Lecso reteta de tocana de ardei traditionala ungureasca – reteta de la bunica. Seamana cu peperonata italiana. Lecso se face in casa de cand ma stiu, in fiecare vara. Cel mai bine iese din ardei grasi si carnosi, colorati – albi, rosii si din ardei kapia, tuguiati si dulci. Lecsó – cunoscut in spatiul german ca si Letscho (se pronunta „letșo”, cu accent pe prima silaba) este un fel de ghiveci de legume care poate contine si proteine tipice zonei: carnati, slanina (slana, clisa) sau kaiser (bacon mai gras, afumat).
Lecso seamana foarte mult si cu peperonata italiana singura diferenta ar fi ca in varianta ungureasca se pune, evident, paprika (boia dulce sau mai iute). Per ansamblu este o tocanita cu multa ceapa calita, putin usturoi si bucatele de ardei si rosii care se poate manca ca atare sau alaturi de carnuri (snitele, chiftele, fripturi). Este delicioasa! Timpul de gatire este de sub 1 ora iar bucatelele de ardei raman usor crocante. Sosul este unul dulceag-acrisor, extraordinar de gustos.
Există și o variantă a acestei mâncări care se face cu ardei copți, ceapă, usturoi și roșii – rețeta aici.
Am gasit in piata niste ardei kapia imensi – de peste 30 cm lungime. Cam 300g avea unul singur! 3 ardei la kil 🙂 . Primul gand mi-a fost la lecsó. L-am facut fara carnati sau slanina pentru ca aveam o bucata frumoasa de spata de porc din care am vrut sa fac snitele (cand spun snitele ma refer exclusiv la pane – adica faina-ou-pesmet – pentru mine nu exista alt tip de snitel). Lecsó este foarte bun cald, proaspat sau racorit, chiar de la frigider. Se poate manca a doua zi pe felii de paine prajite (bruschette) – ca o zacusca. Aduce oarecum cu ghiveciul traditional insa nu are atata zeama, este mai cremos si bucatelele de legume nu sunt fierte atat de mult. Au tinuta.
Nu se condimenteaza cu altceva decat este mentionat in reteta! Nu are nevoie nici de cimbru, dafin sau altele care i-ar deturna gustul si aroma originale.
In mod traditional lecso se face cu slaninuta afumata sau carnati. Eu va prezint versiunea vegana dar o puteti consulta si pe cea traditionala aici.
Aceasta reteta de lecso este potrivita pentru Dieta Rina – in oricare zi.
- 1 kg de ardei (albi, rosii, galbeni, verzi, kapia, gogosari)
- 500g ceapa
- 4 catei de usturoi
- 500g rosii proaspete (sau 1 conserva cuburi)
- 1 lingurita de sare
- ½ lingurita de piper negru macinat
- 2 lingurite cu varf de boia (paprika dulce sau in combinatie cu iute)
- 4 linguri de ulei bun (de masline sau floarea soarelui)
Mod de preparare Lecso reteta de tocana de ardei ungureasca
Am inceput cu ceapa. Am taiat-o solzi (pestisori) si am asezat-o intr-o tigaie mai adanca (sau cratita). I-am pus cele 4 linguri de ulei, sarea si piperul si am asezat tigaia la foc moale.
Pana s-a calit ceapa am spalat ardeii si i-am curatat de cotoare si nervuri. I-am testat pe fiecare in parte daca sunt sau nu iuti (am pus limba pe cate o nervura). A patit-o mama mai demult cand ne-a facut un lecsó de-ti lua gura foc! Se mai intampla ca unii ardei grasi sa fie iuti. Am taiat ardeii mai intai in sferturi si apoi in felii groase de 1 cm.
Intre timp au trecut cam 10 minute de cand am pus ceapa la calit in tigaie. A devenit sticloasa si s-a inmuiat putin. Nu am prajit-o, doar am calit-o. Daca ar fi fost sa-l fac cu slanina sau carnati acum era momentul sa-i adaug si pe acestia.
Peste ceapa calita am adaugat ardeii kapia taiati felii. Deoarece kapia erau mult mai carnosi si mai fermi decat cei 2 ardei albi am decis sa-i gatesc mai mult, asezandu-i primii in tigaie. Cei albi au nevoie de timp mai scurt de gatire.
Am amestecat bine si am asezat din nou tigaia pe foc pentru alte 10 minute. In acest rastimp am pus o oala mica cu apa la fiert ca sa oparesc scurt rosiile (pentru decojire). Am crestat rosiile usor cu varful unui cutit si le-am cufundat 5 secunde in apa clocotita (le-am intors si cu fundul in sus pentru ca nu am incalzit suficienta apa).
Le-am scos imediat pe tocator si le-am curatat foarte usor de pielita.
Rosiile decojite le-am taiat cuburi marunte si le-am lasat deoparte.
Am taiat felii subtiri cei 4 catei de usturoi.
Am adaugat in tigaie si feliile de ardei alb impreuna cu usturoiul si cele 2 lingurite cu varf de paprika (boia). Niciodata nu pun boia in tigai incinse, fara lichid deoarece se arde usor si devine indigesta (dincolo de faptul ca-si schimba gustul si aroma).
Ce arome poate avea mancarea asta!! Am continuat gatirea ardeilor alte 10 minute, asa pe sec, doar cu zeama lasata de ei, amestecand constant cu o spatula ca nu cumva sa se arda ceva. Ardeii se coc-prajesc in aromele de ceapa, usturoi si paprika. De-abia acum am pus si rosiile cuburi.
Rosiile mele au fost cam zemoase si mi-au creat un pic mai mult sos decat am dorit. Las’ ca e bine si asa! Sosul acesta delicios este numai bun de inmuiat bucatele de paine proaspata in el. Am mai lasat alte 10 minute tigaia la foc un pic mai iute, ca sa mai scada zeama de la rosii si…gata! In total am gatit lecso fix 40 de minute.
Daca doriti sa puneti si orez, acesta va trebui fiert separat in apa cu sare, scurs sși amestecat cu lecso. Ceva similar cu ghiveciul sarbesc – vezi aici.
Mod de servire Lecso reteta de tocana de ardei ungureasca
Am facut in paralel niste snitele din spata de porc (reteta aici) care se potrivesc perfect cu aceasta Lecso reteta de tocana de ardei ungureasca.
Ai mei si-au dorit si cartofi prajiti alaturi…le-am facut.
Neaparat sa incercati acest minunat lecso! Simplu sau alaturi de chiftele, snitele, fripturi sau chiar oua ochiuri sau omlete.
Lecso pentru iarna – la borcan
Puteti conserva tocana de ardei la borcan, pentru iarna. O asezati in borcane cu capace sterilizate (asa cum se arata aici) apoi o fierbeti la bain Marie 30 de minute (asa cum este explicat aici).
Va mai recomand si reteta de ghiveci sarbesc (cu sau fara orez) proaspat sau la borcan, pentru iarna.
Iata si o versiune cu oua ochiuri si branza – la cuptor – shakshuka
Daca sunteti amatori de mâncare de ardei copti atunci va recomand și ardeii copți cu usturoi si smantana – vezi aici.
Am facut-o si este foarte gustoasa. Intra in lista noastra de preferate. FOARTE BUN!!!!
fain cand aud asa ceva! si noua ne place mult si o facem si toamna din capia si gogosari.
super reteta asta si mama o face de cand ma stiu doar ca ea adauga si oua batute la final…….
se poate si cu oua batute si cu orez.. e foarte bun 🙂
Excelenta ! Data viitoare o sa incerc sa o fac si cu ceva cubulete de carne, pe care le voi rumeni usor in prealabil, si peste ele voi pune ceapa la calit, si voi urmari toti pasii. Repet, delicioasa !
Ma bucur ca ti-a placut!
e foarte buna
e foarte buna, a se incerca
este foarte buna, va rog a se incerca
Ma bucur ca ti-a placut reteta de lecso 🙂
Dragelor, oare nu merge pusa in borcane si pentru iarna. Radul meu adora ardeii copti. M-am luptat sa coc 26kg de capia, dar pare poveste mancarea asta cu o paine de casa. Acum ca-i vara nu stiu daca merge painea cum o faceti voi, aie neframantata ca ma gandesc ca ar fermenta, dar o bag la frigider sa-i fac o surpriza cu ea cand revine acasa. Si mai fac si gogosarii vostri fara fierbere, basca cei cu sos de mustar care-s nelipsiti din orice pachet luat la serviciu, inclusiv vara.
Lecso poate fi eventual congelat, nu pus in borcan. Ardeii trebuie sa ramana un pic crocanti, nu sa fe gatiti complet. Eu zic sa congelezi si o buna parte din ardeii capia copti, curatati de coji si cotoare. Ii vei putea folosi la iarna la salate de ardei copti, tocane de legume sau alte delicatese.
[…] Garnitura aleasa de mine pentru aceste snitele de porc pane a fost lecso – tocana de ardei capia. […]
[…] legume (cu sau fara orez), ciorbe de sezon (fara carne) sau alte macaruri cu sos, tot din legume (lecso din ardei, mancare de dovlecei, tocanite de ciuperci). Si multe salate de cruditati si fructe proaspete. Nu […]
[…] aceasta de ghiveci de legume cu ochiuri – shakshuka seamna tare mult cu tocana ungureasca de ardei (lecso) pe care o facea si […]
Eu o fac de ani de zile este f.buna,cateodata mai pun si un pic de orez fiert separat
Eu o fac de ani de zile este f.buna,cateodata mai pun si un pic de orez fiert separat
Sa stii ca si mama face ca tine 🙂
Super, executat, mancat, lins botic!
[…] sau lecso – gustoasa tocana de ardei kapia – reteta aici. […]
[…] tocana ungureasca de ardei – lecso […]
M-am îndrăgostit de această mâncare plină de savoare . Având şi vegetarieni în familie , am ales varianta vegană , însă nu m-am putut abţine şi am făcut şi șnițele pentru carnivori . Ca bonus , niște fâşii de bacon trase în tigaie . Am adăugat la reţetă şi o lingură bună de harissa făcută de mine . Rezultatul ? Ameţitor ! … Mulțumesc şi pentru această reţetă în special , dar şi pentru toate celelalte . Nu există vreo reţetă care să nu-mi fi ieşit . Nu este rău pentru un începător ca mine , așa că mă pregătesc să sar la următorul nivel . Nota 10 pentru toate gulașurile , papricașurile , pâinile (în special cea în foi de varză) şi pentru ciorbe (rădăuţeană şi de burtă) .
Cu drag , Vio .
Bun trebuie sa fi iesit 🙂
Absolut delicios ! Clar , mai fac vara asta .
[…] Cam asa se intampla si cu tocana ungureasca de ardei – lecso (reteta aici). […]
Găsit, gătit, gustat : excelentă !
Chiar „mondială”, ca să-l citez pe un comentator.
Felicitări pentru tot ceea ce faceți !
Cu drag,
June
Ne bucuram ca ti-a placut reteta si te mai asteptam pe la noi 🙂
[…] final am sarat si piperat totul din belsug. Pana acum seamana cu lecso – tocana ungureasca de ardei cu ceapa si […]
Chiar săptămâna trecută l-am încercat. Nu am gătit lecso niciodată în varianta asta (deși suntem o famiie de lecso 😀 adică mixtă) . Oricum, nu cred că am mâncat vreodată prin casele din zona Clujului mâncare gătită stas, cu rețete identice, fie că a fost vorba de sarmale, gulyas, ciorbă de burtă, lecso, ori cociune. E deosebit de bun, aromat, și așa în varianta fără orez îți readuce vara în farfurie.
Exact asa ziceam si eu… ca lecso se face si cu slaninuta prajita si cu orez si fara… e bun oricum 🙂
[…] si lecso – mancare ungureasca de ardei cu ceapa si usturoi. O […]
[…] Lecso (tocana ungureasca de ardei kapia) – reteta aici […]
[…] recomand o reteta clasica ungureasca de tocana de ardei cu ceapa si usturoi – Lecso – o gasiti aici. E […]
Chiar mâine voi încerca reteta. Însă aș pune și orez. Când trebuie adăugat? Multumesc
Fierbi orezul separat in apa cu sare și-l pui (scurs) la final. Vezi aici la ghiveciul sarbesc https://savoriurbane.com/tocana-de-legume-cu-orez-reteta-de-ghiveci-sarbesc/
[…] Mâncarea de ardei gras poate fi simplă sau cu afumătură (cârnați, bacon, costiță, slănină). Italienii au peperonata care se prepară doar cu ceapă, usturoi și suc gros de roșii (sau passata) pe când ungurii fac lecsó cu afumătură, ceapă, usturoi și boia dulce. Am făcut și versiunea fără carne și o găsiți aici. […]
Buna ideea cu paprika.Multumesc foarte mult…este delicioasa cu sorici😋
Ideea nu-mi apartine 🙂 Asa se face lecso traditional. Ma bucur ca a fost si pe gustul tau.
[…] În Ardeal facem o tocăniță de ardei grași cu ceapă, usturoi și boia (paprika dulce) care se numește lecso (lecio, Letscho) – venită pe filiera austro-ungară. Este senzațională! Rețeta aici. […]
Eu am făcut Lecso cu ardei copți ca să pot să dau coaja deoparte. Însă am pus întâi roșiile la fiert și după aceea ardeii. Am folosit ardei kapia, gogoșari, gras alb și roșu. Am pus și la borcan pentru iarnă. Este foarte gustos.
[…] fel de bine puteti recicla orice ghiveci neaos de legume sau chiar o mancare de ardei tip lecso (vezi aici) sau una de ardei copti cu usturoi (vezi […]