Murături asortate la butoi, putină sau găleată (fără oțet) – rețeta ardelenească

4

Murături asortate la butoi, putină sau găleată (fără oțet) – rețeta ardelenească de legume și fructe murate în saramură. Castraveți murați, varză roșie și albă, conopidă, gutui murate, pepeni, ardei iuți și grași, gogoșari, gogonele, țelină murată, morcovi etc. Cum se fac murăturile asortate la putină, găleată sau butoiaș? Rețeta de murături de casă fără conservanți artificiali.

Murături asortate la butoi, putină sau găleată (fără oțet) - rețeta ardelenească ungureasca savori urbane

Cred că deja salivați doar la vederea acestor murături asortate! Chiar nu știi pe care să o guști prima 🙂 O felie de gutuie murată, un buchețel de conopidă sau un castravete acru și crocant?

Această rețetă de murături la butoi, butoiaș, putină sau găleată ne-a fost oferită de prietenul nostru Ladislau Tasy (cunoscut ca Laci sau Veve) din Arad, moderator al Grupului Savori Urbane de pe Facebook. Au fost preparate de el toamna trecută și degustate de Paști, anul acesta. Pozele sunt făcute de el și ilustrează pas cu pas întreg procesul de preparare al acestor delicioase murături naturale de casă.

Murături asortate la butoi, putină sau găleată (fără oțet) - rețeta ardelenească savori urbane

În poza de mai sus vedeți și niște ardei sferici – tip măr. Almapaprika se numesc și sunt o specialitate ungurească. Acești ardei sunt iuți și foarte gustoși și se găsesc în piețele din Arad. Pot foi înlocuiți cu un mix de 3/4 gogoșari cu 1/4 ardei iuți clasici.

Culoarea roz deschis este dată de varza roșie.

reteta muraturi asortate la butoi conopida castraveti varza pepeni gutui

Aceste murături se fac cu saramură rece, exact ca varza murată de casă (rețeta aici). Se folosește sare neiodată specială pentru murături iar necesarul este de 25 g sare la 1 L de apă rece.

Veve a pus la murat și gutui, morcovi, bucăți de rădăcină de țelină, felii de pepeni verzi, ardei picanți, castraveți, varză albă și roșie, conopidă etc. Nu este amator de gogonele murate dar nu vă împiedică nimeni să le folosiți. Puteți pune și boabe de strugure dacă vă plac.

Condimentele și ierburile aromatice alese de el au fost: piperul, bobițele de muștar, usturoiul, mărarul uscat, cimbrul uscat și frunzele verzi de leuștean și țelină. Nu lipsește nici hreanul care, pe lângă gust și aromă, are rol în conservare și împotriva înmuierii legumelor (le menține crocante).

Veve a folosit un butoi de 50 L dar puteți adapta rețeta pentru recipiente mai mari sau mici. Puteți folosi chiar și găleți de plastic cu capac. Bineînțeles că mixul de legume, zarzavaturi și fructe poate fi modificat după gustul fiecăruia.

Tineti cont de vremea de afara si daca este foarte cald nu va apucati de muraturi in saramura! In mod normal muraturile se pun toamna, in lunile septembrie – octombrie!

5.0 from 3 reviews
Murături asortate la butoi, putină sau găleată (fără oțet) - rețeta ardelenească
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 butoi de 60 L cu murături asortate
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 6 kg castraveți
  • 2 kg ardei picanți unguresti (almapaprika ) sau 1,5 kg gogoșari romanesti + 500 g ardei iuți
  • 2 kg rădăcină de țelină
  • 500 g rădăcină de hrean
  • 2 kg gutui
  • 4 kg varză albă mică
  • 1 kg varză roșie
  • 5 kg conopidă
  • 2 kg pepene verde (lubeniță mică)
  • 3 kg morcovi
  • 500 g usturoi
Condimente :
  • 200 g piper boabe
  • 200 g boabe muștar
  • 2 legături mari de mărar uscat
  • 2 legături de leuștean
  • 2 legături de frunze de țelină
  • 3 legături de cimbru uscat
Saramură (25 g sare/1 Litru apă)
  • 625 g sare grunjoasa neiodată
  • aprox 25 l apă rece

 

Cum se fac murături asortate la butoi, putină sau găleată (fără oțet) – rețeta ardelenească de legume și fructe murate?

Ce legume și fructe se pot pune la murat în saramură?

Toate legumele și fructele din lista de ingrediente se spală în mai multe ape și se scurg bine. Ardeii se lasa întregi iar pepenii se feliază dacă sunt mai mari. Dacă folosiți gogoșari atunci va trebui să-i tăiați în jumătăți (fără cotoare și semințe).

ingrediente muraturi asortate la butoi in saramura

Castraveții se aleg să fie cam de aceleași dimensiuni.

castraveti pentru murat la butoi

Gutuile se spală, se decojesc, se curăță de cotoare și semințe și se feliază.

