Prăjitură însiropată cu portocale și iaurt – rețeta grecească de portokalopita. Cum se face plăcinta cu iaurt, portocale și foi subțiri? Plăcintă însiropată cu portocale. Rețete de plăcintă. Rețete grecești. Rețete cu iaurt. Rețete cu portocale.
Trebuie să vă spun că m-am îndrăgostit de această prăjitură în siropată cu portocale și iaurt! Portokalopita este extrem de aromată și de gustoasă, cu o textură pufoasă asemănătoare unui sufleu de portocale. Aromele de vanilie și portocală sunt o combinație perfectă pentru acest desert care poate fi servit cald sau rece.
Această prăjitură însiropată cu portocale și iaurt sau portokalopita se prepară foarte ușor și rapid. Se face o cremă din iaurt, ouă, zahăr și suc de portocale care se toarnă peste foile de plăcintă rupte în bucăți. După coacere prăjitura se însiropează din abundență. Textura finală este ceva între sufleu și budincă. Este un desert cu tentă orientală, foarte aromat și dulce.
Nu există o rețetă originală de portokalopita. Am studiat multe rețete gecești și am văzut că variază mult ingredientele folosite precum și proporțiile acestora. Unele rețete conțineau ulei de măsline (ceea ce e clar tipic grecesc), altele ulei neutru (de floarea soarelui) sau unt topit (simplu sau în amestec cu ulei), unele conțineau ouă, altele nu, unele foloseau vanillie, altele scorțișoară…
Singurele elemente comune tuturor acestor rețete erau: foile grecești (cele subțiri de ștrudel sau plăcintă), portocalele, iaurtul și siropul de zahăr.
Majoritatea rețetelor conțineau praf de copt sau bicarbonat care avea cică menirea să asigure „pufoșenia” compoziției… care nu conține făină! Știți deja că detest folosirea acestor prafuri datorită gustului de leșie pe care-l conferă preparatelor, mai mult, utilizarea bezmetică a acestora în chestii fierte (găluște de griș), budinci sau sufleuri de legume sau în umplutura plăcintelor. Da, sunt anumite rețete unde nu poți renunța la praful de copt (carrot cake, banana bread sau foi cu miere care sunt foarte tari). În checuri sau pandișpan chir nu este nevoie de așa ceva deoarece putem bate separat albușurile spumă iar aerul acumulat în ele funcționează perfect ca afânător natural.
Așa am făcut și în cazul acestei plăcinte cu iaurt și portocale: am separat ouăle și le-am bătut separat. Rezultatul a fost unul wow! Am obținut o prăjitură înaltă și pufoasă cu textură deosebită.
La fel am procedat și în cazul clasicei plăcinte cu iaurt – rețeta aici. Nu vă fie lene să bateți albușurile spumă pentru că rezultatul este unul net superior altor versiuni.
Din cantitățile de mai jos rezultă o prăjitură însiropată cu portocale și iaurt de 30 x 25 cm (tava mea are 6 cm înalțime) suficientă pentru 15 porții mai mici sau vreo 9 mai mari. Sursele de inspirație au fost aceasta și aceasta.
- 400 g foi subțiri de plăcintă (NU foietaj!)
- 300 g iaurt grecesc cu 10%
- 8 ouă
- 200 g zahăr
- coaja rasă de la 3 portocale medii
- 300 ml suc de portocale (de la 5-8 portocale - depinde de mărime)
- 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 lingură extract de vanilie
- un praf de sare
- 200 g unt gras topit (cu 82%)
- 50 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui sau unt gras
- 700 ml apă
- 300 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță extract de vanilie
- coaja subțire de la 2 portocale
- sucul stors de la 2 portocale
- 2-3 portocale pentru decor (felii)
- 50 g unt pentru uns tava
Cum se face această prăjitură însiropată cu portocale și iaurt – rețeta grecească de portokalopita?
Ingrediente pentru prăjitură însiropată cu portocale și iaurt sau portokalopita
Mi-am pregătit portocalele. Cantitatea de suc stors din ele depinde de mărimea și de calitatea lor. Sunt portocale mai zemoase sau mai seci.
Cum se face siropul pentru portokalopita sau plăcinta cu iaurt și portocale?
Am început cu siropul pentru că acesta are nevoie de 8-10 minute de fierbere și trebuie să se și răcorească înainte de a fi turnat peste prăjitură. Am spălat 2 portocale cu apă fierbinte și le-am decojit în strat subțire cu un peeler de legume. Într-o cratiță potrivită am pus apa, zahărul, vanilia și cojile de portocală. Am stors și sucul celor 2 portocale și l-am adăugat și pe el.
