Orez cu carne, legume și brânză la cuptor – rețeta de pilaf cu zacuscă, în stil grecesc. Totul se gătește într-o singură tavă! Cum se face carne rumenită cu orez, telemea, roșii, ardei, usturoi și alte legume, la cuptor? Rețeta de pilaf grecesc cu ceafă rumenită de porc sau cu carne de pui, de vită, de miel etc.
Zilele trecute am făcut acest minunat orez cu carne și legume, gătind totul într-o singură tavă, la cuptor. Am ales să merg spre zona culinară grecească alegând anumite ingrediente și condimente specifice Greciei. Practic am improvizat acest fel de mâncare, în funcție de ingredientele avute la dispoziție, în acel moment. Nu există o rețetă fixă de pilaf în stil grecesc, așa că puteți adăuga și alte legume (vinete, dovlecei) sau puteți schimba cărnurile folosite: de pui, de miel, de vițel sau de porc. Chestia cu zacusca mi-a venit pe moment, găsind un borcan început, în frigider. De ce să nu-l folosesc?
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6-8 porții de orez cu carne, legume și brânză la cuptor sau pilaf cu zacuscă, în stil grecesc.
- 600 g carne (ceafă de porc sau pulpe dezosate de pui, carne fragedă de vițel sau de miel)
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- 250 g orez
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- oregano uscat
- 2 lingurițe de miere
- 1 linguriță boia dulce
- un pic de pudră de harissa sau boia picantă din ardei iuți (opțional)
- 3-4 ardei grași
- 2-3 cepe
- 4-5 căței de usturoi
- un ciorchine de roșii cherry sau 2-3 roșii mari, coapte și zemoase
- 1 borcan de zacuscă (cca. 330 ml)
- 200 g brânză feta sau telemea
- pătrunjel verde tocat
Cum se face acest orez cu carne, legume și brânză la cuptor – rețeta de pilaf cu zacuscă, în stil grecesc?
Ingrediente pentru pilaf grecesc cu zacuscă și telemea sau feta
Aici vedeți o parte din ingredientele pe care le-am folosit la această rețetă: carnea (ceafă de porc), ardeii grași, ceapa, usturoiul, roșiile, uleiul de măsline, zacusca, brânza tip feta sau telemea și orezul. Carnea poate fi și de pasăre (mai ales pulpe dezosate), de vițel sau de miel. Este mai bine dacă are ceva grăsime sau piele pentru a se rumeni frumos la cuptor și pentru a rămâne fragedă și suculentă.
Am tăiat feliile de ceafă în batoane late de cca. 1.5 cm.
Am spălat, curățat și feliat ardeii grași. Puteți folosi și ardei albi sau kapia.
Am spălat orezul în mai multe ape și l-am lăsat la înmuiat, în castron, în apă rece. Am curățat cepele și le-am feliat. Am mărunțit usturoiul.
Mod de preparare carne cu orez, legume și zacuscă – la cuptor
Rumenirea cărnii și a legumelor – la tavă
Am preîncins cuptorul la 220 C cu ventilație (respectiv treaptă înaltă la cele pe gaz). Am ales o tavă largă (30×40 cm) și adâncă în care am pus 3 linguri de ulei, carnea și ardeii feliați.
Le-am amestecat bine cu mâinile și am adăugat cepele și usturoiul.
Am asezonat totul cu sare, piper negru proaspăt măcinat și cu un pic de oregano uscat. Oregano merge tare bine cu carnea de porc și este folosit mult în bucătăria grecească. El este folosit și la gyros, dar și la alte preparate tradiționale (vă las la final mai multe rețete grecești).
Am nivelat toate componentele, în tavă, pentru a fi expuse cât mai bine căldurii din cuptor și pentru a se rumeni frumos. Dacă tava e prea mică și ingredientele stau claie peste grămadă, atunci ele se vor înăbuși, în loc să se rumenească.
