Aluat pentru pizza – reteta lui Gennaro Contaldo (vezi video la final). Un blat de pizza simplu, ca la carte, dupa o reteta italiana autentica prezentata de celebrul Chef Gennaro (unul dintre mentorii lui Jamie Oliver). Acest blat de pizza se prepara foarte rapid iar rezultatul e grozav!
Bineinteles ca pizza va fi cu blat subtire si crocant, nu „paine pufoasa” cum gresit cred unii. Pizza trebuie sa fie orice altceva decat pufoasa. Cea mai gustoasa pizza este cea coapta pe vatra, pe piatra.
Am testat chiar azi aceasta reteta de aluat pentru pizza si ma declar foarte incantata de ea! Aici vedeti cum am facut clasica Pizza Margherita folosind acest aluat.
Reteta de fata este cea mai simpla. Contine doar faina, apa, drojdie si sare si se prepara in 5 minute. Bine, trebuie asteptat 2 ore pana dospeste aluatul… dar in timpul ala nu trebuie sa muncesti :).
Din ingredientele de mai jos ies 4 pizza a cate 30 cm diametru.
- 500 g faina tip 650
- 325 ml apa calduta
- 7 g drojdie uscata sau 25 g proaspata
- 10 g sare (adică 2% față de făină)
- 20 g faina pentru blatul de lucru
- 30 g gris pentru blatul de lucru
Mod de preparare aluat pentru pizza – reteta lui Gennaro Contaldo
Am masurat 325 ml apa calduta si i-am transferat intr-un castron. Am pus in ea drojdia uscata (sau cea proaspata) si am amestecat bine cu o lingurita. Intr-un castron incapator am pus cele 500 g de faina si lingurita de sare si le-am amestecat bine. Am turnat apa cu drojdia peste ele si am amestecat pana am obtinut un aluat.
Cum se framanta aluatul pentru pizza?
Am presarat blatul de lucru cu putina faina (max o lingura) si am rasturnat aluatul pe el. Mi-am curatat bine mainile de aluat si am inceput framantarea. I-am dat o forma de banda plata (asezata pe verticala) si am fixat cu palma stanga capatul lui (dinspre mine). Cu mana dreapta am inceput sa trag de capatul liber si sa-l impatur. Vedeti exact in video la min. 1:30. Am intors aluatul si am repetat operatiunea de 4 ori. Ajunge! Procedura aceasta se numeste „strech and fold” (intinde si impatura) si se foloseste in brutarie – mai ales la paine!
Portionare si modelare aluat pentru pizza
Cantarul de bucatarie este foarte util in fiecare zi si ne ajuta sa impartim acest aluat. Mai intai am cantarit intregul (850 g) si apoi l-am impartit in 4 bucati a cate 212 g fiecare.
Fiecare bucata de aluat am aplatizat-o cu podul palmei. I-am dat forma de disc (gros de 1 cm) si i-am adus marginile spre centru. In final am intors bila si am indesat si mai bine marginile sub ea. Etapa aceasta se numeste „shaping” (modelare).
Dospire aluat pentru pizza
Am ales o tava incapatoare si am presarat gris pe fundul ei. Am asezat cele 4 bile la distanta mare unele de altele. Vor creste!! Am acoperit tava cu un servet de bucatarie si am lasat-o 2 ore la dospit. Incredibil cat au putut creste! Vedeti ce basicute sunt la suprafata?
Topping si coacere pizza
Aici imaginatia fiecaruia este libera sa zburde. In principiu, blatul de pizza se intinde cu mana (nu cu sucitorul) si se transfera pe lopata cuptorului sau pe tava metalica in care va fi copt (se poate pune si hartie de copt). Eu am o piatra rotunda de la Jamie Oliver dar n-am lopata. Daca nu aveti asa ceva este buna si o tava metalica care nu se unge cu nimic. Uleiul de la fundul pizzei ar transforma-o in langos… Temperatura de coacere a unei pizza este foarte importanta si trebuie sa fie cea mai mare pe care o puteti obtine in cuptorul Dvs. Eu reusesc sa-l incing la 250 C. Introduc si piatra de pizza din buna vreme si o las si pe ea sa se incinga bine de tot inainte de a coace ceva pe ea.