Am pus cratița la fiert la foc mediu și am cronometrat cca. 8 minute de fierbere (ce când începe să clocotească). Siropul trebuie să scadă un pic dar nu să devină gros ca mierea! Eu am râmas cam cu 600 ml de sirop. Am stins focul și am tras cratița deoparte. Am lăsat siropul aromat la răcorit.
Preparare prăjitură însiropată cu portocale și iaurt
Înainte de stoarce portocalele le-am spălat bine cu apă fierbinte și am ras fin coaja a 3-4 din ele. Apoi am trecut la stors sucul.
Am obținut 300 ml de suc proaspăt de portocale în care am pus și coaja rasă fin.
Am separat ouăle și am așezat gălbenușurile într-un castron mai mare (vedeți 10 gălbenușuri la mine deoarece am avut niște ouă minuscule). Mi-am pregătit și iaurtul grecesc.
Peste ele am pus 100 g de zahăr (restul de 100 g merge la albușuri), un praf de sare și zahărul vanilat. Am bătut gălbenușurile cu mixerul timp de 3-4 minute până ce am obținut o compoziție spumoasă, mai deschisă la culoare.
Am topit untul și l-am lăsat la răcorit. Peste el am turnat și uleiul de măsline. Dacă doriți îl puteți înlocui tot cu unt sau cu un ulei de floarea soarelui). Nu sunt fan prăjituri cu ulei, mai ales cu cel de măsline care este extrem de gras. Iubesc untul și am decis să-l combin cu puțin ulei de măsline ca să păstrez nota grecească a prăjiturii.
Am turnat untul topit, sucul de portocale și iaurtul grecesc în mixul de gălbenușuri și le-am inocorporat cu mixerul. Ce gustoasă e crema asta! Și ce aromă faină are! Cum să pun praf de copt sau bicarbonat în ea? S-o stric cu așa ceva? Nu, nu!
Am pus cuptorul la încins la 170 C (sus, jos + ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz.
Separat am bătut spumă albușurile cu un praf de sare, le-am adăugat restul de 100 g de zahăr și am continuat baterea până ce am obținut o spumă densă, lucioasă și netedă.
Am pus mai întâi 1/3 din spumă peste mixul de galbenușuri cu iaurt și am amestecat energic cu spatula de mână. Apoi am adăugat și restul de albușuri și le-am incorporat delicat cu mișcări de sus în jos, cu grijă să nu strivesc spuma.
Cum se fărâmițează sau taie foile subțiri de plăcintă pentru portokalopita?
Majoritate rețetelor spun că aceste foi se rup cu mâna – eu am preferat să le tai în fâșii late de 1 cm ca pe tagliatelle.
Le-am scuturat bine astfel încât să nu fie lipite între ele și le-am așezat într-un bol mare de tot.
Cum se montează prăjitura cu iaurt și portocale?
Am turnat crema de mai sus peste fâșiile de aluat grecesc și am amestecat totul lejer cu spatula.
Am uns cu unt moale tava de 30 x 25 x 6 cm și am turnat compoziția în ea. E spumoasă și pufoasă ca un sufleu.
Am decorat-o cu jumătăți de felii subțiri de portocale.
Coacere plăcintă însiropată cu portocale și iaurt
Am dat tava la cuptorul preîncins la 170 C și am copt această prăjitură însiropată cu portocale și iaurt timp de 45-50 de minute. Verificați gradul ei de rumenire și vă orientați. Nu vă pot povesti ce arome faine am în bucătărie!
Imediat ce am scos tava cu prăjitură din cuptor am și turnat siropul peste ea. Bineînțeles că am scos înainte cojile de portocală din el.
Prăjitura fierbinte va absorbi imediat siropul aromat și dulce. Am mai înclinat tava ca să ajungă siropul peste tot.
Gata! De-acum trebuie să avem un pic de răbdare ca această minunată prăjitură însiropată cu portocale și iaurt să se răcorească un pic. Cam 30 de minute…
Servire prăjitură însiropată cu portocale și iaurt – rețeta grecească de portokalopita
Recunosc că prima felie am tăiat-o la 5 minute după ce-am însiropat portokalopita. Muream de poftă! Aromele de unt, vanilie, portocale și crusta caramelizată m-au făscut să ma ard la limbă 🙂
Normal că feliile frumoase se taie după ce plăcinta s-a răcorit. Doamne cât e de bună și călduță sau la temperatura camerei! E ceva între sufleu și budincă, ceva cremos, aromat și foarte însiropat. Deși are mult zahăr acesta nu e deranjant. Adică nu e ceva atât de dulce „de te zgârie în gât” precum baclavaua (rețeta aici) deoarece aciditatea portocalelor îl echilibrează foarte bine. Bine că nu i-am pus praf de copt sau bicarbonat că numai gustul acela leșios mai lipsea…
Recunosc că am bagat-o ulterior la frigider și că nu mi-a plăcut la fel de mult când a fost rece complet. S-a întărit cumva. Dar, după ce am lăsat-o 30 de minute pe masa de bucătărie, plăcinta a redevenit moale și cremoasă.
