Lipii sau turte fără drojdie rețeta de plăcinte simple la tigaie (de post). Turte necrescute care se umflă la copt. Cum se face azimă sau pâine fără drojdie coaptă la tigaie sau în ceaun? Rețeta de turte simple de post. Rețete de plăcinte de post. Rețete de înlocuitori de pâine.
Aceste lipii sau turte fără drojdie reprezintă cea mai veche formă de pâine a omenirii. Niște plăcinte simple din făină cu apă și sare care se coceau direct în jar sau spuză sau pe piatră încinsă (lespede). Pâinea aceasta necrescută se numește la noi și azimă și este tipică sudului țării.
Azimele se coceau direct în spuză și se băteau (curățau) apoi de stratul negru de cenușă de la suprafață. Indienii fac similar pâine chapati, roti, paratha iar țările arabe mănâncă în mod curent aceste lipii – zise lipii arăbești, libaneze etc. În tot Orientul Apropiat și Mijlociu se mănâncă aceste lipii.
Tortilla mexicană veche se face cu făină de porumb iar cea modernă este tot așa ceva: o lipie preparată din apă și făină de grâu (tortilla de harina or tortilla de trigo). Ea a apărut după contactul cu europenii care au adus grâul în America Centrală.
Primele verisuni de pizza se făceau fără drojdie, exact dintr-un aluat similar. Mai târziu a apărut drojdia (maiaua) în ecuație iar doar de la mijlocul secolului 19 au apărut agenții moderni de creștere: drojdia industrială de bere respectiv praful de copt. Omenirea s-a descurcat admirabil și până atunci.
Aproape fiecare popor are aceste pâini plate (flatbread) în zestrea culinară iar lista cu numele lor specifice poate fi consultată aici.
Vă recomand să încercați neapărat pâinea naan cu usturoi și unt topit care se face din aluat dospit cu iaurt – rețeta aici. Aceste lipii indiene sunt fantastice!
Cam toate aceste feluri de lipie au la bază aceeași rețetă simplă: 2 părți făină, 1 parte apă și sare. Uleiul este opțional dar recomandat deoarece aduce un plus de savoare acestor turte simple de post. Avem nevoie totuși de cântar deoarece formula 2:1 de mai sus este cantitativă, nu volumetrică. Adică o cană de făină NU cântărește cât o cană cu apă deoarece făina are densitate mai mică. Mai simplu: la 200 g de făină se pun 100 g de apă și așa mai departe. 100 g apă = 100 ml apă (pentru că are densitate 1 g/ml sau cm3 mai exact 0,997 g/cm3).
Aluatul acesta simplu este testat deja de noi și de cititorii noștri deoarece am publicat acum câțiva ani rețeta unor plăcinte la tigaie umplute cu brânză sărată și mărar – vezi aici. Ies grozav de bune și le puteți umple și cu magiun, varză călită sau cartofi cu ceapă. Acum le-am făcut simple, neumplute.
UPDATE – pentru cei ce au pornit cultură de maia naturală
Am explicat aici pe larg cum se face maiaua naturală din apă și făină.
Deoarece în primele 7-10 zile trebuie aruncate zilnic 2/3 din ea, m-am gândit să vă dau o soluție pentru a folosi la ceva această maia imatură. Din ea nu se pot plămădi încă pâini, gogoși sau blaturi de pizza pentru că drojdia este insuficient dezvoltată. În borcan veți avea mereu 300 g de maia naturală din care să păstrează 100 g pentru hrănire iar restul de 200 g se aruncă. Dar iată că putem face un aluat de lipii simple folosind cele 200 g de maia imatură de care nu avem nevoie la cultura propriu zisă. În chenarul cu ingrediente de mai jos veți găsi și această variantă iar în pașii de preparare am inclus și metoda cu maia imatură.
Din cantitățile de mai jos rezultă 8 asemenea lipii sau turte fără drojdie. Puteți multiplica ingredientele în funcție de nevoi.
- 500 g făină
- 250 ml apă
- 8 g sare
- 25 ml ulei de floarea soarelui
- un pic de ulei pentru uns masa de lucru și mâinile
- 200 g maia cu hidratare 100% (compusă din 100 g făină și 100 g apă)
- 400 g făină albă
- 150 g apă
- 8 g sare
- 25 ml ulei
Cum se fac lipii sau turte fără drojdie rețeta de plăcinte simple la tigaie (de post)?
Cum se face aluatul pentru turte de post sau lipii necrescute?
În bolul robotului am pus făina, sarea, apa și uleiul.
Am frământat (cu cârligul special) timp de 5 minute până ce am obținut un aluat neted și nelipicios. Dacă frământați cu mâna va dura 8-10 minute.
