Langoși ungurești rețeta tradițională pas cu pas. Rețeta tradițională ungurească de langoși pufoși simpli, prăjiți în mod tradițional în baie de ulei. Langoși cu smântână și cașcaval, cu usturoi sau simpli, cu sare. Unii le spun scovergi (scoverzi), alții le zic plăcinte prăjite sau turte. Cea mai simplă rețetă de langoși ungurești, așa cum se fac si în Ardeal sau în Ținutul Secuiesc.
Rețeta tradițională de langoși ungurești se face din aluat simplu mult mai moale decât cel de pâine: apă, făină, drojdie, sare și puțin zahăr. Nu se pune ulei sau altă grăsime în aluat deoarece langoșii se prăjesc oricum în baie de ulei iar (din proprie experiență vă spun) uleiul îi întărește cumva. Langoșul tradițional trebuie să fie moale atât la interior cât și la exterior.
La noi în casă se fac de când mă știu. Cred că suntem deja la a 8-a rețetă de langoși publicată pe blog, pentru că îi facem foarte des. Am făcut și langoși cu lapte în aluat, langoși umpluți cu brânză sărată și mărar, langoși cu leurda, langoși cu carne și ciuperci sau langoși cu cartofi. După cum vedeți, langoșii se manâncă cu topping sărat, nicidecum cu gem sau creme de ciocolată. Nu sunt gogoși! Nu sunt nici turte – acelea se fac altfel – vezi aici.
Cel mai frecvent langoșii simpli se servesc presărați cu sare grunjoasă (întâmplător fiind și o rețetă de post ortodox) sau unși cu smântână, mujdei de usturoi și cașcaval ras. Așa cum vedeți și în poza de mai sus (Sajtos-tejfölös lángos).
In unele zone sunt numite scovergi (scoverzi, scoverze) atat clatitele cat si langosii, gogosile, retesele, placintele la tigaie sau minciunele. Unii le spun turte mai multora dintre cele de jos. La noi se face diferenta clara intre aceste feluri.
- Clatite – aluat subtire prajit in tigaie cu ulei putin si apoi umplut cu dulceata, branza etc. Retete de clatite gasiti aici.
- Gogosi (pancove, fancuri, croafne) – aluat dospit cu lapte si oua, vanilie si coaja de lamaie, portionat si modelat sub forma de discuri groase, prajit in baie de ulei. Gogosile se servesc cu zahar pudra si/sau dulceata. Retete de gogosi gasiti aici.
- Langosi – aluat dospit cu sau fara lapte si oua, portionat si modelat sub forma de disc si prajit in tigaie sau ceaun cu ulei mult. Langosii sunt moi si pufosi si se servesc in general cu topping sarat: presarati cu sare grunjoasa, smantana, branza rasa, mujdei etc. In unele zone se mananca si cu dulceata. Se pot umple inainte de prajire cu branza cu marar, urda etc. Retete de langosi simpli sau umpluti gasiti aici.
- Scovergi (turte prajite) cu aluat simplu sau cu cartofi – reteta aici.
- Minciunele, cirighele, uscatele, ciorogai, ciurigai – aluat mai tare cu sau fara drojdie, intins foaie si taiat cu rola in benzi lungi sau romburi innodate, prajit in baie de ulei. Acestea sunt crocante si se servesc doar dulci, pudrate cu mult zahar vanilat. Retete de minciunele cu sau fara drojdie gasiti aici.
- Placinte la tigaie (pe lespede) sau turte coapte – aluat cu sau fara drojdie, simplu sau umplut cu branza, cartofi rantaliti (caliti cu ceapa), branza, varza calita, cozi de ceapa etc. Ele se coc fara ulei! Retete de placinte cu sau fara drojdie gasiti aici.
- Reteșe (retișe, placinte invartite) – aluat mai dens, fara drojdie, impaturat de mai multe ori, prajit in baie de ulei si servit cu topping asemanator langosilor: smantana, branza rasa sar si dulceata, magiun sau zahar pudra. Reteta de retese (retise) o gasiti aici.
