Salată de vară cu roșii, castraveți, ardei, ceapă, brânză sau de post. O rețetă tradițională de salată româneasca de vara. Cum se face salata simplă cu legume din piață? Cum se face dressingul simplu pentru o salată de legume cu verdețuri și telemea sau caș?
Cinele de vară sunt compuse, de multe ori, din salate proaspete și răcoritoare și felii de pâine proaspătă. Fac des această salată de vară cu legume variate și cu dressing simplu cu oțet (sau lămâie), ulei și verdețuri – mărar și pătrunjel verde. O salată simplă de post (dacă nu punem brânză).
Tare mă bucur când vine vara și piețele se umplu de legume și fructe aduse de producătorii locali! Așa că am pornit spre Piața Mare din Arad (zisă și Piața Veche sau a Catedralei) în căutarea bunătăților: roșii cărnoase și aromate de Curtici, ardei grași de Socodor, ceapă verde, castraveți și legături de verdeață.
Tarabe pline de legume și fructe proaspete care te îmbie să le miroși și să le guști 🙂
Sunt oameni gospodari în jurul Aradului și ne aprovizionează mereu cu produse de calitate. Roșiile astea mari de Curtici miros a vară! Sunt coapte la soare și au un gust dulceag specific.
Am cumpărat tot ce aveam nevoie de la o singură tanti 🙂 Am ales castraveți de grădină, ceapă verde, roșii și cățiva ardei grași și faini. Până și mărarul și pătrunjelul verde tot de la ea le-am luat.
Mi-am umplut coșul cu toate aceste bunătăți și mi-am continuat plimbarea prin piață.
Am avut poftă de o brânză faină de oi așa cum numai de la Domnul Luca se găsește. E cioban sibian „aclimatizat” la Păuliș (lânga Arad) și de ani de zile ne furnizează brânzeturi tradiționale de excepție: caș dulce sau puțin sărat, telemea de oi mai moale sau maturată, o brânză de burduf cremoasă și picantă dar și smântână, ouă proaspete sau mezeluri de casă.
Bineînțeles ca brânza se cumpără de-abia după degustare 🙂 Am ales un caș de oi puțin sărat, care să se potrivească cu legumele pentru salată. Ți se topeste in gură!
Pentru că a fost o zi de sâmbătă, nu foarte călduroasă, m-am oprit la Diana ca să facem salata pe terasa ei dinspre grădină. Nu de alta dar fiul ei și-a tot dorit să gătească ceva cu noi și să apară și el pe blog 🙂 Așa ca s-a potrivit totul de minune.
Juniorul Dianei are aproape 9 ani și o ajută des în bucătărie: la decupatul saleurilor sau fursecurilor, la pensulatul cu ou a cornurilor sau la scosul sâmburilor din cireșe sau vișine.
Vă dau cantitățile orientative pentru aceasta salată de vară deoarece fiecare le poate modifica dupa gust. Unora le plac mai mult roșiile, altora castraveții sau ardeii etc.
- 5-6 roșii coapte de grădină
- 2 ardei grași
- 3 castraveți de grădină
- 2 fire de ceapă verde
- 200 g brănză (caș, telemea)
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1 lingura de oțet simplu de masă sau zeama stoarsă de la ½lămâie
- sare, piper
- o mână de verdeață tocată - mărar, pătrunjel verde
Cum se face rețeta de salată de vară cu roșii, castraveți, ardei, ceapă, brânză sau de post?
Ingrediente pentru salata de vară românească
Iată cam ce am pus în această salată de vară.
Am spalat bine cu apă rece toate legumele. Am curățat ceapa, am decojit castraveții și am scos cotoarele și sâmburii din ardei. Apoi le-am tăiat în felii sau bucățele, după caz. Juniorul Dianei tare și-ar fi dorit sa facă această operațiune însă fără succes: Diana a zis NU!
Am pus toate legumele tăiate într-un castron. Am tăiat și cașul în cubulețe pe care le-am presărat peste legume. Puteți să nu mai puneți brânză și astfel aveți o garnitură faină pe lângă cărnuri fripte sau o salată de post.
Cum se face dressingul simplu pentru o salată de legume proaspete?
Am tocat o mână de verdeața (mărar și pătrunjel verde). Nu am pus legăturile întregi ci doar o mică parte din ele.
Am ales un bol mic pentru dressing în care am pus verdeața tocată.
Am asezonat cu sare iar micuțul a venit cu rășnița de piper. Tare încântat a fost! Și-a luat și șorț cu Savori Urbane 🙂
În final am pus 2 linguri de ulei și niște zeamă de lămâie (Diana nu e prea încântată de oțet). Am amestecat totul bine și gata e și dressingul!
Montare și servire salată românească de vară
Am turnat dressingul peste salata de vară și am amestecat totul cu tacâmurile speciale.
Sarea din dressing va scoate apa din roșii și castraveți așa că în castron se va forma o zeamă tare faină și aromată! Adevărul este că această salată de vară este gustoasa… vara! Nu are sens să o facem iarna cu legume fade din supermarket. Când iei o furculiță din salata asta simți aromele și gusturile legumelor coapte la soare. E cu totul altceva.
Dacă sunteți amatori de salate de vară vă recomand și salata bulgărească (cam tot așa se face dar cu ardei copți) – rețeta aici,
pe cea grecească (cu măsline și feta) – rețeta aici
sau pe cea argentiniană (cu oua fierte, telemea și usturoi) – rețeta aici. Toate sunt grozave!
Din aceleași roșii faine din piață am făcut și o delicioasa supa crema de rosii cu ardei copti si usturoi – reteta aici.
Sper că v-a plăcut plimbarea prin Piata Mare din Arad și rețeta salatei de vară cu roșii, castraveți, ardei, ceapă și brânză 🙂
Ce dragut ajutor de bucatar ati avut!
Blogul este minunat, retetele sunt grozave, felicitari!
Multumim frumos 🙂
[…] Salata de vară ca la Arad – rețeta aici. […]
[…] Pentru cei care doresc o salata românească le ofer această rețetă. […]
[…] Cât de bune sunt alături de un caș proaspăt sau într-o salată simplă de vară! (vezi aici rețeta). […]
Aveti niste Rețete extraordinare. Va rog sa-mi dati si mie adresa dlui Luca din Paulis, pentru ca noi trecem in fiecare an pe acolo si la plecarea din Romania m-as duce sa iau brânza de la dansul in special caș.
Am mai cumparat brânza si de la Sibiu si nu a fost buna, la fel ca si roșiile.
Va multumesc,
Marina Stanca
Nu stim adresa lui de acasa dar il gasesti zilnic in Piata Mare din Arad (de la Catedrala) – in hală.