Vișine sau cireșe zaharisite deshidratate rețeta veche de „gem uscat”

2

Vișine sau cireșe zaharisite deshidratate rețeta veche savori urbane

Vișine sau cireșe zaharisite deshidratate rețeta veche de gem uscat. Cum se fac  visine deshidratate, tinute in zahăr? Cum se fac fructele deshidratate la cuptor sau în aparat (deshidrator). Caise, piersici, prune, pere, cireșe zaharisite pentru iarnă. Cum se conservă fructele pentru iarnă?

Mama mea facea în fiecare an cireșe și vișine zaharisite. Am avut în curte doi cireși imenși și un vișin mai mic dar foarte prolific. Țin minte cum stateau fructele la deshidratat și zaharisit pe masa de pe terasa (aveam o terasă închisă). Erau excelente! Se pot folosi și jumătăți de caise, piersici, prune sau felii de pere etc. Căldura naturală a verii face singură toată treaba. Dacă vremea este închisă se poate apela la cuptor (setat la 40-50 C) sau la un aparat special pentru deshidratat fructe și legume – găsiți aici mai multe modele.

deshidratorÎn liceu, înainte de treapta a doua, fiind la profil chimie-biologie, am invățat mult la botanică și zoologie. Era cald, era vară, Oana venea la mine să învățăm. Era mult mai distractiv. Parcă ieri s-a întâmplat….  învățam despre fotosinteză, despre sistemul nervos al insectelor sau despre anatomia moluștelor și aveam lângă noi tăvi de fructe puse de mama la deshidratat și zaharisit. Și repetam la biologie și mai luam o boabă și tot așa. Când am văzut că s-a golit o tavă am intrat in panică. Ai mei erau plecați din localitate, noi două eram stăpânele casei. Și ne-am pus repede pe treabă ca să înlocuim paguba 🙂 Am cules alte cireșe și vișine și le-am preparat așa cum știam că le face și mama. Să nu se observe lipsa (nu ca ar fi fost vreo problemă). Și iată că acum, după mai bine de 30 de ani, ajunge rețeta și pe blog. Și ne amintim cu mare drag 🙂

Puteți face și fructe confiate (fierte în sirop de zahăr) dacă urmați o altă rețetă – vezi aici.

Cireșe confiate sau glasate făcute în casă - vișine, caise, piersici etc reteta savori urbane

Profitați așadar de fructe și faceți și voi niște vișine sau cireșe zaharisite deshidratate. Din 1 kg de cireșe sau vișine ies cam 2 tăvi.

Vișine sau cireșe zaharisite deshidratate rețeta veche
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 tavi
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg cireșe sau vișine curățate
  • 1 kg de zahăr tos

 

Cum se fac vișine sau cireșe zaharisite deshidratate rețeta veche de gem uscat?

Se aleg cireșe și vișine cărnoase, nu din cele timpurii. Se spală, se lasă la scurs bine de tot după care se curăță de sâmburi și de codițe.

Vișine sau cireșe zaharisite deshidratate / ETAPA 1

Am pus circa 400 g zahăr peste cireșe sau vișine într-o cutie cu capac și am scuturat bine cutia să ajungă zahăr peste tot. Am lăsat fructele peste noapte în frigider.

A doua zi am scurs cu grijă zeama lăsată și am pus din nou circa 200 g zahăr și am lăsat să stea pe masa circa 2-3 ore.

Am tot scuturat cutia pentru a ajunge zahăr peste tot.

Dacă aveți deshidrator de fructe, puteti sa puneți fructele în el. Le scuturați bine de zahăr și le așezați în aparat. Eu obișnuiesc să le mai scot pe parcurs și să le mai dau prin zahăr, să le scutur și apoi să le mut înapoi în aparat.

Vișine sau cireșe zaharisite deshidratate / Etapa 2

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt am așezat cireșele și vișinele răsfirate, bob cu bob. Este bine să nu se lipească unele de altele. Voi puteți să le puneți un pic mai apropiate, eu le-am lăsat așa ca să se vada în poză exact cum evoluează.

cum se fac visine cirese deshidratate zaharisite reteta (1)

Am presărat deasupra 100 g zahăr.

cum se fac visine cirese deshidratate zaharisite reteta (2)

Am introdus tava în cuptorul setat la 40-50 C (căldură sus + jos + ventilație sau treapta cea mai mică la cuptoarele pe gaz ) și am lăsat acolo tava pentru 3 ore, având pusă o coadă de lingură de lemn la ușa cuptorului pentru a permite aburului să iasă.

Vișine sau cireșe zaharisite deshidratate / Etapele 3 si 4

Am mutat vișinele/cireșele pe altă hârtie de copt curată, le-am presărat din nou cu cca. 100 g zahăr și am introdus din nou tava în cuptorul setat la 40-50 C (sus+jos+ventilație sau treapta cea mai mică la cuptoarele pe gaz) și am lăsat acolo tava pentru alte 3 ore, având lingura de lemn la ușă pentru a permite aburului să iasă.

cum se fac visine cirese deshidratate zaharisite reteta (3)

După răcire am repetat operațiunea cu cuptorul încă odata, presărând încă 100 g zahăr. De fiecare dată am schimbat hartia de copt cu una curată.

cum se fac visine cirese deshidratate zaharisite reteta (4)

Dacă fructele sunt încă umede, lasă zeamă, mai repetati încă odată procedeul. La mine nu au mai lăsat zeamă așa că am terminat cu ele.

Observație: dacă este caniculă puteți profita de ea și să puneți tăvile cu fructe direct pe balcon (terasă) însa la umbra, nu în plin soare. În 4-5 zile veți obține aceleași rezultate. Zilnic trebuie schimbată hârtia și trebuie adăugat zahăr, așa cum s-a arătat mai sus.

reteta visine zaharisite

Aceste cireșe sau vișine zaharisite și deshidratate sunt grozave pentru consum imediat dar și pentru decorarea torturilor și prăjiturilor. Se pot presăra 3-4 boabe și în cereale cu lapte sau iaurt. Se pot păstra la cămară învelite în pungi de hârtie (trebuie să respire).

reteta cirese zaharisite

Cu ele se poate face și înghețata casata – vezi aici.

Merită să încerci și tu această rețetă de vișine sau cireșe zaharisite deshidratate!

Aici găsiți mai multe rețete de conserve de fructe: dulceață, gem, marmeladă, jeleu, compot, fructe confiate, peltea etc.

conserve fructe retete savori urbane 2017

2 COMENTARII

  1. […] Avem foarte multe rețete rămase de la ea și mă bucur că am preparat acest papricaș de căprior după indicațiile ei notate încă de pe atunci. Ea gătea și prezenta totul foarte elegant și modern, în special preparate sărate. Nu era deloc amatoare de dulciuri și, în memoria ei, Diana a numit una dintre puținele prăjituri pe care le degusta cu placere chiar Prăjitura Elvira – rețeta aici. O prăjitură fină cu nucă și cremă de cafea (ness). Tot ea ne-a învățat să facem fructe zaharisite – în special cireșe și vișine uscate la soare – rețeta aici. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: