Ghiveci de legume reteta de tocana de legume de post. O mancare de legume cu sos de rosii, dovlecei, vinete, conopida, ardei, fasole pastai, ceapa, morcovi, praz si multe altele. Cum se face ghiveciul de legume? In ce ordine se pun legumele la gatit astfel incat sa-si pastreze culoarea frumoasa si textura?
Fac des ghiveci de legume in timpul verii. Iarna mai putin pentru ca paleta de vegetale este mai restransa. Dar vara… cand pietele sunt pline de legume proaspete, aromate si gustoase, este o placere sa le combin in acest fel: tocana de legume. Il mancam si gol, ca fel de post (vegetarian) dar si pe post de garnitura langa chiftele, carnuri la gratar sau fripturi la cuptor.
V-am aratat anul trecut cum fac ghiveciul calugaresc la cuptor, dupa reteta regretatului Radu Anton Roman. Foarte gustos!!
Dar si lecso – mancare ungureasca de ardei cu ceapa si usturoi. O nebunie!
Ce legume se pun la ghiveci?
Tocana de legume este foarte sanatoasa si ieftina, mai ales cand legumele sunt in sezon. Nu recomand sa faceti acest ghiveci iarna cand vinetele sunt 15 lei kilogramul… In plus, nu este obligatoriu sa puneti toate ingredientele mentionate de mine ci sa adaptati aceasta reteta de ghiveci la ceea ce aveti la indemana. Nu-i bai daca nu aveti conopida sau dovlecei… nici eu nu am avut in casa fasole pastai si n-am pus-o.
Este important sa tineti cont de fragezimea si timpul de gatire al fiecarei legume si sa le puneti in cratita incepand cu cele care fierb mai greu (morcov, cartof, ardei etc) terminand cu cele mai fragede. Astfel nu veti obtine un terci ci o mancare apetisanta, frumos colorata, in care puteti recunoaste fiecare leguma in parte si puteti sa-i savurati gustul, aroma si textura.
Nu va pot da cantitati exacte dar va avertizez ca punand cate un pic din fiecare veti obtine o oala destul de mare de ghiveci de legume. El este gustos si a doua zi, rece dar si reincalzit. Parca e chiar mai bun daca sta o zi!
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 3 cepe verzi sau 2 cepe vechi
- 1 fir de praz
- 4 catei de usturoi
- 2 ardei (albi, rosii, kapia)
- 1 vanata mica
- 1 dovlecel mic
- 1 morcov
- 1 - 3 cartofi
- cateva buchetele de conopida
- o mana de pastai de fasole
- 6-8 rosii zemoase sau 700 ml suc de rosii
- o bucata mica de varza alba sau rosie
- o mana de verdeata tocata (marar si patrunjel verde)
- sare, piper
- cimbru uscat sau 1 foaie de dafin
Cum se face ghiveci de legume reteta de de tocana de legume de post?
Pregatirea legumelor pentru tocana
Am spalat legumele si le-am scurs. Am decojit dovlecelul si l-am despicat pe lung. I-am scos cu lingurita miezul moale cu seminte (asta daca e cazul). L-am taiat in felii semicirculare. Vinata am taiat-o pe lung in sferturi si apoi in felii (cu coaja pe ea). Am sarat usor feliile de vanata si le-am lasat 10 minute deoparte intr-o strecuratoare.
Morcovul decojit l-am taiat in bastonase. Varza am taiat-o fideluta. Ceapa verde am taiat-o marunt, la fel si usturoiul. Cartoful in cubulete de cca 2 cm, prazul in rondele si ardeii in felii sau cuburi.
Vedeti mai sus cum le-am sortat pe categorii, in functie de ordinea in care urmeaza sa le pun: ceapa verde, usturoiul si partea mai verde de la praz, dovleceii separat, vinetele la fel, cartofii cubulete cu ardeiul alb (care se gateste mai greu) si ardeiul rosu (mai fraged) impreuna cu prazul alb. Cam asa arata toate. Manopera multa la ghiveciul acesta…
Cum se decojesc rosii prin oparire?
