Baghete acordeon la cuptor crestate și umplute cu brânză și cozi de ceapă verde. Rețeta de baghete evantai cu umplutură de brânză și verdețuri. Sandviș cald gratinat cu cremă de brânză și ceapă verde. Rețete cu pâine veche. Rețete de gustări calde. Rețete cu brânzeturi.
Aceste baghete acordeon sau evantai sunt o gustare caldă rapidă care se prepară în maximum 20 de minute. Sunt foarte gustoase și aspectuoase și ne pot scoate din încurcătură când avem musafiri neanunțați sau pur și simplu când dorim să ne răsfățăm familia cu ceva deosebit. Practic este un sandviș cald cu umplutură de brânză și verdețuri, gratinat la cuptor.
Eu am ales o umplutură din cremă de brânză de burduf cu unt și cozi de ceapă verde însă voi puteți opta pentru alte variante, în funcție de ingredientele avute la îndemână. Nu degeaba am ales untul ca bază a cremei de brânză deoarece acesta se topește fain la cuptor și impregnează feliile de pâine fără să le înmoaie excesiv (nu le terciuiește). Cremele de brânză pe bază de smântână sau brânză de vaci (umedă) se comportă altfel la cuptor iar pâinea se îmbibă cu apa din ele.
Observație: dacă nu aveți baghete la îndemână puteți unge crema de brânză pe felii normale de pâine pe care le gratinați la cuptor.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 2-4 porții de baghete acordeon la cuptor. Puteți multiplica ingredientele după nevoi.
- 2 mini baghete sau 1 baghetă mare
- 200 g cremă de brânză de burduf (telemea, caș, frământată) cu unt și cozi de ceapă verde
Cum se face rețeta de baghete acordeon la cuptor crestate și umplute cu brânză și cozi de ceapă verde?
Ingrediente pentru baghete cu brânză și ceapă verde gratinate la cuptor
Am avut 2 mini baghete (de cca. 30 cm). E bine ca baghetele să nu fie foarte proaspete ci din ziua anterioară. Nu e bine nici să fie tari ca lemnul pentru că nu se mai pot cresta ci se sparg în bucăți. Una dintre ele a fost veche de 2 zile și veți vedea mai jos că nu e ok.
Nu e musai să fie baghete albe cu puteți folosi și baghete cu făină de secară sau integrală – așa cum am folosit la rețeta de baghetă umplută (rece) cu cremă de brânză, șuncă și ouă fierte – rețeta aici. Bineînțeles că și cantitatea de cremă va fi mai mare dacă alegeți baghete mai mari.
Am pregătit umplutura de cremă de brânză de burduf cu unt, ceapă verde și verdețuri așa cum am explicat pe larg aici. Puteți înlocui brânza de burduf cu telemea, caș de oi sau cu brânză la borcan (frământată). Nu am folosit-o pe toată ci doar cca. 200 g din ea. Trebuie scoasă cu 1 oră înainte de la frigider pentru a acorda untului răgazul necesar înmuierii.
Cum se crestează baghetele evantai sau acordeon și cum se umplu cu cremă de brânză cu verdețuri?
Ca să nu tăiem complet baghetele am procedat ca la cartofii Hasselback: am așezat bagheta între 2 tocătoare cu grosimi similare. Astfel lama cuțitului zimțat s-a oprit mereu la nivelul lor și nu a mers până pe masă. Am tăiat fiecare baghetă cam în 13-15 felii.
Așa arată o baghetă crestată tip acordeon sau evantai: feliile se țin în partea de jos.
Am pregătit castronul cu cremă de brânză (scos de la rece din bună vreme) precum și o spatulă mică sau un cuțit bont (cu vârf rotunjit).
Cu mare grijă am introdus mici cantități de brânză între feliile crestate. Nu trebuie supra-umplute pentru că brânza va da pe-afară la cuptor. Faza e că, prin umplere, aceste baghete acordeon se curbează tare și apare riscul ruperii lor.
Ca să scap de-o grijă am decis să le tai în 2 și să le fixez cu câte un băț de frigăruie înfipt în mijlocul fiecăreia. Acum e clară treaba! Feliile stau lipite, nu mai mișcă nimic în front!
Coacere baghete umplute cu cremă de brânză de burduf cu ceapă verde și unt
Am preîncins cuptorul la 180 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz. Am așezat baghetele acordeon într-o tavă așternută cu hârtie de copt și le-am introdus în cuptorul bine încins.
Am gratinat baghetele umplute cca. 10 minute sau până ce s-au rumenit ușor. Aici se vede diferența de vechime a pâinii: cele din stânga sunt din pâinea veche de 2 zile care nu a absorbit cum trebuie untul și brânza iar acestea au curs parțial în tavă. La cele din dreapta (vechi de 1 zi) miezul moale a absorbit bine crema de brânză. Nu-i bai că le mâncăm oricum!
Servire baghete acordeon la cuptor crestate și umplute cu brânză și cozi de ceapă verde
Baghetele acordeon sau evantai umplute cu brânză se servesc fierbinți, imediat ce-au fost scoase din cuptor. Arată grozav de bine și miros a primăvară! Merg tare bine cu roșii sau cu o salată verde simplă.
Cât de fain au ieșit aceste sandvișuri gratinate cu brânză și verdețuri!
Tragi ușor de o felie și te bucuri de crusta rumenă și de miezul acoperit de brânza care s-a topit la cuptor. Ceapa verde și mărarul (sau pătrunjelul) au arome grozave care merg de minune în această combinație.
Dacă sunteți amatori de sandvișuri calde la cuptor atunci vă mai las câteva rețete. Prima ar fi cea de crostini cu roșii, brânză și șuncă – vezi aici.
Sau alta de sandviș quattro formaggi (cu 4 tipuri de brânză) – rețeta aici.
Sau un sandviș cu ciuperci și brânză gratinată – rețeta aici.
Este foarte gustos și sandvișul cald alla carbonara – rețeta aici.
Închei cu celebrul sandviș cald cu brânză și șuncă – Croque Madame & Croque Monsieur – rețeta aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu aceste baghete acordeon la cuptor crestate și umplute cu brânză și cozi de ceapă verde și că veți testa rețeta noastră de sandvișuri gratinate!
Aici găsiți mai multe rețete de gustări calde
[…] Eu am făcut cu ea niște baghete acordeon la cuptor (crestate, umplute și gratinate) – rețeta aici. La final vă mai las câteva idei de […]