Lipii sau turte fără drojdie rețeta de plăcinte simple la tigaie (de post)

12

Lipii sau turte fără drojdie rețeta de plăcinte simple la tigaie (de post) chapati savori urbane

Lipii sau turte fără drojdie rețeta de plăcinte simple la tigaie (de post). Turte necrescute. Cum se face azimă sau pâine fără drojdie coaptă la tigaie sau în ceaun? Rețeta de turte simple de post. Rețete de plăcinte de post. Rețete de înlocuitori de pâine.

Aceste lipii sau turte fără drojdie reprezintă cea mai veche formă de pâine a omenirii. Niște plăcinte simple din făină cu apă și sare care se coceau direct în jar sau spuză sau pe piatră încinsă (lespede). Pâinea aceasta necrescută se numește la noi și azimă și este tipică sudului țării. Azimele se coceau direct în spuză și se băteau (curățau) apoi de stratul negru de cenușă de la suprafață. Indienii fac similar pâine chapati, roti, paratha iar țările arabe mănâncă în mod curent aceste lipii – zise lipii arăbești, libaneze etc. În tot Orientul Apropiat și Mijlociu se mănâncă aceste lipii.

lipie turceasca traditionala

Tortilla mexicană veche se face cu făină de porumb iar cea modernă este tot așa ceva: o lipie preparată din apă și făină de grâu (tortilla de harina or tortilla de trigo). Ea a apărut după contactul cu europenii care au adus grâul în America Centrală.

Primele verisuni de pizza se făceau fără drojdie, exact dintr-un aluat similar. Mai târziu a apărut drojdia (maiaua) în ecuație iar doar de la mijlocul secolului 19 au apărut agenții moderni de creștere: drojdia industrială de bere respectiv praful de copt. Omenirea s-a descurcat admirabil și până atunci.

Aproape fiecare popor are aceste pâini plate (flatbread) în zestrea culinară iar lista cu numele lor specifice poate fi consultată aici.

cum se face lipie fara drojdie turta simpla sau azima chapati tortilla

Cam toate aceste feluri de lipie au la bază aceeași rețetă simplă: 2 părți făină, 1 parte apă și sare. Uleiul este opțional dar recomandat deoarece aduce un plus de savoare acestor turte simple de post. Avem nevoie totuși de cântar deoarece formula 2:1 de mai sus este cantitativă, nu volumetrică. Adică o cană de făină NU cântărește cât o cană cu apă deoarece făina are densitate mai mică. Mai simplu: la 200 g de făină se pun 100 g de apă și așa mai departe. 100 g apă = 100 ml apă (pentru că are densitate 1 g/ml sau cm3).

Aluatul acesta simplu este testat deja de noi și de cititorii noștri deoarece am publicat acum câțiva ani rețeta unor plăcinte la tigaie umplute cu brânză sărată și mărar – vezi aici. Ies grozav de bune și le puteți umple și cu magiun, varză călită sau cartofi cu ceapă.

placinte cu branza la tigaie reteta fara drojdie savori urbane

Acum le-am făcut simple, neumplute. Din cantitățile de mai jos rezultă 8 asemenea lipii sau turte fără drojdie. Puteți multiplica ingredientele în funcție de nevoi.

5.0 from 5 reviews
Lipii sau turte fără drojdie rețeta de plăcinte simple la tigaie (de post)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 8 lipii sau turte fără drojdie
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g făină
  • 250 ml apă
  • un praf bun de sare
  • 25 ml ulei de floarea soarelui
În plus:
  • un pic de ulei pentru uns masa de lucru și mâinile

 

Cum se fac lipii sau turte fără drojdie rețeta de plăcinte simple la tigaie (de post)?

Cum se face aluatul pentru turte de post sau lipii necrescute?

În bolul robotului am pus făina, sarea, apa și uleiul.

Am frământat (cu cârligul special) timp de 5 minute până ce am obținut un aluat neted și nelipicios. Dacă frământați cu mâna va dura 8-10 minute.

Am rotunjit aluatul în palme, i-am dat formă de bilă și la-m învelit în folie de plastic.

Acest aluat simplu are nevoie de măcar 30 de minute de odihnă (pe masa de bucătărie). Momentan este tensionat iar prin odihnă se va relaxa rețeaua de gluten și va fi ușor de manevrat. Îl puteți lăsa și o oră dar neapărat să fie învelit cu plastic ca să nu facă crustă!

Cum se porționează și întind lipiile simple?

Am uns blatul de lucru cu puțin ulei (la fel și palmele) și am aplatizat ușor aluatul. L-am tăiat în 8 părți (mai întâi în 4 și fiecare sfert încă o dată în 2).

Am modelat fiecare sector sub formă de bilă. Am lăsat sferele de aluat la relaxat 10 minute (acoperite cu folie de plastic, pe masa de lucru). Chiar nu se pot întinde acum deoarece momentan sunt tensionate.

Rând pe rând am luat câte o bilă de aluat și am întins-o cu palmele unse pe masă. Puteți folosi și sucitorul dar nu e nevoie. Am făcut un disc de cca. 20 cm diametru.

cum se intind lipiile simple pe masa (1)

Sfat: ca să obțineți lipii umflate ca niște pernuțe recomand să le pliați marginile exact ca în cazul celor umplute. Aduceți marginile spre centru, întoarceți turta cu lipiturile spre masă și aplatizați-o din nou cu palmele sau cu sucitorul. Astfel captăm aer în interior. Am observat că lipiile prea unse cu ulei nu se umflă frumos la copt.

Ideea este să nu modelăm toate turtele de la început deoarece se usucă până le vine rândul la copt. Cel mai bine este să le facem treptat.

Cum se coc aceste turte necrescute sau lipii la tigaie?

Am ales o tigaie antiaderentă cu fundul gros pe care am pus-o la încins la foc mediu, fără ulei. Am redus focul aproape de minimum și am pus prima lipie la copt. Coacerea durează 1-2 minute pe o față dar este bine să verificați cu spatula cum se prezintă situația de pe verso ca să nu le ardeți. Mai reglați flacăra de sub tigaie dacă este cazul.

Aceasta nu a fost pliată ci una simpla. Vedeți că face bule (bășici) chiar și așa.

Lipiile pliate se umfla mai frumos.

Cresc și se umflă ca niște pernuțe. Bineînțeles că se vor dezumfla după răcire.

cum se coc lipiile umflate la tigaie (2)

Până se coace o turtă o modelăm pe a cealaltă. Rând pe rând am scos turtele coapte pe o farfurie și le-am aranjat unele peste altele sub formă de teanc. Așa ele se vor menține calde și moi. Dacă nu țineți post le puteți unge cu puțin unt topit.

Servire turte necrescute sau lipii fără drojdie (azime)

Tare faine și gustoase sunt aceste lipii fără drojdie! Niște turte sau plăcinte moi cu zone crocante, rumenite. Se pot mânca pe post de pâine. Nouă ne plac și unse cu gem sau miere. A doua zi se pot reîncălzi ușor în aceeași tigaie (30 de secunde pe fiecare parte).

reteta turte necrescute lipie fara drojdie azima de post chapati savori urbane

Nouă ne plac alături de fasole frecată cu usturoi și ceapă călită (rețeta aici)

Fasole batuta, frecata, facaluita, sleita reteta traditionala savori urbane

Sau cu cremă de năut (hummus cu paprika și za’atar) – vezi aici.

Hummus cu paprika și za'atar - rețeta de cremă de năut vegană (de post) savori urbane

Aceste plăcinte se pot face și cu drojdie și se pot umple cu:

Cred că v-am stârnit amintiri faine cu aceste lipii sau turte fără drojdie și că veți face în curând aceste plăcinte simple la tigaie!

Aici găsiți mai multe rețete de plăcinte

cum se fac cele mai pufoase placinte sau turte moldovenesti bucovinene de post

Poate te intereseaza si:

12 COMENTARII

  1. Rugnăminte: aveți retete de panificație din făini fără gluten (de mei, hrișca, năut, sorg sau quinoa) că făinile Schar sunt cam „pipărate” pentru cei mai mulți … ? Mulțumesc ! 🙂

    • Făina integrală absoarbe apă aproape 1 la 1. Aș zice că la 500 g de integrala să pui 400 ml apă (pentru inceput) si mai vezi daca se cere. Pont: daca nu tii post iti recomand sa pui 2 linguri de iaurt (plus apa, sare și ulei), sa framanti aluatul azi si sa-l lasi peste noapte la frigider (invelit in plastic). Iaurtul ii ia gustul acela de carton pe care-l are faina integrala si cea de secara.

  2. In sfirsiiit! :-)) De doi ani stau cuminte la rînd si s cu ochii n patru sa, poate, poate ne dati o reteta pentru lipii! Desigur, cu explicatiile pe care tocmai ni le ati dat, ca de altfel, geme netu’ de retete pentru lipii, dar nimeni nu ne invata si nu ne explica asa cum o faceti voi! Va multumesc nespus de mult! Cum am mai spus, sinteti o comoara la casa omului:-)! Sa va dea Dumnezeu sanatate si spor in tot ce faceti! Va pretuim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Evalueaza reteta:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.