Zacusca de vinete – reteta mamei mele. Zacusca cu vinete si ardei copti (capia sau gogosari), cu ceapa si bulion de rosii. Mama pune si zarzavat (morcov, patrunjel, pastarnac, telina) pentru dulceata. Bineinteles ca si zarzavatul este ras si calit (inabusit) inainte de a fi pus in zacusca.
Cred ca ultima oara am facut zacusca acu’ 5 ani. De obicei mama face zacusca. Si ce buna e reteta ei! Nu o ineaca in ulei si ii da o savoare deosebita prin adaugarea unei legaturi de zarzavat. Deoarece aceasta este o zacusca de vinete… ea contine multe vinete! Noi alta zacusca nu facem. Nici cu fasole, nici cu dovlecei… Asta e zacusca preferata.
Zacusca de vinete – reteta mamei mele – preambul
Zacusca este o lucrare laborioasa, consumatoare de timp si energie. De obicei o prepar in 2 etape: seara coc vinetele si ardeii capia (sau gogosarii). Decojesc vinetele si le pun la scurs peste noapte in strecuratori de plastic (ca sa nu se oxideze). Ardeii copti ii asez in tavi sau oale cu capac, ii presar cu sare si ii las sa „transpire” 30 de minute inainte de a-i decoji. Apoi le scot cotoarele si samburii si ii tai fasii. Ii las si pe ei peste noapte dar nu in strecuratoare ci in castron (sucul lasat de ei are un gust grozav si il pun pe tot la zacusca).
A doua zi ma ocup de tocarea vinetelor, macinarea ardeilor copti si a cepei si de fierberea zacustii. Prefer ardeii capia si gogosarii deoarece sunt mult mai carnosi si mai dulci decat ardeii albi. Acestia din urma schimba si culoarea zacustii, facand-o mai galbena, mai palida.
Zacusca de vinete se fierbe in cratite mari, largi, ca sa aiba suprafata mare de evaporare. Cratita se aseaza pe un disc metalic (nu direct pe flacara) si se gateste la foc mic. Atentie! Zacusca fierbinte stropeste foarte tare! Trebuie amestecata constant si energic! Arsurile cu zacusca fierbinte sunt foarte grave!
Am facut zacusca din 6 kg de vinete (portie dubla) si mi-a iesit o oala imensa (cca. 10 kg de zacusca adica vreo 10 borcane de 800 ml + un castronel pentru gustat). In cele ce urmeaza va dau reteta pentru 3 kg de vinete. Toate ingredientele sunt cantarite crude, inainte de coacere/curatare!
Cel mai bine se folosesc bulion de casa (reteta aici) sau suc de rosii de casa (reteta aici).
Acum este momentul prepararii ei! Piata abunda de vinete si ardei, la preturi foarte avantajoase. Intotdeauna zacusca s-a pus la final de august sau inceput de septembrie. Cantitatile sunt pentru legume crude, intregi.
Iarna puteti face aceasta minunata zacusca de vinete din ardei copti la borcan sau congelati (reteta aici) si vinete coapte si congelate sau puse la borcan (reteta aici).
Daca aveti vinete si ardei deja copti si curatati va trebui sa tineti cont de faptul ca ei se injumatatesc – adica aveti nevoie de 1,5 kg vinete coapte si scurse si 800 g ardei capia copti, fara cotoare, taiati fasii.
Din cantitatile de mai jos ies cca. 5 kg de zacusca de vinete cu ardei copti.
- 3 kg vinete crude
- 1,5 kg ardei capia sau amestec cu gogosari cruzi, întregi
- 0,5 kg zarzavat ( 2 morcovi, 1 patrunjel, 1 pastarnac, o telina mica)
- 0,5 kg ceapa
- 500 ml ulei de floarea soarelui
- 1 L de bulion de rosii (sau rosii pasate la cutie)
- 4 lingurite de sare (puneti 3 si mai gustati la final)
- 2 lingurite piper macinat (sau boabe) - eu am pus macinat
- 2 foi de dafin
Mod de preparare zacusca de vinete – reteta mamei mele
Coacerea vinetelor si a ardeilor capia pentru zacusca se vinete
Am inceput cu o seara inainte cu coacerea vinetelor si a ardeilor. Eu le coc pe aragaz, la foc deschis, asezate pe site si placi perforate metalice. Nu se compara gustul acesta placut si aroma de fum obtinuta prin coacere la foc! Sincer, daca nu le coaceti asa sau pe gratar in curte… nu are rost sa faceti zacusca. Nu au niciun gust vinetele coapte in cuptor. Ardeii copti i-am tinut apoi 30 de minute intr-o oala cu capac ca sa transpire si sa se cojeasca usor.
