Sos de rosii. Reteta de sos pentru pizza sau sos pentru paste. Sau pentru chiftele marinate. Cel mai rapid si gustos sos de pizza, dulce sau picant, cu usturoi si ierburi italiene. Avantajul este ca acest sos se poate prepara in cantitati mai mari si se poate pastra zile intregi la frigider. Asa il veti avea intotdeauna la indemana.
Sa nu aud de pizza cu ketchup! Nu se pune asa ceva pe pizza. Cel mai bine folositi rosii la conserva (intregi sau cuburi) sau rosii pasate (suc gros de rosii, nu pasta concentrata). Aceste conserve (sau cartoane) se gasesc in toate supermarketurile si sunt ieftine (2 – 3 lei). Eu am mereu cateva conserve de rosii si in camara.
Vara, in plin sezon de rosii, este evident ca folosesc rosii proaspete, bine coapte, aromate si dulci. Le tai cubulete si le folosesc la acest sos de rosii pentru pizza sau paste. Cateodata, vara, am sarit peste acest sos si am facut o pizza grozava cu carnati picanti, folosind direct felii de rosii asezate pe blat (reteta aici).
Din pacate nu orice tip de rosie se preteaza la asta, cu atat mai putin fadele si insipidele rosii de iarna, din supermarket.
Cum decojim rosiile?
Daca folositi rosii proaspete ar fi bine sa le crestati, opariti (20 secunde) in apa fierbinte si sa le decojiti. Coaja de rosie nu e prea faina intr-un asemenea sos.
Daca doriti un sos de rosii mai iute puteti adauga cateva felii sau fulgi uscati de ardei iute (chili, chipotle etc). Aciditatea (acreala) rosiilor se poate corecta cu putin zahar (cca. 5 g de zahar la 1 kg de rosii – adica o priza de zahar, o jumatate de lingurita). La acest sos de rosii eu adaug mereu putin otet balsamic. Otetul balsamic (nu cel ordinar) eleveaza intreaga compozitie, intensifica gustul si aroma rosiilor si ii da o savoare incredibila acestui sos. La fel si ceapa. Ceapa calita nu prea apare in retetele de sos de rosii dar va asigur ca ii confera acestuia un gust, o aroma si o consistenta deosebite.
Din anii ’90 m-a amuzat un videoclip Daft Punk – Revolution 909 in care este prezentata reteta asta de sos, preparata de o „mamma” italianca autentica. Videoclipul este la finalul retetei. Si ea pune ceapa in sosul de rosii!
- 400 g - o conserva de rosii cuburi sau intregi
- sau 500 g de rosii proaspete
- sau 500 ml suc gros de rosii (pasata)
- 1 ceapa mare tocata (optional dar recomandat)
- 3-4 catei de usturoi tocati
- 2 linguri de ulei de masline
- sare, busuioc uscat sau proaspat, oregano, cimbru, chimen (optional)
- ½ lingurita de zahar (pentru corectat aciditatea rosiilor)
- 1 lingurita de otet balsamic
- ardei iute proaspat sau fulgi uscati (optional)
Mod de preparare Sos de rosii pentru pizza sau pentru paste
Acest sos de rosii se prepara foarte usor. Am inceput cu ceapa si usturoiul pe care le-am decojit si tocat cubulete. Am ales o tigaie mai adanca in care am pus la incins cele 2 linguri de ulei de masline. In ea am asezat ceapa si usturoiul, le-am sarat si le-am amestecat bine, la foc mediu. Sarea ajuta la inmuierea cepei si a usturoiului prin extragerea apei din ele. Le-am calit pana au devenit sticolase si moi (nu rumene, nu arse) – cam 5-6 minute, si am amestecat ocazional ca sa nu se prinda.
Am stins continutul tigaii cu cuburile de rosii din conserva si am adaugat suplimentar 2 cani de apa (de fapt am clatit conserva cu apa). Am amestecat cu o paleta sosul de rosii si i-am adaugat zaharul si otetul balsamic (o lingurita). Acesta raspandeste in bucatarie o aroma foarte placuta!
Tot acum am si asezonat sosul de rosii cu ierburile aromatice: busuioc proaspat sau uscat, oregano si optional o jumatate de lingurita de chimen (mie imi place cu chimen). Am presarat si cativa fulgi de chili (sau feliute de ardei iute). Am gustat din el ca sa vad daca este suficient de sarat, dulce, acrisor sau iute. Era perfect!
Am acoperit partial tigaia cu un capac (pus pe intredeschis) si am lasat sosul de rosii la fiert cam 30 de minute, la foc mic de tot. Atentie, stropeste! Am amestecat ocazional in el si am verificat ca acesta sa nu scada excesiv si sa se prinda de tigaie. La inceput este fluid insa se ingroasa pe masura ce scade.
Servire si pastrare Sos de rosii pentru pizza sau pentru paste
Sosul de rosii pentru pizza sau paste este gata! Consistenta lui este cremoasa iar gustul…divin. Am verificat daca are suficienta sare – era OK. L-am lasat la racorit in tigaie si apoi l-am mutat in caserole sau borcane cu capac. Poate fi pastrat la frigider peste o saptamana (chiar doua). Pentru o textura mai fina puteti pasa acest sos (cu mixerul vertical sau la blender). Mie imi place asa cum e.
Acest sos de rosii aromat poate fi folosit cu succes la orice tip de pizza, la paste, la chiftele sau alte preparate din carne. Mai jos gasiti reteta rapida de aluat de pizza, reteta testata si laudata de foarte multi cititori.
A fost greu? Nu :). Sunt convinsa ca veti fi cuceriti de acest sos simplu si gustos. Este foarte bun si pe paine prajita, ca gustare de post.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de sosuri si dressinguri:
[…] reteta se poate face foarte repede daca avem deja sosul de rosii preparat (si pastrat in frigider). 5 from 1 reviews Paste cu sos de rosii si chiftelute […]
[…] – sos pentru rasol de vita sau carne fiarta de gaina, cocos. Facem si sos de castraveti sau de rosii dar acesta este acum de sezon. Acest sos de visine este un sos acrisor, cunoscut mai ales in […]
Citesc reteta si imi plutesc deja aromele pe la nas. Dar ce inseamna 2 cani de apă in ml?
[…] Va recomandam un sos de rosii pentru pizza sau paste, de casa. […]
[…] http://savoriurbane.com/sos-de-rosii-pentru-pizza-sau-pentru-paste/ […]
[…] Sosul cu care ungeti pizza poate fi un ketchup de casa (reteta aici) sau un sos de rosii pentru paste sau pizza (reteta aici). […]
Cratita e bestiala ,numai buna de pozat !!! 😀
Stai linistita ca 90% nu au inteles asta si mereu se gasesc sa comenteze pe FB despre tigaita de la strabunica-mea.
Am facut cu chiftele. S-a lins si ultima picatura.
[…] la Laura – cu busuioc la Violeta – aromat cu multe ierburi la Oana – un sos de rosii elegant […]
Buna…clar sunt cucerita de acest sos,l-am incercat acum si a iesit grozav.o sa mai fac o portie dar picant de data asta.mult succes in continuare
Ne bucuram sa auzim asta 🙂 Te mai asteptam cu impresii!
Sunteti minunate ❤❤..apelez mereu la voi cand vreau sa gatesc ceva ..tot ce am gatit de pe site-ul vostru a iesit foarte gustos si nu a ramas nimic ;))…incerc azi sosul de rosii ca am primit de la mama rosi de gradina si abia astept sa gust…va imbratisez ..sa aveti spor la gatit :*.
[…] carne), ierburi aromate dupa gust. pana si sosul care le acompaniaza este lasat la libera alegere: sos de rosii, smantana infierbantat sau racoritoare, scoasa din […]
[…] Reteta acestui sos de rosii este descrisa aici. Este un sos de casa, aromat, parfumat, cu ceapa si usturoi si ierburi italiene. Este bine sa-l aveti facut inainte dar, daca va hotarati sa-l faceti acum, nu e nicio problema – timpul de preparare de 30 de minute indicat mai sus va este suficient si pentru sos. Incepeti cu el si pana fierbe aveti timp sa va ocupati de snitele. Click pe poza pentru reteta de sos de rosii. Tot acum se pune si apa la fiert pentru paste (are nevoie de 20 de minute ca sa ajunga in regim de fierbere). […]
Wow! Ce sos mi-a iesit! Am respectat toate indicatiile tale, si chimenul pt ca ajuta la digestie, dar si la plus de gust! Super bun! Il fac a 2a oara! Grazie! 😉 Am primit toate laudele! Ti le intorc!
A iesit foarte bun sosul. Am respectat exact pasii si cantitatile. O sa salvez reteta. Multumesc!
Buna ziua.acest sos il pot conserva pentru al folosi iarna?Si daca da cum?multumesc
se poate pastra si la congelator in borcanele?
multumesc
sigur ca da! doar ca mai bine il puneti in cutii de plastic sau in pungi rezistente.