Mancare de varza dulce cu carne de porc reteta ardeleneasca. Varza calita cu bucati de porc slabe si mai grase, gatita cu untura si chimen. Mancare de varza dulce cu carne. O bunatate de mancare de varza pentru iarna, facuta dupa taierea porcului.
Tare imi place aceasta mancare de varza cu carne! Mama o face destul de des, bunica si strabunica o faceau (la Sibiu). E o reteta veche ardeleneasca, transmisa din generatie in generatie. Este un fel consistent de iarna care te incalzeste si te hraneste ca lumea. Se face cu varza dulce si in special cu carne proaspata de porc, imediat dupa taierea acestuia.
In bunul stil ardelenesc condimentele acestei verze calite cu carne sunt sarea, piperul, chimenul si cimbrul. Nu are suc de rosii. De fapt nu se pune niciun fel de lichid deoarece varza isi lasa propria apa si formeaza sosul. Practic este vorba despre o friptura scazuta, rumena peste care se pune si varza.
Tot in Ardeal facem si celebrul toroș cu varza acra (murata) – reteta aici.
Savoarea deosebita o da atat carnea de porc cat si untura de casa cu care se gateste. Aici gasiti reteta unturii si a jumarilor de casa.
In general se pun bucatele (cazaturi) ramase de la fasonat – pulpa, spata si neaparat fasii mai grase de piept de porc (burta) – gen kaiser – adica in dungi. Si niste coaste faine (crude) se potrivesc bine la mancare aceasta.
Nu exista cantitati fixe pentru acest fel insa la 1 kg de carne se pun cam 1,5 kg varza (care scade). Nu mancam varza goala cu bucati razlete de carne.. Eu va dau reteta pentru 8-10 portii de mancare de varza cu carne de porc pe care o puteti reincalzi cu usurinta si in urmatoarele 2-3 zile.
- 1 kg carne de porc (pulpa, coaste, piept mai gras)
- 1,5 kg varza dulce, proaspata
- 2-3 cepe
- 1 lingura de untura sau 2 linguri de ulei
- sare, piper
- 1 lingurita cu varf de chimen
- 1 varf de cutit de cimbru uscat
- optional: 1 ardei rosu taiat cubulete
- 100 ml de vin alb (optional)
- paine proaspata
- smantana
Cum se face mancare de varza cu carne de porc reteta ardeleneasca?
Mai intai am pregatit carnea. Am avut niste pulpa de porc pe care am taiat-o in bucatele mai mari. Puteti cumpara direct carne de lucru.
Mi-am adus aminte ca am si niste felii faine de piept de porc in congelator… le-am scos repede ca sa se dezghete. Am tocat si cepele.
Am scos oala grea de fonta cu capac si am pus untura la incins, fara sa fumege. In ea am prajit carnea (pulpa si pieptul taiat fasii), la foc iute. Bucatelele de carne trebuie sa se rumeneasca, nu sa lase apa si sa faca clabuci. Le-am intors mereu cu spatula astfel incat sa se rumeneasca pe toate partile.
Am asezonat totul cu sare, piper si o jumatate de lingurita de chimen (restul vine mai incolo). Am adaugat in oala si ceapa tocata. Am calit totul vreo 2 minute.
Am stins totul cu cca. 100 ml de vin alb (sau apa). Am asteptat sa se evapore alcoolul apoi am pus 100 ml de apa calda si am acoperit oala cu capacul din dotare. Carnea trebuie sa se inabuse sub capac, la foc mediu spre mic. Treaba asta dureaza cam 40 de minute si trebuie adaugata apa cam la 10 minute (tot cate 100 ml), pe masura ce ea se evapora. Exact ca la pörkölt – reteta pörkölt-ului o gasiti aici.
Cum se pregateste varza dulce pentru calit?
Intre timp m-am ocupat de varza. Am taiat-o mai intai in sferturi si apoi in fasii nu foarte subtiri.
Am pus varza tocata intr-un castron incapator si am sarat-o lejer. Apoi am frecat-o usor cu mainile ca sa se inmoaie un pic.
Bucatile de carne sunt deja aproape facute (le-am testat cu furculita). Au si sos destul in jur.
Am pus varza taiata peste ele. Am adaugat si un ardei rosu tocat (kapia) pentru gust si culoare.
Am amestecat totul bine si am pus restul de chimen precum si un varf de cutit de cimbru uscat.
Am pus din nou capacul pe oala si am calit varza fara sa mai adaug lichid! Ea va lasa apa destula. Etapa aceasta dureaza cca. 20 de minute. Am mai amestecat ocazional ca nu cumva sa se prinda si sa se arda.
Nu va pot povesti ce bine miroase in bucatarie!! Am stins focul de sub oala si gata. Noua ne place cu sos mai mult dar puteti sa o scadeti si complet prin fierberea ei inca vreo 5 minute fara capac, la foc mai iute.
Servire Mancare de varza cu carne de porc reteta ardeleneasca
In amintirea strabunicii Buia din Sibiu am vrut sa servesc aceasta mancare de varza cu carne de porc intr-o strachina metalica veche, care i-a apartinut. Are peste 80 de ani tigaita asta. Asa, ciobita cum e, imi este extrem de draga 🙂
Nu va pot povesti cat de fragede sunt bucatelele de carne si cat de gustoasa e varza asta calita! De vis! Nu mai lipseste decat o paine faina de casa – reteta aici.
Vai ce buna e painea asta plimbata prin sosul din strachina!! Oooo! Batalia e mereu pe bucatelele mai grase de piept de porc 🙂 Se topesc in gura! Un vin alb (cel cu care am si gatit) merge perfect langa acest fel traditional de mancare.
O alta reteta faina este cea de varza calita la cuptor cu rosii, carne si afumatura (carnati, costita) – vezi aici.
Sau ciorba de varza cu carne de porc si ciolan afumat sau lucicos (lucskos kaposzta) – vezi aici cum se face.
Daca sunteti amatori de varza calita atunci cu siguranta veti fi incantati si de reteta de taietei cu varza – o gasiti aici.
Cam aceleasi carnuri le-am folosit la mancarea de cartofi cu coaste de porc – reteta aici.
Sper ca veti incerca aceasta reteta veche de mancare de varza cu carne de porc! Astept impresiile voastre 🙂
Minunata 🙂 Pe cand o reteta de lucskos?
Sa vedem cand ne-o fi pofta 🙂
Buuuun
Foarte bun. Mulțumesc pt reteta.
Cu drag 🙂
[…] ardeleneasca de varza calita si ca o veti incerca in curand. O reteta de varza acra (murata) calita gasiti aici si pe blogul Retete ca la […]
Am facut dupa aceasta reteta si a iesit foarte buna. Multumesc!
FFFFF bun. Am pus si vreo tree rosii la sfârsit. Super. Multumesc de la Los Angeles!
ok
Acum pregătesc dar inca nu am gustat,sper sa iasă bună.
Tot în județul Sibiu 🤗
Am reusit,trebuie doar sa gust
Arata foarte bine
Multumesc!🤗😗