Gulas de porc – reteta de tocana ardeleneasca de porc cu ceapa, usturoi si rosii. Cum se face gulas din carne de porc? Mancare de carne de porc cu sos de ceapa, rosii si boia. Retete de mancare. Retete de tocana sau tocanita. Retete de gulas.
Gulas (gulyas), paprikas, tocanita – se confunda mereu. Din cate stiu eu la paprikas nu se pun rosii ci doar boia (paprika). Asa ca al meu este gulas sau tocana, tocanita. Oricum i-as zice tot foarte bun ramane felul asta de mancare! Si facut in casa, pe aragaz, dar mai ales in aer liber, la foc deschis de lemne, in ceaun de tuci. Daca are lichid mai mult se transforma in supa-gulas (gulyas leves).
Gulasul traditional se face din carne de vita insa se face frecvent si cu carne de porc (pulpa, spata). Aici gasiti reteta traditionala de gulas unguresc din carne de vita, cu cartofi si galuste
La acest gulas de porc se foloseste spata sau pulpa de porc (degresate), multa ceapa, usturoi, paprika dulce (boia) si musai ceva iute (Erős Pista – pasta de ardei iuti – vezi aici cum se face acasa).
Sa nu uitam de chimen! Chimenul merge grozav de bine cu carnea de porc si se foloseste mult in bucataria ardeleneasca.
Cu ce sa mananca un gulas de porc? Cu smantana si cu paine! Merge si cu cartofi fierti, galuste de faina sau mamaliga (mai rar).
Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 6-8 portii de gulas de porc sau tocana ardeleneasca.
- 1,5 kg carne de porc (spata, pulpa, carne de lucru)
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
- 4 cepe marisoare
- 1 capatana de usturoi (10 catei)
- 1 conserva de rosii cuburi
- cateva rosii deshidratate (optional)
- 1 lingurita de Erős Pista - pasta de ardei iuti
- sare, piper
- 3 lingurite paprika (boia) dulce
- 1 lingurita cu varf de chimen
- cartofi, galuste, mamaliga, paine
- frunze de patrunjel verde
- smantana
Cum se face Gulas de porc – reteta de tocana ardeleneasca de porc cu ceapa, usturoi si rosii?
Ingrediente pentru gulas de porc sau tocana ardeleneasca
Am folosit o bucata faina de pulpa de porc degresata.
Am taiat carnea in cuburi cu latura de cca. 3 cm.
Am pregatit si restul ingredientelor: ceapa, usturoiul, rosiile la conserva si uscate, pasta de ardei iute Eros Pista si condimentele: sare, piper, chimen, boia dulce.
Am curatat cepele si usturoiul si le-am taiat in felii.
Mod de preparare gulas de porc ardelenesc
Se incinge o tigaie mai adanca si cu fundul mai gros. Eventual un tuci sau chiar un ceaun (daca se gateste afara pe foc de lemne). Se adauga cele 3 linguri de ulei si cuburile de carne (necondimentate). Se amesteca bine cu o paleta si se intorc cuburile pe toate partile ca sa se rumeneasca usor.
Cand bucatile de carne s-au rumenit usor (si s-a evaporat apa lasata la inceput) se adauga in cratita ceapa si usturoiul. Acum se sareaza ca sa ajutam ceapa sa se inmoaie, sa lase apa fara sa se arda.
Cand s-a inmuiat un pic ceapa se adauga si restul condimentelor: piperul,boiaua dulce, rosiile uscate (tocate felii) si chimenul.
Se amesteca bine totul si se stinge cu rosiile din conserva si cu lingurita de pasta iute de ardei (Eros pista).
Se amesteca totul bine si se adauga 1L de apa – ca sa aiba suficient lichid in care sa fiarba.
Se micsoreaza flacara si se acopera cratita cu un capac. Se lasa sa clocoteasca 1 ora si jumatate. Se supravegheaza ca nu cumva sa scada excesiv lichidul si sa se arda ceva. Daca este cazul se completeaza cu apa din 20 in 20 de minute. Daca alegeti cartofii drept garnitura acestia se adauga (taiati in cuburi mari) in ultima jumatate de ora de fierbere.
In acest rastimp se mai testeaza bucatelele de carne (daca este o carne mai frageda s-ar putea sa fie patrunsa in mai putin de 90 de minute). Se stinge focul. Ce aroma grozava are acest gulas de porc!
Servire Gulas de porc – reteta de tocana ardeleneasca de porc cu ceapa, usturoi si rosii
Se toaca frunza de patrunjel verde si se presara deasupra acestui minunat gulas de porc. Se pregateste smantana si castronul mare pentru servit.
Traditional, langa gulas cu carne de porc se fac galuste de faina dar si cu cartofi natur (vezi aici), piure (vezi aici) sau fierti direct in el este foarte gustos.
Acest gulas de porc se serveste mai rar cu mamaliga (reteta aici). Eu am facut o paine cu malai si iaurt in stil alivanca sau cornbread (paine de porumb) si ne-a plăcut foarte mult combinatia.
Acest gulas cu carne de porc sau tocana ardeleneasca are un gust si o aroma de nedescris! Bucatele fragede de carne invaluite de un sos cremos si aromat, usor picant.
O mancare consistenta si totusi usoara (fara rantas, fara mult ulei) care merge reincalzita a doua sau a treia zi.
Acest fel de mancare se poate gati si la ceaun, in aer liber. Este si mai gustos. Mai multe retete la ceaun (bograci) gasiti aici.
Va mai recomand si reteta de mancare de cartofi cu coaste de porc – vezi aici.
Sau tocanita ardeleneasca de porc cu mazare si galuste mici de faina – vezi aici.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de mancaruri cu sos:
facut cu carne de vita …multumesc pentru inspiratie :*
super! asa este originalul, cu vita!
[…] ca va iesi o paine frageda, cu consistenta umeda, dulceaga si pufoasa. Nu m-am inselat! Facand un gulas de porc (reteta aici) am zis sa-i alatur o cornbread drept garnitura. Foarte faina combinatia! Cornbread (paine din […]
[…] Gulasul se poate prepara si cu carne de porc (pulpa, carne de lucru) – reteta aici. […]
[…] cu furculita. Si o bucata mare de ceafa s-ar preta la aceasta reteta. Pulpa se face cel mai bine gulas (tocanita) sau porkolt iar cotletul (fiind foarte slab) se gateste complet […]
[…] pulpa se poate face papricas de porc (daca o taiem cubulete – carne de lucru), porkolt (friptura scazuta, tot bucatele) sau […]
Mi-am reamintit cat de bun este…in curand voi face din nou 🙂
[…] specifici de gatire. Din pulpa de porc nu se fac gratare fragede dar ies niste snitele grozave, un gulas bun sau o friptura faina. Pieptul sau ceafa de porc, cu insertiile lor de grasime, sunt mai […]
doamne cum arata!
Merita incercat!
Foarte bun! Mulțumesc frumos pentru reteta.
[…] 6. Gulas din carne de porc […]
Delicios, doar ca eu am făcut cu carnr de vita. Mulțumesc pt reteta😘
Da, evident avem si reteta de gulas de vita: https://savoriurbane.com/gulas-unguresc-traditional-reteta-clasica/
Delicios, doar ca eu am făcut cu carne de vita. Mulțumesc pt reteta😘
[…] Sau gulasul de porc cu sos aromat si picant – reteta aici. […]
Împreună cu familia mea, soția și două fete, ne-am mutat de mai mulți ani în Statele Unite. Bineînțeles că vizităm România destul de des.
Când am văzut această rețetă, „mi-a lăsat gura apă” cum se spune pe la noi prin Sibiu. Așa că deși eu personal nu sunt un „bucătar” deosebit, am urmat rețeta „ca la carte”, care apropo este foarte bine descrisă și ușor de urmărit.
Vă rog să mă credeți că atît soția, și mai ales fetele noastre, au fost foarte impresionante de calitățile MELE culinare 🙂 Soția a fost puțin geloasă pentru „concurența” la gătit.
Oricum, împreună vă mulțumim pentru aceste rețete delicioase din România.
Mulțumesc pentru rețetă am făcut-o pentru prima data și mia plăcut tare mult, mai ales soțului. 🤗
Unde ai putea să cauți o rețetă faină de gulaș, decât pe site-ul unor ardelence care chiar știu ce să facă în bucătărie? Nici nu mă îndoiesc că va ieși o minunăție!
sunteti foarte pricepute
fiecare reteta de la voi a fost extraordinara
si va spune cineva care nu exceleaza in bucatarie
felicitari!
[…] pieptul de porc, ciolanul sau coastele nu au lipsit. Câteodată se făcea un pörkölt sau gulaș din pulpă de porc […]