Turte pufoase la tigaie, la ceaun sau coapte pe lespede, plită – plăcinte simple de post. Pâine coaptă pe aragaz, fără cuptor. Rețeta de turte simple moldovenești sau bucovinene ca la bunica. Cum se face aluatul pentru turte sau plăcinte simple și pufoase? Rețete de plăcinte. Rețete de post.
Draga noastră prietenă și colaboratoare Mya Benea din Galați ne-a oferit această rețetă veche de turte pufoase sau plăcinte moldovenești de post. Așa se fac în familia ei de multe generații. Este un aluat simplu de pâine copt în oală, ceaun sau tigaie. Pe vremuri aceste turte simple se coceau direct pe plita de fontă de la soba bunicilor 🙂 Ce arome umpleau bucătăria!
Practic sunt niște pâinici moi și pufoase coapte în oală pe aragaz (în loc de cuptor). Dacă nu aveți cuptor iată o bună idee de a coace pâinea pe aragaz și de a vă bucura de pâine proaspătă de casă.
Aici vedeți și niște turte simple fără drojdie (lipii necrescute) – rețeta aici.
Sau painea naan cu unt topit si usturoi (lipii subtiri si crocante) – reteta aici.
Noi suntem ardelence iar în zona noastră plăcintele la tigaie sau pe lespede de piatră încinsă se fac altfel (din aluat mai subțire) și se umplu cu varză, cu brânză sărată și cozi de ceapă verde, cu cartofi răntăliți cu ceapă sau cu magiun.
„Turte” este un nume generic dat mai multor copturi. De multe ori el este greșit aplicat unor preparate care se numesc cu totul altfel și se fac complet diferit. Ne-am lovit de acest aspect când am postat rețeta de langoși pe Facebook – langoșii au rețetă clară, au origine ungurească, un aluat mult mai moale decât cel de pâine (adesea cu lapte) și se prăjesc în baie de ulei – vezi aici rețeta tradițională.
Ei bine, mulți cititori din Muntenia, Oltenia sau Moldova ne-au spus că langoșii sunt „turte” sau „plăcinte”. Alții că sunt scovergi… Avem și rețeta de scovergi (vezi aici) dar acestea NU sunt langoși! La fel s-a întâmplat cu slănina afumată (vezi aici) care este greșit numită „șuncă” de către unii. În cazul acela vorbeam măcar despre același preparat.
Trecem peste aceste aspecte lingvistice și ne ocupăm acum de aceste minunate turte pufoase de post sau plăcinte simple moldovenești sau bucovinene. Din cantitățile de mai jos rezultă 4 asemenea turte simple cu diametrul de 18-20 cm.
- 550 g făină 000
- 25 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
- 375 - 400 ml apă caldă
- 1 linguriță rasă de zahăr
- 8 g sare pentru aluat
- 50 ml ulei (pentru frământat)
- încă vreo 5 g sare pentru copt
Cum se face rețeta de turte pufoase la tigaie, la ceaun sau coapte pe lespede, plită – plăcinte simple de post?
Aluat pentru turte simple
Se amestecă toate ingredientele (mai puțin uleiul) într-un castron și se frământă un aluat moale timp de 5 minute cu robotul sau 10 minute cu mâna. În funcție de calitatea făinii recomandăm să începeți cu 350 ml de apă caldă și să vedeți pe parcurs dacă mai e nevoie de alți 50 ml. Se adaugă uleiul și se continuă frământarea pentru alte 3-5 minute.
Se strânge aluatul din castron sub formă de bilă (cu palmele unse cu ulei) și se acoperă cu folie de plastic. Se lasă la dospit până își dublează volumul 45-60 min (depinde de cât de cald este în bucătărie).
Cum se porționează, împătură și întind turtele moldovenești foarte pufoase?
Iată ce fain a crescut aluatul!
Este moale și plin de bășicuțe.
Aluatul cântârește în jur de 1 kg așa că se va împărți în 4 porții egale a câte 250 g fiecare.
Se lucrează pe rând cu fiecare porție. Bilele de aluat care sunt „în așteptare” se acoperă cu folie de plastic ca să nu se usuce la suprafață. Pe masa înfăinată se ia o bilă de aluat, se aplatizează ușor cu palma. Apoi i se aduc marginile câtre mijloc, una câte una.
Practic se formează o desagă din aluat. I se lipesc bine capetele și se întoarce desaga cu fundul în sus (cu lipitura spre masă).
Plăcintele sau turtele se întind cu sucitorul la o grosime de cca. 1 cm și diametru de 18-20 cm.
Se procedează similar cu restul bilelor de aluat. Turtele crude se acoperă cu folie de plastic până ce le vine rândul la copt.
Cum se coc turtele sau plăcintele în ceaun, oală, tigaie sau pe lespede?
Mya a folosit 2 ceaune (oale cu pereți groși) cu capac pe care le-a încins bine pe aragaz. Pe fundul ceaunelor se presară un pic de sare și deasupra ei se așază câte o turtă. Focul se dă la minimum.
Imediat se acoperă ceaunul sau tigaia cu un capac și se lasă plăcintele la copt câte 10 minute pe fiecare parte.
Se vede imediat cum aluatul începe să se umfle.
După vreo 7-8 minute se verifică stadiul de rumenire de la fundul acestor turte pufoase și, dacă sunt ok, se întorc pe verso.
Se acoperă din nou cu capac și se coc alte 8-10 minute la foc mic.
Se coc rând pe rând toate plăcintele. Aceste turte pufoase se clădesc apoi unele peste altele sub formă de teanc.
Servire turte pufoase coapte pe plită, lespede, la ceaun sau la tigaie – plăcinte simple de post
Mya și soțul ei au împachetat turtele calde în ștergare curate și au ieșit la un picnic hibernal în parc 🙂 Au luat cu ei și o sticlă de vin roșu și s-au bucurat de aceste plăcinte pufoase și de soarele de iarnă.
Turtele arată minunat! Sunt mari, pufoase și foarte fragede. Ți se topesc în gură!
Dacă nu țineți post atunci puteți unge aceste plăcinte simple cu smântână. Le puteți presăra și cu brânză sărată (telemea, burduf, cașcaval ras). De ce nu?
Nu vă oprește nimeni să puneți un pic de gem, magiun sau dulceață pe ele. Yummy 🙂
Dacă sunteți amatori de plăcinte atunci vă recomand și rețeta fără drojdie – vezi aici. Le puteți umple cu brânză, magiun, varză călită etc.
Cred că v-am făcut poftă cu aceste turte pufoase sau plăcinte simple coapte la ceaun și că le veți testa în curând!
Aici găsiți mai multe rețete de patiserie sărată, pizza, plăcinte, sărățele, covrigi, pogăcele etc.
Sunt foarte delicioase, ușor de făcut și spornice. Am făcut cu faina Dobrogea 000 și am avut nevoie de 400 ml apa. A fost un aluat foarte plăcut și ușor de lucrat.
Fac as crva de foarte multa vreme. Chisr am o reteta postata pe pagina mea culinara.
Daca in ceaun sau cratita cu peretii grosi(gen fonta sau aluminiu turnat) de pune un suport metalic apoi tavita pe care se pune turtita sau chifla, depinde ce vrei sa faci, nu mai este nevoie sa intorci pentru coacere. Iar capacul sa fie metalic(de preferat cu termometru… Ajunge la 100C.
Focul la mediu spre mic, depinde de puterea flacarii…
Turtele sub capac, in India, se numesc naan. Au originea arabeasca.
O zi bibecuvantata!
Imi cer scuze pentru greselile de tastare.
Buna Oana,
Urmaresc de ceva vreme blogul tau si vreau sa ma apuc si eu sa gatesc mai mult in casa, si am gasit un site de produse de bucatarie, problema acum este, daca https://www.kitchenshop.ro/tava-baghete-395-x-23-cm37-l-burgundy-emile-henry , tava asta ma va ajuta cat de cat atunci cand am sa fac paine la cuptor? chiar imi doresc mult sa gatesc mai des in casa, problema este ca cu miile de posibilitati, chiar nu stii ce sa cumperi, in ziua de astazi, gasesti retete dar nu stii ce sa folosesti, ma refer la oale, tavi, tigai etc
Până la achiziția produsului, de ce nu încercați fără? Pe piatra de pizza sau blat de fonta/otel carbon. Sau pâine coaptă in cuptor, in cratiță cu capac.
Buna ziua. Se pot coace si direct pe plita cu lemne?
Pe plita de lemne sunt cele mai bune . Facem de ani de zile. Am crescut cu ele și încă le fac . Dacă ai posibilitatea îți recomand!
[…] La noi în casă se fac de când mă știu. Cred că suntem deja la a 8-a rețetă de langoși publicată pe blog, pentru că îi facem foarte des. Am făcut și langoși cu lapte în aluat, langoși umpluți cu brânză sărată și mărar, langoși cu leurda, langoși cu carne și ciuperci sau langoși cu cartofi. După cum vedeți, langoșii se manâncă cu topping sărat, nicidecum cu gem sau creme de ciocolată. Nu sunt gogoși! Nu sunt nici turte – acelea se fac altfel – vezi aici. […]
[…] nu găsiți lipioarele (turtele) descrise, puteți să le faceți folosind rețeta de pe Savori Urbane! Sunt delicioase, eu chiar am pus la fermentat aluatul, deși nu e nici o problemă să găsesc […]
[…] nu sunt turte, nici scovergi, nici gogoși și nici plăcinte. Am explicat aici diferențele dintre aceste […]
Mulțumim Mya Benea și Oanei pentru articol.
Au ieșit f faine turtele. Cu prima am avut un incident de ardere☺️pana mi-am dat seama sa reglez temperatura. Sunt foarte bune și gustoase! Super rețeta!
Nu le știu originea dar eu sunt din Banat și de când ma știu am mâncat din astea. Făcea mama și bunica din aluatul de pâine. Oh ce vremuri, pâine la cuptor de lut și turte (așa la zicem noi ) direct pe plita de la șpoiert….
Gătesc cu drag și încredere(contează mult asta), multe retete scrise de dumneavoastră, am făcut-o și pe aceasta și a fost din nou o experiență plăcută. La cererea fiicei și soțului meu, repet destul de des, cam o dată pe lună. Mult succes în continuare și felicitări pentru tot ceea ce faceți
Sunt delicioase atât simple cât și umplute la copt cu magiun.
În Bucovina le spunem pogăci 🙂