Fursecuri Oana cu cremă de ciocolată și portocale (orange curd și coji confiate)

0

Fursecuri Oana cu cremă de ciocolată și portocale rețeta savori urbane

Fursecuri Oana cu cremă de ciocolată și portocale (orange curd și coji confiate). Cum se fac fursecurile din aluat fraged cu cacao, cremă de Doboș și de portocale? Fursecuri fine cu ciocolată și portocale. Rețete de fursecuri pentru Sărbători (Paști, Crăciun, Revelion) sau pentru alte ocazii speciale.

Iubesc combinația dintre ciocolată și portocale, încă din copilărie. Mama spune că am moștenit-o pe străbunica mea Buia, care și ea, la rândul ei, era foarte încântată de gustul și aromele combinate ale celor două ingrediente. Nu ne lipseau din cămară borcanele cu coji de portocală confiate (asta până prin 1980, când a început urgia alimentară) și se foloseau intensiv la Tortul Diplomat, la cozonaci, la Prăjitura Arlechin, la fursecuri etc. Așa s-au născut aceste Fursecuri Oana pe care le-am botezat chiar cu prenumele meu. Efectiv am pus în ele elementele care îmi plac foarte mult: biscuiții fragezi cu unt și cacao, crema de ciocolată cu unt (tip aparel, de la Tortul Doboș), cojile de portocală confiate și mijlocul acrișor și aromat din orange curd (cremă englezească de portocale).

cele mai fine fursecuri din aluat fraged cu cacao crema de ciocolata si ornage curd savori oana

Sunt cofetar-patiser (chiar dacă nu practic în mod curent această meserie) și mare pasionată de bucătărie: atât dulce cât și sărată. Am o experiență de peste 35 de ani în această zonă și am ajuns în stadiul în care creez preparate memorabile și foarte apreciate de publicul blogului (vreo 5 milioane de oameni/lună) dar și de familie și de prieteni. Dragostea mea pentru combinația dintre ciocolată și portocale a fost bogat ilustrată prin zeci de rețete deja publicate pe blog.

Iau un exemplu la întâmplare: Tortul Aniversar (rețeta aici). Are blat umed de ciocolată (tip Sacher), mousse de ciocolată, mousse de portocale și strat de jeleu de portocale. Este creația mea și a fost reprodus de mii de cititori (vezi galeria de poze de la finalul rețetei).

Tort aniversar cu mousse de ciocolata si jeleu de portocale (entremet) reteta savori urbane

Aici vedeți și o secțiune prin aceste Fursecuri Oana. Sunt cam bune 🙂 Chiar dacă par complicate, veți vedea, în cele ce urmează, că nu se prepară greu deloc.

sectiune fursecuri oana cu ciocolata si curd de portocale confiate

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 20 de fursecuri Oana (umplute și decorate) cu diametrul de cca. 5 cm. Puteți multiplica rețeta dacă aveți nevoie de o cantitate mai mare.

Fursecuri Oana cu cremă de ciocolată și portocale
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: cca. 20 de fursecuri Oana
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat cu cacao și unt
 • 110 g unt 82% grăsime (moale, scos de la frigider cu 2 ore înainte)
 • 60 g zahăr pudră
 • 1 ou
 • un praf de sare
 • 1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract de vanilie
 • 125 g făină
 • 40 g cacao
Cremă de ciocolată cu unt (pentru Doboș) - cca. 200 g
 • 1 ouă
 • 50 g zahăr
 • 50 g ciocolată amăruie de calitate (min. 50% cacao)
 • 1 priză de sare
 • ⅓ plic zahăr vanilat
 • 10 g cacao pudră de calitate
 • 70 g unt cu min. 88% grăsime (moale, la temperatura camerei)
În plus
 • cca. 200 g de orange curd (cremă englezească de portocale)
Decor
 • coajă confiată de portocale (felii mari) + sirop
 • sprinkles de ciocolată

 

Cum se fac aceste Fursecuri Oana cu cremă de ciocolată și portocale?

Cum se face crema de ciocolată cu unt (aparel, bătută pe aburi) pentru Doboș și fursecurile Oana?

Am preparat 1/5 din rețeta cremei de Doboș. Folosiți ingredientele din caseta de mai sus și metoda prezentată pe larg aici. Rezultă cca. 200 g de cremă fină de ciocolată cu unt. Puteți face crema și cu 3-5 zile în avans și o păstrați la frigider, în cutie închisă. Nu uitați să o scoateți de la rece cu măcar 3-4 ore înainte de utilizare! Astfel untul din ea se va înmuia și crema va deveni moale.

crema de ciocolata cu unt batuta pe abur bain marie reteta savori urbane

Cum se face orange curd sau crema englezească de portocale cu unt?

Am folosit cca. 200 g de orange curd – vezi aici cum se face. Puteți prepara o cantitate mai mică decât cea din rețeta de acolo și o păstrați la frigider. Împărțiți la 5 toate ingredientele și obțineți exact 200 g de curd de portocale… dar mai bine faceți ceva mai mult pentru că este grozav de gustos!

cum se face orange curd din portocale si oua intregi pe abur

Aluat fraged cu cacao și unt 

Am făcut o porție de aluat fraged cu cacao și unt – vezi aici rețeta. Am obținut cca. 400 g de aluat pe care l-am înfoliat cu plastic și l-am dat la frigider pentru măcar 2 ore. El se poate prepara cu 1-2 zile în avans și se ține la rece. Nu uitați să scoateți aluatul din frigider cu măcar 30 de minute înainte de utilizare! Untul din el trebuie să se înmoaie un pic pentru a permite întinderea acestui minunat aluat fraged cu cacao!

cel mai bun aluat fraged cu cacao reteta savori urbane

Mod de preparare fursecuri cu cremă fină de doboș (cremă aparel cu ciocolată), coji confiate de portocale și orange curd?

Cum se întinde foaia de aluat fraged cu cacao și cum se decupează fursecurile Oana?

Am scos aluatul fraged cu cacao de la frigider și l-am lăsat vreo 15-20 de minute pe masa de lucru, cât să se înmoaie un pic untul din el. Apoi l-am întins (pe masa lejer înfăinată) în foaie cu grosime de 3 mm. Am pregătit cele 2 decupatoare: un cerc cu 5 cm diametru și o mini treflă de 2×3 cm. Aceasta din urmă are peste 100 de ani și e moștenită de la străbunica mea Buia. Dacă nu aveți așa ceva la îndemână puteți perfora centrul fursecurilor cu un dui rotund mic (diam. de 2-2,5 cm) sau cu decupator inimioară (dar să fie mic!).

Am numărat mereu discurile decupate pentru a avea număr egal de baze (întregi) și capace perforate. Resturile de aluat le-am compactat (fără să le refrământ) și le-am dat iar la rece pentru 30 de minute. Apoi am întins din nou foaia și am decupat mai departe. Ies cam 40 de discuri (20 întregi, 20 perforate). Numărul lor depinde de mărimea decupatorului folosit!

intindere aluat fraged cu cacao si decupare forme fursecuri inima sau disc (2)

Am pus cuptorul la preîncins la 170 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv treapta medie la cele pe gaz.

Coacere fursecuri cu cacao decupate cu diferite forme

Aici vedeți o altă variantă în care puteți decupa aceste Fursecuri Oana: inimă cu centrul decupat rotund. De ce nu? Am transferat piesele decupate în tăvi așternute cu hârtie de copt.

preparare si coacere biscuiti fragezi fursecuri cu cacao si unt (1)

Am introdus tăvile (merg și câte 2) în cuptorul preîncins la 170 C și am copt biscuiții cca. 12-13 minute. La mijlocul timpului am schimbat poziția tăvilor.

Pregătirea decorurilor din coajă confiată de portocale

Am mereu în casă cel puțin un borcan de coji confiate de portocală preparate după rețeta de aici.

reteta coaja de portocala zaharisita sau confiata

Am scos 2-3 felii de coajă de portocală confiată din borcan și le-am subțiat un pic în grosime. Miezul scos nu se aruncă, ci se pune înapoi în sirop. El poate fi folosit la creme, cozonaci etc. Cu ajutorul micii forme tip treflă am decupat coaja de portocală. Forma mea este metalică și taie bine. Voi folosiți exact decupatorul cu care ați perforat discurile de aluat.

cum se decupeaza forme din coji de portocala confiate (1)

Ideea este ca micile bucățele de portocală confiată să intre perfect în orificiile fursecurilor. Am făcut aici o probă și se potriveau perfect! Am scos coaja din fursec.

