Varza a la Cluj reteta de familie. Zisa (eronat) si sarmale imprastiate, la cuptor. Varza acra cu carne tocata, asezata in straturi, cu orez si smantana – se face mai des in casa noastra decat sarmalele. Adica de doua ori pe an (sarmalele facandu-se maximum o data, vara, cu varza dulce oparita si acrite cu rosii proaspete).
Sunt clujeanca si am crescut cu acest fel deosebit de satios si de gustos. Ca orice reteta „traditionala” exista mai multe variante de preparare: cu sau fara afumatura, cu sau fara bulion sau pasta de rosii.
Eu va prezint reteta noastra de familie – cu mai putin ulei dar inecata in smantana. Varza aceasta nu are nicio treaba cu sarmalele chiar daca are aceleasi ingrediente: carnea tocata se rumeneste (nu se pune cruda), orezul se fierbe separat iar varza acra se caleste in prealabil. E ca si cum ai zice ca piureul de cartofi e totuna cu cartofii prajiti sau cu cei gratinati… ca tot din cartofi se prepara! Eronat!
Varza a la Cluj (zisa si de Cluj sau Kolozsvári káposzta) este una dintre cele mai vechi retete ardelenesti consemnate intr-o carte de bucate in jurul anului 1695 (Carticica meseriei de bucatar. Cartea de bucate de la Cluj tiparita in 1695 – vezi aici). Este o mancare ieftina si spornica. Adica hranesti multe guri infometate cu ea, la un cost mic. Prepararea ei consuma considerabil mai putin timp decat clasicele sarmale cu care te joci ore intregi pana le rulezi si le cladesti militareste in oala. Aici sunt 3 componente asezate in 4 straturi (varza este de 1,5 ori mai multa decat cantitatea de carne sau orez fiert). Un strat de varza murata, unul de orez, unul de carne si din nou unul de varza. Un gratin bine stropit cu smantana si aromat cu chimen, piper si cimbru uscat. Simplu si ieftin!
Aici gasiti reteta sarmelelor ardelenesti, pe cea a sarmalutelor moldovenesti – mici de tot sau reteta sarmalelor traditionale romanesti – vezi aici.
Aici vedeti cum prepar varza murata la butoi, pentru iarna
Varianta mea este una light, mult mai dietetica decat originalul care este foarte uleios si gras. La o adica puteti folosi friptura rece de porc pe care o tocati – o buna idee de reciclare.
- 1,5 kg varza murata tocata fideluta
- 400 g ceapa (3 cepe medii sau 2 mai mari)
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 2 lingurite cimbru uscat
- 2 lingurite seminte de chimen
- 300 g orez
- 1 L de apa rece
- 1 lingurita de sare
- 1 kg carne tocata de porc sau amestec cu vita
- 400 g ceapa (3 cepe medii sau 2 mai mari)
- sare - atentie la cat de sarata este varza murata!
- 2 lingurite piper negru macinat
- 2 lingurite boia dulce sau mai iute (paprika)
- 100 ml ulei pt uns forma de copt
- optional: 500 ml suc de rosii sau bulion - in reteta originala nu se pune si nici eu nu pun
- 500 g smantana acrisoara groasa, min 20% grasime
Cum se face varza a la Cluj?
Se lucreaza simultan in 3 vase de gatit: o oala pentru calit varza, o tigaie pentru prajit carnea si o cratita pentru fiert orezul. Fiind o mancare care poate fi reincalzita o gatesc intotdeauna in portii mai mari si congelez jumatate din ea (dupa ce se raceste). Este foarte practic sa ai in congelator o caserola mare cu varza a la Cluj gata de incalzit la cuptor intr-o seara in care esti rupt de oboseala si de foame. La fel procedez si cu lasagna sau cu musacaua de vinete.
Asa cum am spus mai sus este nevoie de 3 vase pentru gatit: unul pentru varza, unul pentru orez si unul pentru carne.
La treaba ca ne apuca seara cu povestile (era oricum seara cand am facut varza asta faina).
1. Varza calita pentru Varza a la Cluj
Am inceput cu ea pentru ca are cel mai lung timp de gatire – cca. 30 min. Am gustat un pic din varza acra – nu era prea sarata dar era acra bine, cum trebuie. Am desfacut foile verzei murate si le-am tocat la robot (cu discul feliator). Daca nu aveti robot va trebui sa o taiati din cutit in fasii subtirele tip fideluta. Am curatat 400 g de ceapa si am tocat-o.
Am ales o oala incapatoare si am pus la calit ceapa impreuna cu 100 ml de ulei (cam 3-4 linguri). Cand a devenit sticloasa am pus in oala varza tocata si am condimentat totul cu chimen si cimbru. Am amestecat bine varza cu ceapa calita si cu condimentele si am turnat peste ea 2 cani de apa calda. I-am pus capacul pe intredeschis si am lasat-o sa fiarba la foc mediu cam 45 de minute (am mai amestecat ocazional in ea si am completat cu inca o cana de apa dupa primele 30 de minute).
Nu trebuie sa scada tare pentru ca avem nevoie de de zeama aia faina din oala. Mie-mi place varza acra calita sa fie crocanta, nu flescaita asa ca nu am fiert-o prea mult. Oricum se mai gateste si la cuptor.
2. Orezul fiert
Am cantarit 300 g de orez si l-am asezat intr-o cratita potrivita. L-am spalat in 2-3 ape reci dupa care l-am scurs. Am turnat peste el 1 L de apa rece si i-am adaugat 1 lingurita buna de sare. L-am pus la fiert la foc mediu si am cronometrat 12-15 minute din momentul in care a inceput sa fiarba. Am amestecat ocazional in el pe masura ce absorbea apa din jur. L-am gustat ca sa fiu sigura ca este facut dar nu terci. La final l-am scurs de excesul de apa si l-am clatit cu apa rece, intr-o strecuratoare.
3. Carnea tocata pentru Varza a la Cluj
Am lucrat cu carne tocata de porc, suficient de grasa ca sa nu mai necesite adaos suplimentar de ulei. Am incins bine o tigaie mai larga si am pus carnea tocata in ea. Am amestecat-o constant cu paleta, la foc mare. A inceput sa sfaraie si sa lase grasime si apa. S-a inabusit in suc propriu. Am continuat prajirea pana s-a evaporat tot lichidul din jur si carnea a inceput sa se coloreze frumos. Ce bine miroase! Cand toate faramele de carne tocata s-au rumenit am adaugat peste ele 400 g de ceapa tocata, sare si piper negru macinat. Am mai lasat tigaia la foc iute ca sa se caleasca un pic si ceapa si sa devina sticloasa. De abia cand am stins focul i-am pus boiaua (ca sa nu devina indigesta prin prajire).
Am amestecat din nou si e gata si carnea.
Montare Varza a la Cluj
Gata! Facem mise-en-place pentru montarea verzei a la Cluj. Am pus cuptorul la incins la 180 C (treapta medie la cele cu gaz). Am ales o forma termorezistenta incapatoare, cu pereti inalti de 6-7 cm (se poate folosi si o tava adanca de friptura). Am uns forma cu 100 ml de ulei si am impartit din ochi varza calita in 2.
Stratul 1: am asezat jumatate din varza pe fundul formei, in strat uniform. Stratul 2: am distribuit orezul fiert peste stratul de varza. Stratul 3: am pus carnea tocata si prajita peste stratul de orez. Stratul 4: am incheiat cu restul de varza calita si am turnat si toata zeama din oala peste straturile acestea cladite. Se va absorbi si va scadea la copt.
Coacere Varza a la Cluj
Peste ultimul strat de varza am turnat 500 ml de smantana acrisoara grasa (min 20 % grasime). Tot acum se toarna si sucul de rosii sau bulionul (eu nu am pus pentru ca imi place fara si nici in reteta originala nu se pune). Am mai pus o crenguta de cimbru de design si am bagat forma la cuptor pentru 1 ora.
Miroase grozav in bucatarie!! Varza a la Cluj este gata. S-a rumenit fain pe margini si a devenit aurie la suprafata.
Servire Varza a la cluj
La masa! Varza asta cu carne tocata e buna fierbinte, cu paine proaspata si cu smantana pusa suplimentar de fiecare in propria farfurie. Este evident ca nu se poate scoate in felii artistice cat este calda asa ca sectiunea am fotografiat-o a doua zi, dupa ce s-a racorit. Cu ocazia asta am si pus la congelat o jumatate din cantitatea de varza a la Cluj.
Varza a la Cluj se poate incalzi usor la microunde, in portii individuale. Suplimentar isi mai pune fiecare smantana.
Se simt bine de tot aromele de chimen si cimbru, iuteala piperului negru, gustul carnii tocate de porc si textura crocanta a verzei murate. Noua ne place extrem de mult aceasta mancare si va indemn sa o incercati!
:* super
Am facut cu carne de curcan! Excellent de bună! Mersi mult!
fain! nu a fost prea seaca cu curcan?
Nu deloc! Şi am folosit ore organic maronie la coloare! F sănătos şi familia mea, 6 copii mari, de la 21 de ani în jos, m-au felicitat nespus de mult cît de bun şi sănătos e. Ei fac sport şi le place cînd nu e grasă mîncarea.
[…] din meniul de Craciun sau Revelion ci le facem prin ianuarie – februarie. Mai des poate facem varza a la Cluj – un fel de sarmale „imprastiate”, cu straturi alternative de varza acra si carne […]
[…] alta mancare cu varza murata este varza a la Cluj – cu carne tocata si multa smantana. Sunt cujeanca, deci am crescut cu ea […]
E atat de bunaaaaaaaaaaa…..
[…] renuntarea la invelire (ca asa se zice cica procesului de rasucire al sarmalelor) rezultand celebra Varza a la Cluj – in straturi, coapta la cuptor. Un […]
Super buna reteta si prezentarea , Apropos ce ziceti de niste feliute de cirnat afumat si bine condimentat ratacite prin carne !
Zicem ca-s faine 🙂 Merge si costita afumata.
Foarte bun! Bine explicata rețeta , ca dealtfel toate rețetele dumneavoastră !
Am facut-o din nou….buna…buna…
Arata super bine bravo
Arata super bine bravo! foarte bun
[…] si e gata salata de varza murata tocata! O pot folosi si la gatit, simpla, varza calita sau la Varza a la Cluj. Sa nu va mai povestesc ce Szekelyi gulyas (gulas secuiesc) se face cu varza […]
Faină reţeta de varză murată, bine explicată să înţeleagă tăt românul.
CEA MAI BUNA RETETA DE VARZA!
O reteta nemaipomenit de gustoasa. Am pus si niste carnaciori afumati deasupra. Musafirii din Bucuresti s-au servit de doua ori la masa.😊👍
Te cred!! Ma bucur ca ti-a placut reteta si te mai asteptam pe la noi 🙂
[…] Varza a la Cluj cu carne tocata (sarmale imprastiate) – reteta aici […]
[…] Varza a la Cluj cu carne tocata (sarmale imprastiate) – reteta aici […]
Merge cu varza proaspata?? Nu prea imi place aia acra si o si gasesc mai greu in zona mea
Da, sa stii ca merge tare bine cu varza dulce!
Buna ziua!
Am vazut ca se poatr face si cu varza dulce!
La fel se procedeaza cu varza sa fie calita ca si timp?
Multumesc
Varza dulce se inmoaie mai repede decat cea murata asa ca ai grija sa nu o faci terci!
Multumesc mult.
O zi buna.
Sa.speram ca iese.
🙂
A iesit superb, la fel ca toate retetele pe care le-am incercat de la dumneavoastra. Carnea este chiar mai aromata decat la sarmale. Multumesc!
Super-reteta asta a iesit de minune! Am pus ceva mai mult orez insa carnea ceva mai grasa, bineinteles, adaugand si niste felii zdravene de costita afumata! O bunatate!
Multumesc! 👏🏻👏🏻👏🏻🤗
Cam cate portii ies din cantitatea ce ati scriso dvs?
Scrie in caseta de ingrediente: 12 portii.
Se poate face și cu varză murată „neromânească”? Eu stau în Germania, nu mă pricep să pun varză la murat și am cumpărat din Aldi varză murată în pungi sigilate. Am avut grijă să fie în saramură, nu cu riesling sau cu untură prin ea, că poți găsi și așa…
Da, poti. Ar fi bine sa gusti varza si daca e foarte acra sa-i tragi o clatire cu apa rece si o scurgere in strecuratoare,
M-am uitat mai bine, nu are riesling, în schimb are concentrat de suc de mere (???) . Fiindcă nu avea vin, eu am presupus automat că e în saramură. Sunt pățită cu varza ăstora, nu e prea acra, dimpotrivă, dacă o speli prea bine riști să își piardă orice gust…
De ce nu mergi la un magazin turcesc? Ei au varza murata exact ca a noastra de acasa.
Hallo,
Ana, exista varza acra in pungi de 500g, sau galetuse 1 kg. Cauta la raionul cu produse prospete (frigider) in Supermarkt.
https://www.google.com/search?q=frische+sauerkraut+kaufen&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjA2PPT09jfAhUS
Eu consum cu placere Alnatura Sauerkraut .Costa cca 0,95 € 500 g, sau in dm-Drogerie Markt raionul bio. Ele nu se spala, se pun direkt la fiert cu restul ingredientelor.
LG
Katze
[…] 1. Varza murată ar fi bine să fie de casă, pusă de voi. Eu am rețeta veche de familie (ardelenească) după care pun varză la butoi în fiecare an – vezi aici. Dacă varza este prea acră sau prea sărata atunci se poate limpezi rapid cu apă rece (foaie cu foaie). Sfat: pregătiți-vă cu 2-3 verze murate ca să puteți alege foile cele mai frumoase! Frunzele mici din centru se vor toca și se vor pune la fundul și suprafața oalei , pot fi congelate sau se vor folosi la o delicioasă Varză a la Cluj (rețeta aici). […]
„Varza a la Cluj”, considerată cea mai veche mâncare romanescă, este amintită într-o carte de bucate din 1695 scrisă de editorul clujean Miklos Misztotfalusi (Toth Falusi Kis Milos). În urma cercetărilor istoricilor clujeni, s-a ajuns la concluzia ca autoarea cărţii este o târg-mureşeancă pe nume Sofia Tofeus, soţie de preot şi gospodina recunoscută. Aşadar reţeta pentru „Varza a laCluj” ar trebui renumită Varza a la Tg. Mureş!
PS la Tg. Mures la restaurantul Continental unde se mânca cea mai buna varza a la Cluj din oras, se punea suc de rosii şi nu se punea chimion, care „fură” din aroma cimbrului proaspăt.
[…] familie – vezi aici. Varza acră iese grozav de bună și de aromată! O folosim la sarmale, la varză a la Cluj, la toroș sau la varză călită dar ne place și să o mâncăm ca atare (simplă) sau sub formă […]
Foarte bună rețeta! Am făcut cu orez integral și a ieșit chiar și așa o bunătate! Mulțumim!
Foarte bună rețetă. Mi-a ieșit cea mai buna varza a la Cluj pe care am făcut-o vreodată. Găselniță cu trei căni de apă și fără roșii este excelentă. Singura modificare pe care am făcut-o este că nu am clătit orezul cu apa rece. Este păcat. Pentru asta orezul trebuie fiert ultimul. Mulțumesc frumos!