Despre langoșii ungurești tradiționali
În limba maghiară láng înseamnă flacără, adică vorbim despre pâine coaptă în flacără. Prima sa înregistrare scrisă datează din 1700. Inițial langoșii se făceau din aluat cu maia naturală. Aluatul de langoș era întins și așezat la copt pe fundul cuptorului încălzit, chiar în fața flacării. Cam ca focaccia italiană – rețeta aici. Langoșul era consumat fierbinte, stropit cu grăsime, unt, smântână groasă. Există și varianta coaptă pe foi de varză. Această versiune veche se numește langoș la tavă (tepsis lángos). Avem și noi o asemenea rețetă cu smântână și usturoi – reteta aici.
Din a doua jumătate a secolului XIX, după ce a apărut drojdia de bere, langoșul s-a făcut din aluat dospit rapid cu drojdie și s-a prăjit în baie de ulei. Această inovație a permis comercializarea langoșilor pe scară largă, mai ales în piețe și târguri, răspândit fiind de ex. pe malul lacului Balaton. A devenit o mâncare populară în prima jumătate a secolului XX (sursa). Și în ștrandurile din Ardeal și Banat langoșii se comercializează de peste 150 de ani, fiind o gustare potrivită între doua ture de scăldat. Și în ziua de azi langoșii se consumă la târguri, piețe și ștranduri atât in Ungaria cât si in Ardeal.
Mai nou, langoșii și colacii secuiești (Kürtöskalács – rețeta aici) au apărut și în restul țării, fiind descoperiți de tot mai multă lume. Depinde de cei care-i prepară, dacă respectă sau nu rețetele tradiționale. Cei care mănâncă pentru prima dată așa ceva nu au termen de comparație și pot fi duși usor în eroare. De aceea am ales mereu să cercetăm rețetele vechi, tradiționale, pentru a vă putea oferi ceva concret, nu după ureche.
Cum se pronunță corect langoș? Cu accentul pe prima silabă! La fel și numele orașelor Nădlac sau Pecica – tot pe prima silabă se pune accentul (Peci-ca sunt 2 silabe nu 3). Apasă pe mica săgeată albastră de mai jos pentru a auzi exact cum se pune accentul la langoș!
Aceeași chestie de pronuntie și accent e și la tiramisu (pe care unii il pocesc groaznic) – apasă pe săgeata albastră pentru a auzi cum se pronunță corect numele acestui desert celebru Acum că știm cum se pronunță corect langoș, cred că putem trece și la treabă 🙂 În video de mai jos vedeți cum se modelează langoșii (cu marginea mai groasă, mijlocul mai subțire) și cum se prăjesc în baie abundentă de ulei.
Din această cantitate rezultă circa 6 langoși ungurești.
- 600 g făina tip 000
- 375 ml apă calduță sau mix de lapte cu apă
- 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
- 15 g sare
- 15 g zahăr
- circa 500 ml ulei pt prăjit
Cum se fac Langoși ungurești rețeta tradițională pas cu pas?
Cum se face aluatul de langoși?
Pentru aluat se amestecă drojdia cu zahărul și apa călduță (sau mixul de apă cu lapte) și se lasă 10 minute. Apoi se adaugă sarea și făina. Se frămantă cu mâna sau la robot (5-7 minute) până ce aluatul este omogen și compact. Aluatul de langoși ungurești este unul moale. Nu mai puneți făină în plus!
Aluatul se lasă la dospit circa 30 de minute într-un castron acoperit cu folie de plastic sau pungă.
Se răstoarnă aluatul pe masa unsă cu ulei și se porționează în funcție de cât de mari doriți să fie langoșii. În mod tradițional langoșii ungurești sunt mari, cu diametru de cca. 22-24cm. Eu am făcut 6 bucăți. Am lucrat cu mâna unsă cu ulei și am format 6 bile de aluat. Acestea rămân pe masă la dospit încă 30 de minute, bine unse cu ulei (ca să nu facă crustă).