Mai demult am făcut ceva similar: o plăcintă grecească cu foi subțiri și gris cu lapte (galaktoboureko) pe care am însiropat-o tot cu sirop cu portocale – rețeta aici. Este bestială și aceea!
Și dacă vorbim despre plăcinte grecești trebuie să vă recomand și spanakopita – plăcinta cu spanack și brânză – vezi aici. Merge bine după plăcinta dulce cu portocale 🙂 Sau înaintea ei?
Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă grecească de prăjitură însiropată cu portocale și iaurt sau portokalopita și că o veți testa și voi în curând!
Aici găsiți mai multe rețete de plăcinte sărate sau dulci
Foile acestea sunt de tipul pasta filo? Sunt in Italia si nu vreau sa gresesc cand trimit sotul la supermarket. Multumesc
Da, exact!
Mi se pare cam dulce, nu putem să reducem din cantitatea de zahar?
Fa cum crezi. Poti reduce zaharul din crema la 100 g pe care sa le pui in spuma ca sa se bata bine.
Bună,
La ingrediente scrieți 300 g iaurt. În poză apare o cutie de 900g și una de 400g. Sunt de fapt 1300g?
Mulțumesc
NU! Am avut 2 feluri de iaurt grecesc (cel mic era inceput) si in total am pus exact 300 g, exact cat scrie in reteta.
La ingrediente scrie coaja rasa de la 3 portocale dar la modul de preparare nu se regăsește.
Vezi deasupra castronului cu suc de portocale: Am obținut 300 ml de suc proaspăt de portocale în care am pus și coaja rasă fin.
Delicioasă 😘curcubeu pe cerul gurii! Mulțumim pentru rețetă. 😘😘😘
[…] O altă prăjitură cu iaurt și fructe (tot cu foi subțiri de plăcintă) este portokalopita – prăjitura grecească însiropată cu portocale – vezi aici. […]
Ce fel de cuptor aveti? Ma intreb cum ar trebui sa o fac in cuptorul de la aragaz. Nu sunt sigura daca flacara trebuie sa fie mare sau nu.
E am electric dar am zis asa:’Am pus cuptorul la încins la 170 C (sus, jos + ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz.”.
Am facut-o ieri si a iesit delicioasa!Eu am renuntat complet la sirop si am pus doar 180 de grame de zahar in loc de 200 de grame si a fost suficient de dulce pentru gustul nostru.Stiu ca nu mai pot spune ca am facut Portokalopita renuntand la sirop insa a fost oricum pe gustul tuturor.O colega a cerut reteta cu insistente.Cu siguranta voi mai face placinta aceasta.
Ma intrebam daca as pune taietei din aceia fini in loc de Filoteig cum ar iesi?Ce parere aveti?Nu de alta dar taieteii se gasesc usor pe cand Filoteig doar in magazine specializate.
Multumesc pentru inca o reteta senzationala!
Extraordinara!
[…] Va recomand si o reteta faina de prajitura greceasca cu portocale și foi subtiri – Portokalopita (tot foarte insiropata si ea) – vezi aici. […]
Extrem de bună! O voi mai face cu siguranță, pt ca e foarte mult zahar în rețetă am folosit în jur de 300 g zahar per total și a fost mai mult decât ok. Zemoasa și gustoasa!
Foarte buuuuna!!!! 😘 😘 😘 😘
Mulțumesc, probabil o voi repeta fff curand!!!
Am făcut prăjitură, conform indicațiilor. Portokalopita are multe variante, eu personal o aveam de la cineva care folosea gris in cazul in care nu era foarte densă compozitia cu foile…deci la asamblare sau praf de copt. Evit sa folosesc praf de copt. Si apreciez ca retetele voastre evita. A iesit foarte buna prăjitură si va multumesc pentru corectirudinea informațiilor, deci pentru calitatea retetelor. Felicitări pentru site, pentru calitatea muncii. Eu gătesc acasa, de placere. Incerc multe retete de pe internet. Si stiu din experienta cat de corecte sunt rețetele voastre. Mult succes in continuare.
Fabuloasa prajitura, se prepara repede si usor, gustul extraordinar fiind pe masura numelui!
Buna seara
Super buna a ieșit, mulțumesc pentru rețetă! Dar a ieșit puțin prea amara, de la sirop sa fie oare? Nu l-am gustat înainte, este adevărat….
Pacat ça nu gasim peste tot in lume aceste foi 🙁
foi Philo (phyllo, filo), yufka sau brick se găsesc cam peste tot. Încercați în magazine turcești, balcanice sau arăbești.
Cum mi-a ieșit !!! 🥰🥰🥰