Fasole verde cu maioneză sau iaurt și usturoi. Salata de fasole păstăi fideluță sau lată cu maioneză. Teci cu maioneză și usturoi. Cum se fac păstăi cu maioneză sau iaurt? Salata aperitiv din păstăi de fasole verde sau galbenă, late sau înguste (fideluță). Rețete cu fasole păstăi.
La noi în casă nu se făcea prea des maioneză și de aceea mă bucuram când dădeam de ea prin salate cu legume. Mama face o salata de boeuf grozavă (cu carne de vită, evident), dar și salată rusească (Olivier) sau alte legume cu maioneză: ciuperci, conopidă sau fasole verde păstăi. Vă las toate rețetele la finalul articolului.
Salata de fasole verde cu maioneză se prepara ușor și repede. Fasolea păstăi (teci) poate fi proaspătă, congelată sau din borcan, pusă în apă cu sare.
În primele două cazuri (când fasolea e poraspătă sau congelată) ea trebuie blanșată – adică opărită în apă cu sare, răcită brusc în apă rece cu gheață și apoi scursă bine de tot. Trebuie să scăpăm de cât mai multă apă pentru a nu ni se dilua dressingul salatelor. Daca nu le scurgeți bine, veți obține niște salate fleșcăite, neapetisante și apoase. Am povestit despre asta în cadrul rețetei de salată de dovlecei – vezi aici.
Dressingul acestei salate de fasole verde păstăi poate fi doar din maioneză sau un mix de maioneză cu iaurt, preferabil iaurt cremos (grecesc). Bineînțeles ca vorbesc despre maioneză de casă. La final pun 1-2 căței de usturoi zdrobiți și niște verdeață tocată dar să știți că merge bine și cu ceapă verde.
Maioneza clasică poate fi înlocuită cu una dietetică (fără ulei) – vezi aici rețeta.
Vă dau cantitățile pentru 4 porții de fasole verde cu maioneză sau iaurt și usturoi.
- 350 g fasole verde păstăi (late sau fideluță, verzi sau galbene)
- 1-2 căței de usturoi
- 2 linguri de iaurt grecesc cremos (cu 10% grăsime)
- verdeață tocată - pătrunjel verde
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță de muștar
- sare
- 70 ml ulei de floarea soarelui
- puțină zeamă de lămâie
Cum se face rețeta de fasole verde cu maioneză sau iaurt și usturoi?
Cum se curăță și opăresc păstăile de fasole verde (tecile)?
Dacă folosim fasole păstăi din borcan (gata opărită) putem sări peste acest pas. Eu am și fasole verde pusă în apă cu sare (vezi aici rețeta).
Am găsit în piață niște păstăi de fasole grozav de fragede – fasole tip fideluță, zisă și „franțuzească”. Am spălat-o cu apă rece și am pus-o într-un castron.
De obicei se rup ambele capete ale păstăilor însă, în cazul de față, a fost suficient să îndepartez mici porțiuni dinspre codiță. Nu mă deranjează „mustățile” deoarece sunt fragede.
Am pus la fiert vreo 2 L de apă cu 3 lingurițe de sare. Când aceasta a început să clocotească, am pus la fiert fasolea verde. Ea nu trebuie să fiarbă în neștire pentru că se fleșcăie. În funcție de tipul păstăilor, fierberea poate dura 5-7 sau 9 minute. Cel mai bine este să testăm o păstaie și dacă e făcută… e OK! Fasolea verde nu trebuie să „scârțâie” în dinți! Ea trebuie să fie moale dar să opună un pic de rezistență când o mușcăm.
Mi-am pregătit un castron mare cu apă foarte rece + câteva cuburi de gheață. Am scos fasolea verde fiartă (cu o spumieră) direct în apa rece. Acest procedeu oprește procesul de fierbere, păstrează culoarea și textura legumelor.
După câteva minute am scurs bine păstăile și le-am lăsat vreo 10 minute într-o strecurătoare.
Am tăiat păstăile de fasole în bucățele potrivite (de 3-4 cm).
Puteți prezenta păstăile de fasole și întregi, acoperite doar cu un strat de maioneză aromată cu usturoi – vezi aici cum am făcut.
Cum se face dressingul cu sau fără iaurt pentru salata de fasole verde cu maioneză?
Am preparat o maioneză rapidă, la minut, din 1 galbenuș, 1 linguriță de muștar și 70 ml de ulei de floare (vezi aici cum se face). La final am asezonat-o cu sare și am picurat în ea câțiva stropi de zeamă de lămâie (după gust). Din ea am folosit 2 linguri (vă ies cam 3).
Am pregătit și usturoiul și verdeața. Am ales un castron potrivit în care am pus fasolea verde, 2 linguri de maioneză și 2 de iaurt. Puteți pune 3 de maioneză și doar una de iaurt. Am adăgat și usturoiul zdrobit și pătrunjelul verde tocat.
Am amestecat delicat, ca să nu sfărâm păstăile fragede de fasole.
Această fasole verde cu maioneză se ține la frigider (în recipient închis) măcar 2-3 ore, ca să aibă timp să se împrietenească aromele.
Servire fasole verde cu maioneză sau iaurt și usturoi
Înainte de servire, salata de fasole verde cu maioneză se mută într-un castron mai frumos și poate fi prezentată pe masă. Eu am tocat niște pătrunjel verde pe care l-am presărat deasupra.
Fasolea verde cu maioneză se servește cu felii de păine proaspătă sau prăjită. Mie îmi place să mănănc și roșii cu ea. Păstăile sunt fragede iar dressingul este foarte plăcut aromat.
Tot cu fasole verde păstăi fac și o ciorbă delicioasă cu roșii și usturoi – vezi aici.
Așa cum v-am promis în introducere, vă las aici alte rețete cu maioneză.
- salata in straturi cu pui – vezi aici
- salata de conopida cu maioneza si iaurt – vezi aici
- salata de ciuperci – vezi aici
- salata de pui cu ciuperci – vezi aici
- salata de cartofi cu maioneza – vezi aici
- salata de peste cu maioneza – vezi aici
- salata de oua cu maioneza – vezi aici
[…] Puteți încerca si o delicioasă salata de fasole verde cu maioneza – vezi aici. […]
[…] Puteți încerca si varianta cu păstăile de fasole tăiate (cu iaurt și maioneză) – vezi aici. […]
De vara. foarte bun
[…] Fasole verde cu maioneză sau iaurt și usturoi […]
[…] Va recomand si o salata delicioasa din fasole pastai cu maioneza, iaurt si usturoi – vezi aici. […]
[…] Sau salată de fasole cu maioneză și usturoi – vezi aici. […]
[…] Cu aceasta fasole pastai la borcan puteti prepara o delicioasa salata cu iaurt, maioneza si usturoi – reteta aici. […]
Foarte buna!