Apoi apăsăm și întindem aluatul cu mâna unsă, cu grijă să nu îl rupem, până la diametrul de 22-24 cm. Marginea trebuie să rămână ușor mai groasă.
Cum se prăjesc langoșii ungurești?
Ca orice aluat prăjit în ulei, acești langoși ungurești se prăjesc în baie de ulei – adică în strat generos de ulei (aluatul nu va atinge fundul tigăii). Alegem o tigaie încăpătoare pentru că langoșii cresc mult la prăjire. Se prăjesc pe o parte și apoi se întorc cu 2 palete și pe cealaltă parte. Nu folosim furculița pentru că riscăm să găurim aluatul și acesta să se îmbibe cu ulei!
Langoșii prăjiți se scurg apoi pe șervețele absorbante. Apoi se pun unii peste alții în teancuri (pentru a se menține calzi).
Priviți ce beșicuțe faine a făcut langoșul meu! El trebuie să fie moale și la exterior cât și în interior.
Servire langoși ungurești rețeta tradițională pas cu pas
Nu știu cum îmi plac langoșii mai mult: simpli, doar cu sare sau cu smântână și cașcaval, cu usturoi zdrobit (mujdei)…
În orice caz, langoșii adevărați sunt doar sărați.
Dacă vreți gogoși pe care să le mâncați cu gem sau nutella atunci vă ofer rețeta de gogoși pufoase a bunicii mele – vezi aici.
Bunica mea făcea langoși pe post de garnitură lângă ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat (rețeta aici). Mușcam din langoș și mai luam o lingură de supă.
Am pomenit în introducere se scovergi (scoverzi sau turte prăjite) – iată și rețeta lor aici. Sunt altceva deși seamănă (aparent) cu langoșii
Sau langos cu smantana si leurdă „Medvehagymás tepsis lángos” – vezi aici.
Merita să încerci și tu această rețetă tradițională de langoși ungurești! Simpli, cu usturoi sau cu smântână și cașcaval.
Aici găsești mai multe rețete de patiserie sărată: plăcinte, pizza, sărățele, saleuri, pogăcele etc.
Foarte bune
[…] Langoși tradiționali cu smântână, cașcaval și usturoi – rețeta aici […]
Am mancat toata viata gogosi scoruse placinte sau cum le mai spune si acuma aflu ca sant secuiesti sau unguresti TERMINATI CU PROSTIILE ASTEA e o reteta universala care se face de cand lumea
Scorusele sunt minciunele, cirighele si au alta reteta. Placintele au si ele alta reteta. Gogosile se fac complet diferit. Nu sunt acelasi lucru! De-acuma si celebrul gulyas unguresc o fi universal… ca se face tocanita si la noi, nu?
„terminati cu prostiile astea”…scrise de unul care nu stie pe ce lume traieste…nu pune mana sa se documenteze inainte sa tasteze o ineptie….ca deh…e mai simplu asa! ia si googaleste omule…ai acces la informatie in ziua de azi. lenea nu mai este o scuza…sau prostia.
[…] Recunosc că am învățat să fac langoși de mică pentru simplul motiv că părinții și bunicii mei nu aveau încredere în cei vânduți pe stradă. Mirosul acela de ulei ars nu era foarte îmbietor. Langoșii au origine ungurească și au devenit populari în secolul 19 (vezi aici mai multe informații). […]
[…] Aceștia sunt niște langoși simpli – rețeta aici. […]
Foarte buni. 😋😋😋🍷
[…] Daca tineti post atunci puteti folosi aluatul de langosi fara lapte – vezi aici. […]
Felicitari pentru retetele postate, insa e foarte greu de aproximat cantitatile. Un pachet de drojdie are 50 de grame de ex., o cana are 250 ml… daca nu ai cantar sa cantaresti exact 20 g si o cana gradata pentru lichide pentru 375 ml e cam greu sa respecti reteta….se poate sa adaptati cantitatile in asa fel incat sa gat fara o armata de ustensile de masurat?
