Pui cu smantana si ciuperci – o reteta clasica de mancare cu sos fin si aromat cu usturoi. Bucatele de carne de pui si ciuperci rumene invaluite intr-un sos catifelat de smantana. Nu este ciulama (aceasta se prepara altfel, cu sos alb de faina).
Prepararea acestui pui cu smantana si ciuperci mi-a luat fix 40 de minute (de la prima poza cu ingredientele pana la pozele finale, in farfurie). Conteaza foarte mult tehnica si ordinea in care se prepara ingredientele pentru a obtine o mancare cu adevarat savuroasa. Veti vede ca si carnea si ciupercile sunt bine rumenite (nu sunt doar fierte in suc propriu pana se albesc). Reactia Maillard de caramelizare este cea care da o savoare deosebita mancarurilor si face diferenta intre cele cu gust si aspect „de spital” si cele cu adevarat gustoase si aspectuoase.
Acest pui cu smantana si ciuperci se poate prepara din bucati de pui cu piele si os (pulpe, piept, aripi) sau dezosate. Am avut in casa cateva pulpe superioare dezosate si le-am folosit pe acestea. Prefer oricand consistenta pulpelor fata de de cea a pieptului de pui. Puteti face un escalop din piept de pui cu ciuperci – reteta aici.
Smantana pe care am folosit-o este una fermentata, acrisoara dar grasa, cu min. 20% grasime (a mea a avut 25%). Acest aspect este esential pentru omogenizarea ei uniforma in mancare. Daca e mai slaba va forma cocoloase inestetice.
Aici gasiti reteta puiului cu smantana fara ciuperci (clasic).
Am ales o garnitura simpla din paste fierte si scurse insa merge bine si o mamaliga sau un orez. Puteti face si galuste de faina langa acest pui cu smantana sau chiar niste cartofi (piure sau prajiti).
Din ingredientele de mai jos rezulta 4 portii.
- 4 pulpe de pui dezosate (sau cca. 600 g carne de pui)
- 1 ceapa tocata
- 3 catei de usturoi tocati
- 2 linguri de ulei
- sare si piper proaspat macint
- 500 g ciuperci proaspete (champignon albe sau brune)
- optional: 50 ml vin dulce licoros (Marsala, Porto, Malaga, Lacrima lui Ovidiu) sau coniac
- 400 ml smantana fermentata (acrisoara) cu min 20% grasime
- verdeata: frunze de patrunjel si marar tocate
- garnitura: paste fierte, galuste, orez, mamaliga sau cartofi
Mod de preparare pui cu smantana si ciuperci
Am taiat carnea in fasii late de cca. 1 cm si am asezat-o intr-un bol impreuna cu o lingura de ulei (fara condimente). Am tocat ceapa si usturoiul (1 catel l-am pastrat pentru final). Am toaletat ciupercile si le-am taiat in bucati mari (jumatati sau sferturi).
Prajirea carnii
Am incins bine o tigaie antiaderenta incapatoare (cu pereti mai inalti) si am prajit rapid bucatile de pui. Nu am aglomerat tigaia ca sa nu se creeze aburi. Nimic nu e mai neplacut decat o tigaie plina ochi de carne in care aceasta bolboroseste intr-o zeama lunga – apa lasata de ea – si fierbe la nesfarsit, fara sa se rumeneasca. Daca gatiti cantitati mai mari de carne va trebui sa le impartiti in 2-3 transe. Pe masura ce acestea se rumenesc le scoateti cu o spatula perforata intr-un castron si continuati prajirea celorlalte transe.
Am scos carnea intr-un castron si am lasat-o deoparte. Daca folositi pulpe de pui cu piele si os va trebui sa le gatiti mai multe minute – sa nu va puna nevoia sa le fierbeti cumva inainte!! Pierdeti tot gustul din ele. Este suficient sa le lasati la prajit 10-15 minute si apoi alte 5-6 minute la fiert in sosul final.
