Tocană cu ceapă și carne – rețeta ardelenească de papricaș de porc

4

Tocană cu ceapă și carne - rețeta ardelenească de papricaș de porc savori urbane

Tocană cu ceapă și carne – rețeta ardelenească de papricaș de porc. Cum se face tocăniță de ceapă cu carne de porc ca la mama acasă? O mâncare bună și aromată, fără aditivi chimici, doar din ingrediente naturale, cu sos îngroșat fără făină, doar din legume și condimente naturale. Rețetă de tocaniță cu ceapă. Rețeta de mâncare cu sos. Rețeta de papricaș din carne de porc.

Tocana de porc este bună cu multă ceapă… cu multă, multă ceapă! Aceasta se dezintegrează la gătit și formează un sos gros, dulceag și aromat. O putem numi tocăniță de ceapă cu carne 🙂 Yummy! Bucățelele de carne sunt fragede și se topesc în gură.

reteta tocanita de ceapa cu porc

Deoarece în Ardeal folosim mult paprika (boiaua dulce sau iute) în locul pastei de roșii sau al bulionului, numele acestei tocănițe este papricaș. Deci papricașul nu este doar cel de pui (vezi aici rețeta) ci se poate face și cu carne de porc, vită sau chiar cu vânat – vezi aici un papricaș de căprior sau mistreț, iepure etc.

Tocăniță de căprior sau cerb - rețeta de papricaș de căprioară savori urbane

Această tocană cu ceapă și carne este unul dintre felurile dragi pe care le făcea bunica în copilăria mea. Punea mult chimen și multă ceapă! Adică părți egale de carne și ceapă. Carnea de porc recomandată este pulpa cu ceva grăsime sau spata. Chimenul este un condiment prezent în mult feluri ardelenești, are aromă plăcută și efect digestiv. A nu se confunda cu chimionul care are arome orientale!

În bunul stil ardelenesc, la tocănițe se folosește untura de porc făcută în casă (vezi aici cum). Dacă nu aveți așa ceva puteți alege un ulei de floarea soarelui.

Din aceste cantități rezultă 3-4 porții de tocană cu ceapă și carne sau papricaș de porc.

Tocană cu ceapă și carne - rețeta ardelenească de papricaș de porc
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 8 porții de tocană cu ceapă și carne
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 800 g carne de porc (pulpă, spată)
  • 800 g ceapă (mix de ceapă albă și roșie)
  • 2 linguri de untură de porc sau 3 linguri ulei
  • 40 g paprica dulce (boia de ardei)
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 lingură chimen semințe
  • sare, piper
Pentru servit:
  • pătrunjel verde tocat
  • smântână
  • garnituri la alegere: pâine, cartofi natur, paste simple, orez simplu, găluște de făină, cușcuș etc.

 

Cum se face tocană cu ceapă și carne – rețeta ardelenească de papricaș de porc?

Cum se călesc ceapa și carnea pentru tocană?

Am curățat ceapa (albă și roșie) și am tocat-o foarte mărunt. Poate fi și dată prin răzătoarea cu ochiuri mari. Este multă, multă ceapă 🙂 Ea se va „topi” aproape complet în mâncare.

Pentru început am luat o tigaie adâncă și încăpătoare. Eu am ales un wok în care gătesc foarte comod cantități mai mari de mâncare care necesită preparare lentă și îndelungată (gulașuri, papricașuri, tocănițe). Am încins moderat o lingură de untură (din cele 2) după care am adăugat chimenul. Am așteptat ca acesta să sfârâie, să sară în sus. Da, chimenul saltă în tigaie! Astfel i se dezvoltă aroma deosebită. Apoi am adăugat ceapa tăiată mărunt pe care am sărat-o lejer și am călit-o până a devenit transparentă, fiind atentă să nu o ard. Am lucrat la foc mic.

Am scos ceapa într-un castron și am pus în tigaie a doua lingură de untură. Am așteptat ca ea să se încingă și am pus la rumenit cubulețele de carne (de 3 cm). Desigur că puteți folosi și ulei.

