Fursecuri rugelach cu fructe confiate sau deshidratate și ciocolată – rețeta de cornulețe la metru + VIDEO. Fursecuri evreiești cu caise deshidratate, smochine, coji de portocală confiate și aluat cu cremă de brânză (cream cheese). Rețete de fursecuri fragede pentru Crăciun sau alte sărbători. Rețete cu fructe uscate sau deshidratate.
Aceste fursecuri rugelach (se pronunță rughelah) sau fursecuri poloneze aparțin comunităților de evrei așkenazi din în Polonia. Spre deosebire de cornulețele evreiești rugelach (care se rulează individual) aceste fursecuri au formă cilindrică și se fac mai simplu: o ruladă din aluat fraged umplută generos și tăiată din 3 în 3 cm. Sunt fursecuri zise „la metru” sau „cut rugelach” (rugelach tăiat) care se prepară foarte ușor. Mai demult aluatul fraged se făcea cu smântână sau drojdie dar, de ceva vreme, s-a introdus crema de brânză (cream cheese). Umpluturile tipice acestor fursecuri evreiești sunt: nucile, alunele, migdalele, fructele confiate sau deshidratate, gemurile, dulcețurile, macul, ciocolata sau marțipanul.
Am folosit aluatul fraged cu cremă de brânză de la cornulețele rugelach cu gem de caise și nucă – vezi aici. Este un aluat simplu și gustos care nu conține zahăr deoarece umpluturile sunt suficient de dulci. Se prelucrează ușor și nu este lipicios.
DUPĂ CASETA DE INGREDIENTE VEȚI GĂSI ȘI REȚETA ACESTOR CORNULEȚE ÎN FORMAT VIDEO (IN 3 VARIANTE).
Pe My Jewish Learning sunt prepzentate mai multe versiuni de rugelach dulci sau sărate, unele sub formă de cornulețe clasice, altele sub formă de fursecuri cilindrice (tăiate din ruladă). Și aluaturile diferă: unele sunt cu drojdie, altele cu smântână, altele cu cream cheese sau chiar aluaturi foietaj. Rugelach NU au rețetă fixă.
Din cantitățile de mai jos rezultă 60 de fursecuri rugelach sau cornulețe „la metru” cu fructe deshidratate sau confiate. Eu am făcut 1/3 de porție adică 20 de fursecuri.
- 150 g făină
- 120 g unt cu 82% grăsime (rece)
- 80 g cremă de brânză natur (cream cheese Philadelphia sau similară)
- 1 ou
- un praf de sare
- 1 plic zahăr vanilat
- 400 g fructe deshidratate sau confiate: smochine, caise, stafide, coji de portocală
- 100 g picături de ciocolată termostabilă (pentru copt) sau nuci, migdale, fistic tocat
- opțional: un pic de scorțișoară pudră
- zahăr pudră vanilat pentru decor
Cum se fac aceste fursecuri rugelach cu fructe confiate sau deshidratate și ciocolată – rețeta de cornulețe la metru + VIDEO?
Iată și Cornulețele evreiești rugelach în format de rețetă video! Vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de Youtube – !
Cum se face aluat fraged cu cremă de brânză (cream cheese)?
Aluatul pentru rugelach se prepară ușor și rapid, fără a fi nevoie de mixer sau robot de bucătărie. Nu conține zahăr deoarece umpluturile sunt suficient de dulci. Untul trebuie să fie gras (82%) și rece, abia scos din frigider. Într-un castron am pus făina, sarea, untul tătiat cubulețe (puteți să-l radeți pe răzătoare), crema de brânză (scursă de zer!), oul și zahărul vanilat.
Am frământa rapid și scurt un aluat compact. Nu insistăm cu frământatul aluatului fraged deoarece îl nenorocim: untul se încălzește și se mai creează și rețeaua de gluten din făină. Ambele duc la întărirea aluatului iar după coacere acesta va fi cauciucat, nu fraged.
Imediat am învelit aluatul în folie de plastic și l-am dat la frigider pentru 2 ore sau peste noapte. Aluaturilor fragede le place frigul și pot fi păstrate și 3-4 zile la rece.
Umplutura de fructe confiate sau deshidratate, ciocolată, nuci, alune, migdale
Am pregătit fructele uscate (deshidratate): caise, smochine, stafide. Puteți pune și alte fructe uscate: curmale, ananas cubulețe, mango, cireșe, coacăze uscate etc.
Am tocat coajă confiată de portocală (preparată de mine) – vezi aici rețeta.
Am tocat caisele și smochinele. Stafidele se pun ca atare, nu trebuie înmuiate. Ele vor absorbi din umiditate celorlalte fructe.
Cum se umplu și rulează aceste fursecuri rugelach la metru?
Am cântărit aluatul (cca. 400 g) și l-am împărțit în 3 bucăți a câte aprox. 130 g fiecare. Am lăsat pe masă o bucată și pe restul le-am pus înapoi la frigider. Am înfăinat lejer blatul de lucru și sucitorul și am întins aluatul în foaie foarte subțire cu grosimea cât lama unui cuțit (cca. 2 mm). Am avut un disc (aprox). cu diametrul de 33 cm.
