Cartofi natur cu unt si patrunjel reteta veche – garnitura perfecta pentru peste, papricasuri si tocanite sau alte mancaruri cu sos. Se potrivesc foarte bine si cu snitele pane sau chiftele.
Cat se simpli sunt acesti cartofi natur cu unt si patrunjel facuti dupa reteta veche! Sunt preferatii tatalui meu si azi i-am facut drept garnitura la un papricas de vita cu ciuperci (reteta aici).
O alta versiune ar fi cartofii taranesti (cu ceapa si boia), tot fierti in coaja.
Pentru a fi o reteta de post se va putea inlocui untul cu ulei.
Este foarte important ca acesti cartofi natur sa fie preparati din cartofi fierti in coaja. Astfel acestia nu vor fi aposi – asa cum adesea sunt oferiti la cantine sau restaurante. De asemenea, untul, sarea si patrunjelul tocat trebuie sa fie distribuite uniform, sa imbrace fiecare bucatica de cartof fiert. Nu ajunge sa punem din ele din loc in loc.
Din ingredientele de mai jos obtinem cca. 4-6 portii de cartofi natur cu unt si patrunjel.
- 1 kg cartofi
- 1 legatura de patrunjel verde
- 120 g unt cu 82 % grasime
- sare
Mod de preparare Cartofi natur cu unt si patrunjel
Cartofii se spala bine si se fierb in coaja. Daca se fierb decojiti (ca pentru piure) ei nu mai sunt atat de gustosi si devin fazi si aposi – asa cum cred ca-i stiti de pe la restaurantele romanesti.
In ceea ce priveste alegerea cartofilor: cartofii rosii sunt potriviti pentru acest fel deoarece nu sunt la fel de sfaramiciosi si fainosi cai cei albi. Cartofii se fierb 30-40 de minute si se incearca cu o furculita. Depinde mult si de marimea cartofilor. Incercati sa alegeti cartofi de aceeasi marime ca sa fiarba deodata.
PONT: In apa in care fierb cartofii in coaja pun cam 3 linguri de sare! Veti vedea ce diferenta este intre cartofii natur fierti in apa cu sare si cei fierti in apa simpla. Primii sunt mult mai savurosi! Exact ca si la paste: pastele fierte in apa simpla nu au gustul pe care ar trebui sa-l aiba.
Decojirea cartofilor fierti in coaja
Cartofii fierti in coaja se scurg de apa fierbinte si se clatesc in mai multe ape reci, direct sub jetul robinetului. Dupa vreo 5 minute de racorire se arunca apa si se lasa cartofii la racit in oala in care au fiert.
Decojirea depinde in primul rand de soiul de cartofi, mai putin de modalitatea in care sunt raciti sau nu cartofii sau sunt tinuti in apa sau nu. Dupa cum spuneam, eu personal ii las un pic in apa rece dupa care scurg apa si curat cartofii de coaja. Asa mi se curata tare frumos.
Preparare Cartofi natur cu unt si patrunjel
Intr-o tigaie se topeste untul si in paralel se taie cartofii cubulete. Atentie sa nu se arda untul! La 1 kg de cartofi se pune 1/2 de pachet de unt. Ca sa aiba gust si aroma ca lumea.
Se adauga cartofii taiati cubulete in untul topit si cu ajutorul unei palete se amesteca delicat pe toate partile, la foc foarte mic. Nu dorim sa ii prajim si nici sa-i zdrobim. Vom gusta un cartofior pentru a vedea daca sunt suficient de sarati. Este momentul in care completam sarea.
La final maruntim patrunjelul.
Se stinge focul de sub cratita. Patrunjelul se adauga peste cartofi si se amesteca. Gata!
Cateodata in unt mai adaug si un usturoi dat prin presa. Sunt buni si simpli, fara usturoi sau alte arome.
Servire cartofi natur cu unt si patrunjel
Sunt niste cartofi simpli, dar buni si aromati pe care cu siguranta ii cunoaste toata lumea.
Va mai las inca o reteta faina de cartofi natur cu usturoi, unt si patrunjel – vezi aici.
Daca nu ati facut pana acum cartofi natur cu unt si patrunjel va indemn sa ii incercati!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete cu cartofi
eu ii fac altfel. ii curat ca pt pireu, ii presar bine cu vegeta si pun niste ulei si apa cat sa-i acopere. pana se fierb ei se duce si apa si raman la final moi si fragezi . Se adauga patrunjel si se servesc.Noi punem peste ei si o lingura de smantana. Merg f bine cu pui si soa de fructe(gutui, visine, portocale)
Noi nu folosim vegeta sau delikat pentru ca strica gustul oricarei mancari si sunt chimicale. Am explicat de ce fierbem cartofii in coaja – ca sa nu devina aposi. Fiecare face cum doreste 🙂
?Ma bucur sa aud ca mai sunt si persoane care gătește fără vegeta, delicat Etc!
Noi nu folosim deloc vegeta, delikat, frisca sintetica (zisa vegetala), margarina sau praf de copt.
Ii faceam altfel, nu conteaza cum…conteaza ca acestia imi plac mai mult 🙂
Garnitura perfecta pentru ficateii cu ceapa .Aromati si gustosi.
Simplu şi bun !
bun bravo