Pont: acoperiti aragazul cu folie de aluminiu! Eu am uitat complet sa fac asta si era prea tarziu cand mi-am dat seama. Sa nu va povestesc cat am avut de frecat la el dupa ce-am terminat cu coptul…
Tot in aceasta etapa am curatat vinetele si le-am asezat in 2 strecuratori de plastic. Le-am lasat asa pana dimineata. Veti vedea cat lichid se aduna in castron – depinde de cat de zemoase sunt vinetele. Ardeii i-am rupt fasii si i-am curatat de cotoare si samburi. I-am asezat si pe ei intr-un castron (fara sita) si i-am lasat asa.
Pregatirea ingredientelor pentru zacusca cu vinete
A doua zi mi-am pregatit la indemana toate ingredientele: ceapa, zarzavatul, vinetele scurse si ardeii copti.
Ce mai am de facut? Sa curat si sa rad zarzavatul, sa toc vinetele, sa macin ardeii si ceapa (cu masina de tocat). Am masurat si bulionul si mi-am pregatit si uleiul si condimentele.
Zarzavatul ras mare (pastarnacul, morcovii, patrunjelul si telina) l-am calit intr-o cratita cu 100 ml de ulei, la foc mic. Am avut grija sa nu se arda! Prin calire el devine dulceag si aromat! Cand a inceput sa se inmoaie am turnat 100 ml de apa peste el si l-am lasat sa fiarba incet, sa se inmoaie bine. Treaba asta dureaza cam 10-15 minute.
Fierbere zacusca de vinete – reteta mamei mele
Am ales cea mai mare cratita din casa (speciala pentru zacusca) si am asezat-o pe un disc metalic (nu direct pe foc), la foc mediu spre mic.
- Am turnat in ea uleiul ramas (400 ml) si am pus ceapa macinata la calit, cu 2 lingurite de sare. Am lasat-o la calit pana a devenit sticloasa (nu am prajit-o!)
- Am pus in cratita ardeii capia macinati. Am adus din nou zacusca la fierbere, la foc mic. Am amestecat constant.
- Au urmat zarzavaturile calite. Din nou am amestecat pana ce compozitia a inceput sa clocoteasca.
- Am adaugat vinetele tocate si bulionul.
Imediat dupa ce am pus vinetele si bulionul am adaugat si piperul, alte 2 lingurite de sare si foile de dafin.
De-acum incepe distractia! Zacusca de vinete trebuie sa fiarba cam 60 de minute, la foc mic. Stropeste groaznic, ca un vulcan fierbinte. Am stat si am amestecat-o pana m-am plictisit. A mai venit si mama sa ma ajute. Ea mi-a zis ca semnul ca zacusca e gata e aparitia uleiul la suprafata ei. Adica se vad mici baltute de ulei. Nu lasati zacusca nesupravegheata pentru ca va puteti zugravi bucatarie dupa asta! Am citit si retete unde spunea ca poti acoperi cratita cu capac (pe intredeschis) si ca poti amesteca in ea ocazional, la 10 minute. Am incercat asta si dupa doar 5 minute mi s-a prins zacusca de fundul oalei. Cred ca depinde si de tipul de oala…
Eu va spun cum am facut-o: am amestecat-o 60 de minute! Asa arata cand e gata. A scazut un pic si se simte la gust ca e facuta.
PONT – puteti fierbe zacusca de vinete si la cuptor – vezi aici cum se procedeaza!
Imbuteliere si servire zacusca de vinete
Am stins focul sub oala cu zacusca de vinete. Am spalat si sterilizat borcanele si capacele lor (asa cum am povestit aici .). Le-am asezat ude intr-o tava metalica (cu capacele alaturi) si le-am introdus in cuptorul rece. Am setat cuptorul la 150 C si am pus cronometrul la 15 minute. In 15 minute borcanele se incalzesc si apa de pe ele se evapora. In acest rastimp zacusca se mai racoreste un pic.
Am umplut borcanele calde cu zacusca fierbinte si le-am infiletat capacele. Am lucrat pe o tava metalica care sa preia socul termic. Borcanele calde le-am invelit bine cu o patura si le-am lasat sa se racoreasca incet cateva ore. O alta varianta este sa introduceti tava cu borcanele calde la cuptorul incins la 100 C si sa decuplati apoi cuptorul, lasand borcanele inauntru pana se racesc complet (sursa Laura Laurentiu) sau sa le fierbeti la bain Marie, in oala cu apa, asa cum am povestit aici. 40 de minute de fierbere sunt suficiente (cronometrate din momentul in care apa clocoteste in masa).
Bineinteles ca am pastrat o mica portie de zacusca cu vinete pentru degustare imediata! Senzational a iesit!
Cat de buna e zacusca de vinete calduta, pe felii de paine proaspata! E cremoasa si parfumata.
Se simte gustul clar de vinete, cel de capia copti… e un vis! Sa incercati neaparat aceasta zacusca de vinete – reteta mamei mele!
Daca sunteti amatori de zacusca sau ghiveci de legume la borcan atunci va recomand si:
- zacusca de dovlecei – reteta aici
- zacusca de fasole boabe, uscata (ghiveci) – reteta aici
- zacusca de fasole verde pastai (teci) – reteta aici
- zacusca de ciuperci – reteta aici
- zacusca de peste – reteta aici
- ghiveci de legume la borcan cu sau fara orez – reteta aici
- zacusca bulgareasca (lutenita) cu ardei copt li usturoi – reteta aici
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de conserve: muraturi, gem, dulceata, jeleu, peltea
zacusca a fost dintotdeauna mancarea mea preferata
sunt zeci de retete, fiecare mai buna decat celelalte
o sa incerc si aceasta reteta, ca dupa poze si lista de incrediente pare absolut delicioasa !!!
Ma bucur ca te inspira reteta mamei mele :). Te asigur ca nu vei fi dezamagita!
Pe acel disc de metal puneti nisip cat sa acopere tot discul si garantat ca nu se prinde zacusca de fund.Eu fierb ceapa,o las la scurs dupa care o dau prin masina de tocat.
Nu e rea ideea pentru ca nisipul da o caldura uniforma.
O sa incerc si eu sa ii fac sotului meu, poate o sa ma iubeasca mai mult :))
Cam asa ceva :)) Dragostea trece prin stomac.
[…] acest bulion fac si zacusca sau ketchupul de casa. Aici reteta de zacusca de vinete (cu ardei copti), supa de rosii sau ardeii umpluti (reteta strabunicii mele). Este foarte bun si la […]
[…] noi in familie se face doar zacusca de vinete iar mama a ridicat din sprancene cand i-am zis ca vreau sa testez o zacusca de fasole boabe. Tot ea […]
[…] in calcul si timpul necesar acestei manopere ( cca. 30 de minute). Daca tot am facut zacusca (si de vinete si cu fasole boabe), am lasat deoparte cativa capia pentru acest sos de ardei […]
Buna reteta, coincide cu a mamei mele.
Cu timpul insa am ajuns la niste simplificari masive – iar rezultatul e absolut acelasi,ba chiar mai dietetic.
Zarzavaturile impreuna cu ceapa se pun in tava la copt cu niscai apa – in 30-40 min sunt moi.
Nu se mai caleste nimic in ulei (persoanele sensibile vor simti diferenta,la fel ca fierea noastra).
Totul fiind deja moale,copt si patruns, nu mai e nevoie decat ca intregul maglavais sa fie adus la punct de fierbere – tot in cuptor. Asta inseamna adio pufaiala, adio ardere,adio amestecare obositoare. Binenteles e nevoie de o cratita care sa incapa in cuptor ,iar cantitatile nu pot fi uriase. Nu stiu de ce,in cuptor nu pufaie nimic,nu stropeste, se incinge totul frumos si linistit.
2, 3 gutui rase adaugate au dat un farmec senzational zacuscai noastre, intrebau toti ce am pus in ea, ce-i cu aroma asta
Cam asta e varianta simplificata-rapida. Savoarea ramine.
Bune ponturi! Iti multumim 🙂
Corina, super idee!!!
Deja voiam sa renunț la zacuscă , citind procedeul de preparare!
Spune-ne cât timp o lași la cuptor? Si cum o prepari, exact?
Am facut-o. Super buna. Ușor de făcut. E prima oara când fac zacusca dar mi-a ieșit. Soțul meu, care e un „mofturos”la mâncare o adora. Mulțumesc pentru reteta?
Cu drag! 🙂
foarte frumoasa prezentarea si pasii felicitarii eu am inceput asta seara ,la copt de vinete si ardei si maine o sa-ti urmez reteta abia astept finalul nu am mai facut de 6 ani zacusca multumesc pt reteta!!!!
Sunt sigura ca-ti va iesi bine. Sa ne tii la curent!
[…] ardeii pe o sita asezata pe un ochi de aragaz – exact ca si pentru salata de ardei copti sau zacusca. I-am intors pe toate partile apoi i-am pus 5 minute intr-o cratita cu capac ca sa […]
Am pus zacusca anul trecut dupa reteta voastra si am avut cea mai buna zacusca de cand pun. Copii luau cate un borcanel de cate ori veneau la mine caci le-a placut enorm. Anul asta trebuie sa pun dublu.
Vine in curand vremea conservelor!
Reteta de zacusca este super, numai ca atunci cand a inceput sa pufaie am bagat-o la cuptor. S-a facut repede si fara prea mare efort.
Nu e rea ideea de loc dar probabil ca trebuie mutata zacusca intr-o forma care sa incapa in cuptor. Cratitoiul meu nu incape 🙂
Eu pun zacusca rece in borcane, le infiletez si le fierb la bain marin 20 d minute.Se sterilizieaza perfect si tin si 2 ani!
Eu mai adaug la zacusca si doua sau trei mere acrisoare ,crude ,fara coaja sau samburi,date pe razatoare. Capata o aroma deosebita
Eu adaug si 2-3 mere acrisoare,crude fara coaja,fara samburi,date pe razatoare. Capata o aroma placuta
[…] Despre coacerea vinetelor si a ardeilor am povestit si in reteta de zacusca. […]
Pont mare! Nu mai coaceti ardeii, folositi ardei cruzi, zacusca va avea un gust mult mai bun, culoarea va fi foarte, foarte faina, mult mai legata si nu va fi uleioasa deloc, coacerea ardeilor schimba gustul in rau…
Asta e chestie de gust. Mie imi plac foarte mult ardeii copti asa ca prefer sa fac zacusca asa cum am descris mai sus.
Am făcut .O pentru prima data !! Cea mai buna !
Ma bucur ca ti-a placut reteta mea 🙂
Draga mea,
Va urmaresc cu drag multe din prajiturile prezentate le-am facut.Multumesc.
Despre zacusca.O pregatesc cu tot ce ati scris in reteta dar am facut o modificare.In uleiul de masline rece
(1 l pentru 10 kg de legume ) pun ceapa peste care pun putina sare si se petrece ambele fenomene
calire si fierbere(ceapa lasa ceva apa cand se pune sarea)Dupa adaug legumele -fara morcov si patrunjel-
dar taiate in felii groase (ardei copti).Vinetele le adaug asa cum au ramas dupa scurs .Prin mestecare se desfac si asa zacusca nu este un piure.Condimentele sunt piper si foi de dafin(aceleasi)La fel de important zacusca o fac la foc de lemne.Este zacusca de care nu ma doare stomacul..
Va urmaresc in continuare si multumesc.
Sunt convinsa ca este foarte gustoasa si zacusca descrisa de tine 🙂
[…] mai aproape de sursa de caldura. Aplic aceasta metoda cand coc cantitati mai mari de vinete pentru zacusca sau pentru pus pe iarna […]
Am incercat-o si eu. Inca este pe foc si cu greu ma abtin sa tot gust din ea! Eu am facut-o direct in portie dubla si gustul e minunat.
Delicioasa!!!
Ma bucur sa aud asta, Angi draga 🙂 Sa-ti fie de bine! Si eu pastrez mereu un castron pentru mancat imediat :))
[…] 6. Zacusca de vinete […]
Foarte bună reţeta, felicitări…gustoasă ca la mama ei.
Acum am deschis ultimul borcan dupa reteta voastra (suntem in excursie) si primiti de la noi cele mai bune ganduri.
[…] zacusca de vinete – reteta aici […]
[…] Pont: cea mai buna zacusca se face cu ardei copti, nu cruzi! Vezi aici reteta mamei mele. […]
[…] sarbesc si-l fac extrem de delicios. Si uleiul aduce un plus de savoare acestei mancari. Ca la zacusca, uleiul trebuie sa fie din abundenta fara insa sa […]
Daca in loc de bulion pun rosii crude pasate o sa fie in regula sau stric rezultatul final? Multumesc.