Toppingul contine de obicei sos de rosii (special pentru pizza), felii de mezel (salam, sunca cruda sau fiarta, carnati), branzeturi (mozzarella, parmezan, Grana Padano, gorgonzola etc), legume (ciuperci champignon sau salbatice, masline, zucchini, anghinare, felii de rosii, vinete, ardei, spanac etc), oua sau peste (ton, sardine) si verdeturi aromatice – cel mai adesea busuioc proaspat. Sunt multe feluri de pizza…
Sosul cel mai folosit este cel din rosii cu usturoi si busuioc proaspat (reteta aici) sau passata simpla de rosii asezonata cu putina sare.
Cu acest aluat am preparat 4 pizza diferite:
- cu salam, ciuperci si masline – reteta aici
- Magherita (cu mozzarella si busuioc) – reteta aici
- quattro formaggi (cu parmezan, mozzarella, gorgonzola si gran bavarese)
- prosciutto funghi (cu sunca fiarta si crud-afumata si ciuperci)
Eu am incins piatra de pizza in cuptorul de acasa (la 250 C). Am ales o tava metalica si am presarat-o cu putin gris. Am intins cu mana o bila de aluat dospit si am uns-o cu sosul de rosii. Dupa asta mi-a picat fisa ca trebuia sa pun o hartie de copt in tava… la urmatoarele pizza asa am facut. Am presarat-o cu ce am vrut: parmezan ras apoi felii de ciuperci proaspete, felii de salam, felii de masline. Am taiat cateva felii de mozzarella si le-am imprastiat deasupra. La final am stropit totul cu putin ulei de masline si am rupt cateva frunzulite de busuioc. Pizza aceasta am copt-o in tava metalica (fara hartie de copt) asezata peste piatra incinsa. La urmatoarele am pus hartie de copt si a mers treaba mult mai bine.
Am deschis usa cuptorului incins si, cu grija, am glisat pizza de pe tava cu tot cu hartia de copt pe piatra incinsa. Am setat cronometrul la 7 minute (tot la 250 C) si gata…
Am tras cu usurinta pizza coapta (cu tot cu hartia de copt) pe un platou. I-am scos hartia de sub ea (cu o singura miscare) si gata!
Nu va pot povesti cat de grozav este acest aluat pentru pizza! Trebuie sa-l incercati!
O altă specialitate este pizza al tegamino (padellino) din Torino. Aceasta se coace în mici tigăițe și are un aluat foarte pufos și moale cu doar 1 g de drojdie! Rețeta aici.
Am mai incercat in trecut si un blat tare fain de pizza cu miere (reteta aici)
Diana are si ea reteta proprie de aluat de pizza
Iata-l pe celebrul Gennaro preparand acest aluat pentru pizza!
[…] tot m-am apucat sa testez reteta de aluat pentru pizza a lui Gennaro Contaldo am zis sa fac si sosul lui Jamie Oliver (caruia Gennaro i-a fost mentor). Si bine am […]
Buna seara tuturor,nu o să vă vină să credeți,am făcut acest sos de mai multe ori, așa să îi spun instinctiv,dar nu am știut nici o clipă că se numește..marinara, cum a fost posibil o sa mă întrebați.. acum câțiva ani,eram in bucătărie cu una din fetele mele, și o întreb, măi tată ce să punem in sosul ăsta de roșii.. Ana Maria,fata mea cea mare, zice fără să stea pe gânduri, usturoi,e fan usturoi,eu zic punem și puțin oregano,dar am constatat că nu mai avem, și ce credeți am găsit un plic de busuioc,îl aveam pentru paste, și uite așa am la inconfundabilul gust al sosului marinara..urez tuturor multă sănătate și succese în bucătărie,
[…] Hai ca un aluat pentru pizza bun de tot am gasit… (reteta aici). […]
Cum lui fii-miu ii place foarte mult pizza si i-am mai aratat si reteta, nu mai am loc de intors.:)
Avand in vedere ca aluatul de pizza isi are originea in lipiile antice (apa + faina) nu cred ca uleiul de masline este indispensabil in reteta. Poate ca ajung si 5 g de drojdie (in loc de 7). Oricum, am testat reteta si am fost foarte incantata de ea. In plus, am incredere in Gennaro 🙂 Nu stiu pe placul carei „majoritati” crezi ca nu ar fi… Italieni sau romani? Ai nostri pun si oua in aluatul de pizza sau chiar praf de copt. Te doare capul.
Da,oua,lapte si alte minuni,sunt blasfemii 🙂 Eu am lucrat in multe pizzerii,in mai multe tari si de aia am avut curajul sa spun ca „majoritatii” le place o pizza nici tare crocanta ,ca si in multe regiuni din Italia,dar nici paine sau cozonac,ca si in Usa 🙂 Uleiul,pt mine este important ca sa pot lucra aluatul cu mana,fara sa am surprize si gaurele 🙂 Am incercat foarte multe retete si pana la urma am dezvolat una simpla,gustoasa si foarte importat: usor de intins cu mana . 🙂 Daca cineva e interesat de reteta mea,am sa o postez. In rest, numai stima si respect pentru voi,sunteti siteul meu preferat,mai ales cand fac ceva dulce 😉 Multa,multa putere de munca si mult succes! 🙂
Intr-adevar, un aluat de pizza super, pentru o pizza cu adevarat reusita. Cu multumire pentru aceasta reteta si spor la treaba in continuare!
[…] a testat recent reteta de pizza a lui Chef Gennaro Contaldo (mentorul lui Jamie Oliver) si a fost foarte incantata de […]
Mie nu mi-a crescut aluatul! Apa sa fi fost mai calduta decat calduta? Are importanta ca in loc sa frec la mana am pus aluatul la aparat? Apoi acoperit cu o carpa curata si l-am bagat in cuptorul neincalzit, m-am gandit ca acolo o fi o temperatura buna. L-am lasat 2 ore
drojdia a fost de vină
[…] Aluatul pentru aceasta pizza l-am facut dupa reteta lui Chef Gennaro Contaldo. […]
N ar fi rau sa vedem si reteta pizza luiCorn,care spune ca e buna si ca a incercat f multe retete pizza .ce ziceti?
vezi Paul Hollywood, unul dintre cei mai mari brutari ! drojdia uscata pur si simplu nu are nevoie sa stea la activat! plus, din cate stiu eu, tot de la el, sarea si drojdia se pun direct in faina, in parti diametral opuse, pt ca sarea nu lasa drojdia sa se activeze.
Eu recomand sa se puna drojdia uscata la activat 😉 Se oftica Paul? :))
Iese oricum. Aici am activat-o http://savoriurbane.com/aluat-de-pizza-cu-miere/
[…] si parmezanul. Mie imi place pizza cu blat subtire si crocant pe margini. Am descoperit recent o reteta faina de aluat de pizza, preparata chiar de un chef italian (Gennaro […]
[…] timp am mai testat un aluat grozav de pizza – dupa reteta lui Chef Gennaro Contaldo si un sos special de pizza dupa Jamie Oliver. Sunt grozave […]
[…] Bineinteles ca aluatul (blatul) acestei pizza este foarte important! Eu am testat 4 pizza diferite folosind aluatul lui Chef Gennaro Contaldo (mentorul lui Jamie Oliver). Am fost foarte incantata de aceasta reteta de aluat! […]
Este nemaipomenit blatul asta de pizza! Dar am o intrebare: cum as putea sa-l pastrez? As vrea sa-l fac dimineata si sa-l servim la pranz, sau seara….sau chiar si in alta zi. Multumesc!
Il poti infolia si il pastrezi la frigider, imediat dupa ce-l prepari. El va dospi lent la rece si va fi si mai gustos decat cel dospit la temperatura camerei.
Pot apărea consecințe dacă nu las blatul la dospit?
Cum sa nu-l lasi la dospit? Va iesi un blat dens si cauciucat.
[…] Aluatul de pizza folosit este cel preluat de la Gennaro Contaldo (mentorul lui Jamie Oliver) iar reteta lui o gasiti explicata pe larg aici. […]
Uau! Genaro chiar este fantastic! Imi amintesc ca l-am mai vazut la tv…..
Super blat ! Intradevar cu faina 650 ,e altceva…Voi incerca si blatul amabilului domn Corn.Cu siguranta va iesi la fel de bun.
Maxim de savoare ! Trebuie sa fac rost de piatra ……”filosofala” ? pentru copt !
Buna! Pentru a coace pizza pe piatra, folosesc ventilatie la cuptor? Acum am achizitionat piatra de copt de la Gorenje si abia astept sa o testez…
La pizza da, cu ventilatie o fac si eu.
Bun acest Gennaro
Foarte bun aluatul, pe gustul meu, insa am adaugat vreo 2 linguri de ulei de masline. Pofta buna!
Am facut pizza cu acest blat a iesit fenomenal.
Ma bucur sa aud asta 🙂
[…] și unt topit). Deci nu folosim un aluat clasic de pizza așa cum îl facem de obicei – vezi aici. Culoarea acestui aluat cu mălai este una galbenă-aurie, tipică acestui tip de Deep Dish Pizza. […]
Detin cartea „Doi italieni cu bun gust”,autori Antonio Carluccio si Gennaro Contaldo,iar la reteta de „La vera pizza napoletana” a lui Gennaro, pentru 500 g faina este specificata cantitatea de 10 g drojdie proaspata.Cred ca 25 g sunt prea mult..
Eu am luat cantitatile din video de la finalul retetei.
Am tot incercat diverse rețete de aluat pentru pizza… italianul tot italian rămâne, ca să mai spun cât de mult imi place de Gennaro, cred că mă pot uita toata ziua la filmulețe cu el si cu Jamie.
Am incercat ieri reteta (adevarul e ca imi ramasese de mult gandul la ea) si am fost de-a dreptul impresionata. Este geniala, rapida, delicioasa, s-a copt extraordinar… am devorat-o toata familia. In alta ordine de idei, este prima oara cand comentez si simt nevoia sa va multumesc pentru ceea ce faceti, pentru acest site din care ma inspir destul de des si stiu ca nu dau gres. Poze, explicatii mura-n gura, retete delicioase…este munca multa in spate si pentru asta va multumesc.
Tb framantat cum prezinta in clipul video sau se poate si cu mixerul? Influenteaza cu ceva rezultatul final? Multumesc!
Baga mixerul fara probleme!
Vă mulțumesc pentru rețeta de aluat pentru pizza . Supeeeer !!! Vă urmăresc cu mare interes și ador rețetele voastre !!!♥️😍😘😘😘
De cand am descoperit aceasta reteta nu mai fac alta pt blat de pizza. Si in combinatie cu sosul lui Jamie (pont preluat tot de la voi) iese o pizza perfecta!
„Cu mana dreapta am inceput sa trag de capatul liber si sa-l impatur.”
… sa-l impaturesc…
:))
Respect pentru retete!
Nu e greșit! Verbul „a împătura” se conjugă: eu împătur, tu împături etc https://www.conjugare.ro/romana/conjugarea-verbului-%C3%AEmp%C4%83tura
Varianta „a împături” se conjuga: eu împăturesc, tu împăturești etc https://www.conjugare.ro/romana/conjugarea-verbului-%C3%AEmp%C4%83turi
Se poate congela aluatul de pizza? Mulțumesc!
N-am incercat dar ar trebui sa se poate deoarece in comert exista pizza congelate.
Multumesc, foarte buna reteta.
[…] care să le fie de folos cititorilor care nu au provizii de făină sau drojdie și nu pot face un aluat clasic de pizza. Așa mi-a venit ideea de pizza pe mămăligă! De ce să nu încerc să fac un blat de pizza din […]
A iesit super! multumesc pentru reteta! demult cautam reteta perfecta pentru mine, adica una care sa-mi ofere blat de pizzerie ultra subtire dar pufos si suculent! esti o minunata! multumesc!
👌
Aluatul a ieșit perfect, mulțumesc pentru rețetă! Este subțire, elastic, cu alveole de creste. Este cel mai bun aluat de când m-am apucat de făcut pizza, as vrea sa trimit și o poza dar nu știu cum se procedează 🤗
GENIAL! Un aluat perfect ! Soțul a spus că nu mai comandăm niciodată. Noi locuim în Franța și în afară de Domino’s și Pizza Hut (very American, bleah!) și pizzeriile musulmanilor, mai sunt și tratorii italiene, dar cu toate că e delicioasă e destul de scumpă.
Foarte bun aluatul! Am surclasat pizerille din Timisoara astazi la cina! 😀 Mersi mult de reteta! Stiti, cumva, cum pot evita aparitia zonelor uscate pe aluatul lasat la dospit? (am pus doua prosopele de bucatarie peste) Multumesc!!
Mă bucur că v-a plăcut! Poți folosi folie alimentară de plastic cu care să acoperi tava cu aluat sau chiar o pungă mare în care să o bagi cu totul. Sau poti alege o cutie mare d eplastic cu capac în care sa dospesti bucatile de aluat.
Buna ziua, am o intrebare in legatura cu tava in care se face pizza. Am gasit pe internet tavi de piza rotunde perforate (cu gaurele) si neperforate si nu stiu pe care ar trebui sa o aleg. Inteleg ca cele perforate permit umezelii si sa evapore si astfel blatul este mai crocant. Ati incercat o asemenea tava? Oare timpul de coacere difera in cazul unei tavi perforate fata de cea neperforata? Multumesc.
da, sunt bune si tavile perforate
Buna. Am facut de cateva ori acest aluat, dar iese fff lipicios si greu de manevrat, se rupe ff repede si iese f subtire, iar la cuptor de usuca si iese f tare. Oare de ce, unde gresesc!? Am folosit doar drojdie proaspata. Multumesc
schimba faina! din ce spui imi dau seama ca nu are gluten suficient (proteine) si ca e umeda.
Multumesc
Mulțumim Oana pentru rețetele savuroase. Dar te-am prins! Undeva cred ca spuneai ca folosești în rețete cantități precise, măsurate în grame, nu în căni, linguri, etc. tocmai pentru a obține același rezultat de fiecare data. Aici ai măsurat sarea cu lingurița. Cei care au o ustensila de măsurare, care se livrează de exemplu cu o mașină de făcut pâine, ce are la un capăt un cilindru mic (o linguriță) și la celalalt capăt unul mare (o lingura) și au fost suficient de curioși încât sa cântărească sarea măsurată astfel, vor știi ca o linguriță are 5 grame și o lingură are 15g. Dar altfel, când sunt atâtea mărimi de lingurițe și în plus le poti pune și cu vârf… mai mare sau mai mic… Rezultatele vor fi diferite simțitor. Deci sare se pune cam 1% din cantitatea de faina. Ca la pâine. E suficient.
Multumim pentru atentionaer! Am corectat. Doar ca 2% se pune sare la paine si aluat de pizza. Asa procedeaza toti brutarii.
Da e genial aluatul…eu mai nou am descoperit faina spelt si e geniala pt acest tip de aluat ….
A si sa stiti ca merge congelat acest aluat fara probleme…
[…] Pe parcursul secolelor au aparut diverse sortimente de pizza: marinara, Margherita, napoletana, quattro formaggi, genovese, calzone etc. Unii considera ca exista doar doua feluri de pizza pure: marinara si Margherita. (sursa) Pizza italiana autentica nu este incarcata cu 100 de elemente, cum se practica pe la noi. Cei care au mancat vreodata pizza in Italia pot confirma acest lucru. Reteta italiana de aluat pentru pizza o gasiti aici. […]
[…] aici rețeta unui blat de pizza. Plus un mic secret din pizzeriile italienești: la faina din grau dur, cu continut mare de […]
Multumesc pentru reteta! De multa vreme incerc sa fac o pizza cu blat subtire, care sa fie atat de gustoasa! Nu-mi vine sa cred ca am reusit, spre surprinderea mea, chiar si cu faina de tip 000 pentru ca nu aveam altceva la indemana. E prima oara cand are alt gust, alta textura si nu mai pare ca e un blat ca din paine. Ce-i drept, e si prima data cand las aluatul sa creasca timp de 2 ore. Sanatate si la cat mai multe retete reusite! 🍀🌟
Foarte buna reteta,
[…] de pizza după rețeta celebrului chef italian Gennaro Contaldo (mentorul lui Jamie Oliver) – vezi aici. Pe scurt: am pus făina într-un castron, am creat o adâncitură în ea și am turnat apa […]
Foarte bun aluatul !