Ruladă de dovlecei cu cremă de brânză și șuncă – ruladă aperitiv. Cum se face rulada cu felii subțiri de dovlecel? Rețeta de zucchini roll cu ricotta sau cream cheese. Omleta cu dovlecei la cuptor – foaie ruladă. Rețete de aperitive. Rețete cu dovlecei. Rețete de rulade aperitiv. Rețete dietetice.
Se pare că acest „Zucchini Roll” sau ruladă de dovlecei cu cremă de brânză este la modă acum. În fiecare an există trenduri culinare și apar preparate care fac furori. Așa au fost vinetele evantai prin 2015 sau rulada de cartofi prin 2018.
Am dat de această ruladă de dovlecei cu cremă de brânză pe Youtube, pe un canal german. Mi-a plăcut cum arată și am decis să o fac și eu. Bineînțeles că am adaptat rețeta în sensul că am pus ceapă verde și cașcaval în blat și nu am pus usturoi în crema de brânză. Ei foloseau ricotta, eu am ales o cremă slabă de brânză (dietetică) și am adăugat felii de șuncă. Vă puteți juca cum doriți deoarece este o rețetă versatilă. Puteți pune usturoi în blatul de dovlecei și verdeață sau parmezan ras în crema de brânză. Puteți renunța la feliile de șuncă… nu e nicio problemă.
În orice variantă o faceți vă asigur că veți obține o ruladă aperitiv aspectuoasă și delicioasă cu care vă veți încânta familia sau musafirii.
Din cantitățile de mai jos rezultă o ruladă de dovlecei de cca. 40 cm lungime și diametru de vreo 7-8 cm din care se pot tăia 16-20 de felii.
- cca. 850 g dovlecei clasici sau zucchini (cu coajă verde închis)
- 6-7 ouă
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 1 ceapă verde sau 2-3 căței de usturoi (opțional)
- 100 g cașcaval felii subțiri sau ras
- 2 lingurițe ulei
- 250 g cremă de brânză (eu am folosit dietetică cu 0,2% grăsime)
- un pic de sare
- 30 g parmezan ras fin (opțional)
- 150 g șuncă presată feliată sau cotlet (mușchi file) de porc afumat
Cum se face ruladă de dovlecei cu cremă de brânză și șuncă – ruladă aperitiv?
Ingrediente pentru rulada din omletă cu dovlecei – la cuptor
Am pregătit dovleceii, ouăle, cașcavalul „light” (dietetic) și ceapa verde. Puteți alege și alte mărci de cașcaval dietetic. Am ales dovlecei cu coajă verde închis (zucchini) deoarece miezul lor este mai dens, mai puțin apos. Da, știu că în Italia toți dovleceii se numesc „zucchini” dar la noi în magazine așa sunt etichetați cei cu coajă verde închis. Am avut ouă de țară care nu erau foarte mari – de aceea am pus 7 în loc de 6.
Am spălat dovleceii dar nu i-am decojit. Pe cel mai mare (cca. 450 g) l-am feliat subțire cu răzătoarea specială tip „mandolină” Au ieșit cca. 100 de felii ultra subțiri. Pe cei mai mici (cca. 400 g) i-am dat pe răzătoarea mare. Apoi i-am presărat lejer cu sare și i-am lăsat vreo 10 minute ca să scot cât mai multă apă din ei. Chiar nu avem nevoie de această apă.
Mod de preparare ruladă aperitiv din zucchini (dovlecei) cu ouă, brânză și șuncă
Cum se face foaia ruladă cu dovlecei – omletă la cuptor (frittata di zucchine)?
În primul rând am pus cuptorul la încins la 180 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie spre înaltă la cele cu gaz.
Într-un castron încăpător am spart ouăle și le-am asezonat cu piper negru proaspăt măcinat și foarte puțină sare (deoarece și dovleceii sunt sărați). Am bătut ouăle cu telul, ca pentru omletă. De fapt omletă facem dar că va fi coapta la cuptor – adică o fritatta de dovlecei. Am tocat ceapa verde și am adăugat-o peste ouăle bătute.
Am stors bine în pumni dovleceii rași și i-am adăugat și pe ei în castron. Am trecut la amestecatul cu lingura deoarece fâșiile de dovlecel se agață de spirele telului.
Am tapetat tava mare a cuptorului (33×42 cm) cu hârtie de copt astfel încât aceasta să aibă margini ridicate de 1-2 cm pe toate laturile. Am turnat cu grijă conținutul castronului în tavă și am nivelat compoziția cu dosul lingurii. Aveți grijă să nu curgă omletă sub hârtie pentru că se va lipi de tavă și se va arde!
V-am zis că am avut cașcaval feliat așa că l-am împărțit cum am putut pe toată suprafața foii de ruladă de dovlecei. Dacă aveți bucată mare atunci mai bine o radeți și presărați cașcavalul peste omleta din tavă.
Acum vine partea migăloasă: alinierea feliilor subțiri de dovlecel. Le-am stors și pe acestea de zeamă și le-am pus pe 6 șiruri a câte 13-15 felii (cca. 90 de felii au intrat). Au mai rămas câteva pe care le-am strecurat pe unde am mai avut loc. Ca să nu se usuce la copt am decis să le pensulez cu ulei – în strat foarte subțire. Gata!
Coacere foaie ruladă cu felii subțiri de dovlecei
Am dat tava cu foaia ruladă de dovlecei la cuptorul preîncins și am copt această omletă cca. 15-18 minute la 180 C. Timpul poate varia în funcție de cuptor. Ideea e ca feliile subțiri de dovlecel să NU se rumenească. Ne interesează ca omleta de sub ele să fie coagulată dar nu uscată și seacă. Tare bine miroase în bucătărie! Am scos tava din cuptor și am lăsat-o o oră la răcorit.
Cum se umple și rulează această ruladă aperitiv cu dovlecei, cremă de brânză și șuncă?
Când foaia de ruladă de dovlecei s-a răcit complet am trecut la răsturnarea ei. Mai întâi an tras-o cu hârtie cu tot pe masă. Apoi am acoperit-o cu o coală curată de hârtie de copt și am răsturnat-o. Acum feliile de dovlecei sunt jos. Am desprins cu ușurință hârtia de la fundul blatului. Era umedă… bine că am stors dovleceii de apă pentru că altfel cred că foaia ruladă înota în lichid.
Așa arată foaia pentru rulada cu dovlecel, brânză și șuncă. Este bine închegată dar nu seacă, uscată.
Am uns-o cu crema dietetică de brânză. Eu am folosit brânză simplă (fără sare) cu 0,2% grăsime (Ehrmann din Kaufland). Puteți face un mix de ricotta cu parmezan ras fin sau puteți alege o cremă de brânză mai grasă tip cream cheese (Almette, Philadelphia etc). Dacă blatul nu are ceapă sau usturoi atunci puteți pune în umplutură 1-2 căței de usturoi zdrobiți.
Peste stratul de brânză am pus feliile subțiri de cotlet de porc. Puteți alege șuncă presată de porc sau de pui, mușchi țigănesc etc.
Am început să rulez foaia pornind de la una dintre marginile lungi și ajutându-mă de hârtie, din aproape în aproape. Foarte ușor se rulează deoarece nu se lipește de hârtie. Trebuie rulată un pic mai strâns ca să nu rămână goluri de aer în mijlocul ruladei.
Așa arată această ruladă aperitiv.
Am înfășurat-o cu grijă în hârtia de copt și am încercat să-i închid cumva capetele. Am pus-o pe un tocător mare și am dat-o la frigider pentru 2-3 ore.
Servire ruladă de dovlecei cu cremă de brânză și șuncă – ruladă aperitiv
În momentul servirii am desfășurat rulada din hârtie și am transferat-o pe un platou. Se feliază cu ușurință cu un cuțit cu lamă subțire, bine ascuțită. Eu am tăiat felii cam de 2 -2,5 cm lățime.
Adevărul e că această ruladă de dovlecei arată senzațional! Și feliile sunt foarte aptetisante. Blatul de omletă este moale și aromat iar umplutura de brânză și șuncă completează perfect acest context. Chiar că e un aperitiv gustos de vară! Unde mai pui și faptul că are puține calorii.
V-am promis la început că vă mai las niște rețete de rulade aperitiv. Prima este rulada cu spanac și cremă de brânză care poate fi umplută cu șuncă, somon afumat, legume crude etc – rețeta aici.
Următoarele 2 rulade se pot servi atât calde cât și reci și sunt de o finețe rară. Rulada cu ciuperci, smântână și cașcaval – rețeta aici.
Sau rulada cu șuncă, smântână și cașcaval – rețeta aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această ruladă de dovlecei cu cremă de brânză și că veți testa rețeta în curând!
Aici vă las mai multe rețete cu dovlecei: pane, chiftele, gratinați, umpluți, scăzuți, paste, ciorbe, supe cremă etc.
Cat rezista la frigider pana se înmoaie? As vrea sa o pregătesc pt Pasti, sa o pun pe masa de Pasti duminica și luni
Mulțumesc frumos pentru răspuns
stă bine 3-4 zile la frigider.
Mulțumesc mult pentru răspuns ❤️