Sotarea ciupercilor
In aceeasi tigaie am aruncat ciupercile. Par multe dar vor scadea semnificativ prin gatire. La foc iute le-am calit vreo 5-7 minute agitandu-le mereu – fie cu spatula, fie din poignet, scuturand tigaia. Le-am sarat rapid cu sare grunjoasa si le-am dat un piper negru. Din nou, iata diferenta dintre ciuperci pregatite obisnuit si acestea care sunt rumene si sticloase. Focul mare ajuta la evapoararea rapida a apei lasate de ciuperci si la rumenirea lor. Asa am procedat si la reteta de ciuperci sotate cu ierburi aromatice
In final am pus si ceapa si usturoiul tocate si inca o lingura de ulei (ciupercile au absorbit uleiul din tigaie, ramas de la carne).
Acum incepe sa miroasa si mai bine in bucatarie! Am redus focul la jumatate si am amestecat constant in tigaie. Ceapa devine sticloasa si usor bruna. Am stins totul cu un paharel mic de Marsala si am asteptat evaporarea alcoolului din el. Ce aromeeee!
Asamblare pui cu smantana si ciuperci
Am pus din nou fasiile de carne in tigaie si am corectat asezonarea cu inca putina sare si putin piper negru (proaspat macinat). Am asteptat sa se incalzeasca bine continutul tigaii. Am desfacut smantana cu putina apa rece (cam 2 linguri de apa la 400 ml de smantana) si am turnat-o peste carne si ciuperci. Tot la foc mediu am adus totul la fierbere si am lasat la clocotit alte 2-3 minute.
Gata! Am stins focul si am presarat totul cu o mana de frunze tocate de patrunjel si marar + ultimul catel de usturoi (zdrobit).
Servire pui cu smantana si ciuperci
Am obtinut o tigaie de pui cu smantana si ciuperci de vis! Fiecare bucatica are textura si aroma ei iar sosul de smantana le acompaniaza perfect. Se simte discret aroma vinului de Marsala alaturi de cele de ceapa, usturoi si verdeturi.
Am fiert niste paste simple si le-am scurs. Le-am distribuit in farfurii adanci si le-am incoronat cu cate o portie generoasa de pui cu smantana si ciuperci.
La masa!
Sa tot mananci asa bunatate de mancare!
Reteta de pui cu smantana seamana cu escalopul de porc cu ciuperci – reteta aici.
Sunt sigura ca veti incerca in curand aceasta reteta de pui cu smantana si ciuperci! Si ca veti fi incantati de ea 🙂
CITITORII NOSTRI AU INCERCAT RETETA!
Aici gasiti mai multe retete cu carne de pasare: pui, rata, curcan
[…] Un alt fel indragit este si puiul cu smantana si ciuperci – reteta aici. […]
Daaa. Facea mama asa ceva. Cu orez, dar vad ca merge perfect si cu niste paste. Fac si eu, hmm, sambata. Bag o conserva de ciuperci, ca nu am chef de alergat dupa ciuperci. Faina reteta.
[…] Din piciorusele ramase se poate face o excelenta tocanita de ciuperci, un risotto, paste, pizza sau un pui cu smantana si ciuperci. […]
De cand am descoperit blogul tau, am inceput sa gatesc singur! 😀
Delicioasa masa!
Multumesc.
Virgil, ma bucur sa aud asta! Te mai astept cu impresii si-ti urez „spor la treaba” 🙂
Minunata rețetă
De când va cunosc am renunțat la delicat si mâncarea are gust bun de tot
[…] Carnea de pui merge bine cu smantana. Iata o alta reteta faina de pui cu smantana si ciuperci. […]
ca la restaurant si chiar mai bine
Delicioasa aceasta reteta!
Iti place tie papa bun oanoo
o mancare delicioasa!O intrebare doar:au si romanii vinuri licoroase-lacrima lui Ovidiu,de exemplu-nu le-ati incercat?Pt ca par mai usor de gasit la noi…
Ba da! Mi-a scapat din lista de aici insa la alte retete il trec alaturi de Porto, Marsala si Malaga 🙂
Asta este reinterpretare nu trebuie sa iasa asa.
Ba trebuie sa iasa exact asa 🙂
Geniala reteta!!! Mi-a placut tare mult.
[…] Nemtii si austriecii fac si ei pui su smantana si-l numesc „Hähnchen mit Rahmsoße” iar francezii au al lor „poulet a la creme fraiche”. De obicei se pun si ciuperci in aceasta reteta de pui cu smantana, asa cum am facut si eu aici. […]
Salut Oana,
Nu mi-e 100% clar totusi la aceste retete cu ciuperci la tigaie, cand se pun exact sarea si piperul. Mi se pare important pentru ca din cate stiu eu sarea le face sa lase lichidul. Se pune sarea imediat ce ciupercile au fost puse in tigaia cu ulei sfaraind? Sau un pic mai tarziu? Scuze pentru ignoranta
Sarea si piperul ar fi bine sa fie puse dupa ce sfaraie ciupercile si incepe sa scada lichidul. Focul iute ajuta la rumenirea lor.
Multumesc mult!
Ce buuuun !!!acum fac si eu.mi ar fi placut sa intru direct p blogul tau cand vreau sa fac o mancare dar nu stiu cum.
Pai deja esti aici, pe blog 🙂 Tastezi pe telefon sau PC savoriurbane.com sau cauti pe google „savori urbane” si ajungi pe blog.
Minunat !!!!! Cu paste a iesit super! Multumesc Oana! La mai multe retete asa delicioase ♥️
Cu mare drag si sa va fie de bine! Te mai asteptam pe la noi 🙂
o delicatese, o fac ori de cate ori am ocazia,uneori mai adaug si cartofi fierti . iese o bunatate . 😀
si apropo, aveti niste retete fabuloase, (sa nu mai zic ca de cand am descoperit aluatul de pizza facut de dvoastra , macar o data pe saptamana trebuie sa fac cate una ! :))) ) felicitari !!
Iti multumim pentru apreciere si te mai asteptam 🙂
wow a iesit traznet ai mei se ling pe degete.De ceva timp incerc retetele voastre,si acum in exclusivitate eliminand alte site-uri cu retete sunteti the best .Cu stima
Tare ne bucuram sa auzim asta 🙂 Sa va fie de bine si sa mai reveniti pe la noi!
Va urmaresc cu interes si respect. Gasesc retete vechi, gusturi pentru care am nostalgie dar si trucuri plus sursa de inspiratie ca sa pot insera in retetarul familiei mancaruri savuroase si moderne verificate, nu aiureli. Va multumesc
Bună ziua, dacă tot e carantină, m-am apucat de gătit !
A ieșit o bunătate, mulțumim de rețetă. Doar că în loc de paste, am făcut dovlecel și vânătă in ulei, stinse cu zeamă de lămâie, iar ca vin, am folosit unul bulgăresc din rodie. Chiar se simțea gustul interesant. Data viitoare fac cu cognac.
O.S. Eu nu am băut, urma să plec cu mașina! Să nu se înțeleagă altceva, :))
Scz, credeam că pun și o poză!
Mă bucur că ți-a plăcut 🙂 Poze ne poți trimite pe email la [email protected]
Mi-a iesit un pui cu ciuperci delicios! Multumesc!
Pai bine bre și vinul când îl pui?
Ah. Nevermind. Am dat cu search și nu găseam dar după am văzut că în loc de „vin” ai scris numele lui. Că deh să știm că nu ești săraca :))) .glumesc
LOL! Nu e chestie de „sărăkie” ci de gust 🙂 Vinurile licoroase Marsala sau Porto au altă savoare decât cele simple.