Poti pune si suc proaspat de rosii insa ti se va dubla timpul de fierbere deoarece vei avea muuulta zeama lunga in oala cu zacusca si va dura multa ca aceasta sa scada
Este al doilea an in care prepar zacusca dupa reteta ta. Mereu o fac in cantitati duble. Nu am de gand sa schimb reteta ;-). Sarutmana :-*!
Ma bucur sa aud asta 🙂 Spor la treaba si te mai asteptam pe la noi!
Cantitatiile de vinete, ardei sunt dupa coacere, scurgere,nu? Ca altfel nu ramaneai cu nimic.
Nu! Scrie si in reteta „Toate ingredientele sunt cantarite crude, inainte de coacere/curatare!”
f buna reteta. Ardeiul eu nu il coc pe plita ci il prajesc in ulei si il pun in cratita cu sare grunjoasa si acoperit cu capac si il decojesc mai usor.
[…] ca toate retetele de zacusca, inclusiv cea de vinete, se bazeaza pe calirea-coacerea unor legume sub forma de tocanita. Legumele si zarzavaturile […]
Am facut o portie -n-am indraznit mai multa- si ce sa zic, E FENOMENALA. Maine mai fac portie dubla.☺ Zarzavaturile ii dau un gust in plus, totul e in armonie.
Ma bucur sa aud asta 🙂 Pofta mare!!!
[…] zacusca de vinete – reteta mamei mele (testata de mii de cititori) – o gasiti aici […]
Super am făcut-o și e delicioasă
Intradevar este o reteta extraordinara, este a doua oara cand o fac si acum am terminat . le las la cuptor sa se racoreasca pana maine. multumesc frumos!
Iti multumim pentru cuvintele frumoase si te mai asteptam 🙂
Intradevar este extraordinara reteta. am terminat acum a douatransa de borcane!
Pentru fierbere folosesc ceaun de fonta. Se poate pune cu succes si pe aragaz, daca ai forta sa-l ridici. Marele avantaj este ca nu ‘lipeste” mancarea si nu trebuie amestecat in el decat foarte rar. Pentru dulceata folosesc o tingire de arama, mostenita de la mamaie ( adica bunica din sudul tarii), pe care stiu sa o confectioneze doar tiganii spoitori. Nu arde dulceata si nu-i schimba culoarea. S-a intamplat de multe ori sa plec la munca si sa las bulionul sa fiarba pe foc ( foc foarte mic!) , si sa-l gasesc aproape facut cand m-am intors acasa. ( asa arata viata in Romania stresatilor, atunci cand incerci sa iesi din cercul vicios al E-urilor de calitate).
Pentru zacusca folosesc aceiasi reteta dar, fara zarzavat. O s-o incerc si pe a ta. Eu nu o conserv; congelez vinetele si capia deja pregatite si o gatesc iarna, in portii mici, cat se consuma o data.
Daca vreau sa fac reteta dubla trebuie sa dublez toate ingredientele? 1 litru de ulei? am vazut retete cu 6 kg de vinete si 3 de ardei insa tot 500 de ml de ulei.
Multumesc anticipat pentru raspuns
Da, trebuie dublate toate.
[…] Deoarece dovleceii sunt neutri ca gust și aromă, am decis să pun și câteva ciuperci în această zacuscă. Tare bună a ieșit! Eu de la mama am învățat să pun și zarzavat călit (înăbușit) îm zacuscă deoarece acesta îi conferă o dulceață deosebită. Practic am adaptat rețeta mameil mele de zacuscă cu vinete prin înlocuirea vinetelor cu dovlecei și ciuperci. Aici găsiți rețeta despre care vorbesc. […]
[…] Cu aceste vinete coapte la borcan sau congelate puteti faca iarna o delicioasa zacusca de vinete (reteta aici). […]
[…] zacusca de vinete cu ardei copti – reteta aici […]
[…] Aici gasiti reteta de zacusca de vinete […]
[…] mea favorita este cea de vinete – vezi aici rețeta mamei mele. Cremoasă, aromată și foarte […]
Cea mai buna reteta!!!
[…] chiar de la frigider. Se poate manca a doua zi pe felii de paine prajite (bruschette) – ca o zacusca. Aduce oarecum cu ghiveciul traditional insa nu are atata zeama, este mai cremos si bucatelele de […]
Foarte bune retetele voastre de zacusca. Am facut anul trecut si zacusca de fasole si a fost geniala. Toata lumea s-a mirat ce culoare frumoasa are zacusca mea. La gust….dementiala!
Foarte buna reteta! Multumesc.
Tot ce am facut pana acuma din retetele voastre a iesit intocmai si cu gusturile foarte armonioase. Felicitari pentru generozitatea voastra de a imparti cu cititorii din experienta si dragostea voastra pentru frumos si savuros <3
Am facut portie dubla si nu-mi pare rau!
Foarte gustoasa!
Buna ziua. Multumim pentru reteta, coacem vinetele momentan :). Nu stiam ca borcanele se sterilizeaza in apa. Este necesar, nu stau altfel pe iarna? Va intreb pentru ca am facut saptamana trecuta numai cu legume si nu am fiert borcanele in apa. Se vor strica oare? Sau sa le fierbem ca nu e prea tarziu. Multumesc.
Zacusca…prima data făcută.. Cu teama.. Ca dacă nu e buna..a ieșit o superbitate. Am făcut tot posibilul sa respect rețeta la litera și a ieșit beton 😂💯.. Sunt fana voastră înfocata. 💖👌
Tare mă bucur să aud asta 🙂
[…] pe primul. Nu fiti zgarciti cu uleiul pentru ca el da gust si savoare acestui fel (ca si la zacusca de altfel). Am inceput cu calirea cepei, usturoiului si a cozilor de praz. Un praf de sare si foc […]
[…] dacă nu au coaja carbonizată nu au nicio savoare. De aceea coc ardeii și pentru zacuscă (rețeta aici) dar și pentru musacaua de vinete (rețeta […]
Am făcut și eu zacusca după retata dvs, și pentru prima oara de când mănânc zacusca, pot spune ca are gustul perfect. Niciodată nu am reușit sa fac ca zacusca sa aibă un gust echilibrat și sa fie…delicioasa. Eu bine, acum da. Am fscut de proba din 1500 gr vinete, 800 ardei copt, 900 g bulion facut în casa, 500 gr ceapa și 400 ml ulei. Este super delicioasa!!!!!!!! Mulțumesc!!!!
Am facut azi 20 de borcane (am fata la facultate la camin si e valuta forte 😁). Asa fac si eu doar ca fierb ceapa, o scurg bine si apoi o trec prin masina. E mai dulce si nu deranjeaza la stomac. Apoi, alta idee, puneti sare mare pe plita si apoi oala si nu se leaga. 😉
Buna ziua! Se poate inlocui o parte din bulion cu ardei copti? As vrea sa fac reteta x4 si ar fi cam 4l de bulion..Daca se poate in ce cantitate ar fi putea fi inlocuit? Multumesc!
Pai pune 2 L de bulion si 2 kg de ardei copti (cantariti dupa coacere si curatare).
[…] Folosesc gogoșari (copți pe plită sau pe grătar) și la zacusca de vinete – vezi aici. […]
[…] Anul acesta s-au făcut mulți gogoșari iar piețele din Arad au fost invadate de ei. Mie îmi place să-i mănânc și cruzi alături de sandvișuri sau în salate de sezon dar și copți (în salate sau sub formă de dip). Cu ei fac și celebra zacuscă de vinete a mamei mele (vezi aici). […]
Buna ziua! 😊
Am facut aceasta zacuscă si a ieșit foarte buna, însă acum vreau sa fac o combinație de vinete + dovlecel si nu stiu cat dovlecel sa pun.
Dovlecelul este destul de matur (cules in vara) cu dimensiuni de la mediu in sus(am făcut si dulceata din el si o ruda spunea ca
secretul acestei dulceți este ca dovleceii sa fie „trecuti”, ca au aroma).
Am cumparat 5kg de vinete și câte 2 de kapia, gogosar, morcovi si ceapă, insa nu stiu cate kg de dovlecel sa pun. 😁 Ma gandesc ca tot 2kg. Dumneavoastra ce ziceti? Dovlecelul vreau sa il fierb, scurg, fac piure.
Da, 2 kg de dovlece sunt ok. Oricum, dovlecelul e „umplutura” aici pentru ca zacusca va avea gust de vinete si ardei copti. Spor la treaba!