Am introdus tava (neacoperită) în cuptorul preîncins și am lăsat-o acolo cca. 20 de minute la 220 C. Începe să miroasă tare fain în bucătărie! Apoi am scos tava din cuptor și am adăugat mierea (picurată) și boiaua dulce de ardei (paprika). Acestea ajută la caramelizarea cărnii și a legumelor din tavă.
Am amestecat totul bine cu o spatulă și am reintrodus tava în cuptor pentru alte 15 minute, tot la 220 C.
Când se pune orezul amestecat cu zacuscă, roșii și boia iute sau pudră de harissa?
Între timp m-am ocupat de orez. Acesta a stat cam 30 de minute în apă rece așa că l-am scurs de ea. Am pregătit un borcan de zacuscă (am mai completat din al doilea pentru că era început), niște roșii cherry și un pic de pudră iute de ardei (harissa marocană sau din Tunisia).
Harissa este un mix de ardei iuți cu diferite arome și condimente: usturoi, chimen, chimion, coriandru etc. De obicei este pastă cu ulei de măsline dar se găsește și sub formă de pudră. Dacă nu aveți harissa la îndemână puteți folosi boia iute sau chili flakes (fulgi de ardei iuți uscați).
Peste orezul scurs de apă am pus zacusca, un pic de sare și ceva harissa (după gust).
Am scos tava cu carnea și legumele rumenite din cuptor: tare fain arată! Feliile de ceafă sunt fripte ca lumea iar ardeii și ceapa s-au copt și s-au rumenit pe alocuri. S-a creat și un sos în tavă, din sucurile lăsate de carne și de legume.
Am distribuit orezul cu zacuscă peste ingredientele din tavă și l-am nivelat cu dosul lingurii.
Am turnat în tavă cca. 1 L de apă fierbinte și am împrăștiat și roșioarele. Am reintrodus tava cu pilaf grecesc la cuptor și am redus imediat temperatura acestuia la 170 C!
Gătire orez cu carne și zacuscă – la tavă. Cât se fierbe orezul?
Am lăsat acest orez cu carne și legume la gătit, la cuptor, timp de cca. 40 de minute (la 170 C). Orezul a absorbit o mare parte din lichidul din jur, s-a umflat și a devenit foarte cremos. Dacă e cazul, mai puteți adăuga un pic de apă fierbinte deoarece orezul se va lega și mai mult pe măsură ce se răcorește. Nu-i așa că arată grozav acest pilaf grecesc?
Nu mi-a rămas decât să rup brânza în bucătele și să toc verdeața.
Imediat ce-am scos tava cu orez cu carne din cuptor, am trecut la decorararea ei cu bucățelele de telemea sfărâmată și cu pătrunjelul verde tocat. Gata!
Servire orez cu carne, legume și brânză la cuptor – rețeta de pilaf cu zacuscă, în stil grecesc
Acest minunat orez grecesc cu carne, legume și brânză feta sau telemea se servește fierbinte, imediat ce-a fost scos de la cuptor.
Nu vă pot descrie savoarea acestui pilaf! Este cremos, plin de bucățele fragede de carne rumenită, de legume coapte/caramelizate și de bucățele de feta.
Fiecare mesean a primit câte o porție generoasă de orez cu carne și legume. Toată lumea a fost foarte încântată de acest fel simplu și gustos, în stil grecesc!
Vă las și un scurt video cu prepararea acestei rețete (pe contul meu de Instagram)
View this post on Instagram
V-am promis, în introducere, mai multe rețete grecești. Iată un gyros fabulos (rețeta aici) servit cu lipii grecești (rețeta aici) și cu tradiționalul sos tzatziki (rețeta aici).
Vă las și salata grecească autentică (fără salată verde!) sau horiatiki – rețeta aici.
Mai multe rețete grecești găsiți aici. În poză este Portokalopita (plăcinta cu portocale și iaurt) – rețeta aici.