Tocanita de porc – pörkölt

35

Tocanita de porc porkolt (1)Tocanita de porc – pörkölt (porkolt). Un fel de tocana – friptura scazuta ungureasca, din carne de porc. Bucataria maghiara distinge intre trei tipuri de preparare a carnii, oarecum asemanatoare cu tocana noastra. Se pleaca de la carne taiata cubulete medii si acest pörkölt de fapt se caracterizeaza prin faptul ca inainte de toate carnea se prajeste bine intr-un pic de untura, pe toate partile.

Nu necesita multa untura pentru ca se face din carne mai grasa, pentru lucru, care lasa si ea grasime suficienta. Procedeul nu este foarte dificil, doar trebuie supravegheata carnea pentru a nu se prinde de oala. Paprika (boiaua de ardei) si chimenul nu pot lipsi dintre condimente. Tocanita de porc pörkölt se prepara un pic altfel fata de un papricas sau de un gulas, in sensul ca lichidul nu se adauga tot deodata ci treptat, in mai multe transe.

Practic, bucatile de carne de porc se prajesc si se sting repetat cu cate 100 ml de apa, asteptand ca aceasta sa se evapore. E un fel de friptura scazuta, foarte frageda si aromata.

Am facut ceva similar cu felii de ceafa de porc (tot prajite si inabusite la tigaie, cu usturoi) – vezi aici.

cea mai buna ceafa la tigaie cu usturoi reteta

Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 6 portii de porkolt.

5.0 from 7 reviews
Tocanita de porc - pörkölt
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 6
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg carne de lucru (pulpa cu grasime, spata)
  • 1 lingura untura
  • 1 lingurita chimen
  • 1-2 cepe rosii
  • 1-2 cepe obisnuite
  • 5-6 catei de usturoi
  • sare, piper negru
  • 100 ml bulion/pasta de rosii
  • 4-5 lingurite de paprica (boia de ardei dulce sau iute)
  • circa 1 l apa
  • 3-4 fire de frunze de patrunjel

Mod de preparare Tocanita de porc – porkolt

Alegeti o oala incapatoare cu suprafata antiaderenta in care sa topiti o lingura de untura. Se adauga chimenul boabe si se amesteca bine de tot pe foc pana cand chimenul incepe sa salte si se simte bine aroma. In tigaie se adauga carnea taiata cuburi si se amesteca bine de la inceput, pentru a nu se prinde. Se sareaza si se pipereaza. Ulterior va fi mult mai usor pentru ca va lasa suficienta grasime ca sa nu se prinda, dar la inceput trebuie atentie. Se prajeste bine pana carnea devine rumena pe toate partile.

Cand s-a rumenit carnea si deja incepe sa se prinda de oala, se adauga circa 100 ml apa.  Se lasa sa fiarba sub capac, la foc mediu, sub supraveghere. Cand sfaraie se mai pun 100 ml apa si din nou se lasa la fiert. Se mai repeta procedura de doua ori.

Intre timp se pregateste ceapa, care se curata, se spala si se rade pe razatoarea mare. Se curata si se toaca si usturoiul. Dupa ce din nou s-a evaporat apa de pe carne se adauga si ceapa rasa impreuna cu usturoiul. Se lasa din nou la scazut, fara apa si se amesteca continuu.

Din nou se repeta de vreo 2-3 ori procedura de adaugare a cate 100 ml apa. Deja carnea trebuie sa dea semne ca ar fi aproape gata.  Se incearca cu o furculita daca bucatile de carne sunt moi si patrunse. Acesta este momentul in care se adauga si pasta de rosii (sau bulionul). Din nou se mai lasa la fiert pana sfaraie. In final, cand carnea e gata, se adauga paprica si ultimii 100 ml apa. Acum mare atentie, boiaua prajita sau arsa se innegreste si devine amara, asa ca trebuie amestecat bine de tot, practic se mai da un clocot bun.

Imi pare extrem de rau ca nu pot posta din aromele pe care le am in bucatarie…

Desi pare ca e mult de lucru, nu aveti altceva de facut decat sa fiti pe faza si sa amestecati des mancarea si sa adaugati cate 100 de ml de apa din cand in cand.

Garnituri pentru Tocanita de porc – porkolt

In timp ce fierbe tocanita de porc aveti timp sa faceti garnitura, la alegere: galuste de faina, cartofi natur cu unt, cuscus tarhane sau paste simple fierte.

Servire tocanita de porc – porkolt

Tocanita de porc se serveste presarata cu patrunjel proaspat tocat, alaturi de garnitura aleasa. Este delicioasa! O mancare consistenta si gustoasa, devenita traditionala si in Ardeal.

Tocanita de porc porkolt (2) Tocanita de porc porkolt (3)

Bucatele fragede de carne de porc, aromate cu boia, ceapa si usturoi – aceasta este tocanita de porc ungureasca numita pörkölt. Un clasic al bucatariei maghiare.

Dn piept de porc se poate face pörkölt cu usturoi! – reteta aici.

Piept de porc cu usturoi la tigaie - rețeta de friptură scăzută savori urbane

Am facut recent si o friptura scazuta (inabusita) de ceafa de porc (bucata intreaga) la oala sub presiune – vezi aici.

Friptură înăbușită de porc cu usturoi și ceapă la cuptor sau la oală sub presiune savori urbane

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete cu carne de porc:

Friptura de Turda cu varza rosie calita (1)

35 COMENTARII

  1. Buna fetelor, vreau sa va multumesc pentru tot efortul depus pentru a impartii cu noi aceste retete. Eu sunt incepatoare in bucatarie si ma bucur ca v-am gasit, aveti niste retete minunate. As vrea sa fac aceasta reteta, dar la noi in familie nu se mananca porc, cu ce alta carne as putea-o inlocui? Multumesc

  2. Salut Diana, am facut reteta aceasta de tocanita cu pulpa de porcm exact cum ai spus tu. Dar desi am respectat cu strictete toti pasii cu cei 100 ml de apa pusi de multe ori si am procedat cu ai spus tu, carnea a iesit tare-tare si a trebuit sa o pun mai apoi in oala sub presiune ca sa o salvez. Cred ca am gresit cand am prajit carnea. Tu ai scris: „In tigaie se adauga carnea taiata cuburi si se amesteca bine de la inceput, pentru a nu se prinde. Se sareaza si se pipereaza.” Deci am pus carnea in tigaie si dupa foarte putin timp am adaugat sare si piper, asa ca ea s-a albit si a lasat apa, si am scos-o cand s-a rumenit,practic si cand apa din ea a secat. Ma gandesc ca asta a intarit-o. Te rog frumos, mai spune-mi o data foarte clar, cand se pun sarea si piperul? Nu e mai sigur sa le pun dupa prajire? Multumesc frumos.

    • Conteaza si calitatea carnii… nu o data am patit ca si tine. Am nimerit o carne tare care nu s-a putut mesteca. In general, pulpa de porc din magazine este ceva mai frageda. Crede-ma ca in acest caz sarea si piperul nu au controbuit prea mult la taria ei.

  3. Da , cu această tocanita am dat pe spate musafirii mei , familiarizati unii dintre ei cu mâncarea ungurească inca din copilarie . Am avut si csipetke alaturi (o bunatate) , salata de castraveti murati , paine cu cartofi si daca tot am facut lecso pentru vegetarieni , am pus si doua linguri in farfurie . Rezultatul ? S-a ras totul din farfurie , unii musafiri au mai cerut o portie . Una peste alta , merita infruntata caldura din bucatarie (sigur aveam peste 40) si timpul nu e deloc pierdut , am obtinut o carnita frageda invelita intr-un sos fantastic de chimen , paprika si ceapa . Un pont pt. Odeta . Nu conteaza numai carnea , conteaza si cratita in care se gateste preparatul . Daca suprafata este mai mare , ori se mareste volumul de apa , ori se fac mai multe reprize cu cei 100 ml de apa (asa am facut eu) .Mi-am dat seama ca daca nu fac asta , carnea nu va fi facuta, iar bulion am adaugat numai cand am fost sigur ca e aproape gata carnea . Multumesc „savorilor” pt. inca o reteta de nota 10 .

    • Cred ca a fost un festin 🙂 Normal ca evaporarea depinde de suprafata (si la gem si dulceata atentionez lumea cu privire la acest aspect). Ma bucur ca tot ceea ce ai gatit a fost pe gustul prietenilor tai 🙂

  4. […] Am stins totul cu cca. 100 ml de vin alb (sau apa). Am asteptat sa se evapore alcoolul apoi am pus 100 ml de apa calda si am acoperit oala cu capacul din dotare. Carnea trebuie sa se inabuse sub capac, la foc mediu spre mic. Treaba asta dureaza cam 40 de minute si trebuie adaugata apa cam la 10 minute (tot cate 100 ml), pe masura ce ea se evapora. Exact ca la pörkölt – reteta pörkölt-ului o gasiti aici. […]

  5. Fetelor , am facut tocana dupa reteta voastra si insfarsiiiit dupa muuulte alte incercari cu retete sau fara am gasit tocanita ideala , aia de te lingi pe degete si te uiti cu teama la cel de langa tine , sa nu cumva sa manance mai mult decat tine 😀 e atat de simplu de facut si e delicioasaaa ! Multumesc ❤!

  6. O bunatate! Am avut putine emotii, mai ales ca am o plita electrica cu care inca nu m-am obisnuit. Dar a iesit o tocanita nemaipomenita! Multumim pentru retete!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.