Ciorbă de fasole lată galbenă sau verde (păstăi, teci)

1

Ciorbă de fasole lată galbenă sau verde (păstăi, teci) reteta savori urbane

Ciorbă de fasole lată galbenă sau verde (păstăi, teci). Rețeta de supă de fasole păstăi cu carne și roșii, cu sau fără usturoi sau smântână. Cum se face ciorba de fasole verde, galbenă sau pestriță? Rețete cu fasole păstai proaspete sau congelate. Rețete de ciorbe.

Această ciorbă de fasole lată galbenă sau verde este una dintre preferatele mele. O ciorbă faină și aromată plină de bucățele fragede de carne, de păstăi late și de alte legume sau zarzavaturi. O fac după rețeta străbunicii mele Buia din Sibiu însă adaptată la vremurile de azi. Adică nu folosesc rântaș – așa cum se făcea pe vremuri. Fie dreg ciorba la final cu smântână frecată cu puțină făină, fie o las simplă și fiecare mesean își pune (sau nu) smântână direct în farfurie. Unii preferă să adauge iaurt gros la final deoarece este mai acrișor și mai slab decât smântâna.

Despre rântaș

Cam orice ciorbă sau mâncare cu sos de pe vremuri debuta cu o lingură de rântaș (din lb. maghiară rántás) 🙂 Rântașul acela (atât de hulit astăzi) era foarte bun dacă ceapa nu era arsă. Practic vorbim despre un „roux” pe care și marii bucătari francezi l-au folosit timp de secole (vezi sosul Bechamel). Rântașul ardelenesc consta în călirea cepei cu ulei sau untură și sare (la foc mic) urmată de presărarea unei cantități de făină care să o lege. La final se punea și un pic de boia de dulce pentru culoare și aromă, fără să se mai lase tigăița pe foc. Rântașul făcut de Buia era roz-portocaliu și era păstrat în cămară, într-o ceașcă groasă de porțelan acoperită cu o farfurioară. Îl făcea o dată pe săptămână și scotea câte o lingură din el când avea nevoie. Era o bază aromată pentru mâncăruri și zămuri (în Ardeal nu se folosea termenul „ciorbe”). La Arad se numește „zamă de păsulă”.

reteta ciorba de fasole pastai cu carne de porc si smantana savori

Usturoiul este și el opțional și poate fi adăugat la final, după stingerea focului. Sunt dăți când fac această ciorbă de fasole lată cu usturoi sau alte dăți când o las natur. În general vara, când folosesc fasole păstăi proaspătă, prefer să mă bucur de gustul și aroma ei naturală. Mai degrabă pun usturoi iarna, când folosesc păstăi congelate (rețeta aici) sau la borcan, conservă (rețeta aici). Nu contează tipul de păstăi folosite la această ciorbă. Ele pot fi late sau fideluță, fasole verde, galbenă sau pestriță. Oricum, termenul de „fasole verde” desemnează toate aceste categorii de păstăi indiferent de culoarea lor reală sau de dimensiuni. Asta pentru a diferenția fasolea de vară de cea boabe, uscată.

Pentru cei ce țin post avem rețeta de ciorbă de fasole păstăi fără carne (vegană) – vezi aici. Este super gustoasă! Are roșii și usturoi și este perfectă atât pentru vară cât și pentru iarnă.

Ciorbă de fasole verde păstai cu roșii și usturoi reteta savori urbane

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 L de ciorbă de fasole lată galbenă sau verde (păstăi, teci). Adică vreo 12 porții bune.

5.0 from 1 reviews
Ciorbă de fasole lată galbenă sau verde (păstăi, teci)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: cca. 6 L de ciorbă de fasole lată galbenă
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 700 g carne de porc (pulpă degresată, carne cu os)
  • 700 g fasole lată albă, galbenă sau verde sau păstăi fideluță
  • 3-4 morcovi potriviți
  • 1 ceapă mare
  • 1 rădăcină de țelină (cât un măr)
  • 2 linguri de ulei
  • sare
  • 600 g roșii de vară sau 400 ml passata de roșii
  • 1-2 frunze de țelină
Opțional:
  • 3-4 căței de usturoi
  • îngroșală din 2 lingurițe de făină frecate cu 2 linguri de apă rece și 200 ml smântână grasă (acrișoară) cu min. 24% grăsime

 

Cum se face ciorbă de fasole lată galbenă sau verde (păstăi, teci) cu carne de porc și roșii?

Ingrediente pentru ciorbă de fasole păstăi cu carne

Iată păstăile de fasole lată cumpărate din piață. Acestea trebuie să fie fragede și crocante, ferme. Întotdeauna testez 1-2 păstâi rupându-le în două: dacă pocnesc, sunt zemoase și nu au ațe atunci sunt ok. La această ciorbă se mai pun morcovi, ceapă și țelină (rădăcină și frunze). Așa e rețeta noastră de familie și vă asigur că nu e nevoie de altceva.

ingrediente ciorba de fasole lata galbena alba verde pastai teci

Cantitatea de carne este egală cu cea de fasole păstăi. De obicei se pune carne de porc cu os (spată, piept de porc, felie de pulpă, șira spinării) și cu ceva grăsime. Eu am mers pe varianta dietetică și am folosit pulpă de porc degresată (așa zisa „carne de gulaș”). Sunt cuburi de carne macră. La ciorbă nu folosim piesele scumpe cum ar fi cotletul sau mușchiulețul!

carne de porc pentru ciorba sau gulas pulpa degresata

Mod de preparare ciorbă de fasole păstăi (lată sau fideluță) cu carne de porc 

Într-o oală mare (de cca. 6,5 L) am pus carnea de porc la fiert în 3 L de apă rece cu 2 lingurițe de sare (la foc iute, fără capac). Încet, încet s-a format spuma la suprafață pe care am cules-o cu o lingură perforată. Nu vă temeți! Nu cumva să aruncați această apă deoarece ea este de fapt sup de carne! Spuma este formată din proteine coagulate, nicidecum nu din „impurități, toxine sau mizerii” cum dezinformează habarniștii în ale bucătăriei. Dacă ar fi toxine în carne atunci acestea ar rămâne și în profunzimea ei. După vreo 45 de minute am verificat 2 bucățele de carne: începeau să fie fragede.

Între timp am decojit morcovii, ceapa și rădăcina de țelină. Le-am spălat și apoi le-am tăiat. Morcovii i-am feliat în rondele iar ceapa și țelina au fost mărunțițe în cubulețe.

Cum se pregătește fasolea păstăi sau teci pentru ciorbă?

Am spălat bine păstăile și le-am scurs. Apoi le-am îndepărtat cele 2 extremități (codițele și mustățile) și le-am tăiat în bucăți potrivite (de cca. 4-5 cm lungime). La noi în casă așa se fac dar nu e greșit dacă le tăiați la 3 cm.

fasole lata galbena alba sau verde pastai

Am adăugat în oală morcovii, ceapa și țelina rădăcină. Am pus și 2 frunze mari de țelină care dau extra aromă. Am mai completat cu apă caldă și am lăsat ciorba la fiert alte 20 de minute (la foc mediu, fără capac). Apoi am adăugat păstăile de fasole lată (tăiate) și am mai lăsat totul la fiert 20-25 de minute sau până ce fasolea s-a frăgezit. Este logic că păstăile congelate sau cele din borcan fierb mai repede decât cele proaspete.

De-abia spre final urmează a fi puse roșiile. Vara folosesc roșii proaspete pe care le toc cubulețe (cu tot cu coajă deoarece o mare parte din gust și aromă este concentrată în ea).

Iarna folosesc passata groasă de roșii (preparată acasă, fără sare sau conservanți) – rețeta aici.

Passata de roșii rețeta italiană foarte simplă și rapidă de suc gros de roșii pentru iarnă savori urbane

Am pus și roșiile în oala cu ciorbă de fasole păstăi și am mai lăsat totul la fiert 5 minute. Am mai completat cu lichid (apă caldă) dacă acesta a scăzut prea mult.

Am stins focul și am tras oala deoparte. Ciorba de fasole lată galbenă cu carne și roșii este gata! Am extras frunzele de țelină din oală și m-am pregătit de servire. Dacă doriți să puneți usturoi atunci acum este momentul! Cățeii zdrobiți de usturoi se adaugă în oala cu ciorbă după stingerea focului. Astfel aroma lor va fi proaspătă și intensă. Eu zic să gustați ciorba natur și pe urmă să decideți dacă puneți sau nu usturoi în ea.

Dregere ciorbă de fasole păstăi lată, fideluță, galbenă, verde sau pestriță (etapă opțională)

Dacă doriți să o dregeți atunci va trebuie să puneți 2 lingurițe cu vârf de făină într-un mic castron și să le frecați cu 2 linguri de apă rece (puse treptat) astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Apoi se pune treptat smântâna groasă și se freacă totul bine. Această „îngroșală” sau „liaison” (liezon) se diluează treptat cu ciorbă caldă pentru a fi temperat. La final se toarnă totul în oală și se pornește din nou focul de sub ea. Ciorba dreasă cu făină și smântână trebuie să ajungă din nou la punctul de fierbere și să clocotească 2-3 minute pentru a se găti făină. Apoi se stinge focul și gata! Din nou, usturoiul se adaugă la final, după stingerea focului.

cum se drege ciorba de fasole lata cu smantana si faina

Servire ciorbă de fasole lată galbenă sau verde (păstăi, teci) cu sau fără usturoi sau smântână

Ciorba de fasole lată sau „zama de păsulă verde” se servește imediat, fierbinte. Este fantastic de gustoasă și de aromată. Păstăile de fasole sunt bine fierte dar nu se dezintegrează iar bucățelele de carne sunt foarte fragede.

reteta ciorba cu fasole lata galbena alba pastai teci sau fideluta si carne de porc

Nouă ne place să ne punem smântână sau iaurt direct în farfurie.

cum se face ciorba ardeleneasca de fasole lata cu carne smantana si usturoi

Ce bunătate de ciorbă de vară! Ne place mult și cu și fără usturoi. Ținem oala la frigider (3-4 zile) și ne încălzim exact porțiile pe care le mâncăm în ziua respectivă. Efectiv nu ne mai săturăm de ea 🙂

cea mai buna reteta de ciorba de fasole pastai late sau fideluta fasole verde cu carne

Vă mai las câteva rețete cu fasole păstăi. Aici e o altă ciorbă ardelenească făcută cu afumătură, fasole, smântână și usturoi – rețeta aici.

reteta ciorba de fasole verde lata galbena verde fideluta pastai teci

Sau o salată de fasole verde sau galbenă cu maioneză, iaurt și usturoi – vezi aici.

cea mai buna salata de fasole pastai cu maioneza si usturoi

Tot vara facem clasica fasole scăzută cu usturoi și roșii – vezi aici. O garnitură delicioasă pentru chiftele sau un fel de post.

Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această ciorbă de fasole lată galbenă sau verde (păstăi, teci) și că veți testa rețeta noastră!

Aici găsiți mai multe rețete cu fasole păstăi

Pastai cu usturoi reteta de fasole verde sotata la tigaie savori urbane

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.