Salata bulgareasca reteta clasica

13

Salata bulgareasca reteta clasica Savori Urbane (1)Salata bulgareasca reteta clasica (Shopska) cu branza telemea, castraveti, rosii, ceapa, ardei si dressing usor si acrisor. Cum se face salata bulgareasca? Simplu! Se toaca toate legumele si se stropesc cu ulei si otet. Versiunea originala nu contine oua sau sunca.

Salata bulgareasca este cunoscuta si ca salata Shopska (Șopska), numele ei provenind de la regiunea Șopluk din Bulgaria. Nu, nu a fost creata acolo ci a fost „inventata” in socialism, anii 1960, de catre Balkanturist – echivalentul bulgaresc al ONT-ului nostru. A fost o directiva de partid care i-a indemnat pe bucatarii vremii sa creeze diverse salate cu nume sonore, in speranta ca acestea vor deveni celebre printre turistii straini (salata dobrogeana, macedoneana, traca etc) – vezi sursa. Dintre toate acestea doar „salata bulgareasca” a dainuit pana astazi, raspandindu-se in toata Peninsula Balcanica si devenind brand national al Bulgariei.

Asta e ca si povestea cu „bufetul suedez” care a fost numit asa de ai nostri in anii ’70, fiind destinat turistilor suedezi pe litoral.

Bufet suedez idei de preparate reci festive Savori UrbaneSalata bulgareasca a intrat in anii ’80 si in restaurantele romanesti si a ramas in meniurile lor pana astazi. Partea neplacuta (in cazul oricarei salate) este prezentarea legumelor neasezonate, insotite de oliviera. Adica sa ti-o asezonezi tu! What? Un bucatar adevarat stie sa dea gust unei salate si nu-si pune clientii sa o faca in locul lui. Nu mai spun de faptul ca de multe ori salata iti este adusa in niste castroane minuscule, pline pana la refuz cu legumele taiate, in care nu ai cum sa amesteci si dressingul fara a pata masa. Ca la romani…  Salatele se asezoneaza in castroane largi, incapatoare, folosind tacamuri speciale pentru salata.

Va tentez si cu reteta mea de Salata argentiniana – rosii, oua fierte, telemea si usturoi. Reteta a fost testata de sute de cititori si toti au fost incantati de ea.

Salata argentiniana (1)Pentru cei care doresc o salata românească le ofer această rețetă.

Nu exista cantitati fixe ale ingredientelor din salata bulgareasca. Ele trebuie sa fie oarecum echilibrate in functie du gustul fiecaruia. Depinde si daca este servita ca fel de sine statator sau ca si garnitura pe langa gratare. As zice ca 1 rosie mare, 1/4 castravete lung (sau 1 castravete de gradina), 1/2 fir de ceapa verde si 1 ardei mic copt ar fi suficiente pentru o persoana. Noi suntem 4 si am facut un castron mai mare de salata deoarece am pus la rece ce a ramas in prima zi. Da, salata bulgareasca este delicioasa si a doua zi.

Ingrediente salata bulgareasca

Observatie: in reteta originala se specifica ca ardeii poti fi cruzi sau copti. Eu i-am copt si bine am facut! Ei confera o savoare deosebita salatei.

5.0 from 1 reviews
Salata bulgareasca reteta clasica
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 6-8 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 4 rosii frumoase si coapte
  • 1 castravete lung sau 4-5 castraveti de gradina
  • 3 fire de ceapa verde sau 2 cepe medii vechi
  • 3-4 ardei
  • 100 g telemea buna si grasa (de oaie sau vaca)
  • sare, ulei, otet obisnuit (9 grade)
  • o mana de frunze de pratrunjel

 

Mod de preparare salata bulgareasca reteta clasica

Este clar ca toate aceste legume sunt mai gustoase in sezon, adica vara, cand sunt culese din gradinile producatorilor. Rosiile de iarna au gust de iarba si sunt fade. Deci, mergeti la piata!

Am copt ardeii pe o sita asezata pe un ochi de aragaz – exact ca si pentru salata de ardei copti sau zacusca. I-am intors pe toate partile apoi i-am pus 5 minute intr-o cratita cu capac ca sa „transpire” bine. I-am decojit si i-am lasat la racorit. Ce aroma si ce gust au….

ardei copti pentru salata bulgareascaAm spalat bine legumele. Am decojit castravetele si am curata ceapa. Am tocat toate legumele in cuburi cu latura de cca. 2 cm iar ardeii copti in patratele (dupa ce le-am indepartat cotoarele si samburii).

legume taiate pentru salata rosii castraveti ceapa ardeiMontare si asezonare salata bulgareasca

Am ales unb castron mare, incapator. Am asezat in el toate legumele taiate si le-am sarat usor, tinand cont de faptul ca mai vine si telemeau sarata deasupra. Le-am amestecat usor cu spatulele speciale pentru salata. Am stropit totul cu o lingura de ulei de floarea soarelui si cu 2 lingurite de otet. Legumele au lasat deja zeama serioasa in castron asa ca dressingul s-a format singur, ca sa zic asa. Am amestecat cu grija ca sa nu le sfaram si le-am presarat din abundenta cu patrunjel verde tocat.

Am gustat salata ca sa vad daca e suficient de sarata si acra.

Servire salata bulgareasca reteta clasica

Ultima componenta a acestei salate este telemeaua. Ea poate fi taiat cubulete sau rasa deasupra salatei. Eu am ras-o pe razatoarea mare.

Salata bulgareasca reteta clasica cu telemea rosii ardei castraveti ceapaAm mai presarat putin patrunjel verde si gata! Salata bulgareasca poate si servita sau poate fi acoperita cu folie de plastic si data la rece. Ca la orice salata, legumele incep sa se inmoaie dupa 20-30 de minute si sa-si piarda textura crocanta. Cel mai bine este sa o mancati imediat dar, asa cum am spus si la inceput, ea poate fi pastrata 24 de ore in frigider. Gustul si aroma se intensifica insa legumele se inmoaie usor.

Noi am mancat-o pe post de garnitura langa niste cotlete de porc la gratar – vezi aici reteta si 10 ponturi utile pentru o carne frageda.

Cotlet la tigaie gratar ponturi si tips ca sa ramana fraged si suculent (1)

Cred ca veti face chiar astazi aceasta delicioasa si racoritoare salata bulgareasca, mai ales ca traversam o perioada de canicula si nu avem chef sa pornim cuptoarele.

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de salata.

Salata orientala reteta mamei mele Savori Urbane (1)

13 COMENTARII

  1. Foarte bine puctat momentul cu servirea din castroane incapatoare. Macar de ar citi si angajatii localurilor sa invete. Ce pofta mi-ai afcut si nu mai am branza in casa, doar vreo doua rosii. Dar tot ma duc pana in piata.

  2. Intr-adevar asa se face, si da e mai gustoasa cu ardeii copti, ei au o manie pt ardeii copti, de katak cu ardei copti ai auzit?( кътък с печени чушки) Ce pofta imi e…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.