Trigoane cu brânză sărată, plicuri sau portofele cu telemea – rețeta simplă. Trigoane pufoase cu brânză telemea sau burduf. Rețeta de brânzoaice sărate, plăcinte sau triunghiuri cu telemea și aluat pufos, moale. Cum se fac trigoanele sau portofelele umplute cu brânză? Rețete cu brânză sărată, telemea, burduf sau cașcaval. Rețete de patiserie sărată.
Am început Nou An 2019 cu niște copturi faine: niște trigoane cu brânză sărată, plicuri sau portofele cu telemea. Plăcinte cu brânză la cuptor. Toată casa s-a umplut de aroma acestor brânzoaice sărate iar ai mei nu au stat mult pe gânduri și le-au gustat imediat, aproape fierbinți. De-abia am reușit să pozez câteva 🙂
Adevărul e că ne-am săturat de aperitive reci, cărnuri fripte și salate cu maioneză și că tare bine ne-au picat aceste trigoane cu brânză telemea.
Se prepară după o rețetă foarte simplă: un aluat dospit cu lapte și gălbenușuri și o umplutură din brânză telemea rasă și amestecată cu ou și unt. Brânza poate fi și una de burduf sau chiar o brânză de vaci (proaspătă) mai grasă amestecată cu cașcaval ras.
Mai avem o rețetă de trigoane cu brânză sau pateuri însă din aluat foietaj – vezi aici.
Din cantitățile de mai jos rezulta cca. 15-30 buc. trigoane cu brânză sărată, plicuri sau portofele cu telemea (depinde de cât de mari le decupați). Ale mele au avut latura mare (ipotenuza) de 12 cm (după coacere).
- 550 - 600 g făină albă 000
- 1 gălbenuș
- 300 ml lapte călduț
- 25 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
- 30 g unt moale sau 25 g untură de porc
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță rasă de sare (în funcție de cât de sărată este brânza)
- 300 g brânză sărată (telemea grasă, burduf sau mix de brânză de vaci cu cașcaval ras)
- 1 gălbenuș
- puțin piper măcinat
- ½ linguriță semințe de chimen (opțional dar recomandat!)
- 1 ou bătut cu puțină sare
- semințe de chimen, susan, mac - după gust
Cum se fac trigoane cu brânză sărată, plicuri sau portofele cu telemea – rețeta simplă pas cu pas?
Aluat dospit pentru trigoane cu brânză sărată sau plicuri, portofele cu telemea
Pentru început am pus în castron lapte călduț, zahărul, drojdia fărâmițată, o mână de făină (din cea cântărită) și am așteptat 5 minute ca drojdia să înflorească (să se activeze). Apoi am adăugat gălbenușul, sarea, untul moale (nu topit!) sau untura și 1/2 din făina rămasă. Am mixat totul la robot 2-3 minute după care am pus și restul de făină (ar fi bine să puneți deoparte 50 g din ea deoarece s-ar putea să nu mai trebuiască) și am frământat aluatul 5 minute (la robot sau cu mâna).
Am obținut un aluat moale, elastic pe care l-am lăsat la dospit 30 de minute în castronul acoperit cu folie de plastic.
Cum se face umplutura de telemea, brânză de burduf sau de vaci cu cașcaval?
Eu am avut o telemea de oaie foarte grasă și moale (dar nu umedă!).
Puteți folosi și brânzpă grasă de burduf în amestec cu brânză proaspătă de vaci (ca să nu fie atât de sărată) sau un mix de brânză proaspătă de vaci și cașcaval ras, chiar afumat. În acest caz va trebui să puneți și ceva sare în umplutură.
Telemeaua sau brânza de vaci trebuie să fie bine scurse de zer! Aici vedeți cum se face brânza de vaci în casă.
Am zdrobit telemeaua cu furculița (se poate da și prin mașina de tocat carne) și am mixat-o cu un gălbenuș, piper negru măcinat și un pic de chimen. Crema trebuie să fie groasă, densă. Dacă pare seacă și sfărâmicioasă se pot adăuga 25-30 g de unt moale, la temperatura camerei (nu topit).
Cum se porționează și umplu trigoanele cu brânză telemea?
Am înfăinai ușor masa de lucru și am răsturnat aluatul dospit pe ea. L-am întins în formă de dreptunghi cu grosimea de cca. 0,4 – 0,5 cm. L-am tăiat cu rola pentru pizza în pătrate cu latura de cca. 10-12 cm. Dacă vreți trigoane mai mici atunci faceți pătrate de 5 cm.
Am distribuit umplutura în mod egal pe fiecare pătrat.
Am bătut un ou cu un strop de sare și am pensulat cu el bordurile pătratelor (în jurul umpluturii). Acesta va avea rol de adeziv și va ajuta la lipirea marginilor.
Apoi am pliat fiecare pătrat obținând triunghiuri (trigoane, portofele, plicuri). Am apăsat bine marginile și le-am presat suplimentar cu dosul unei furculițe.
Coacere trigoane cu brânză telemea – câte minute și la ce temperatură?
Am preîncins cuptorul la 170 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv treapta medie la cele cu gaz. Am așezat trigoanele în tăvi așternute cu hârtie de copt și le-am uns cu ou bătut (rămas de la lipire). Le-am presărat cu chimen și le-am mai mai lăsat 5 minute pe masa de lucru. Mie mi-au ieșit 2 tăvi mari deoarece plicurile cu brânză nu trebuie îngrămădite (vor crește la copt).
Am dat tăvile la copt (eu le coc deodată) pentru 20 de minute la 170 C. Apoi le-am inversat în cuptor și le-am mai lăsat 10 minute. Aceste trigoane cu brânză sărată trebuie să fie rumene, frumoase, crescute.
Adică așa!
Servire Trigoane cu brânză sărată, plicuri sau portofele cu telemea – rețeta simplă
Aceste trigoane cu brânză telemea se servesc atât calde, la câteva minute după ce-au fost scoase din cuptor, cât și reci. Să vă arăt și o secțiune prin aceste plicuri pufoase cu brânză – se topesc efectiv în gură!
Sunt moi și pufoase și rezistă bine 2-3 zile. Pot fi luate la pachețel la școală, serviciu sau în excursii.
Din același aluat (am făcut porție dublă) am făcut și 2 tăvi mari de pogăcele cu jumări (vezi aici) pe care le-am tăiat în pătrate (nu cu cercul). Acestea se ung cu pastă de jumări amestecată cu piper și chimen și se împătură de mai multe ori. Pasta de jumări se obține prin trecerea jumărilor prin mașina de tocat – vezi aici cum se fac cele mai bune jumări de porc.
Voi pe care le alegeți? Pogăcelele cu jumări sau pe aceste trigoane cu brânză telemea?
Dacă sunteți amatori de patiserie sărată atunci vă recomand și rețeta plăcintei dobrogene (cu foi subțiri) cu brânză sărată – burek sau borek – rețeta aici.
Sau pe cea de plăcintă dobrogeană cu carne tocată, ceapă și smântână (burek cu carne) – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu aceste trigoane cu brânză sărată, plicuri sau portofele cu telemea și că le veți prepara chiar astăzi. Pentru un început de an în forță vă las la final video cu Marșul Radetzky de Johann Strauss Sr. din cadrul tradiționalului Concert de Anul Nou de la Viena 🙂 La Mulți Ani 2019!!
[…] Aceste trigoane se pot face si cu aluat dospit – vor iesi pufoase – reteta aici. […]
[…] Dintr-un aluat similar am facut si trigoane pufoase cu telemea sau burduf – vezi aici. […]
[…] Din acelasi aluat am facut si niste trigoane pufoase cu branza telemea sau de burduf – vezi aici. […]
[…] Va recomand si reteta cu aluat dospit a unor pufoase trigoane cu branza telemea sau de burduf – vezi aici. […]
La Mulți Ani în Nou an! Ce cantitate de unt se folosește pt umplutură?
La multi ani! Se pune putin unt daca branza e prea uscata (cca. 25-30 g de unt moale).