Umplerea (montarea) și ornarea fursecurilor Oana

Am pus (temporar) treflele de coajă de portocală într-un recipient mic și le-am stropit cu 1-2 linguri de sirop din borcan. Am pregătit o cutie cu sprinkles de ciocolată (ornamente Dr. Oetker), poșul cu crema de ciocolată (echipat cu dui stelat cu deschidere de 0,5 cm), borcanul cu orange curd (rece, scos de la frigider) și biscuiții cu cacao, copți anterior.

montare fursecuri oana cu crema de ciocolata coji de portocala confiate orange curd

Mai întâi am uns capacele perforate cu sirop de portocale, cu ajutorul unei pensule înguste. Acesta va funcționa ca un lipici pentru sprinkles.

ornare capace fursecuri cu sirop de portocale si sprinkles de ciocolata (1)

Am întors fursecul cu partea lipicioasă în jos și l-am apăsat delicat peste ornamentele de ciocolată care s-au lipit de el.

Imediat am fixat și treflele de portocală confiată în lăcașurile lor. Am procedat similar cu toate capacele de fursecuri Oana. Apoi am trasat cercuri din cremă de ciocolată (cu poșul) pe marginile bazelor: ca niște ghizduri de fântână.

Aici vedeți mai bine bordura din cremă de ciocolată. 7g de cremă de ciocolată mi-au intrat pe fiecare fursec.

umplere fursecuri oana cu crema de dobos cu ciocolata si unt (2)

Am scos borcanul cu curd de portocale din frigider (orange curd). Acesta se scoate de la rece în ultimul moment, chiar înainte de utilizare.

Cu ajutorul unei lingurițe am umplut cu cremă de portocale spațiul din mijlocul fursecurilor.

umplere fursecuri cu orange curd de portocale (2)

Nu trebuie exagerat cu cantitatea de orange curd! Vrem să umplem bine fursecul, dar să nu dea peste bordura din cremă de ciocolată.

Nu mi-a mai rămas decât să acopăr fiecare fursec umplut cu capacul corespunzător. Gata!

acoperire fursecuri cu capace cu insertie de coaja de portocala confiata

Servire și păstrare Fursecuri Oana cu cremă de ciocolată și portocale (orange curd și coji confiate)

Aceste Fursecuri Oana cu portocale și ciocolată se păstrează la frigider, în cutii de plastic cu capac. Crema de portocale este sensibilă (perisabilă) și nu se poate păstra la cămară. Fursecurile se frăgezesc pe zi ce trece și devin tot mai savuroase!

Servire și păstrare Fursecuri Oana cu cremă de ciocolată și portocale (orange curd și coji confiate) savori

Ce spuneți? Nu ați dori să gustați din aceste fursecuri de lux?

cele mai fine si elegante fursecuri cu ciocolata si portocale oana

Am tăiat un fursec pentru a vă arăta și secțiunea: o nebunie! Când muști din el simți frăgezimea biscuiților, textura crocantă a firimiturilor de ciocolată, dulceața și consistența specifice cojii de portocală confiată, crema fină de Doboș și mijlocul acrișor și extra parfumat de orange curd. Da, combinația ciocolată-portocale rămâne preferata mea și mă bucur că am creat aceste Fursecuri Oana!

sectiune fursecuri oana savori cu ciocolata si portocale confiate

Sunt sigură că v-am stârnit interesul cu aceste fabuloase Fursecuri Oana și că veți testa rețeta concepută de mine!

fursecuri oana de lux cu crema de ciocolata cu unt dobos orange curd coji confiate de portocale savori urbane

Aici e un scurt video cu aceste fursecuri (pe contul meu de Instagram).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Savori Urbane (@oanaigretiu)

 

Iată o altă creație de-a mea (cu mare succes la public!): tortul simplu cu cremă de ciocolată cu mascarpone și coji confiate de portocală – rețeta aici.

tort simplu de ciocolata cu mascarpone trufa de ciocolata savori urbane

Tot cu orange curd (și lemon curd) am făcut și fursecurile pentru masa de Paști (ouă și floricele) – rețeta aici.

Fursecuri cu cremă de lămâie sau portocale, gem și glazură - floricele și ouă din aluat fraged 321 savori urbane

Aici găsiți Colecția Savori Urbane de fursecuri fine, cornulețe, biscuiți, bezele, macarons etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: