Piept de pui cu ricotta si spanac – la cuptor. Piept de pui umplut cu branza ricotta si frunze de spanac, gatit in tigaie si la cuptor. Leurda, usturoiul sau ceapa verde dau un plus de savoare acestui preparat.
Nu sunt mare amatoare de piept de pui. Daca totusi il gatesc, aleg cate o varianta in care sa nu nenorocesc pieptul prea mult pe foc, sa nu iasa o carne seaca. Ma joc cu marinade, cu timpii si temperaturile de coacere dar si cu umpluturi cremoase care sa contribuie la fragezirea carnii.
Aici gasiti reteta clasica de Pui a la Kiev – umplut cu o crema de unt si ierburi aromate.
In cazul de fata crema este compusa din ricotta (urda italieneasca) amestecata cu putin unt si frunze fragede de spanac. In timpul gatirii ea mentine suculenta carnea slaba de pui si ii confera si o aroma deosebita. Daca nu aveti ricotta la indemana puteti folosi o crema de branza (Almette, Philadelphia sau alte marci).
- 3 jumatati de piept de pui dezosat (ca. 700g)
- 10-12 frunze de baby spanac (leurda sau codite de ceapa verde)
- 30 g unt
- 200 g ricotta
- 1 catel de usturoi
- sare, piper negru
- ulei de masline
Mod de preparare Piept de pui cu ricotta si spanac – la cuptor
Pieptul de pui se curata de pielite, oase si cartilaje (daca are). Cu ajutorul unui cutit foarte ascutit se face un buzunaras in pieptul de pui pentru a face loc umpluturii. Se mai misca putin stanga-drepata lama cutitului pentru a largi buzunarul (in interior, nu si gura). Se lucreaza cu atentie pentru a nu perfora pieptul.
Umplutura din ricotta si spanac
Se pregatesc: untul la temperatura camerei, ricotta, spanacul taiat fasiute subtiri si condimentele.
Se amesteca ricotta cu untul la temperatura camerei (foarte moale, dar nu topit), se adauga usturoiul pisat si condimentele si, in final, spanacul. Puteti pune si frunze de leurda in compozitie (in loc de usturoi batran).
Se amesteca bine si se da la rece 5 minute, cel mai bine in congelator. Puteti face din crema si un cilindru infasurat in folie de plastic – asa cum am aratat la Puiul a la Kiev.
Umplere Piept de pui cu ricotta si spanac
Se pastreaza 3 lingurite de crema (cat 3 galuscute) pentru servit. Cu ajutorul degetelor se umple fiecare piept de pui cu bucatele din crema de ricotta putin intarita. Se poate folosi si un pos cu dui metalic (punga cu sprit) pentru umplut pieptul. Daca se rupe carnea in vreo parte se poate prinde cu scobitori. La exterior am lasat un strat subtire de umplutura, am sarat si piperat carnea si am stropit usor cu ulei de masline.
Prajire si coacere Piept de pui cu ricotta si spanac
Pieptul de pui cu ricotta si spanac se prajeste intr-o tigaie cu ulei de masline foarte incinsa. Se prajeste pe toate partile cate 2 minute, atat cat sa se rumeneasca si sa aiba o culoare frumoasa.
Se intoarce pe toate laturile (inclusiv pe laterale).
Bucatile se aseaza apoi intr-un vas termorezistent (cu tot cu grasimea si sucurile din tigaie), se mai stropesc cu ulei de masline si se coc 20 de minute in cuptorul preincins la 180°C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Nu va pot descrie ce aroma poate avea ricotta de la suprafata carnii, care se rumeneste in cuptor!
Dupa scurgerea acestui timp se scoate tava din cuptor si se acopera lejer cu folie de aluminiu si se la odihnit 5-10 minute. Folia trebuie sa permita iesirea aburilor din tigaie! In acest rastimp carnea se destinde, devine mai frageda si isi redistribuie sucurile din fibre.
Servire Piept de pui cu ricotta si spanac
Pieptul de pui se serveste cald, insotit de o lingurita de crema de ricotta cu unt si usturoi (sau leurda), de o salata usoara (de rosii cu busuioc, salata asortata sau de baby spanac cu dressing de lamaie) si de felii de paine proaspata. Eu am presarat cateva frunzulite de leurda in farfurie.
Iata si o sectiune: se vede bine umplutura, carnea este suficient gatita, nu e cruda dar a ramas suculenta si frageda. Va asigur ca daca urmati reteta nu veti transforma pieptul de pui in „talpa”.
Noua ne-a placut foarte mult acest piept de pui cu ricotta si spanac si voi repeta reteta in curand.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete cu carne de pasare: pui, rata sau curcan.
chiar cautam sa introduc spanacul intr-o reteta, este foarte sanatos
[…] Mi-a ramas pieptul de la un pui pe care l-am facut papricas. Urma sa vina niste prieteni in vizita si ma tot gandeam cum sa-i dau o nota „festiva” acestui piept de pui. In trecut mai pregatisem pui a la Kiev (piept de pui pane umplut cu unt aromat) sau piept de pui cu ricotta si spanac. […]