Am pus la fiert apa intr-o craticioara. Am crestat rosiile crude in X cu un cutitas, doar la suprafata. Le-am cufundat 20 de secunde in apa clocotita si le-am scos intr-o strecuratoare. In cateva minute le-am decojit cu usurinta, apoi le-am bagat in blender si le-am transformat in suc proaspat de rosii.
Vinete si dovlecei prajiti pentru un ghiveci gustos
Bineinteles ca nu m-am tinut de nicio reteta clasica de ghiveci pentru ca toate cam fierbeau legumele la gramada. Am vrut sa aduc o nota deosebita acestei mancari prin prajirea vinetelor si a dovleceilor inainte de a ma apuca de treaba. Sunt mare iubitoare de vinete si dovlecei insa nu fierti, inabusiti. Veti vedea cat de faini sunt dupa prajire!
Am ales o tigaie larga si adanca (in care urma sa fac ghiveciul) si am incins uleiul in ea. Am stors usor vinetele sarate in palme ca sa scap de apa din ele si le-am prajit la foc iute pe ambele parti. Ce faine sunt!! Am scos vinetele intr-un castron mic si in locul lor am pus la prajit dovleceii si partea mai alba din praz. Reactia Maillard (de caramelizare) da un plus de savoare acestor legume! Am scos si dovleceii si prazul in acelasi castron cu vinetele si le-am lasat deoparte pe toate. Ele vor intra ultimele in ghiveci si vor ramane crocante si faine.
In ce ordine punem legumele la ghiveci?
In aceeasi tigaie am mai pus un pic de ulei deoarece vinetele si dovleceii l-au cam absorbit pe primul. Nu fiti zgarciti cu uleiul pentru ca el da gust si savoare acestui fel (ca si la zacusca de altfel). Am inceput cu calirea cepei, usturoiului si a cozilor de praz. Un praf de sare si foc mic. Cand ceapa a devenit sticloasa am adaugat si morcovul. Am pus un capac si am lasat totul vreo 5 minute la foc mic.
Dupa morcovi au urmat cartofii si ardeiul alb. Acum am pus si piperul si cimbrul uscat. Mie nu-mi place ghiveciul cu dafin. Cimbrul merge de minune cu usturoiul si cu toate legumele de aici. Am mai pus si niste sare si o cescuta de apa (150 ml) ca sa aiba cartofii in ce sa fiarba.
Am pus iar capacul si am inabusit totul 5 minute. Cand cartofii au fost fierti pe jumatate am venit si cu varza rosie si am lasat-o si pe ea 5 minute. In final am pus buchetelele de conopida si ardeiul rosu. Daca aveti fasole pastai acum ar fi momentul sa o puneti (taiata in bucati potrivite). Acestea se gatesc foarte repede. Am turnat tot acum si sosul de rosii si am descoperit tigaia.
Din acest moment nu mai dureaza mult. Trebuie ca sucul de rosii sa dea niste clocote si sa scada un pic. La mine a durat cam 10 minute la foc mic-mediu. Il scadeti cat doriti. Mie nu-mi place foarte zemos dar puteti sa-l mai lungiti cu niste apa daca vi se pare ca a scazut prea mult.
Am pus si vinetele si dovleceii prajiti si am amestecat cu grija sa nu-i zdrobesc. Am stins focul de sub tigaie. Am tocat o mana de verdeata si am zdrobit alti 2 catei de usturoi (optional). Lumea nu prea pune usturoi la final in ghiveci dar mie imi place enorm si va sfatuiesc sa incercati.
Servire ghiveci de legume
Am aranjat ghiveciul de legume pe un platou si l-am prezentat la masa. Cu felii de paine proaspata merge grozav! Unii fac mamaliga.
