Pui la ceaun cu mujdei de usturoi si mamaliga

6

Pui la ceaun cu mujdei de usturoi si mamaliga reteta simpla savori urbanePui la ceaun cu mujdei de usturoi si mamaliga. Pulpe si aripi de pui cu mujdei simplu si mamaliguta, o mancare simpla si rapida. Pui crocant la exterior si bine facut in interior.

Am facut de multe ori pui la ceaun afara, in aer liber, pe foc. De obicei prajeam jumatati de pui. Nu e nimic altceva decat un „deep fried chicken” autohton. Tehnica de gatire „deep fry” (prajire in profunzime) este una arhaica, simplista dar care da rezultate spectaculoase si in prezent.

Pui la ceaun am mancat pentru prima data facut in casa in anul I de facultate. Bunul meu prieten Dante, tatal finutului meu, cu care pe atunci eram colegi de facultate, a venit la mine cu un pui. Zice el „-Asa as manca un pui la ceaun cu mujdei, hai sa-l facem in friteuza”.

Nu mai facusem pana atunci, zic OK, hai sa facem. Am avut ulei multicel, friteuza mare, am si trecut la treaba. Pana s-a facut puiul am pregatit si mujdeiul si, daca mai tin bine minte, intr-un sandwich maker am facut niste ciuperci umplute. Ascultam Billy Joel.

Am trantit si o mamaliga faina si aurie (reteta aici).

cum se rastoarna mamaliga din oala sau ceaun

Puiul s-a facut minunat, crocant, auriu. Tin minte ca am mancat foarte bine… dar cine curata friteuza? A fost un dezastru. Am curatat la ea cred ca o saptamana. Tot o mai inmuiam, tot mai frecam cu peria bucatelele de carne lipite de ea. Mi-am spus atunci ca in viata mea nu mai fac asa ceva in friteuza. Am insa o oala de fonta mai veche (care a ajuns „de serviciu”) si pe care o folosesc pentru „puiul la ceaun”.

Aceste bucati de pui la ceaun pot fi servite si impreuna cu un sos picant Buffalo – vezi aici.

platou aripi de pui buffalo picante cu sos blue cheese si telina verde savori urbane

Ingredientele de mai jos sunt pentru 4 persoane.

5.0 from 2 reviews
Pui la ceaun cu mujdei de usturoi si mamaliga
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg carne de pui
  • ca. 1 l ulei
  • 3-4 linguri bune de untura
  • sare, piper
In plus:
  • mamaliga
  • mujdei de usturoi

 

Cum se face pui la ceaun cu mujdei de usturoi si mamaliga?

Ce parti ale puiului se folosesc pentru a prepara pui la ceaun?

Preferatele mele sunt pulpa si aripile. Daca fac in aer liber, la foc de lemne, in ceaun pe pirostrii, fac jumatati de pui. Nu va sfatuiesc sa faceti doar din piept de pui pentru ca va iesi mai sec. Puiul se curata de tuleie si puf si se transeaza. Pulpele se taie in 2, aripile se sectioneaza si ele. Fiecare bucata de carne se sterge bine de tot cu servete absorbante. Apa este inamicul Nr. 1 al crustei crocante!  Apoi se sareaza si se pipereaza lejer piesele.

NU se cresteaza carnea!! Am vazut asemenea aberatii si m-am ingrozit. De ce sa creezi taieturi pe unde sa scurga tot sucul din carne si sa ramai cu niste bucati seci? Osul este un bun conducator de caldura si el gateste carnea din interior spre exterior.

NU se fierbe – opareste carnea! Alta tampenie vehiculata in online este cea care „recomanda” fierberea carnii inainte de prajire. Nu are niciun fundament stiintific si reuseste doar sa nenoroceasca proteinele carnii si, implicit, gustul, savoarea si textura ei. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca pielea fiarta e plina de apa si veci nu se mai face crocanta prin prajire. Exista si riscul aprinderii uleiului incins de la aceasta apa.

Cum se prajeste carnea de pui la ceaun sau in oala de fonta?

In primul rand alegem o oala solida, din fonta sau aluminiu turnat care are peretii grosi. Sau un ceaun autentic, daca aveti asa ceva. Se foloseste multa grasime pentru prajit, ulei si untura. Carnea trebuie sa inoate in ulei.

Crusta rumena si crocanta si aroma deosebita este data de 3-4 linguri de untura de porc adaugate la uleiul de floarea soarelui. Am avut untura cumparata pentru ca cea facuta de mine (de casa) s-a terminat in primavara. Reteta ei o gasiti aici.

Se incinge uleiul si cand s-a incins tare de tot (180-190 C) se pune bucata cea mai mare, apoi asteptam 1-2 minute sa se reincinga uleiul si abia apoi adaugam urmatoarea bucata. Nu punem totul de la inceput deoarece uleiul se va raci brusc iar carnea va fierbe in loc sa se prajeasca!

Impartim carnea pe care o avem de prajit si prajim in 2-3 ture. Eu am adaugat prima data pulpele superioare, apoi pe cele inferioare si dupa vreo 5 minute 2 aripi. Astfel vor fi gata deodata, ele avand timpi diferiti de prajire. Prajituri dureaza circa 10-12 minute la foc mediu catre mare.

Daca stropeste, folositi capac perforat (tip sita) care permite aburului sa iasa. Nu supraincarcati oala cu prea multa carne. Dorim o carne prajita, nu fiarta.

Pana se prajeste carnea pregatim mujdeiul simplu si mamaliga. Puteti alege orice reteta de mujdei din cele de aici.

Retete de mujdei de usturoi - cum se face mujdeiul?

Eu am facut unul simplu – (reteta aici).

Carnea se scoate din ulei cu ajutorul unui cleste si se pastreaza deoparte pana terminam de prajit toate bucatile.

Servire pui la ceaun cu mujdei de usturoi si mamaliguta

Am pregatit deja mamaliga pe farfurie, mujdeiul este gata. Vine si carnea. Putin patrunjel verde tocat aduce o nota de prospetime in farfurie.

Ce mirosuri, ce arome!

Bineinteles ca se mananca cu mana. Ce crusta!!! Crantane in dinti. Carnea este insa moale si suculenta.

Carnea s-a facut pana la os, fara nici un fel de probleme.

Mai multe retete la ceaun (bograci) gasiti aici.

Retete la ceaun (bograci) - ce gatim in aer liber

V-am facut pofta? Merita sa incercati si voi aceasta reteta simpla de pui la ceaun cu mujdei de usturoi si mamaliga.

Aici gasiti mai multe retete cu carne de pui

chiftelute de pui cu sos de rosii

6 COMENTARII

  1. O sa incerc un puisor (coquelet de la Edenia) la ceaun. Sper sa iasa asa, crocant, ca in poze. Multumesc pentru reteta! Si pentru retete, in general! Am incercat multe si au iesit pt ca indicatiile sunt bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: