Galuste de faina reteta de nokedli sau Nockerli

54

Galuste-de-faina (0)

Galuste de faina reteta de nokedli sau Nockerli. Tocanitele si papricasul merg cel mai bine alaturi de galuste de faina. Cu paste fac doar cand ma grabesc foarte tare. Nici galustele de faina nu dureaza foarte mult si cu un papricas bun imi dau senzatia ca mananc la bunica mea…. un meniu gustos, de casa. Apropos, bunica facea galuste si cu cubulete de slanina si branza sau cu smantana, ba chiar mai facea si in varianta dulce, cu zahar si scortisoara.

Cert este ca aceste galuste de faina (nokedli sau Nockerli) imi plac cel mai mult alaturi de papricas (vezi aici reteta de papricas de pui).

In Ardeal si Banat mai folosim doua tipuri de galuste de faina:

Spätzle – găluște nemtesti mai lunguiete – reteta aici.

Csipetke – galuste mici unguresti care se pun la uscat – reteta aici.

Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 3 portii de galuste de faina.

5.0 from 6 reviews
Galuste de faina reteta de nokedli sau Nockerli
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 3
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 3 oua
  • 140 g faina
  • sare
  • 50 g unt

Mod de preparare galuste de faina reteta de nokedli sau Nockerli

Se bat ouale usor cu furculita sau cu mixerul, se adauga treptat faina si sarea pana sa rezulte un aluat molcut. Recunosc ca acum a fost pentru prima oara ca am masurat cate linguri de faina pun la 3 oua si nici nu sunt prea relevante cantitatile, pentru ca si ouale si lingurile pot diferi. Rezultatul trebuie sa fie un aluat molcut.

Din capul locului precizez ca NU PUN PRAF DE COPT. Nu este deloc nevoie. Pacat sa se strice galustele cu praf de copt, doar le strica gustul. Am facut aceasta remarca deoarece am citit pe internet cateva retete care pomeneau de praf de copt in galuste…m-am ingrozit.

Se pune apa la fiert cu putina sare. Cand fierbe se formeaza galuscute cu o lingurita umezita in apa calda sau cu un aparat special (razatoare de galuste) ca cel care se vede in poza (se gaseste in comert pe la 10-12 lei).

Se lasa la fiert la foc mediu. Dupa ce ajung la suprafata apei se mai lasa 2-3 minute la foc mic, acoperite cu capac intredeschis.

Galuste-de-faina (4)

Se scot intr-o strecuratoare, se spala scurt si repede cu un pic de apa rece si apoi se pun inapoi in oala si se amesteca cu untul.

Galuste-de-faina (5) Galuste-de-faina (6)

Se servesc calde, in general langa mancaruri care contin carne cu sos. Galuste de faina simple si gustoase.

Galuste-de-faina (7)

Va mai las alte retete ardelenesti la care folosim aceste galuste de faina (nokedli sau Nockerli)

Pui cu mazare si galuste – reteta aici.

Tocanita de vitel cu galuste – reteta aici.

Tocanita de vitel cu galuste de faina reteta de papricas de vita savori urbane

Supa de pui cu mazare si galuste – reteta aici.

reteta supa cu mazare pui galuste de faina

Papricas de pui dezosat cu galuste – reteta aici.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - rețeta ardelenească de familie savori urbane

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de galuste:

Galuste de gris (12)

54 COMENTARII

  1. Eu folosesc aceste galusti, facute putin mai mari, la supa de chimen, fierte si scurse le folosesc pe post de garnitura. Facute prin razatoarea mare, deci aluat mai tare, fac cu ele ”supa de razalai”, ( niste supa dulce, cu zarzavat, un cartof si putina ceapa prajita si putina boia.

  2. […] În Ardeal și Banat am crescut cu tot felul de găluște (venite pe filiera austro-ungară). Ne plac și găluștele clasice cu prune (care se fac cu cartofi fierți în coajă) – rețeta aici – sau cele cu caise și aluat cu brânză de vaci (rețeta aici). Nu mai spun de faptul că garnitura noastră preferată pentru papricașuri sau tocănițe este reprezentată de găluștele mici de făină -Nockerli sau nokedli (rețeta aici). […]

  3. […] Aceasta supa de mazare cu galuste si pui este un clasic al bucatariei ardelenesti. O supa a copilarei mele (din Cluj, Sibiu si Arad). Se face vara, cu boabe proaspete de mazare si cu maruntaie de pui (inimioare, pipote, oase, capete de aripi, carcase de piept). In extrasezon se face cu mazare congelata sau din conserva. Galustele sunt din faina (ca la papricas) insa de dimensiuni mai mici (ca niste zdrente mai grosute). La noi se numesc Nockerli sau nokedli. Vezi aici cum se fac. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.