Va spun cu mana pe inima ca e cel mai bun ghiveci de legume! parfumat, colorat, gustos…
Fiecare leguma isi spune povestea ei. Conopida e al dente, vanata e rumena, morcovul are textura, dovlecelul si prazul prajit sunt grozave! Verdeata si usturoiul de la final aduc o nota vesela de vara.
Tot de post este si mancarea de praz cu masline si rosii – vezi aici.
Sa incercati si voi aceasta reteta simpla de ghiveci de legume (sau tocana de legume)! Este grozava, simpla si ieftina.
Aici gasiti mai multe retete cu legume (vegetariene sau vegane)
Cum sunt mare amatoare de mancaruri pe baza de legume, cred ca ghiveciul este delicios. Deja am apa-n gura. Sigur voi face si eu, mai ales ca eram in lipsa de inspiratie la ce sa mai gatesc.
Draga Oana sunteti ,,Geniale ,, Va multumesc ptr. ca existati ,,
Cu drag! Te mai asteptam pe la noi 🙂
foarte bun arata super
Un deliciu de ghiveci. Mie intotdeauna mi-a placut ghiveciul, dar simteam ca lipseste ceva. Reteta asta e perfecta.
Am facut si eu. Insa am o nedumerire. La timpul de fierbere dat pt sfarsit imi ramane fasolea, conopida si ardeiul crude.
[…] deschideti un borcan si faceti o supa faina de rosii, un sos pentru pizza sau paste, o tocana de legume […]
[…] cum am povestit la ghiveciul calugaresc sau la cel simplu, ordinea in care asezam legumele si zarzavaturile in cratita este determinata de timpii lor de […]
L-am facut astazi. E minunata combinatia atator legume diferite, care n-as fi crezut ca merg impreuna.
Ma bucur ca ti-a placut 🙂 Sa va fie de bine!
[…] Aici gasiti si reteta de ghiveci taranesc gatit in oala, pe foc (nu la cuptor) […]
[…] sute de ani, fiind preluat tot de la turci. Fie el ghiveci calugaresc (manastiresc) copt la cuptor, ghiveci taranesc fiert in cratita sau ghiveci sarbesc cu […]
[…] Puteti folosi aceste vinete la un delicios ghiveci sarbesc cu orez sau la unul clasic. […]
Ghiveci de legume reteta de tocana de legume de post
Reteta perfecta ! Delicioasa, savuroasa ! Multumesc mult pentru asa rasfat !
Tocmai am terminat ghiveciul de legume prezentat de dvs.Totul a ieșit extraordinar iar în bucătărie miroase îmbietor.Felicitări!
Pofta buna!
E greu de inteles cum pot unii minca atitea legume cu mamaliga. Sau muraturi cu mamaliga. Cu siguranta nu au nici o tangenta cu gustul. Ce s-ar fi facut Romanii daca nu se descoprea America?
Majoritatea au impresia ca mamaliga e de la Burebista 🙂 De nu m-am chinuit sa le explic ce e cu anul 1492…
Mamaliga mancau si dacii si chiar romanii, care o denumeau ”pulmentum”, de unde provine denumirea de polenta de astazi, doar ca nu era din porumb, ci din mei si alte cereale. Descoperirea Americii nu a dus la inventarea mamaligii.
Da, stim asta dar românul când spune „mămăligă” se referă automat la cea din porumb. Exact ca atunci când spui piure… e clar că e de cartofi. Trebuie specificat dacă e un piure de țelină, morcovi sau de mere.