Am presărat 1/3 din fructele uscate tocate de mai sus (cca. 130 g) pe suprafața foii. În ultimul moment m-am hotărât să pun și vreo 30 g de picături de ciocolată (termostabilă). Eu folosesc ciocolata belgiană Callebaut (picături termistabile) care este fantastic de aromată și de gustoasă. Puteți să o înlocuiți cu nuci tocate sau alune, miez de fistic sau fulgi de migdale.
Am rulat foaia de rugelach din ambele părți (sus și jos) spre mijloc. Am tăiat-o pe lung în zona unde se întâlneau sulurile.
Le-am închis bine „tivurile”. Am obținut 2 rulade lungi de cca. 33 cm (diametru de vreo 4 cm). Sunt subțirele.
Le-am așezat în tava așternută cu hârtie de copt și le-am dat la frigider pentru 30 min.
Procedați simila și cu restul de aluat. În final ies 6 asemenea rulade care pot fi puse în aceeași tavă mare și coapte deodată.
Cum se taie și coc aceste fursecuri rugelach „la metru”?
Am preîncins bine cuptorul la 180 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz. Am scos tava cu ruladele reci și le-am crestat cu un cuțit bine ascuțit. Am făcut tăieturi din 3 în 3 cm dar nu am mers până jos cu cuțitul ci doar până la 2/3. Aceste fursecuri rugelach la metru se desprind complet abia după coacere. Metoda este foarte bună deoarece astfel nu cade umplutura din ele în tavă.
Am introdus tava direct în cuptorul încins. Am copt aceste rulade rugelach 20 minute la 180 C (timpul poate varia în funcție de cuptor). Așa arată aceste minunate fursecuri la metru! Sunt ușor rumenite și miros grozav de bine de la aluatul cu unt și de la coaja de portocală confiată.
Imediat le-am tăiat cu cuțitul până jos și am desprins fursecurile cilindrice. Direct în tavă le-am da primul strat de zahăr pudră (ca să adere la suprafața lor). După răcorire ușoară le-am tăvălit și bazele în castronul cu zahăr pudră vanilat. Capetele mai urâțele se papă imediat, „la botul calului”. Vine familionul în bucătărie și le rezolvă imediat 🙂
Servire și păstrare fursecuri rugelach cu fructe confiate sau deshidratate și ciocolată – rețeta de cornulețe la metru
Trebuie să recunosc că aceste fursecuri rugelach la metru sunt minunate!
Aluatul fraged se topește în gură iar umplutura de fructe deshidratate, ciocolată și coajă de portocală este fabuloasă!
Fursecurile se pot păstra și o lună la cămară așezate în cutie de carton închisă. Devin tot mai fragede pe zi ce trece.
Iată-le alături de celealte tipuri de rugelach: pe farfuria roșie și pe platoul cu picior sunt cornulețe cu gem de caise și nucă (rețeta aici).
Pe farfuria albă din fundal sunt cornulețe rugelach cu ciocolată, miere și fulgi de midgale – rețeta aici.
Dacă sunteți amatori de fructe confiate sau deshidratate atunci vă mai las câteva rețete. Prima este ce de Stollen – cozonac german – vezi aici.
Fiica mea are un cozonac preferat: cel cu ciocolată albă și multe fructe confiate – vezi aici.
Fructele confiate pot fi incluse și în preparate sărate (cu creme de brânză) cum ar fi aceste elegante vol au vent cu Gorgonzola – vezi aici.
Tot pentru Crăciun facem un delicat și pufos chec vienez cu nuci, alune și fructe deshidratate folosind albușurile rămase de la cozonaci sau maioneze – rețeta aici.
Sunt sigură că v-am stârnit pofta cu aceste fursecuri rugelach sau cornulețe la metru și că veți prepara de Crăciun rețeta de fursecuri evreiești cu fructe deshidratate sau confiate!
Aici găsiți mai multe rețete de fursecuri fragede și delicate, cornulețe, bezele, Ișlere, piersici și nuci umplute, macarons, pricomigdale, mascote, bomboane fondante și alte delicatese!
Buna Oana,
Nu am cuvinte sa va multumesc pentru aceasta minunata „opera” Savori Urbane.
Este printe primele mele ajutoare de baza!
Locuiesc in strainatate de vreo 35 de ani , m-am obisnuit cu bucataria altor popoare, dar dulcurile pe care le fac sunt
90% banatene,desi EU sunt dobrogeanaca ,si chiar tataroaica,deci am crescut cu borek si baklava😍
Am si eu o intrebare, cum se dospeste cozonacul la frigider?
De Craciun doresc sa fac cozonac simplu,dupa reteta ta , dar doresc sa-l dospesc lent.
Multumesc si mult succes in continuare!
[…] fragede cu nucă, fructe confiate, ciocolată, miere sau gem (Rugelach) – rețete aici, aici și […]
Abia astept sa fac aceste cornulete saptamana viitoare, as dori doar sa imi spuneti daca crema de branza natur Milbona de la Lidl este potrivita pentru aceste cornulete rughelach.
Multumesc si Sarbatori Fericite!
da, e perfecta!