Pavlova reteta traditionala cu capsuni, kiwi si fructul pasiunii – dupa Chef Alain Ducasse. Prajitura Pavlova mare sau Mini Pavlova este alcatuita dintr-un blat de bezea si un topping de frisca naturala si fructe proaspete.
Despre reteta de Pavlova si Mini Pavlova
Un desert rafinat si delicat, ca un tutu de balerina. Da, de balerina! Pentru ca aceasta prajitura a fost creata in onoarea celebrei balerine ruse Anna Pavlova. Aceasta a sustinut un turneu in Australia si Noua Zeelanda, in anii ’20 ai secolului trecut.
Originea acestui desert este disputata intre aceste doua tari, ea devenind brand national in ambele. In mod traditional Pavlova se decoreaza cu capsuni, kiwi si passion fruit (fructul pasiunii, maracuja) insa versiunile moderne accepta si alte fructe proaspete: zmeura, mure, afine, cirese etc. Chiar am povestit recent cu Laura Laurentiu despre Pavlova (reteta ei o gasiti aici) si despre faptul ca ea a si vizitat Australia o buna bucata de vreme. Conform spuselor ei au fost alese aceste 3 fructe conform tinutei de atunci a balerinei: rosu, verde si auriu.
Evident ca frisca trebuite sa fie naturala si foarte putin (sau deloc) indulcita. Este de prost gust sa vii cu frisca sintetica (zisa „frisca lichida” – gen hulala sau meggle – care sunt si groaznic de dulci, pe langa textura nefireasca de spuma de ras) la un asemenea desert fin, ca si la Tortul Diplomat de altfel. Bezeaua este foarte dulce si este echilibrata perfect de smantana pentru frisca si de fructele acrisoare.
Am ales reteta de Pavlova a lui Alain Ducasse pentru ca se plia pe o reteta mai veche pe care o stiam de cativa ani: 1 parte albusuri + 1 parte zahar tos + 1 parte zahar pudra. Reteta de Pavlova difera de cea a bezelelor clasice deoarece se doreste o bezea crocanta la exterior si moale, cremoasa si lipicioasa la interior – gen marshmallow. Bezelele marunte se prepara altfel si trebuie sa fie tari, crocante si „cretoase”. Reteta lor o gasiti aici.
Amidonul din zaharul pudra este cel care confera textura gumoasa a Pavlovei. Unele retete prevad chiar amidon din porumb si un acidifiant cu rol de stabilizare (otet sau suc de lamaie). Eu am folosit cateva picaturi de lamaie (desi Alain Ducasse nu le-a inclus in reteta lui).
Variatiuni pe tema – Pavlova cu ciocolata sau mini Pavlova
Pavlova se poate decora si cu visine, cirese si mousse de ciocolata.
Sau Mini Pavlove, delicate si fragile (de cca. 6-8 cm diametru). Cu frisca, capsunis sau zmeura si decoruri de ciocolata.
Si alte Pavlove cu capsuni si fructe de padure: afine, mure, fragi.
Am auzit multe povesti despre Pavlove ratate: dezumflate, sfaramate (pot face implozie) sau crude. Este esential sa o coaceti timp indelungat (3-4 ore) la temperatura minima (90-100 C) si sa o lasati la racorit tot in cuptor (dupa ce stingeti focul). Nu se deschide usa cuptorului in primele 60 de minute! Socurile de temperatura o nenorocesc. Totodata, ea trebuie sa ramana cat mai alba si dupa coacere – nu trebuie sa se ingalbeneasca sau sa se rumeneasca.
Din ingredientele de mai jos obtineti o Pavlova de cca. 26-28 cm si inalta de 3-4 cm.
- 150 g albus crud (cca. 5 albusuri)
- 150 g zahar tos
- 150 g zahar pudra din comert (cu amidon)
- un praf de sare
- vanilie (extract, miez sau zahar vanilat)
- cateva picaturi de zeama de lamaie
- 500 ml frisca naturala (smantana pt frisca cu min 30% grasime)
- optional: 1-2 linguri de zahar pudra - eu nu am pus deloc
- 500 g fructe: capsuni, kiwi, fructul pasiunii, zmeura, coacaze rosii, mure, afine etc
Mod de preparare Pavlova reteta traditionala
Curaj! Va va reusi din prima! 🙂 Am pus cuptorul la incins la 90 C cu caldura sus+jos+ventilatie (treapta minima la cele cu gaz). Am cantarit albusurile si le-am asezat in castronul mixerului impreuna cu un praf de sare. Le-am batut bine de tot pana am obtinut o spuma tare. Am adaugat tot zaharul tos si vanilia si am continuat mixarea 7-8 minute, la viteza mare. Tot acum am picurat si o lingurita de zeama de lamaie. Zaharul tos trebuie sa fie complet dizolvat in spuma – se face testul asa: se ia un pic de spuma si se freaca intre buricele degetelor. Daca se mai simt cristale de zahar inseamna ca mai trebuie batuta. Spuma finala trebuie sa fie alba, densa si lucioasa.