In lb germana polenta este malaiul din faina de porumb 🤷♀️
[…] Bineinteles ca puteti manca aceste chiftele din cartofi si simple. Ele sunt foarte bune si pe post de garnitura langa carnuri prajite sau tocanite, peste, langa mancaruri de legume (de ex. langa ciuperci cu smantana sau langa un ghiveci taranesc). […]
Super bun a iesit! Ma bucur ca am gasit reteta dvs! Recomand oricarui gurmand !!! 🙂
Multumesc
[…] 9. Ghiveci de legume / Reteta de tocana de legume de post […]
[…] Exact această tehnică o folosesc și la neaoșul ghiveci românesc de legume – rețeta aici. […]
[…] Ghiveci de legume reteta de tocana de legume de post Ghiveci de legume reteta de tocana de legume de post. O mancare de legume cu sos de rosii, dovlecei, […] […]
Ghiveciul de legume perfect!! E prima data cand il fac asa, i-am dus si mamei care tine post, asa fierbinte, aproape imediat dupa ce l-am terminat, si m-a sunat sa-mi zica ca e de nota 10! Multumesc, multumesc, multumesc!!
In ultima perioada carnea a fost prietena mea cea mai buna…mi sa luat de atata carne si chiar daca sunt barbat am pus mana pe telefon si am cautat o reteta cu ceva verdeturi. Am dat din intamplare peste aceasta pagina…am respectat indeaproape modul in care ati prezentat si voila…mi”a iesit o mancare super gustoasa si satioasa !
Ms frumos !
Darius
Să vă fie de bine! Vă mai așteptăm pe la noi 🙂
[…] Aici vedeti si reteta unui ghiveci multicolor de legume, gatit clasic. […]
Draga Oana,
Trebuie sa recunosc ca am fost sceptica la inceput. Nu sunt mare amatoare de ghiveciuri ca mi se pare a toate legumele fierb exagerat de mult si nu mai simti nimic.
Nu am facut de prea multe ori ghiveci de legume, pot numara pe degete probabil de cate ori. Reteta ta, pe langa faptul ca explica pas cu pas si iti arata imagini care sa te ajute, creeaza o mancare incredibil de gustoasa si aspectoasa. Multumesc mult pentru impartasire. Tocmai am mancat cel mai bun ghiveci de legume de pana acum. Mi-a luat aproape 4 ore sa il pregatesc… Dar sunt sigura ca odata cu experienta vine si rapiditatea. Acum ma duc sa vad ce retete ai mai postat. 🙂
[…] fel de bine puteti recicla orice ghiveci neaos de legume sau chiar o mancare de ardei tip lecso (vezi aici) sau una de ardei copti cu usturoi (vezi […]
Eu am adaugat si mazare….e fenomenal langa o felie de paine prajita….
Foarte buna reteta, am adaugat si niste telina taiata bucati pe langa morcov . Baietii mei au fost foarte incantati de gust si aspect , o simfonie de culori de toamna. De fiecare data cand vreau sa fac ceva nou sau ceva ce fac mai rar , ma uit pe „Savori urbane” si pot spune ca in proportie de 95% mi-au iesit si am fost foarte incantati de gust.
Imi place foarte mult acest site, retetele sunt scrise detaliat si fiecare reteta are povestea ei, de unde vine , cat e de veche si ma bucur sa aflu lucruri noi. Ma bucur ca am gasit acest site !
E delicios, l-am incercat, multumesc mult. 🙂
De altfel, de cate ori vreau sa gatesc ceva, caut intai sa vad daca aveti voi pe site reteta.
Pana acum am facut gasca umpluta cu gutui, prajitura cu piscoturi, l, frisca si lamaie, Verdens Beste, Gulasul, Cremsnitul….prietenul meu e fan 🙂 am facut reteta voastra de gogosi cu nepotica mea
Ma bucur ca v-am descoperit.
Nu mi-a venit să cred ce delicios este acest ghiveci! Mereu când caut o rețetă, mă uit întâi aici pe site. Mulțumesc că împărtășești aceste rețete cu noi 😊
A iesit senzational! Multumim de rețeta! Eu am adaugat si niste ciuperci spre final. Gust excelent.
[…] savoriurbane.com […]