După ce carnea s-a rumenit pe toate părțile (durează cca. 10 minute la foc iute) am adăugat sarea, piperul si paprica (boiaua dulce) și am amestecat totul la foc mic. ATENTIE! Paprica se arde repede! Dacă se arde devine maro și amara!

Fierbere tocană cu ceapă și carne de porc

Imediat am răsturnat ceapa călită din castron peste carne și am turnat circa 1,5 l de apă caldă.

Am amestecat și am lăsat wok-ul la fiert la foc foarte mic aproximativ 2 ore, sub capac.

preparare reteta papricas sau tocanita de carne de porc cu ceapa (5)

Tot la 15 minute am amestecat în tocană și am mai adăugat apă dacă aceasta a scăzut. Cu puțin înainte de final, cu circa 20 de minute, am adăugat și usturoiul pisat.

După 2 ore am verificat carnea dacă este moale, am gustat de sare, de piper, am mai pus un pic de paprica iute (opțional) și am mai lăsat un pic tocănița la scăzut, fără capac, pentru a se îngroșa sosul.

Dacă gustul corespunde și mâncarea a scăzut suficient atunci această tocană cu ceapă și carne de porc este gata. Sosul s-a îngroșat de la ceapă și condimente, nu este nevoie de făină.

Servire tocană cu ceapă și carne – rețeta ardelenească de papricaș de porc

Am transferat tocana într-un castron de porțelan. Deasupra am mai presărat niște frunze tocate de pătrunjel verde pentru o notă de prospețime.

cum se face cea mai buna tocanita de ceapa cu carne de porc si sos rosu

Carnea este fragedă și moale, sosul este gros și aromat iar dacă puneți tocănița până a doua zi la frigider se va face gelatinoasă ca o piftie. Aproape o puteți tăia felii. Asa arată o tocăniță perfectă. Nu mai lipsește decât o lingură bună de smântână 🙂

reteta tocana de porc cu multa ceapa si sos gros

Această tocană cu ceapă și carne de porc se poate servi cu diferite garnituri cum ar fi: cartofii natur cu pătrunjel (rețeta aici), găluștele de făină (rețeta aici), csipetke sau gălușcuțe ungurești (vezi aici), pastele simple, orezul fiert natur sau cușcușul (rețeta aici).

Dacă avem insă o bucățică de pită de casă pe masă pentru sos, parca nici nu ne mai trebuie altă garnitură!

Dacă sunteți amatori de mâncăruri cu sos și carne vă recomand și rețeta tradițională ungurească de gulaș (de vită) – vezi aici.

Sau o șnițele de vită sau vițel cu sos de ceapă – vezi aici.

Merită să încerci și tu această rețetă ardelenească de tocană cu ceapă și carne sau de papricaș de porc!

Aici găsiți mai multe rețete de mâncare cu sos: tocanițe, ostropel, ciulama, escalop, stufat, paparicaș, gulaș etc.

Ciulama de pui cu ciuperci si smantana reteta veche savori urbane

4 COMENTARII

  1. Dragă doamnă Diana, dragă propovăduitoare a bunului gust,

    un sincer mulțumesc ție și prietenei tale, Oana, pentru că mi-ați readus în memorie și în oalele mele bucatele mamei și ale bunicii mele! Îți citesc neobosit blogul și încerc să recreez ceea ce ai gătit într-un mod minunat.
    Aș dori să comentez această rețetă de „paprikaș ardelenesc”, pe baza numeroaselor mele experimente:

    Cel mai gustos raport dintre ceapă și carne de porc este de 75%.
    Chiar nu trebuie să tocați mărunt sau chiar să radeți ceapa când amestecul fierbe timp de 2 ore (decât dacă vă place să plângeți 😉 ). Ceapa am tăiat-o în cca. 3-4 x 15 mm. E suficient, oricum se gătesc până devin o pastă frumoasă și cremoasă.
    Am riscat și am adăugat măghiran și pudră de ardei dulce afumat în plus față de condimentele tale. Recomand acest lucru cititorilor interesați de aici.

    Cu stimă
    Toni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: