Cornulețe evreiești cu gem și nucă din aluat fraged cu cremă de brânză (rugelach). Rețeta evreiască de fursecuri poloneze cu cream cheese. Cum se fac cele mai fine cornulețe cu gem de caise și nucă măcinată? Rețete de fursecuri și cornulețe de casă. Rețete de prăjituri cu nucă.
Aceste cornulețe rugelach (se pronunță rughelah) se mai numesc „rogaliki” sau fursecuri poloneze deoarece aparțin comunităților de evrei așkenazi care trăiau în Polonia și, ulterior, în Israel. Pe vremuri aluatul fraged se făcea cu smântână sau drojdie dar de ceva vreme s-a introdus crema de brânză (cream cheese). Umpluturile tipice acestor cornulețe evreiești sunt: nucile, alunele, migdalele, fructele confiate sau deshidratate, gemurile, dulcețurile, macul, ciocolata sau marțipanul.
Aluatul cu cremă de brânză este extrem de fin și de fraged iar umplutura cornulețelor este generoasă. Eu am făcut mai multe variante de rugelach iar prima pe care v-o prezint este cea cu gem de caise și nucă. După cum vedeți în poză, umplutura nu se pune clasic (doar la baza triunghiurilor) ci se distribuie pe întreaga suprafață a aluatului și apare la marginile fâșiei rulate sub formă de cornuleț.
Sursa mea de inspirație a fost aceasta dar am adaptat un pic rețeta (ca proporții între ingrediente) și am făcut doar 1/3 din ea. Nu de alta dar îmi ajung 36 de cornulețe (o tavă) în loc de aproape 100 câte erau acolo.
- 150 g făină
- 120 g unt cu 82% grăsime (rece)
- 80 g cremă de brânză natur (cream cheese Philadelphia sau similară)
- 1 ou
- un praf de sare
- 1 plic zahăr vanilat
- 300 g gem de caise
- 240 g nucă (jumătate tocată, jumătate măcinată)
- zahăr pudră vanilat pentru tăvălit cornulețele
Cum se fac cornulețe evreiești cu gem și nucă din aluat fraged cu cremă de brânză (rugelach)?
Aluat fraged cu cremă de brânză (cream cheese) și unt
Aluatul pentru rugelach se prepară ușor și rapid, fără a fi nevoie de mixer sau robot de bucătărie. Nu conține zahăr deoarece umpluturile sunt suficient de dulci. Untul trebuie să fie gras (82%) și rece, abia scos din frigider. Într-un castron am pus făina, sarea, untul tătiat cubulețe (puteți să-l radeți pe răzătoare), crema de brânză (scursă de zer!), oul și zahărul vanilat.
Am frământa rapid și scurt un aluat compact. Nu insistăm cu frământatul aluatului fraged deoarece îl nenorocim: untul se încălzește și se mai creează și rețeaua de gluten din făină. Ambele duc la întărirea aluatului iar după coacere acesta va fi cauciucat, nu fraged.
Imediat am învelit aluatul în folie de plastic și l-am dat la frigider pentru 2 ore sau peste noapte. Aluaturilor fragede le place frigul și pot fi păstrate și 3-4 zile la rece.
Umplutură de gem de caise și nucă pentru fursecuri poloneze sau cornulețe rugelach
Am pregătit gemul de caise pe care l-am trecut prin sită pentru a nu avea bucăți de fruct. Se poate procesa și cu blenderul de mână. La aceste cornulețe evreiești nu putem folosi dulcețuri cu fruct întreg sau bucăți mari de fruct deoarece nu le vom putea rula cum trebuie. Puteți folosi gem de prune, de vișine, de zmeură, de piersici, de căpșuni… d ecare vă place. Am pregătit și nuca: jumătate tocată din cuțit, jumătate măcinată.
Cum se întinde aluatul fraged cu cremă de brânză? Cum se decupează, umplu și rulează cornulețele cu gem și nucă?
Am cântărit aluatul (cca. 400 g) și l-am împărțit fix în 3 bucăți a câte 130 g fiecare. Am lăsat pe masă o bucată și pe restul le-am pus înapoi la frigider. Am înfăinat lejer blatul de lucru și sucitorul și am întins aluatul în foaie foarte subțire cu grosimea cât lama unui cuțit (cca. 2 mm). Am avut un disc (aprox). cu diametrul de 33 cm.
Am uns aluatul cu 1/3 din gem (adică cca. 100 g) și l-am presărat cu 1/3 din nucă (cca. 80 g). Am lăsat liberă o bordură de cca. 1 cm. După cum vedeți, la cornulețele rugelach umplutura nu se pune la margine ci pe toată suprafața foii.
Cu rola de tăiat pizza am împărțit aluatul în 4 și apoi fiecare sfert încă în 3. În total am obținut 12 sectoare. Am rulat fiecare cornuleț începând de la bază spre vârf.
Așa arată aceste minunății de cornulețe fragede cu gem de caise și nucă!
Umplutura lor este vizibilă la fiecare spirală a aluatului. Gemul nu va curge în tavă (sau foarte puțin) deoarece este absorbit parțial de aluat și de nuca măcinată.
Am pus imediat cornulețele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le-am dat la frigider pentru măcar 30 de minute. Am continuat similar cu celelalte 2 bucăți de aluat fraged – ies 36 de cornulețe în total. În tavă vedeți și alte cornulețe rugelach a căror rețetă o voi publica în curând.
Coacere cornulețe evreiești fragede cu gem de caise și nucă
Am preîncins bine cuptorul la 180 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz. Am scos tava cu cornulețe din frigider și am introdus-o direct în cuptorul încins. Am copt aceste rugelach 18 minute la 180 C (timpul poate fi de 15-20 de min, în funcție de cuptor). După cum vedeți doar din 2 cornulețe s-a scurs un pic de gem în tavă.
De la străbunica mea Buia din Sibiu am învățat că fursecurile și cornulețele se tăvălesc fierbinți prin zahăr pudră vanilat. Astfel acesta aderă bine la suprafața lor.
Am „scăldat” cornulețele în zahăr pudră și le-am așezat pe o tavă curată. Le punem cu spațiu între ele ca să se poată răcori. Nu le clădim unele peste altele cât sunt fierbinți!
Servire și păstrare Cornulețe evreiești cu gem și nucă din aluat fraged cu cremă de brânză (rugelach) sau fursecuri poloneze
După răcirea completă cornulețele se pot așeza pe platouri de servire sau se pot depozita la cămară în cutii de carton cu capac. Stau foarte bine și peste 1 lună.
Tare gustoase sunt aceste cornulețe evreiești! Sunt delicate, fragede, nu prea dulci.
Când muști din ele simți ce înseamnă cu adevărat un aluat fraged subțire preparat cu unt și cremă de brânză! Umplutura acestpr rugelach este generoasă și gustoasă. Nucile tocate mai mare conferă un efect crocant foarte plăcut.
În fundal se văd și celelalte variante de rugelach a căror rețete le găsiți mai jos. Vă asigur că sunt una și una!
Pe farfuria verde sunt cornulețe rugelach „la metru” umplute cu fructe deshidratate (caise, smochine), coji de portocală confiate și ciocolată – rețeta aici.
Pe farfuria albă din fundal sunt cornulețe rugelach cu ciocolată, miere și fulgi de midgale – rețeta aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu aceste rugelach sau cornulețe evreiești și că veți testa rețeta acestor delicate fursecuri poloneze cu gem de caise și nucă! Vor fi la loc de cinste pe masa de Crăciun!
Aici găsiți mai multe rețete de fursecuri fragede și delicate, cornulețe, bezele, Ișlere, piersici și nuci umplute, macarons, pricomigdale, mascote, bomboane fondante și alte delicatese!
Rețetele astea vin la fix!!😀
Și tare ne bucurăm!
Mulțumim!!
Arata foarte bine si cu siguranta delicioase. Crema de branza Wipped sau cheese cream block?
Philadelphia natur la cutie. https://www.mega-image.ro/ro-ro/Lactate-si-oua/Branzeturi/Crema-de-branza/Crema-de-branza-proaspata-200g/p/53470
Multumesc!
[…] aluatul fraged cu cremă de brânză de la cornulețele rugelach cu gem de caise și nucă – vezi aici. Este un aluat simplu și gustos care nu conține zahăr deoarece umpluturile sunt suficient de […]
Nu se pune praf de copt?
nu
36 de cornulețe ies daca se dublează cantitatea sau am greșit ei ceva. Mulțumesc
36 de cornulete ies exact din cantitatile date in caseta de ingrediente! daca dublezi totul vor iesi 72 de cornulete.
[…] fragede cu nucă, fructe confiate, ciocolată, miere sau gem (Rugelach) – rețete aici, aici și […]