Ioana, investește 30 de lei într-un cântar digital și te va ajuta ani de zile. Nu putem da cantități în căni și linguri deoarece acestea nu sunt standard. Crede-mă că e cel mai bine așa, mai ales la rețetele de torturi, prăjituri și fursecuri. Doar cu ingrediente cântărite exact vei obține mereu același rezultat bun.
Bună ziua! Aluatul pentru langoși e acum la crescut, abia așteptăm rezultatul final. Vreau din suflet să vă mulțumesc pentru rețete, nu trece vreo săptămână în care să nu gătesc ceva de la voi. Faceți o treabă extraordinară! Apreciez mult informațiile pe care le oferiți, istoricul rețetei, mi se pare extraordinar să știi de unde vine, care e cea originală, ce variante mai există…
Salutări din Viena!
Sunteți deosebite! Ma bucur ca existați și ne oferiți retete minunate!
Mie nu mi-a iesit. Aluatul a iesit prea tare si nu a crescut
Aluatul are 600 de faina si 375 ml apa.. nu are cum sa iasa tare. Daca nu a crescut e din cauza drojdiei – probabil ca a fost veche.
Cantitatea de apa de 375 ml folosita la reteta de langosi este mult prea mare. Am respectat absolut fiecare cantitate a ingredientelor si am urmat pas cu pas reteta. Din pacate dupa 30 min lasat la dospit, aluatul este foarte moale si lipicios (imposibil de manevrat chiar si cu ulei). Am mai adaugat vreo 150 g faina si a fost cu totul alta poveste.
Multumesc oricum pt reteta.
[…] Am publicat intre timp si reteta traditionala ungureasca de langosi (cu apa, nu cu lapte) si o gasiti aici. […]
Dupa 11 ani de casatorie si 3 ani de cand nu am mai avut cine sa-mi faca langosi…. mi-am facut curaj. Deliciosi! Usor de facut. Multumim!!!!!
Sa va fie de bine
[…] Acești langoși rupți cu lingura sunt extrem de pufoși și se fac foarte simplu. Nici frământatul nu este greu deoarece aluatul este moale. Nici nu avem nevoie de masă de lucru pentru că nu mai modelăm și aplatizăm langoșii conform rețetei tradiționale ungurești – vezi aici. […]
[…] „Turte” este un nume generic dat mai multor copturi. De multe ori el este greșit aplicat unor preparate care se numesc cu totul altfel și se fac complet diferit. Ne-am lovit de acest aspect când am postat rețeta de langoși pe Facebook – langoșii au rețetă clară, au origine ungurească, un aluat mult mai moale decât cel de pâine (adesea cu lapte) și se prăjesc în baie de ulei – vezi aici rețeta tradițională. […]
Îmi plac toate rețetele super mult, și mă ajută acum în perioada carantinei când nu mai știu ce să pregătesc de mâncare. Dar cu această rețetă am avut azi o mică problemă, am încercat cu făină fără gluten (am intoleranță) și totul a fost minunat până la partea de întins aluatul. De crescut a crescut foarte tare( deși până acum cam asta era problema mea la făină fără gluten/drojdie nepotrivită) dar ce am observat la dospit s-a uscat puțin suprafața deși am acoperit cu un prosop de bucătărie după aceea am mai pus și o folie. După aceea când am separat bilele și le-am uns cu ulei s-a mai rezolvat problema, însă când am încercat să le întind parcă au pierdut din elasticitate și când le-am pus în ulei nu s-au umflat deloc – au ieșit ca și o pâine prăjită, crocantă. Aveți idee de ce am pățit așa? Mulțumesc anticipat pentru răspuns 😊
Cu făina fără gluten se lucrează altfel decât cu cea normală! Ea absoarbe aproape de 2x mai multe lichide! Uite aici cum e o paine fara gluten https://savoriurbane.com/paine-cu-seminte-de-dovleac-ceapa-si-parmezan/
[…] mea făcea adesea pâine de casă dar și langoși foarte pufoși. Din fiecare porție de aluat dospit păstra o bucățică – cam cat jumătate de pumn. O […]
Am făcut rețeta azi… au ieșit grozave… 8 buc (pentru că noi suntem 4), iar dacă mă străduiam un pic ieșeau 12. A crescut aluatul deși am amestecat ingredientele cu mixerul si am avut ceva emoții întrucât abia l-am curățat după cârlige… asa lipicios era. În fine, ideea e ca mi-au ieșit niște langoși pufoase… și a cam fost bătaie pe ele. Mulțumesc pentru rețetă, am respectat întocmai cantitățile și rezultatele au fost extraordinare! ❤
Am facut azi reteta. Am pus mai putina faina, mai exact 50 gr mai putin,altfel mi-ar fi iesit prea tare. Aveti grija si adaugati treptat faina sa vedeti consistenta. In rest toate bune, foarte gustoase.
Cele mai bune rețete. Mulțumim savoriurbane ♥️!
Sunt foarte,foarte,foarte buni!Multumesc!
[…] mea făcea din Arad adesea pâine de casă dar și langoși foarte pufoși. Din fiecare porție de aluat dospit păstra o bucățică – cam cât jumătate de pumn. O punea […]
[…] Vă las aici și rețeta clasică de langoși ungurești simpli care se servesc fie presărați doar cu sare, fie unși cu smântână frecată cu usturoi + cașcaval ras. Langoșii au diametru de cca. 24 cm și sunt mai subțiri la mijloc însă moi. Nu există langoși crocanți! […]
Buna ziua! Bunica mea din partea tatălui era din Sibiu și făcea niște langosi de ne lingeam și degetele☺️din păcate nu am învățat să facem pt că eram mici.Stiu că face cu cartofi,brânza și unele cu varza care ne plăceau cel mai mult.Va rog daca aveți reteta pt umplutura cu varza puteți să o postați pe site? As dori f mult sa le fac.Va mulțumesc pt toate rețetele și ponturile pe care ne învățați și va doresc in continuare mult succes in ceea ce faceți, sănătate și numai bine.
Buni langosii.Sunt deliciosi mancati cu carnati fripti !!! Un deliciu !!!
[…] remarcă formarea unei cruste aurii crocante și a unui miez pufos (ca de focaccia). Seamănă cu un langoș la […]
Ratia de 600 g faina (cantarita, chiar) si 375 ml (apa/lapte masurat), nu este corecta. Fie se reduce cantitatea de faina, fie se mai adauga lapte. Aluatul nu se poate framanta pentru ca este prea multa faina si prea putin lapte.
Un aluat cu hidratare 62,5% nu este prea tare. Nu e gresit sa mai pui un pic de lichid daca ai o faina foarte buna, uscata si multe proteine. Nu știu de ce nu ti-a reusita dar este exact 1/2 de portie din aluatul de langosi de aici https://savoriurbane.com/langosi-simpli-diana/ Vezi zecile de poze trimise de cititorii care au facut reteta! Lor le-au iesit foarte bine langosii!
După multe incercari,cu alte retete,am fost puțin descurajata. Dar reteta aceasta m- I s – a părut perfecta și într-adevăr au ieșit niște langosi deliciosi. Am pus o idee mai multa apa, probabil depinde și de faina.. Sunt perfecti !!!
Am incercat astazi pentru prima data… Coca nu a crescut mai deloc, nici intreaga, nici portionata… Ore din ce cauza? Dar la gust sunt bune. Oricum toate retetele noi pe care le incerc sunt de la voi.
este clar ca ati avut o problema cu drojdia… nu a functionat.
Bună ziua! Am o întrebare. Are ceva dacă le prăjesc în unsoare și nu în ulei?
ies cam grei langosii in untura