Rădăcinoasele (țelina, hreanul, morcovii) se decojesc și se taie în bucăți potrivite.

telina morcovi si hrean pentru muraturi

Conopida se desface în buchețele iar varza roșie și cea albă se taie în sferturi.

conopida si varza rosie si alba pentru murat

Ce condimente se pun la murăturile asortate în saramură?

Iată și sarea neiodată, piperul, muștarul boabe și usturoiul curățat.

sare neiodata pentru muraturi si alte condimente

Pe lângă ele se pregătesc și mănunchiurile de cimbru și mărar uscat precum și legăturile de frunze verzi de țelină și leuștean.

Cum se pun murăturile în butoi, putină sau găleată?

Butoiul de plastic se spală foarte bine și se lasă la aerisit mai ales dacă nu este nou și a avut deja murături în el. Pe fundul butoiului se pun 1/2 din frunze și ierburi aromatice. Apoi se clădesc toate legumele și fructele (amestecate) până se umple butoiul. Trebuie lăsat totuși un spațiu de o palmă măcar până la buza butoiului pentru că mai vine și greutatea ce apasă murăturile.

cum se asaza legumele la murat in butoi (1)

Printre ele se presară cățeii de usturoi și se așază și tije de hrean. Tot de sus se toarnă boabele de piper și cele de muștar.

cum se asaza legumele la murat in butoi (2)

Deasupra se încheie cu restul de ramuri de cimbru și mărar uscat precum și cu restul de frunze de țelină și leuștean verde.

Cum se face saramura rece pentru murături?

Ca să avem control asupra cantității de sare și apă vă recomand să preparați câte 10 L de saramură într-o găleată curată. La 10 L de apă se pun 250 g sare neiodată. Se amestecă bine și se toarnă în butoi peste legume. Se mai face o găleată la fel cu prima și așa mai departe. În cazul de față au intrat cam 25 L de saramură. Este foarte important ca saramura să acopere bine murăturile! Deasupra se pune un capac de plastic mai mic (care să intre pe gura butoiului) care se fixează cu o greutate (piatră curată, bucată de marmură etc). Aceasta va ține legumele sub nivelul lichidului.

cum se pune piatra greutate pe butoi cu muraturi

Butoiul sau găleata se închid ermetic cu capacul din dotare.

Cât durează murarea (acrirea) și cum se păstrează murăturile asortate la butoi?

Butoiul trebuie amplasat într-un loc răcoros, ușor accesibil și care poate fi curățat cu ușurință. De ce? Pentru că în primele 7-8 zile pornește fermentația și se creează gaze, saramura devine tulbure și spumoasă ca o șampanie și dă pe afară (nu mult dar totuși se scurge ceva). Depinde și de cât de plin este butoiul. Moarea se va limpezi de la sine după 2-3 săptămâni. Murarea efectivă durează cca. 60 de zile dar aceste murături asortate la butoi sunt foarte gustoase și după 6-8 luni. Veve nu a vânturat deloc aceste murături asortate. Nu au pățit nimic, nu s-au „băloșit”.

Murături asortate la butoi (fără oțet) - rețeta de legume și fructe murate savori urbane

Priviți cât de faine sunt!

muraturi ardelenesti la putina butoi in saramura fara otet

Sunt potrivit de acrișoare, au textură crocantă (nu sunt fleșcăite), au culoare superbă iar de gust și aromă nici nu vă mai povestesc!

preparare saramura muraturi mix sau asortate cu castraveti conopida gutui fructe

Dacă vă plac murăturile asortate vă recomand și rețeta ungurească de salată de murături sau ciolomadă (csalamade) – la borcan – vezi aici.

Salata de muraturi reteta de ciolomada ungureasca savori urbane

Sau murături mixte cu pepeni, gogonele, castraveți și conopidă – vezi aici.

Pepeni murati cu gogonele, conopida si castraveti reteta savori urbane

Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă ardelenească de murături asortate la butoi, putină sau găleată și că o veți testa chiar acum!

Aici găsiți mai multe rețete de murături naturale de casă.

Castraveti murati in saramura reteta mamei mele savori urbane

4 COMENTARII

  1. Pt mine, cele mai bune murături ! Aciditatea specifică și culoarea lor roz le fac unice! Și zeama lor e f buna de băut! E ca o moare! Favoritele mele sunt conopida, varza și ceapa!
    Mulțumesc mult pt rețeta!

  2. Bună ziua, am încercat rețeta, din 30/10/2020 le-am pus în butoi. Îmi puteți spune, vă rog, dacă după aproximativ 2 săptămâni ar fi mai bine să le țin la rece, de exemplu în garaj? Cum se păstrează cel mai bine? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  3. Eu, după ce se murează (aprox.60 zile) le transfer în cutii mai mici și le păstrez la frigider, pentru că nu am un beci rece. sunt minunate ! Mulțumim pentru rețetă, Veve, Oana și Diana !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.