Am rotunjit aluatul în palme, i-am dat formă de bilă și l-am învelit în folie de plastic.
Acest aluat simplu are nevoie de măcar 30 de minute de odihnă (pe masa de bucătărie). Momentan este tensionat iar prin odihnă se va relaxa rețeaua de gluten și va fi ușor de manevrat. Îl puteți lăsa și o oră dar neapărat să fie învelit cu plastic ca să nu facă crustă!
Varianta cu maia naturală imatură
Cele 200 g de maiaua cu hidratare 100% conține 100 g de făină și 100 g de apă. Va trebui să completăm cu 400 g de făină și 150 g de apă (plus sare și ulei) ca să ajungem exact la rețeta simplă de lipii de mai sus (adică 500 g făină și 250 g apă).
Mai întâi punem deoparte 20 g de apă ( o lingură) deoarece acestea vor fi adăugate mai încolo împreună cu sarea. Într-un castron punem cele 200 g de maia naturală, adăugăm 400 g de făină și 130 g apă. Amestecăm totul cu o lingură de lemn sau la robot (1 minut). Acoperim castronul cu folie de plastic și lăsăm totul deoparte 30 de minute. Apoi adăugăm cele 8 g de sare și cele 20 g de apă și frământăm 3 minute. Punem și uleiul și mai frământăm 2 minute. Gata! Adunăm aluatul în formă de bilă în mijlocul castronului, acoperim totul cu folie de plastic și lăsăm 30 de minute la relaxat.
De aici se continuă rețeta așa cum este descrisă mai jos.
Cum se porționează și întind lipiile simple?
Am uns blatul de lucru cu puțin ulei (la fel și palmele) și am aplatizat ușor aluatul. L-am tăiat în 8 părți (mai întâi în 4 și fiecare sfert încă o dată în 2).
Am modelat fiecare sector sub formă de bilă. Am lăsat sferele de aluat la relaxat 10 minute (acoperite cu folie de plastic, pe masa de lucru). Chiar nu se pot întinde acum deoarece momentan sunt tensionate.
Rând pe rând am luat câte o bilă de aluat și am întins-o cu palmele unse pe masă. Puteți folosi și sucitorul dar nu e nevoie. Am făcut un disc de cca. 20 cm diametru.
Sfat: ca să obțineți lipii umflate ca niște pernuțe recomand să le pliați marginile exact ca în cazul celor umplute. Aduceți marginile spre centru, întoarceți turta cu lipiturile spre masă și aplatizați-o din nou cu palmele sau cu sucitorul. Astfel captăm aer în interior. Am observat că lipiile prea unse cu ulei nu se umflă frumos la copt.
Ideea este să nu modelăm toate turtele de la început deoarece se usucă până le vine rândul la copt. Cel mai bine este să le facem treptat.
Cum se coc aceste turte necrescute sau lipii la tigaie?
Am ales o tigaie antiaderentă cu fundul gros pe care am pus-o la încins la foc mediu, fără ulei. Am redus focul aproape de minimum și am pus prima lipie la copt. Coacerea durează 1-2 minute pe o față dar este bine să verificați cu spatula cum se prezintă situația de pe verso ca să nu le ardeți. Mai reglați flacăra de sub tigaie dacă este cazul.
Aceasta nu a fost pliată ci una simpla. Vedeți că face bule (bășici) chiar și așa.
Lipiile pliate se umfla mai frumos.
Cresc și se umflă ca niște pernuțe. Bineînțeles că se vor dezumfla după răcire.
Până se coace o turtă o modelăm pe a cealaltă. Rând pe rând am scos turtele coapte pe o farfurie și le-am aranjat unele peste altele sub formă de teanc. Așa ele se vor menține calde și moi. Dacă nu țineți post le puteți unge cu puțin unt topit.
Servire turte necrescute sau lipii fără drojdie (azime)
Tare faine și gustoase sunt aceste lipii fără drojdie! Niște turte sau plăcinte moi cu zone crocante, rumenite. Se pot mânca pe post de pâine. Nouă ne plac și unse cu gem sau miere. A doua zi se pot reîncălzi ușor în aceeași tigaie (30 de secunde pe fiecare parte).
Nouă ne plac alături de fasole frecată cu usturoi și ceapă călită (rețeta aici)
Sau cu cremă de năut (hummus cu paprika și za’atar) – vezi aici.
Aceste plăcinte se pot face și cu drojdie și se pot umple cu:
- brânză sărată și cozi de ceapă verde cu mărar (vezi aici)
- cu varză călită (vezi aici)
- cu magiun sau dulceață (vezi aici)
- cu cartofi țărănești (vezi aici).
Cred că v-am stârnit amintiri faine cu aceste lipii sau turte fără drojdie și că veți face în curând aceste plăcinte simple la tigaie!
[…] Sau aceste lipii sau turte de post fără drojdie coapte la tigaie – vezi aici. […]
[…] Celor care țin post le recomandăm aceste lipii fără drojdie sau turte necrescute coapte la tigaie – vezi aici. […]
Apa trebuie sa fie oparita?
NU! Apa a fost la temperatura camerei (nici rece, nici caldă).
Rugnăminte: aveți retete de panificație din făini fără gluten (de mei, hrișca, năut, sorg sau quinoa) că făinile Schar sunt cam „pipărate” pentru cei mai mulți … ? Mulțumesc ! 🙂
O reteta de nota 10, multumesc pentru postare 😀
[…] Sau lipiile fără drojdie (turte necrescute) coapte la tigaie – vezi aici. […]
Se pot face si cu faina integrala ( nu am mai gasit alt fel)? Daca da, care ar fi proportia apa — faina? Multumesc!
Făina integrală absoarbe apă aproape 1 la 1. Aș zice că la 500 g de integrala să pui 400 ml apă (pentru inceput) si mai vezi daca se cere. Pont: daca nu tii post iti recomand sa pui 2 linguri de iaurt (plus apa, sare și ulei), sa framanti aluatul azi si sa-l lasi peste noapte la frigider (invelit in plastic). Iaurtul ii ia gustul acela de carton pe care-l are faina integrala si cea de secara.
[…] Aici vedeți și niște turte simple fără drojdie (lipii necrescute) – rețeta aici. […]
[…] imatură (în loc să o aruncați) atunci vă recomand să o inlcudeți în aluatul de lipii – vezi aici. Drojdia încă nu are forță pentru a coace pâini dar pentru turtele acestea ar […]
Buna, care ar fi cantitatea de maia necesara pentru aceasta reteta. Multumesc
In sfirsiiit! :-)) De doi ani stau cuminte la rînd si s cu ochii n patru sa, poate, poate ne dati o reteta pentru lipii! Desigur, cu explicatiile pe care tocmai ni le ati dat, ca de altfel, geme netu’ de retete pentru lipii, dar nimeni nu ne invata si nu ne explica asa cum o faceti voi! Va multumesc nespus de mult! Cum am mai spus, sinteti o comoara la casa omului:-)! Sa va dea Dumnezeu sanatate si spor in tot ce faceti! Va pretuim!
În rețeta de maia ați spus că putem folosi surplusul la aceste turte, îmi puteți spune ce cantitate de maia se pune la rețeta de lipii/turte? Mulțumesc.
Buna seara. Nu am inteles partea cu 200 gr maiaua hidratata 100%. Poate pierd ceva pe drum. Sunt t la ziua 2 si vreau sa fac lipii din ce a ramas. Multumesc!
Pâi nu scrie că trebuie sa păstrezi 100 g de maia și să o hrănești? Restul de 200 g de maia o foloseși aici în loc să o arunci la gunoi. Ea are oricum hidratare 100% pentru că e compusă din părți egale de făină și apă.
Dupa ce a gustat copilul din maiaua de ziua1 , am ramas cu 80 gr de maia ( nu 200 gr). Cum ajustez reteta pt a face lipii din maia ramasa?
Pai nu arunci din ea ci o hranesti cu 80 g apa si 80 g faina si deja vei avea 240 g maia. Pe urma mergi mai departe cu 100 g si intri in regim normal.
Se poate face placinta cu mere de post din maiaua rămasă imatura?
Multumesc!
Nu știu despre ce plăcintă vorbești dar uite aici cum facem noi plăcinta de mere de post https://savoriurbane.com/placinta-cu-mere-si-nuca-reteta-de-post-sau-de-dulce/
O rettetā super, va multumesc din inima.
1. Merge cu faina 550?
2. Pot sa pun sare 10 g?
cum se usuca drojdia salbatica?nu stim toti engleza.multumesc.
se intinde in strat foarte subtire pe hartie de copt si se lasa la uscat 1-3 zile. apoi se decojeste usor, se rupe in fulgi care se pastreaza in borcane inchise.
Buna! Ce cantitate de maia matura este nevoie pentru aceste lipii?
Multumesc pentru reteta! Cu faina fara gluten cum se lucreaza? Aveti retete cu acest tip de faina?
Faina fara gluten absoarbe dublu lichid. Uite aici https://savoriurbane.com/paine-simpla-fara-gluten/
[…] pot face lipii simple fără drojdie (care au cameră de aer la mijloc și pot fi umplute) iar rețeta lor este aici. Acestea sunt mai subțiri decât pitele […]
Lipiile se pot coace pe tigaia de fonta emailata pentru gratar?
ar merge