Am cernut zaharul pudra direct peste cu spuma si l-am incorporat delicat cu spatula (nu cu mixerul!). Compozitia se inmoaie usor si devine cremoasa, onctuoasa. Nu va panicati!
Cum se modeleaza Pavlova?
Pe o tava asternuta cu hartie de copt am asezat un cerc metalic de 26 cm (de la o forma de copt). Am turnat spuma in cerc si am creat cu spatula niste valuri la suprafata. Nu se niveleaza ci se lasa cu un aspect mai „sauvage”. In centru am creat o mica adancitura (pentru topping).
Cu o miscare hotarata am ridicat cercul (stilul smuls). Iata ce margini frumoase au ramas (desi bezeaua e moale).
Cum se modeleaza Mini Pavlova cu posul?
Pentru Mini Pavlova se modeleaza cu posul mai intai discurile de baza (de 6-8 cm) iar apoi li se creeaza bordurile din 1-2 randuri de bezea. Se da o forma de cilindru (ca o cescuta goala). Vedeti randurile din spate din poza aceasta. Pentru aceste Mini Pavlove recomand sa folositi reteta de bezea elvetiana de aici.
Coacere Pavlova reteta traditionala
Am introdus Pavlova la cuptor (preincins la 90 Ccu caldura sus+jos+ventilatie) si am lasat-o acolo 3 ore. Nu am deschis cuptorul in prima ora!
Deoarece am avut nevoie si de niste decoruri de bezea pentru Atelier am folosit niste spuma pentru a le modela si pe ele (cu posul). V-am zis ca nu sunt bezele clasice tari dar mie imi plac si asa si arata foarte bine pe torturi. Cu toate ca spuma este moale iata ca se pot face si bezele din ea (fara margini foarte definite). Aici le vedeti inainte si dupa coacere. Bezelele le-am copt cam 1 1/2 ore. Le ajunge.
Asa arata si pe verso – uscate si netede.
Dupa 3 ore e gata! Asa arata Pavlova mea coapta. Asta dupa ce a mai stat in cuptor alte 4 ore la racorit (cu usa intredeschisa). Am dezlipit foarte usor foaia de copt de sub ea si am transferat Pavlova pe un platou.
Ea poate fi pastrata cateva zile in cutii ermetic inchise. Inamicul bezelelor este umezeala din aer.
Topping si decor Pavlova
Pavlova se orneaza doar cu cateva ore inainte de servire. Am batut 0,5 L de frisca La Dorna (smantana UHT pt frisca cu 35% grasime – se gaseste in Selgros si Metro). Am tinut-o cateva ore la rece inainte de a o bate. Nu am indulcit-o deloc dar puteti sa-i puneti la final o lingura de zahar pudra. Vezi aici cum se bate corect frisca din smantana naturala.
Am spalat, curatat si feliat si fructele: capsunile, kiwi si fructul pasiunii (6 bucati au costat 10 lei in Selgros – se vand la kg).
Am aranjat mai intati frisca in mijlocul bezelei. Cu spatula am creat valuri si am mers cu frisca pana spre margini.
Am imprastiat peste frisca feliile de capsuni si de kiwi.
La final am stropit bine Pavlova si cu miezul fructului pasiunii. Ce aroma si ce gust are acesta!
Servire prajitura Pavlova originala – bezea cu frisca naturala, capsuni, kiwi si fructul pasiunii (maracuja)
Pavlova mea este gata! Poate fi servita. La nevoie se poate da la rece pentru 2-3 ore.
Are un strat generos de frisca si fructe acrisoare si parfumate. Sa vedem si o felie.
O nebunie de desert! Bezea crocanta si extra-dulce, topping racoritor si cremos. Pentru mese de gala dar si ca desert cotidian de vara.
Alte Pavlove cu fructe de padure.
Sau mini Pavlove cu capsuni.
Daca sunteti amatori de torturi sau deserturi cu bezea, frisca si fructe atunci va recomand si versiunea mai moderna cu zmeura – vezi aici.
Sau clasicul tort vienez numit Vant Spaniol – vezi aici.
Sper ca v-am facut pofta si ca veti testa in curand aceasta Pavlova reteta traditionala! 🙂
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de torturi festive
…POT PUNE SEPARAT ZAHARUL PUDRA SI AMIDONUL? …DACA DA, CUM IMPART CANTITATEA DE 150G…
Buna intrebare! Ma voi uita maine pe un ambalaj de zahar pudra din comert sa vad ce proportii dau ei. Am impresia ca difera de la producator la producator.
Bună Seara. Nu găsesc zahar cu amidon! Cum îl prepar? Mulțumesc
pui 145 g zahăr pudră și 5 g amidon alimentar Gustin
[…] Am separat cele 20 de oua. Intr-un castron am pus toate galbenusurile si in altul 10 albusuri. Cu cele 10 albusuri ramase puteti face Pavlova (reteta aici). […]
[…] Reteta traditionala a Pavlovei (precum si povestea ei) o gasiti aici. […]
E preferatul nostru,dar eu il tin o ora fix in cuptorul meu cu gaz la focul mic,daca il Las mai mult isi schimba culoarea si nu mai e la fel de bun.Dar cuptorul meu e mai antic:))
[…] asortat de vara: cornete umplute cu frisca sau crema de vanilie, mini tarte cu vanilie si zmeura si mini Pavlova cu frisca si zmeura. Le-am facut la Atelierul Gurmand din Arad – aici le puteti […]
Eu sa fac bezele sau Pavlova…niciodata…dar ceva nu-mi dadea pace. Am spus, fie ce-o fi eu tot incerc…siiiiii…surprizaaaa…mi-a iesit….si ce bunaaaaaa este…..
….pentru intrebarea doamnei Iulia ati gasit cumva un raspuns? Ca m-ar interesa si pe mine…
Pentru bezele simple…tot zahar cu amidon se foloseste? Si ce cantitati?
Va multumesc
Pentru bezele simple si crocante se foloseste 1 parte a;busuri la 2 parti zahar tos. Aici gasiti mai multe detalii http://savoriurbane.com/vant-spaniol-tort-de-bezea-cu-frisca-spanische-windtorte/
Super….f bun si extrem de simplu
[…] Ce tort Diplomat grozav se face cu frisca naturala! Dar ce savarine, eclere sau torturi! Dar o Pavlova?? Ganache de ciocolata, sos caramel, cheesecakes fara […]
Am facut de doua ori si mi-a iesit bine.Da dependenta as face in fiecare saptamana.
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Nu am inel decât de 30 cm. Cu cât ar trebui să înmulțesc ingredientele? Se modifică și timpul de coacere?
1000 de stelute merita.Este cel mai rafinat desert incercat de mine pana acum.Se completeaza de minune cu fructele usor acrisoare ,este o super reteta .Multumesc tare mult Oana !
O reteta excelenta! Atat de bine explicata, incat mi-a iesit deliciosa si frumoasa din prima! La fel ca orezul cu lapte de altfel, care, chiar daca este mai „simplu”, a fost cel mai bun orez pe care l-am mancat vreodata. Multumesc pentru blog – o minunatie! Am facut cateva poze du rezultatul (Pavlova). Cum le pot trimite?
Ma bucur sa aud asta 🙂 Poti trimite pozele pe email la [email protected] sau sa le postezi pe Facebook direct in Grupul Savori Urbane https://www.facebook.com/groups/savoriurbane/
Pentru ce fel de cuptor sunt indicatiile de coacere?
Electric cu ventilatie
Pt cuptor electric fara ventilatie ce truc ar fi sa iese o pavlova perfecta ? Multumesc aniticapt
Anticipat*
Foc minim si usa lasata pe crapat, fixata cu o coada de lingura de lemn. Umiditatea se transforma in aburi si trebuie sa iasa pe undeva.
Multumesc frumos
[…] minute. Apa din zahar se va evapora. Aveti grija sa nu caramelizati zaharul! Singura exceptie este Pavlova, unde se doreste un miez moale si gumos (chewy) si la care se foloseste si o parte zahar pura cu […]
Sanda: intr-un cuptor clasic pe gaz, care este timpul de coacere pentru Pavlova?
Multumesc.
Tot cam 3 ore insa dupa prima ora ar trebui intredeschisa usa cuptorului (cu o coada de lingura de lemn) ca sa iasa aburul si sa se usuce bezeaua.
multumesc mult!
[…] bezea + frisca + fructe este una castigatoare de fiecare data! Fie ca e Pavlova clasica (cu capsuni, kiwi si fructul pasiunii), fie ca e un somptuos Tort Vant Spaniol – Spanische […]
Buna ziua, in situatia in care as coace doua blaturi in acelasi timp, va trebui sa mentin aceeasi temperatura si acelasi timp? Mentionez ca am cuptorul electric cu ventilatie. Multumesc frumos si felicitari pentru blog, este extrem de util si foarte detaliat, cu exceptia eclerelor de care nu am forst foarte multumita (insa nu renunt pana nu imi ies perfecte), ,mi-au reusit toate retele pe care le-am incercat .
Da, normal ca la aceeasi temperatura se coc. Si eu coc Pavlova sau bezele pe 2 niveluri si ies perfect.
Multumesc frumos pentru raspuns!!..Sanatate si mult succes in continuare!!
Cuptorul meu pe gaz, ce are si ventilatie, are cea mai mica temperatura data de producator de 130 grade. Cum pot sa fac sa coc bezea, schimb cuptorul? ;)) Am incercat la treapta cea mai mica, se coloreaza repede si se face elastica.
As zice sa o lasi 20 de minute la 130 C si apoi sa intredeschizi usa cuptorului si sa o fixezi cu o coada de lingura de lemn pentru coacerea completa. O lasi asa 2-3 ore insa o verifici la fiecare 30 de minute.
Multumesc! Incerc si asa! Chourile au iesit delicioase urmand instructiunile dvs. de coacere.
[…] Eu am forma de tort de 22 cm, cu pereti detasabili. Ii folosesc rama pe post de sablon, asa cum am facut si la Pavlova – vezi aici. […]
Buna Oana, o sa incerc reteta asta pentru a doua incercare de Pavlova. Prima nu prea mi-a placut pentru ca bezeaua s-a crapat, iar de pe margini s-au rupt fasii asa, am facut reteta cu amidon. Nu stiu daca procesul de coacere a fost defectuos, ca si gust a fost foarte buna, dar ca si aspect nu mi-a placut deloc. O fac pentru ziua sotiei, sper sa iasa cel putin cum ti-a iesit tie!
Imi pare rau 🙁 Se pare ca temperatura cuptorului tau e mult prea mare… Succes!!
Buna Oana 🙂 Imi spui te rog frumos, cum as putea face Pavlova cu Lemon Curd? Oare as putea merge pe aceeasi reteta ca cea cu fructe, dar in loc de fructe sa pun lemon curdul facut in prealabil? Ce parere ai? Multumesc pentru tot!
Ba da. Uite aici reteta noastra de lemon curd https://savoriurbane.com/crema-de-lamaie-lemon-curd/
Sa stii ca merge bine cu afine!
Iooi cit ma bucur!! Si ce idee buna cu afinele! 😘Nu m-as fi gindit! Multumesc foarte mult, Oana! 🙂 Pretuiesc foarte mult efortul vostru si tot ce faceti: amintirile voastre, calitatea ingredientelor, felul in care explicati pas cu pas, atitudinea si disponibilitatea voastra!
Multumesc frumos pt retete. Am facut Pavlova si minipavlova dupa reteta dvs. Au iesit super. Va multumesc inca o data.
Buna seara,
Am aceeași întrebare pe care a mai adresat.o cineva mai sus dar nu am vazut raspunsul. Scuze daca este si nu am vazut.( deja voi părea aiurita). Deci intrebarea…cum folosesc zahar pudră fără amidon, adică separate fiecare. Care este proporția? Am totul pregatit sa fac maine prima mea Pavlova.
Multumesc
Cam 5% amidon are cel din comert asa ca poti cantari 143 g zahar pudra simplu si adaugi 7 g de amidon.
Multumesc mult! Tocmai ce am savurat o mini Pavlova…delicioasă. Am pus una mare si cateva mici pe alta tava. Le.am scos pe cele mici mai devreme când am vazut ca se desprind de hârtie. Cu cea mare însă ,am dat greș. Cred ca trebuia lăsată mai mult pt ca nu e coaptă partea de jos. Bordura da,deși s.a faramat însă partea de jos e moale. Pot face ceva cu ea?
Poti sa o mai bagi la copt la 100 C inca 30-40 de minute
Multumesc!!!
Pun acum poze cu cele mici
[…] mai spun de Pavlova sau bezele care merg de minune cu aceasta […]
buna seara.am tinut bezeaua pentru pavlova 3 ore la 90 fara ventilatie.am lasat o si 3 ore dupa,in cuptor.acum am scos o si dedesubt e umeda si curge un fel de sirop din ea..am pus o din nou in cuptor cu fata in jos.o mai pot salva,sau fac alta?multumesc!
Se va usca pana la urma. Nu ai ventilatie la cuptor? Las-o la uscat peste noapte cu usa cuptorului deschisa (si el oprit). Nu e capat de tara daca e umeda… oricum va prim un topping umed de fructe si frisca.
Buna.
Pentru un candy bar ce imi recomandati sa fac mini Pavlova folosind reteta de Pavlova sau cea de bezele? Care rezista mai mult timp?
Cea de bezele!
Super retetele voastre,tot ce am incercat ,mi-a reusit ,ultima data am facut tortul de ciocolata ,foarte gustos…multumim pentru retete si pentru ca existati.😘😘
[…] folosiți frișca vegetală”. Și așa au apărut monstruozitățile de Tort Diplomat sintetic, Pavlova cu „spumă de ras” și alte mizerii. Unii au schimbat recent macazul spre cea naturală și […]
Nu am inel decât de 30 cm. Cu cât ar trebui să înmulțesc ingredientele? Se modifică și timpul de coacere?
Daca nu ai inel de 26 nu-i bai pentru ca poti aranja spuma cu spatula direct pe hartie, nu e nevoie de inel neaparat. Iti trasezi pe dosul hartiei un cerc si urmezi conturul. Daca vrei sa faci Pavlova de 30 cm diametru atunci multiplici toate ingredientele cu 1,3 x si va trebui prelungit si timpul de coacere – in loc de 3 orea lasi Pavlova la copt 3,5 ore.
Reteta e nemaipomenita, reușește 100%! N-am mai facut niciodată bezea si a iesit alba ca zăpada, exact cum trebuia. Prajitura e ceva deosebit, o plutire teribil de dulce.
S-ar putea reduce cumva zahărul din bezea? Nu am indulcit deloc frisca si am urmat indicațiile austriecilor de la tortul Vant spaniol (am mancat tortul zdrobind bezeua cu furculita si amestecand-o cu frisca) si tot as fi vrut tortul mai putin dulce. Singura idee care mi-a venit ar fi sa coc blatul de 5 oua intr-un disc cu diametrul de 30cm ca sa am mai mult spatiu pentru fructe acrișoare. Apropos, fructul pasiunii e nemaipomenit in combinatie cu frisca si bezea!
din pacate nu se poate reduce zaharul. proportia fixa la bezele este 1 parte albus la 2 parti zahar. daca umbli la acest raport nu-ti mai ies. vor fi pleostite, vor lasa sirop in tava etc.
Ma cam gândeam ca nu mai iese bezeaua cu mai putin zahăr; -)
Buna,
Intentionez sa fac o pavlova in tava de aragaz, ca sa ajunga pt 14 persoane….e suficient sa dublez cantitatile? Iar timpul cum il modific?
Multumesc frumos, seara faina
Te sfatuiesc sa faci 2 Pavlove separat, fiecare pe tava ei. Le poti coace simultan si mai rotezi tavile pe etaje din cand in cand.
Multumesc frumos, Oana🤗
O zi frumoasa!
Cuptorul trebuie cu ventilație la 90 de grade sau doar căldură sus jos, sau toate?
Da, căldură sus+jos+ventilatie
Nu stiu sa pun poza cu rezultatul muncii dar e gasesc ca a iesit perfecta si am vrut sa va multumesc!
[…] acestea pot fi utilizate la un chec de albușuri (vezi aici), la bezele (vezi aici), la Pavlova (vezi aici), la halviță de casă (vezi aici), la foi de bezea cu nucă (vezi aici) sau la clătite imperiale […]
Super tortul! Eu am facut blatul cu albusurile ramase de la cozonac, iar dupa masa de Paste doar am batut frisca. Am pus apoi ananas si capsuni si l-am decorat si cu flori comestibile de la Selgros. Rapid, aspectuos, digestiv (datorita ananasului) si foarte gustos. Un tort de primavara!