Varza calita reteta ardeleneasca din varza dulce, varza noua. Cum se face varza calita? O reteta simpla de garnitura din varza alba calita cu ceapa, sare, ulei, piper si chimen. Din ea facem si celebrii taietei cu varza, specialitatea ardeleneasca.
In Ardeal se mananca varza si cartofi multi, mai putin mamaliga. Varza calita ardeleneasca este foarte gustoasa si usor de preparat. Ea constituie o garnitura faina pe langa fripturi de porc, carnati fripti sau un fel de post de sine statator. Se face din varza alba dulce sau din varza noua de primavara.
La noi in casa varza dulce se caleste foarte simplu cu putina ceapa si musai cu chimen si mult piper. Aceasta varza calita sta si la baza celebrilor taietei cu varza ardelenesti – vezi aici reteta.
Varza noua este mult mai frageda decat cea pe care o gasim in timpul iernii si se gateste mult mai repede. In doar 5 – 7 minute mancarea de varza este gata! In Ardeal nu se pune suc de rosii sau bulion la varza calita simpla. Facem si mancare de varza cu rosii insa la cuptor (va las reteta la final).
Aici vedeti cum am facut placinte la tigaie umplute cu aceasta varza calita – o reteta extra gustoasa care e si de post.
Strabunica mea folosea un „jilau” – adica o razatoare mare din lemn prevazuta cu lame taioase reglabile. Avea un surub cu care fixa spatiul respectiv pentru a obtine felii mai groase sau mai subtiri. Pe el se dadea varza si iesea fideluta. Bineinteles ca puteti taia varza si cu un cutit bine ascutit.
Varza taiata se presara cu un pic de sare si se lasa cateva minute la inmuiat. Dupa asta se freaca usor in palme, fara a o strivi si a o nenoroci definitiv. Nu o stoarceti ca pe rufe pentru ca sucul verzei este cel in care aceasta se va inabusi si cali. La varza calita nu se pune apa decat in cazuri extreme – exista si verze foarte seci.
Daca aveti varza rosie va recomand sa urmati aceasta reteta.
Pentru aceasta reteta de varza calita am folosit o varza alba de 800 g. Ea scade mult in timpul gatirii asa ca rezulta cca. 4-5 portii de varza calita.
- 1 varza alba (noua)
- 1 ceapa medie tocata
- 2 linguri de ulei
- sare
- piper negru macinat
- ½ lingurita seminte de chimen
Cum se face varza calita reteta ardeleneasca din varza dulce, varza noua?
Ingrediente pentru varza calita
Iata varza noua si ceapa.
Am spalat exteriorul verzei si i-am indepartat frunzele mai ofilite (daca sunt). Apoi am taiat-o in doua pe lung. Ce fragede sunt foile de varza noua!
Cum se taie varza fideluta?
Fiecare jumatate de varza trebuie taiata cat mai fin – fideluta. Fie cu cutitul, fie cu o razatoare speciala (mandolina). Eu am pus varza taiata intr-un recipient si am sarat-o lejer. Am lasat-o 5 minute ca sa se inmoaie un pic.
Am tocat marunt si ceapa.
Cum se caleste varza?
Am ales o cratita (oala) potrivita si am pus in ea ceapa, putin ulei si semintele de chimen. Le-am calit la foc mic 2-3 minute pana ce ceapa a devenit translucida (nu trebuie sa se rumeneasca). Chimenul merge grozav cu varza si este si un bun ajutor in digestie (combate balonarea).
Am stors usor varza taiata si sarata si am pus-o si pe ea in oala. Am macinat piper negru deasupra ei.
Am amestecat totul cu grija.
Am inchis oala cu un capac si am lasat varza la calit 4-5 minute. Ea trebuie sa se inabuse in sucul propriu. Am amestecat dupa 2 minute ca nu cumva sa se prinda.
Cum spuneam si in introducere, varza noua este frageda si se gateste in 4-5 minute pe cand cea de iarna este mai tare si are nevoie poate de 10-15 minute. In general varza rosie e cea mai atoasa si necesita timpi mai luni de calire.
Ideea este sa nu facem varza terci! In ultimul minut am ridicat capacul si am lasat varza sa scada un pic, sa se evapore zeama lasata.
Varza calita ardeleneasca este gata! Am gustat-o de sare si era ok. Mama ii mai pune o tura de piper si la final! Piperul negru proaspat macinat ii da o savoare deosebita.
Servire varza calita reteta ardeleneasca
Varza calita se serveste calda, imediat dupa ce a fost preparata. Ce aroma faina are!! Si ce gust!
Nu te saturi de bunatatea asta! Varza dulce, usor picanta de la piper si placut aromata cu ceapa si chimen. O bunatate de mancare!
Daca fierbeti repede niste taietei (lati sau paste scurte) si ii amestecati cu varza calita ati obtinut un pranz delicios care este si de post. Tot cu ea se umplu si placintele cu varza (la tigaie, pe lespede) sau varzarile.
Sunt mare amatoare de varza dulce si-mi plac tare mult sarmalele de vara facute din ea, acriste cu rosii – reteta lor o gasiti aici.
Aici gasiti si o ciorba de varza dulce cu legume – dietetica si de post.
Sper ca v-a placut aceasta reteta ardeleneasca de varza calita si ca o veti incerca in curand. Se poate face o mancare faina si din varza dulce cu carne si carnati (la cuptor) – vezi aici.
Aici gasiti mai multe retete cu varza dulce sau murata – ciorba, lucskos (lucicos) cu afumatura, mancare de varza cu carne, varza a la Cluj, sarmale cu carne sau de post, varza murata de casa etc. O reteta de varza acra (murata) calita gasiti aici si pe blogul Retete ca la mama.
[…] Reteta ardeleneasca a verzei calite o gasiti si aici. […]
[…] Varza calita alba (dulce, varza noua) o facem dupa reteta ardeleneasca de aici. […]
[…] Cum spuneam, sunt mare amatoare de varza dulce, mai ales de varza noua si fac des si varza calita ardeleneasca – reteta aici. […]
[…] Tot din varza dulce (varza noua) facem si celebra varza calita ardeleneasca – reteta aici. […]
Excelent de buna!
[…] Am facut 1/2 de portie de varza calita urmand reteta ardeleneasca de varza noua calita cu piper, ceapa si chimen – o gasiti aici. […]
[…] dulce călită și o facem destul de des. În Ardeal o preparăm simplu cu ceapă, chimen și piper (vezi aici rețeta). Noi nu punem suc de roșii sau […]
[…] altă garnitură faină este varza dulce călită albă (aici) sau roșie […]
[…] sărată și mărar – vezi aici. Ies grozav de bune și le puteți umple și cu magiun, varză călită sau cartofi cu […]
Recunosc: NU STIU SA FAC VARZA CALITA. De aceea am cautat reteta fara rosii, ardeleneasca, dar dv ati omis – tocmai cand credeam ca am sa recuperez carenta acceasta, sa spuneti cum moderati flacara aragazului….Urata omisiune pt o ignoranta ca mine….
De la inceput pana la sfarsit se foloseste focul mic! Este mentionat inca de la calirea cepei. Daca trebuia marita flacara am fi spus acest lucru. Banuiesc ca ai ars varza si ne pare rau dar trebuia sa respecti reteta si sa gatesti totul la foc mic!