? Cele din blat se bat cu mixerul iar cele din crema se pot bate cu telul de mana.

  7. Buna seara! Citind răspunsul dvs. mi-am dat seama ca am pregătit crema diplomat greșit pana acum! Prima data am folosit foi, le-am hidratat, stors si așa le-am pus in crema de oua. Eu așa am inteles, citind reteta publicata. Da Nici foile, nici granulele n-au ajuns pe foc, la topit.

    • Eu am gresit ca ti-am raspuns incomplet ieri. Ce ti-am zis ieri se aplica la creme reci (de genul mascarpone + frisca). In cazul cremelor calde, cum e aceasta de Diplomat, este explicat clar ca gelatina inmuiata se puna in crema calda, nu mai are nevoie de topire separata. Caldura cremei va topi gelatina. Exact cum scrie in reteta. Dar, daca folosesti granule, ele vor veni in crema cu tot cu apa in care s-au inmuiat, pe cand la foi ai avantajul ca le poti stoarce.

  8. Mulțumesc mult pentru răspuns! Acum am înțeles de ce atunci când am folosit foile de gelatina crema de ouă mi-a ieșit cu mult mai legată decât atunci când am folosit granule! Cele 30g de gelatină granulată le-am hidratat în 300 ml apă, timp de 15 minute chiar, dar ce a rezultat era un amestec mult prea puțin inchegat. De acum voi folosi numai foile de gelatină! În sfârșit m-am liniștit!

  9. Buna , am si eu o problema referitoare la gelatina: la cea granule scrie pe pachet ca 10g se folosesc pentru 500 ml lichid. Daca folosesc 30g , cum e in reteta de Diplomat, pentru aprox. 1000 ml crema- care nu e chiar lichida, oricum, nu va rezulta o crema ca o ” piftie” adica foarte dura, nu suficient de ” cremoasa” ? Adica mi se pare greu de apreciat cata gelatina trebuie pusa pt ca crema sa se”tina” dar sa fie totusi onctuasa. Si mai am o problema, cum se face diplomat cu crema patissiere? Multumesc anticipa!!!!

    • Crede-ma ca gelatina este calculata exact pentru aceasta compozitie. Ea trebuie sa sustina baza de crema amestecata cu frisca si cu fructele care lasa zeama. Sunt cofetar-patiser si te asigur ca rezultatul este cum trebuie. Diplomatul este, asa cum am spus si in introducere, o sarlota care trebuie sa poate fi taiata in felii frumoase. Daca pui mai putina gelatina ti se va imprastia tortul in farfurie. Crema patissiere nu este la fel de fina ca aceasta dar poti sa o amesteci cu gelatina si cu frisca (sa o montezi) si sa umpli un tort cu ea. Reteta ei o gasesti aici http://savoriurbane.com/crema-de-vanilie-creme-patissiere/
      Tine cont de faptul ca aceasta crema patissiere are deja o sustinere data de faina/amidon si ca acolo poti pune mai putina gelatina.

      • Multumesc mult pt raspunsul promt! Acum ma apuc de treaba cu mai mult curaj pt ziua fiicei mele:) Respect reteta si te tin la curent! Oricum, va urmaresc cu mare interes si v-am recomandat blogul multor prieteni! Cu bine!

  10. Bună! Rețeta cremei diplomat este nemaipomenită! De data aceasta mi-a ieșit o cremă groasă, onctuoasă, în care am pus fructe tropicale. Sunt atât de mulțumită! Am folosit o formă de silicon ,,catedrală”, pe care am stropit-o în prealabil cu apă rece și am dat-o 30 de minute la congelator. Sunt curioasă dacă își va păstra forma, că gustul cu siguranță va fi magnific!

  11. Draga Oana, vreau sa fac maine tortul diplomat pt o aniversare.Desi la-m mai facut o singura data in trecut acum vreau sa fac reteta ta ,voi fiind profesioniste in acest domeniu.Am vazut ca unele doamne pe net dau o varianta de crema cu lapte.Eu o sa fac exact dupa reteta ta,dar vreau sa aud de la tine ca nu avem nevoie de lapte in crema .Iti multumesc anticipat!

      • Ah, scuza-ma, fara piscoturi. Doar tortul in sine sa fie 25 cm. L-am mai facut de 22 si a fost perfect. Acuma suntem mai multi si ar trebui sa fac blatul de 25. Ma gandeam daca ar trebui sa socotesc o data jumate toate ingredientele. Il acopar cu frisca. Mersi frumos! Ps: LA MULTI ANI!!!

  12. Buna, am incercat sa fac acest tort astazi. Cand am vrut sa amestec frisca si compozitia cu oua, am observat ca aceasta prinsese crusta si era prea intarita. Astfel ca in momentul in care am pus frisca nu am putut sa omegenizez amestecul. Stiu ca am gresit undeva in acest proces: am fiert crema de oua prea tare sau am gresit in alt pas? Nu de alta, dar nu ma las pana nu iese ca pe site. Va multumesc!

    • Nu, ti s-a racit crema si a facut priza gelatina. In cazul acesta poti reincalzi crema pe abur cateva minute, amestecand-o bine ca sa se topeasca din nou gelatina. Vei vedea cum devine fluida pe masura ce se incalzeste usor. Vorbesc de baza de crema cu oua, inainte de a bate frisca in ea!

  13. Multumesc mult de tot pentru reteta!Am facut ieri pentru prima data un tort Diplomat, respectand pas cu pas reteta voastra, a iesit MINUNAT!!!

  14. Buna ziua,
    Foarte bune retete si foarte clar explicate.
    Dar, nu va fie cu suparare, am si eu o intrebare. Cum se face ca la TOATE intrebarile cititorilor, acestia vi se adreseaza cu „dumneavoastra”, iar…. dumneavoastra… îi tutuiti !!! Mi se pare o mare lipsa de respect. Pâna la urma, hai sa fim cinstiti, blogul acesta supravietuieste datorita celor care îl viziteaza si va apreciaza munca.

    • Stimata doamna, dupa cum vedeti si mai sus multa lume ni se adreseaza la pers. II singular sau plural (pentru ca suntem 2 autoare). Sunt si exceptii in care se foloseste pronumele de reverenta „dumneavoastra”. Departe de noi gandul de a jigni pe cineva, dimpotriva, adresandu-ne cititorilor la pers. II singular („tutuindu-i”) credem ca este un semn de apropiere, de familiaritate. Cred ca stiti modelul anglofon care nu face diferenta intre singularul si pluralul pers. a II-a (you and you). In plus, amandoua avem peste 40 de ani, nu suntem „tinerele nerespectuoase” si am beneficiat de educatie „in stil vechi” in familiile noastre. Vremurile se schimba…. Va asiguram de intreaga noastra bunacredinta si de faptul ca ne respectam cititorii tocmai prin faptul ca le raspundem mereu la intrebari si comentarii, indrumandu-i si oferindu-le informatiile cerute.
      Va asteptam cu drag si data viitoare! 🙂

  15. Buna ziua! Miine vreau sa fac a 3a oara acest tort mirific si imi tot umbla prin cap o intrebare: cind fac crema diplomat, e gresit sa folosesc mixerul? Tb neaparat telul cind bat ouale pe aburi? Multumesc si o zi frumoasa! 😊

  16. Daca as putea as da mai multe stele din pacate sunt numai 5 pentru un asa tort rafinat!
    O reteta autentica care imi aduce aminte de copilarie…
    Multumesc din suflet ca impartiti cu noi asemenea retete!

  17. Buna seara,
    Puteti adäuga ( daca doriti !!!) la capitolul „ATENTIE”, urmatoarele:
    „Se pot folosi si fructe proaspete ( kiwi, portocale, ananas si mango!!!) cu conditia ca bucatelele sau cubuletele de fruct, sa fie trase putin la tigaie päna se inmoaie enzimele fructelor !!! In acest mod gelatina nu va mai fi atacatä de enzimele frcutelor proaspete !! Seara buna ! Elia

    • Scrie deja deasupra casetei de ingrediente „Atentie! Fructele exotice proaspete (kiwi, ananas, mango, papaya) contin enzime care ataca gelatina! Crema va ramane fluida. Prin conservare (in compot) aceste enzime sunt anihilate. ”

  18. Va apreciez foarte mult munca si daruirea , dar…nu mai ziceti „strop de sare”, ca sar din papuci…sarea nu-i lichida…ziceti-i praf de sare si ramanem profund indatorati, recunoscatori si pe veci fan-savoriurbane…

  19. Tortul ca tortul, insa crema am facut-o dupa aceasta reteta de nenumarate ori si iese minunata de fiecare data, cu conditia respectarii cu strictete a tuturor instructiunilor. O singura data m-am abatut si crema nu a iesit.
    Va multumesc pentru minunatele retete si pentru instructiunile atat de frumos explicate

  20. Buna Oana! Multumesc foarte mult pentru acest articol! In sfarsit am gasit explicatii la totul ce poate fi gresit la crearea acestui tort. Apreciez foarte mult. Acum ma duc sa il fac 🙂

  21. Bună ziua. Vreau sa fac acest tort dar mi sa tăiat crema, nu știu de ce, imediat ce am pus-o pe bain marie, a început să se separe ouăle, am continuat și am pus și gelatina.
    După o oră tot moale și tăiată este. Nici nu sa îngroșat , am pus 5 folii de gelatina.
    Nu știu unde am greșit sau ouăle sunt nașpa, ouă din comerț , normale.
    Pot recupera crema punandu-i cuzu, este un praf alb ce se transforma in gelatină când este încălzit.
    Sau trebuie sa o fac din nou.
    Mulțumesc frumos, îmi plac f mult rețete și cum le explicați.
    Sper să îmi poata răspunde cineva.

    • Nu stiu cum s-au taiat ouale frecate cu zahar si puse pe baie de abur… poate a fost o problema cu ele. Nu mai ai ce face cu acel mix. Cumpara alte oua si reia totul.

  22. Buna ziua. Am facut reteta, a iesit minunat, a fost bataie pe tort. Doar cu decorul am avut probleme. Am vrut sa-l imbrac in frisca dar frisca s-a dezlipit de pe tort. Nu-mi dau seama unde am gresit. Dar si cu aspectul „deteriorat” a avut succes.

  23. Bună seara,

    Mulțumesc mult pentru retetele detaliate!

    O mică nelămurire am și eu: înainte de a incorpora frisca, crema de ouă trebuie să fie puțin călduță?
    Întreb acest lucru deoarece am lăsat compoziția de ouă să se răcească, intarindu-se destul de tare. Am înglobat frișca cu mișcări energice, motiv pentru care crema s-a tăiat, s-a transformat în unt.
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

    • Crema de oua + gelatina trebuie sa fie foarte putin calduta cand incepi sa o temperezi cu frisca batuta. De ce nu ai incalzit-o un pic pe abur daca a apucat sa faca priză? Pe viitor sa nu te panichezi pentru ca se drege usor – scrie si in reteta.

  24. Buna ziua. Am facut acest tort si este absolut minunat!!! Am o intrebare totusi: se poate face un tort diplomat cu ciocolata? Multumesc anticipat.

  25. Buna
    Am făcut crema pentru diplomat și când am amestecat crema de oua cu frișcă s-a cam coagulat – aspect brânzos… Am montat așa tortul. Credeți că o să arate urât când o să-l tai?
    Mulțumesc anticipat!

  26. Am mai facut acum multi ani, si intotdeauna in loc de oua, era numai galbenusuri, mi sa facut ciudat. Dar mia iesit tot perfect, asa ca nu am ce sa zic.
    Super bun, gustos si usor de facut daca faci toti pasii.

  27. Bună ziua! As dori să știu și dacă fructul pasiunii are același efect asupra compoziției pe care îl are ananasul proaspăt, papaya, etc. Îmi place extrem de mult gustul de fructul pasiunii și as vrea sa îl folosesc. Mulțumesc mult! O zi faină!

    • Uite, chiar acum am căutat pe net și se pare că fructul pasiunii NU conține enzimele care digeră gelatina. Este folosit la multe deserturi tip jelly. Nu cred că vei avea probleme cu el.

  28. Buna seara.. puteti sa ma ajutati varog.. vreau sa fac acest tort , numai ca mai micut cam 20 cm.. e ok jumatate de portie..? 🤔Si puteti sa imi ziceti ce putere are gelatina dumneavoastra? La mine e foi.. dr. Oetker platinum .. Multumesc

  29. Buna ziua! Multumesc pentru toate retele delicioase pe care le postati. Acest diplomat are intr-adevar un gust deosebit. As vrea sa fac din nou, dar in cantitate putin mai mare si as dori sa stiu ce cantitati ar trebui sa pun daca as face blatul de 26 cm sau de 28 cm. Multumesc!

  30. Buna seara, o intrebare am la dumneavoastra, am facut tortul de doua ori, iese minunat. O singura problema am întâmpinat la ambele torturi, ceva se amărăște in el si nu imi dau seama ce? Am renunțat la portocale a doua oara crezând ca de la ele este problema, insa tot ceva era amar. Stiti cumva care ar putea fi problema?
    Ne place mult tortul dat mi-e teama sa il mai fac ca sa nu fie din nou amar. Sunt conștientă ca e ceva din fructele pe care le pun, dar nu stiu care. Am folosit portocala, ananas din conserva, kiwi si piersica din conserva. Multumesc anticipat pentru raspuns.

  31. Buna. Am o nelămurire legat de crema, am folosit 40 d gr d gelatina hidratată in 350 d gr de apa rece, apoi am topit-o pe baie de abur minim 60 d grade. Când am adăugat gelatina peste crema ambele erau ușor călduțe… din păcate nici după 40 d minute nu s-a îngroșat crema, este tot lichida… unde sa fie problema?
    Va mulțumesc anticipat!

  32. Îmi cer scuze, revin cu pașii deoarece regăsesc multe erori de exprimare. 40 d grame de gelatina granule au fost hidratate in 350 d ml se apa timp de 15 min apoi pe baie de abur am încălzit pana s-a topit, si am fost atenta sa nu ajungă la 60 d grade conform instrucțiunilor De pe plic. Când am unit crema cu gelatina ambele erau ușor călduțe… problema e ca nu se încheagă crema nici după 40 d minute… este foarte lichida. Ma intreb unde exact greșesc?

    Mulțumesc anticipat!

  33. Bună ziua, aș avea și eu o întrebare. Tortul acesta gata ornat câte gr cântărește și ar fi de ajuns pentru aprox. 13 persoane? Vă urmăresc cu mare drag și multe rețete am încercat deja! Sunteți minunată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: